Către un Al Treilea Război Mondial?

În toate țările, indiferent de continent, există oameni defetiști care au obiceiul de a prezice catastrofe, precum și alți oameni care sfătuiesc calm și seninătate atunci când s-au aprins flăcările războiului.
Războiul din Ucraina este, de asemenea, subiectul unor discuții aprinse între aceste două grupuri de oameni, dintre care mulți se numesc analiști sau experți militari.
De câteva săptămâni, în mass-media vest-europeană, având în vedere modul în care evoluează războiul, primul grup se întreabă cu accente alarmante: Ne îndreptăm către un Al Treilea Război Mondial?
Cel mai sensibil răspuns care poate fi dat este negativul. Nu, nu credem că vom avea un al treilea război nuclear, care ar fi neapărat nuclear și, prin urmare, nimeni nu știe cum ar arăta planeta Pământ după aceea.
Cert este că războiul din Ucraina se întărește, devine mai periculos, evoluând spre folosirea armelor grele. În primele luni ale conflictului, Statele Unite și NATO au spus că vor trimite la Kiev avioane de vânătoare-bombardiere, mașini blindate și baterii de rachete cu rază medie și lungă de acțiune, pentru ca conflictul să nu depășească anumite linii roșii.

Dar acest lucru se schimbă și cea mai recentă schimbare este decizia de a livra tancuri grele la Kiev. Leopardul german-2; americanul Abrams și britanic Challenger-2. Franța s-ar putea alătura grupului prin trimiterea de tancuri Leclerc, pe care le are deja în România, în cadrul NATO.

Experții occidentali sunt de acord că Leopard-2 este cel mai bun tanc dintre toate. Germanul și americanul au aproape aceeași greutate: 60 de tone pentru german și 67 pentru Abrams. Ambele au același pistol de 120 mm care poate fi folosit chiar si mergand cu viteza maxima de 70 km/h. Autonomia sa este de 450 km cel german si 400 km. celălalt.
Problema cu tancul american este că echipajul său format din patru au mai greu să controleze tehnologia avansată a tancului, care este alimentată de un motor de avion, în timp ce Leopard-2 necesită mai puțin antrenament. Tancul german combină cel mai bine cei trei factori esențiali: puterea de foc, mobilitate și protecție. Tehnologia sa vă permite să localizați și să atacați inamicul la distanță lungă.

British Challenger-2 este un tanc foarte asemănător cu celelalte. Este considerată o armă de vânătoare de tancuri. Are o greutate de 63 de tone, un tun tot de 120 mm. Cu 250 km de întindere în teren accidentat și un bagaj de patru persoane.
În comparație cu celelalte, Leclerc francez este mai puțin avansat din punct de vedere tehnologic: are un tun de 56 de tone, 120 mm. Cu 550 km raza de actiune in teren usor accidentat, 55 km ora de viteza si un bagaj de 3 persoane.
În fața acestui arsenal occidental, Rusia își poate prezenta cel mai bun tanc T-14 Armata, pe care rușii îl numesc cel mai puternic tanc din lume. Momentan nu a fost văzut în Ucraina, dar ar trebui să fie răspunsul la Leopard-2.
Armata are un pistol principal de 125 mm și un secundar de 30 mm. Cea mai mare inovație a sa este protecția bagajului tău pentru 3 persoane în interiorul unei capsule blindate cu mai multe straturi. În ceea ce privește propaganda, Ministerul rus al Apărării asigură că această mașină „este capabilă să distrugă orice vehicul blindat existent pe pământ” iar blindajul său „este, de asemenea, capabil să neutralizeze orice tip de muniție inamicului”.

Vom vedea în Ucraina o bătălie între tancuri grele? Cea mai mare bătălie de acest tip, din istorie, a avut loc în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial la Koursk, din 15 iulie până în 23 august 1943. Regimul nazist a prezentat 2.000 de tancuri „Tiger” și „Panther” împotriva a 3.000 de sovietici T-34. Germania nazistă a pierdut jumătate de milion de oameni și o treime din vehiculele sale blindate în acea bătălie.

 

Analiză pentru cotidianul de Manuel Ostos Lopez

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

40 de Comentarii

  1. O traducere tembela. Pistol de 125 mm? De tun ati auzit? Tun de 56 tone? Aia e greutatea tancului! Bagaj de 3 persoane? Poate echipaj de 3 persoane! Ce naiba?

  2. Rachetele trimise nu sunt cu rază lungă de acțiune. Voi nu aveți un cap limpede în redacție sau postați toți din bucătăria personală?
    Churchill a avut dreptate când a zis că rușii nu respectă decât forța, dar voi ăștia care nu ieșiți din casă fără să citiți horoscopul o dați doar pe aia cu Rusia e o ghicitoare într-o enigmă. E pe dracu.
    De ce trebuie să fie nucleare următoarele războaie mondiale ? Stăm ca proștii și ne uităm cum niște anacronici desființează o țară. Până ne-o veni și nouă rândul că și Hitler a zis că pleacă la Moscova și-a cotit o spre Paris.

  3. Razboi doar in europa spre propasirea evvreilor globalisti satanisti. Daca europa cade satanistii vor stapanii lumea. Sclavi vor avea pe culori galbeni si negri. Rezolvarea problemei erea rusii sa-si ia judetele rusesti inapoi . Si erea pace.

  4. Deocamdata muscalilor le-a fost frica sa puna Armata la lucru in Ucraina, de frica sa nu le sara si astora turelele ca la celelalate tancuri rusesti. Sau poate n-au lanturi atat de solide ca sa le tracteze cand raman in pana. Nu m-as mira ca schimbarea vitezei la tancurile Armata sa se faca tot cu sfantul ciocan, ca si la T34.
    Porcaria mare la tancurile americane Abrams este ca astea consuma 11 l kerosen/1km. De aceea ucrainenii ar face mai bine sa renunte la asemenea kerosenofage.
    In orice caz o tampenie mai mare decat sa faci public ce numar si ce tip de tabncuri livrezi Ucrainei, este cam greu de imaginat. Mai ramane sa publici data trecerii lor peste granita Ucrainei.

  5. … nu înțeleg de ce apelați la acest ”Manuel Ostos Lopez”, giurnalist spaniol care nu prea le are cu analizele. Sunt comentarii cu analize mai pertinente la articolele de pe această pagină web. Giurnalistul spaniol este superficial și se exprimă în nota mediei europene, adică „pupă la Zele”. Oare aceste vestite tancuri nu vor avea soarta tancurilor rusești de la începutul campaniei???? ”Javelinele” fac distincție între o șenilată rusească și una americană, germană sau engleză???? Turcia, a pierdut în lupta cu ”Statul Islamic din Irak şi Levant” opt tancuri Leopard 2A4 în doar câteva zile, iar în Yemen, numeroase tancuri M1 Abrams ale armatei saudite au fost lovite de rebelii Houthi… despre ce vorbim?????

  6. Cine a scris articolul este in mod clar o femeie, habarnista in probleme militare.
    Ea a vazut ,,gun” si l-a tradus prin ,,pistol”, cum a vazut in filmele cu cowboy.
    Nu prea face cinste ziarului publicarea unor astfel de articole habarniste……[Rumburak-RusBorak krakanak, coborat dintr-un copak]

  7. Naziștii de la Kiev nu știu de vorbă bună. După Legea Educației din 2017 și Legea Popoarelor Autohtone (2021), a urmat Legea Minorităților.
    Un regim care interzice românilor, ungurilor, slovacilor și rușilor din Ucraina să-și folosească limba maternă până și în biserică TREBUIE SĂ DISPARĂ la Tomberonul Istoriei. Slavă Z !

  8. Toate tarile occidentale din NATO si UE si deci inclusiv si aceste 2 organizatii sunt conduse de khazari infiltrati in fruntea lor iar acestia aplica pas cu pas masurile ce trebuiesc luate pentru a face ca Oculta Mondiala Khazara sa conduca lumea toata. Zdrelinsky de aceea cere arme si iar arme pentru ca in final conflictul sa se extinda pentru a se putea extermina miliarde de locuitori ai acestui Pamant pana cand vor mai ramane doar 500 milioane de sclavi, goimii din Talmud. Goimi care sa serveasca pe khazarii ce formeaza Oculta Mondiala. Alde Soros, Schwab, Rostchilde si urmasii urmasilor lor.

  9. Cum sunt catalogati cei care afla cu ani buni inainte de la sursa sau prevad realitatea cu zeci de ani inainte de a se intampla, oameni defetiști? Acesti oameni nu sunt ipocriti sau idioti prin faptul ca stiu doar ei, avertizeaza si atentioneaza ca sa se trezeasca guvernele sa ia masuri!

  10. Tancurile fara suport aerian sunt tinta sigura!Si rusii stapanesc spatiul aerian!

  11. Om sa faca rusii ciulama si din aceste tancuri trimise de occidentali, la fel cum a facut pana acum cu tot ce au trimis americanii si NATO.

  12. O sa faca rusii ciulama si din aceste tancuri trimise de occidentali, la fel cum a facut pana acum cu tot ce au trimis americanii si NATO.

  13. „si urmasii urmasilor lor.”

    Stai linistit, nu te agita, urmasii astora sunt praf, ca-s facuti la betie !

  14. Tancurile germane,alta calitate,vor face prapad asupra Donetskului deja incercuit de Ucrainieni
    RuZii ,care nu mai Wagnerul ( ca l-au tocat si feliat) , sunt foarte expusi cu armata de copilasi recrutata de putZin

  15. Cu tancuri sau fără, urkkanii o iau pe coajă în MAXIMA lor OFENSIVĂ.
    După ce au pierdut Opytne și Klischiivka în Sudul Bahmutului, acum sunt turtiți și în Krasne, la Vest.
    Se strânge latZul, lingăii ?-ului pianist pot începe să vorbească despre „retragerea pe poziții dinainte stabilite”. Dintr-un orășel fără importanță, cum ar fi Chitila…?
    [Inginer Șaormar Ortograf, PowliIeșean cu 2 perfecționări la CEPECA…WOW !]

  16. La cate minciuni am vazut in ultimii ani nu ma astept la nimic bun.

  17. @Nuti Tuta:
    Esti cumva la butoane de consideri tu că nu sunt motive ca WW3 sa sa fie nuclear!?
    Pai nici in WW2 nu au fost, dar ciuperci tot a vazut lumea.
    Sper ca imbecilii sa inteleaga ca toti ceilalți au mult mai mult de pierdut intr-o eventuala ciupercarie decat rusii.
    Comercial vorbind, pentru vestul obișnuit cu confortul, e prea scump, nu merita!
    Cine ar da 3 vestici pe-un mujic!?

  18. Urmatoarea analiza profunda a armamentului folosit de NATO-Ucraina-Rusia va fi din biroul in aer liber al tatei Leana,vanzatoarea de varza si cartofi din piata.

  19. M-as mira ca ukranii sa vada prea curand vreun tanc , macar unul din Burkina Fasso ! Dupa ce americanii i-au facut pe nemti sa promita tancuri Ukrainei , acum o dau la intors ! De unde tancurile americane ajungeau in Ukraina cel tarziu in august , astazi ,, Washington Post ” afirma ca Abrams-urile vor ajunge in Ukraina in decembrie 2023 sau inceputul anului 2024 ! Englezii , cu Challenger-ul lor spun ca vor trimite , dar tancurile sa nu fie expuse in lupte deschise si sa fie insotite de macara si trailer cu tractor pentru ca in caz de avarie sa fie evacuate rapid ! Pentru ca nu cumva sa fie capturate de rusi ! Din acelasi motiv sunt vorbe ca americanii vor sa trimita in Ukraina Abrams cu alt blindaj ! De unde timpul lung de livrare ! La toate astea probabil ca va formula si Germania vreo gaselnita pentru a intarzia ajungerea tancurilor Leopard in Ukraina ! Singurele tancuri Leopard care ar putea ajunge mai repede in Ukraina ar putea fi tancurile Leopard ale polonezilor ! Si nu din prea mare entuziasm de a ajuta Ukraina ! Am eu o banuiala ca , avand in vedere frictiunile Polonia – Germania ( vezi pretentiile de despagubiri de razboi ale Poloniei adresate Germaniei ) , Polonia vrea sa faca putin de rahat industria de armament germana ! Va imaginati ce impact va avea o duzina de tancuri Leopard distruse de rusi ? S-ar putea ca Germania sa nu mai aiba clienti pe zona asta ! P.S. : Cineva facea aici o observatie absolut corecta : tancurile neacoperite de aviatie sunt victime sigure ! Si , zic eu , s-ar putea ca Leopard , Abrams si Challenger sa nu vada niciun tanc rusesc , ci numai aviatia vanatoare de tancuri rusa !

  20. Razboi nuclear va fi sigur daca Rusia este depasita de numarul de Tancuri si Avioane trimise de NATO in Ucraina….. Rusia va trece la bombardamente cu 5.000 de morti pe zi, ca in razboiul adevarat. Daca nici asa NATO nu se potoleste Rusia va lovi cu bombe nucleare strategice la Kiev…..Rusia nu isi permite sa piarda….NATO poate pierde caci nu vor fi consecinte pentru Europa daca NATO pierde…..Rusia vrea Ucraina fara NATO, vrea Europa de Est fara NATO. ….Asa isi castiga Rusia Securitatea, asta cerut Putin de o mie de ori…..Rusia nu vrea sa ia nici un pai din Europa de Vest sau de Est….Rusia se apara de NATO….Vrea sa tzina NATO departe de Rusia….Problrma e ca NATO vrea in Rusia..

  21. Un minut !…și gata…își face ciufulitul freza în sicriu…

  22. În toate conflictele internaționale pe care le-au inițiat, fie că a fost vorba de Afganistan, Irak, Siria, Libia sau Iugoslavia, Statele Unite s-au ferit ca dracul de tămâie să creeze impresia că este vorba de un „război personal”. Să acționeze singure.

    Aceasta ar fi dăunat imaginii de „Justițiar Planetar” al Americii. În westernuri, pistolarii singuratici sunt ajutați întotdeauna să facă dreptate de cetățenii orășelului agresat de ticăloși.

    De aceea, opinia publică a trebuit de fiecare dată convinsă că războiul cu pricina reprezintă o cauză extinsă. Dacă nu a întregii planete, măcar a unui grup cât mai mare de țări.

    În plus, împărțindu-se la mai mulți, responsabilitatea se disipează până la a dispărea cu totul.

    De aceea, Washingtonul a făcut mari eforturi diplomatice pentru a realiza „Coaliții”, al căror rol conducător se înțelege că și l-a asumat de fiecare dată, ca un Frate mai Mare.

    Același lucru îl urmărește și în Ucraina. Pentru Statele Unite, este esențial ca, în războiul împotriva Rusiei, să fie implicate cât mai multe țări.

  23. II

    De aceea, pentru a nu scăpa frâiele „Coaliției împotriva Rusiei”, Statele Unite au fost nevoite să lase aroganța și să mizeze pe viclenie în relațiile cu Aliații care începuseră să mârâie în rând.

    Trimiterea de tancuri pe frontul din Ucraina reprezintă o escaladare serioasă a conflictului din partea Occidentului. Un pas uriaș spre un război direct cu Rusia.

    De aceea, era esențial pentru Washington să nu facă (tot el) acest pas. Și să împingă Europa la înaintare.

    Cu trei zile în urmă, scriam că Germania a fost atrasă într-o cursă. Și odată cu ea întreaga Europă.

    Berlinul a declarat că va trimite tancuri Leopard 2 din propriile stocuri doar dacă și Washingtonul va face la fel.

    Ei bine, săptămâna trecută, administrația Biden a anunțat că va trimite 31 de tancuri Abrams în Ucraina.

    Cancelarul Scholz nu mai avea nici o scuză pentru a se deroba. A fost nevoit să dea undă verde la Leopard 2. Și a căzut în capcană.

    La doar câteva ore după ce Berlinul a făcut anunțul mult-așteptat la Washington și Kiev, Pentagonul a venit cu o precizare șoc: tancurile Abrams nu vor ajunge în Ucraina înainte de toamnă.

    Pentru Germania era prea târziu să mai dea înapoi. Partenerii Germaniei care dețin tancuri Leopard 2 se și grăbiseră să facă promisiuni Ucrainei.

    Între timp, de peste Ocean, a venit și confirmarea a ceea ce am scris: că totul a fost o cacealma americană pentru a lăsa Europa în ofsaid.

    Washington Post explică în detaliu toată complicata operațiune diplomatică pe care nu se sfiește să o numească de „acoperire”.

    Același ziar împinge data la care tancurile Abrams vor ajunge în Ucraina către calendele grecești – adică „la sfârșitul anului acesta sau anul viitor”.

    Din acest moment, Europa este băgată până în gât în Războiul din Ucraina.

  24. Rusii nu vor lovi Kievul dar Ameruca sigur da. Sa vezi exodus 2. Sa vezi Transatlantice. Sa vezi foamete. Se colonizeaza Africa cu albi.

  25. Bombe inteligente care se gjideaza dupa forma tancului ,care cad din avion’ arunca 10 tancuri in sus si cand cad de la inaltime fac pok.

  26. Aveti mare dreptate, Simabile Domn: nimeni nu va trimite nimic! Nada! Analizele de risc sunt similare cu …exportul de cereale a’la Trizta Fanitza, din port. …. Eficienta maxima au facturile fiscale. Expozitzia photo, va argumenta. Bursa pariurilor este inimaginabil de flexibila shi de productiva, Stimabile Domn! Istoria va consemna doar un mic asterix, pe o pagina necitita de nimeni. Respect, pentru comment-urile ultimelor luni!

  27. @ Tancul uite-l, nu-i. Într-adevăr T34 a fost cam bădăran, si nu cam, ci de-a binelea. Numai ca ce sa vezi, acest ” modest ” T34 a făcut ca la Kursk, o aruncătură de băț fata de Harkov, si nu numai sa rămână multe oase, adică șenile, pe câmpul de lupta, ale la fel de celebrului, la vremea ,lui Tiger, mândria Wehrmachtului. Cam așa se vorbea atunci despre Tiger că este nemaipomenit, in raport cu T34, cum se vorbește azi de Leopard 2, Abrams , Leclerc, sau Challenger . Poate ca tancurile rusești nu sunt așa de ” prima ” precum occidentalele, dar sunt multe. Iar istoria a dovedit ca numărul bate calitatea, atunci când raportul lor este mai mare de 1,5-2 la 1. Si cum in cazul de fata 2-300 de tancuri in raport cu cca 3.000 aflate prin preajma frontului, alte cca 3.000 in pregătire, plus încă un număr nedefinit precis de la 6 la 8.000 in depozite, alte cca 6000 in fabricație, nu prea vad cum o sa iasă cu fata curata mofturoasele vestice. Vor fi noua sursa de fier vechi a siderurgiei rusești. Si mai este ceva. Tancurile, c sa meargă, au nevoie de tanchiști. Rusia tocmai a mobilizat 300.000 de rezerviști, de unde pot asigura 20-30 de mii de tanchiști, dar Ucraina, cu ai ei emigranți, multe milioane, spre vreo zece, mai scazi si milioanele de naționalități nonucrainiene, mai ales ruse, care nu prea au ghes sa lupte pentru Jeglenschi, cei care au constituit echipajele celor 3.000 tancuri ucra, la începutul răzbelului, dare despre care nu se mai știe nimic, mai exista ori ba, atât echipajele cat si tancurile ?, plus dificultăţile logistice pentru tancurile vestice, la care adăugăm dificultăţile de instruire a echipajelor si avem tabloul foarte” optimist” pentru armata ucraineană.

  28. @ RusBoraK UDAT in TanK Ucrainenii ii vor face zob pe ruşi precum au făcut-o nemții, in 1943, la Kursk, peste pârleaz fata de Harkov, cu la fel de celebrele si invincibilele tancuri Tiger, adică rezultatul a fost tocmai pe dos. Ce sa vezi. Una a zis propaganda lui Goebbels si alta s-a petrecut pe câmpul de lupta, ca socoteala de acasă cu cea din târg, nu se potrivește deloc. Argumente cu duiumul, numai sa vrei sa le bagi in seama, inclusiv pe acilea.

  29. prin Blinken, ca purtator de cuvant al CIA in guvern, a cerut Rusiei sa se opreasca din ofensiva si sa se limiteze la castigurile de moment, fara a ataca Kievul. Cica, ar fi o oferta de nerefuzat… Panica la Washington DC e totala!
    Se promite ca NATO nu va ingloba Ucraina, care se va demilitariza, ca nu se va admite ca Polonia sa ia partea vestica a Ucrainei.
    Si toate astea, cand Rusia a concentrat 700.000 soldati cu care sa atace din trei directii.
    Toate comentariile si speculatiile necesare vor pleca de la aceasta realitate a CERERII DE PACE a SUA!!! Pe fondul respingerii ei de catre Rusia. Urmariti stirile.

  30. Arma principala a tancului e tunul. Cand mai vedeti „gun” sau „main weapon” in fraze referitoare la tanc , sa va ganditi la tun , adica arma principala a unui tanc, nu pistol.

    In fine, tot articolul e pus la misto, tradus direct din google translate si trosnit asa. Nu cred ca la Cotidianul sunt persoane care nu cunosc limba engleza, si-si permit sa publice articole luate cu toptanul cu traduceri aproximative.

  31. @Radu Humor

    E putin mai complicat. Polonia a fortat mana nemtilor acum, din cauza prostiei lor. Nemtii le promisesera tancuri polonezilor cand acestia au livrat ucrainienilor, apoi nemtii le-au zis ca de fapt urmau sa le livreze polonezilor 1 tanc pe luna pentru 12-18 luni. Polonezii au fost furiosi pentru ca ei deja livrasera ucrainienilor foarte multe tancuri.
    Nemtii ii facusera din vorbe pe polonezi , cel putin asa am inteles eu din stirie din perioada aia de pe la inceputul razboiului.
    Asa ca acum, polonezii au zis ca vor da ucrainieninlior tancurile lor(moderne), germane chiar fara aprobare. (trebuie aprobare pentru transfer de tehnologie, sau asa am inteles).

    Nemtii au tinut ca si alte state sa participe cu tancuri, un fel de gest disperat de a isi spala onoarea, sau de a-si ascunde in gramada greseala lor. Platesc in fata polonezilor pentru politica lor duplicitara. (Opinie personala)

    Cat despre Europa care e bagata in razboi pana in gat , eu m-as feri de asa afirmatii.
    Germanii si polonezii au meciul lor.
    Si din ce am citit , 200-300 de tancuri nu au cum sa decida nimic pe front, nici de o parte nici de cealalta. E razboi de artilerie, infanterie preponderent.

    Uite aici cu link din presa de la noi , sa nu zici ca-s nu stiu ce mafalda:

    https://ziare.com/germania/germania-nato-aliati-polonia-tancuri-razboi-ucraina-invazie-rusia-1752733

    Roderich Kiesewetter, un politician din cadrul partidului de opoziți CDU și fost ofițer în armata germană, a declarat joi. 21 iulie, că oferta guvernului de a furniza Poloniei – care a trimis 240 de tancuri T-72 în Ucraina – doar 20 de tancuri Leopard 2 pe o perioadă de câțiva ani este „ scandaloasă”.Andrzej Duda, președintele polonez, a criticat guvernul german în mai pentru că și-a încălcat promisiunea de a livra tancurile de schimb.

  32. Rusilor le e ciuda pe hitleristi si vor sa-i copieze? Nu-si mai aduc aminte ce au patit cei care au inceput cotropirea Europei?

  33. dupa testul si otravirea covrig, apoi „criza” care aduce foametea = mancatul de viermi si gandaci impreuna cu „razboiul” (cineva se chinuieste din greu sa creeze semnele apocalipsei – totul in frica si manipulare), acum se implementeaza o alta minciuna: razboiul mondial. in fapt se lucreaza la toate capetele intru genocid planetar. iar in asta sunt bagati cu totii. europa (care era continentul libertatii si fericii in urma cu 5-10 ani – in sua socialismul domneste de la sfarsitul erei PATRIOTILOR si ultimul a fost Ronald Reagan) distrusa pentru ca puterile lumii sa imparta teritoriile. ganditi cu mintile voastre…cui folosesc toate aceste „evenimente” incepute in plan fizic din 2020…? cine doreste distrugerea, anarhia si haosul care le vor urma…? cine are interes? UITATI-VA IN SUS SI DE SUS!

  34. @GHIA: Vorbesti prostii ca de obicei.

    Vezi care a fost raportul pierderilor in tancuri in lupta de la Prohorvka: sub 10 tancuri germane distruse contra 200 pina la peste 300 tancuri rusesti distruse.

    In ansamblu, pe Frontul de Est, soveticii pierdeau 5-6 tancuri pentru un tanc german, care, in majoritatea cazurilor, nici macar nu era un Tigru, pentru ca acestea au fost foarte putine.

  35. @ Anonim,..Azi in sec 21 războiul nu este o opțiune,.. in niciun caz..chiar de există state care trăiesc din arme..Azi fiecare armă iși are contraarma.. Azi tancul nu mai e ceea ce a fost, nu dor pentru că există roboți distrugători de tancuri, indiferent că e abrams sau Leopard, sunt victime..Demonstrația de luptă de tranșee din ww 1 pe care o practică rusul și ukran-americanul, presupun că e mai degrabă o distracție a unor generali plictisiți atât ruși cât și americani.. Buffonul turbat le oferă spațiul de joacă..și evident se și imbogățește.. Azi de și-ar scoate arsenalele, technica de ultima oră,.păi ukraina in ore ar fi doar teren pârjolit,..Toată..

  36. @Marele Urs: Am spus eu ca razboiul este o optiune?

    ln In Ucraina, razboiul a fost optiunea lui Putin, caruia voi, ungurii, ii ridicati osanale.

    Cit despre tancuri, odata ce toate armaatele cit de ci importante le au,inseamna ca nu sint perimate.

    Tot un mare mincinos te arati.

  37. unde e Chalie
    el a vazut razboiu cu tancuri
    acu 50 de ani…..
    (da Chalie:
    masca DE GAZE te apara de virusi
    nu stim cat o poti purta)

  38. al trei-lea razboi mondial a inceput in 2014 …
    occidentul a ascuns criza in Europa si SUA ,Canada,Australia,Japonia,…alte tari =in cadere din 2011 ,toti
    noi ne-am mentinut saraci si astia vor cadea sub nivelul nostru: incet-incetisor..
    nu ma supar: intotdeauna am avut noi interzis peste tot ..

  39. Adineauri a vorbit un soldat ukran, cica, mascat, „intr-o inglish by radio” ca de la BBC. Cica au luptat 20 contra 200 de la Wagner, pana la urma au cedat spatiul. Daca aude Zele, il demite si pe asta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.