Ce ar fi descoperit Năsui la Ministerul Finanțelor: „E pe şest”

Claudiu Năsui, fostul ministru al Economiei, susține că în prezent, la Ministerul Finanțelor se lucrează la un nou plan de naționalizare a pilonului 2 de pensii.

Claudiu Năsui face acuzațiile prin intermediul unui mesaj publicat pe Facebook.

„În ministerul finanțelor se lucrează la un nou plan de naționalizare a pilonului 2 de pensii.

Totul e încă pe șest, dar intenția e clară. Vor să vă ia contribuția la pilonul 2. Acei 3.75% pe care îi cotizați lunar pentru asta.
Vă scriu ca să știți ce urmează. Nu avem ce să le facem prin parlament. Iar Avocatul poporului nu va ataca OUG-uri la CCR. Și chiar dacă cumva ar face-o, CCR nu va cenzura guvernul pe teme importante.
Se lucrează la mai multe scenarii, dar cert este că de data aceasta planul este mult mai perfid decât ultima oară când PSD a încercat să facă fix același lucru. Diferența este că acum au și susținerea domnului Iohannis și deci a PNL.
De data asta, planul este să gonească administratorii de fonduri din România, ca apoi să preia activele noastre administrate de aceștia, și, evident, contribuția lunară.
Primul pas este să acuze fondurile de P2 că au „pierdut banii românilor”. Lucrul acesta se va întâmpla pentru că randamentele de la P2 vor scădea din cauza creșterii dobânzilor. Nu e cazul să intru în detalii, dar, pe scurt, fondurile de P2 sunt pline de titluri de stat (că așa îi obligă statul). Iar titlurile de stat scad atunci când dobânzile cresc. Deci pierderi la pilonul 2.
Vor folosi ASF să chinuie cât pot de mult administratorii de fonduri ca să închidă prăvălia și să plece din România. După care vor veni tot ei să pozeze în mari salvatori. Vor face o companie de stat ca să preia activele fondurilor care pleacă, sub pretext că „iată că a eșuat privatul și tot statul trebuie să vină să vă salveze”. Adică să ne salveze de prăpădul pe care tot ei l-au creat. Și cu ocazia asta mai fac o companie de stat. Mai angajează niște activ de partid. Doar nu s-au terminat membrii de partid.
Miza e să pună mâna pe cei 3.75% din CAS care merg acum spre pilonul 2. Să nu se mai ducă la pensia dumneavoastră, singura care e cu adevărat a dumneavoastră și care este cu adevărat contributivă. Se discută și să se împartă contribuția 1% și 2.75%, astfel încât nouă să ne scadă taxele pe muncă cu 1%, dar statul să ia cei 2.75%. Practic ne-ar cumpăra cu banii noștri.
Zic din timp, așa cum am zis și că vor crește taxele. Acum salivează la banii noștri de pensii și nimic nu-i poate împiedica să-i ia”, susține fostul ministru al Economiei.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

18 Comentarii

  1. „Vor să vă ia contribuția la pilonul 2. Acei 3.75% pe care îi cotizați lunar pentru asta”!!! Cei 3.75% sunt luati oricum, procentul intrand in prelevarea de 25 % din salariul brut. Dar in spirit liberal, „macronist”, euroatlantic si, desigur, democratic, cred ca ar trebui sa fim lasati sa optam fie pentru pilonul 2 fie pentru pensia de stat, pensie care fara retinerea pentru pilonul 2 ar fi mai mare. Problema cu pensia privata este dupa pensionare: daca traim doar 10 ani, suma acumulata ar ajunge. Dar daca traim 30 de ani dupa pensionare (Doamne ajuta!), suma acumulata, aceeasi ca in cazul celor 10 ani, ar fi insuficienta. Si atunci statul va trebui sa cheltuiasca bani pentru un venit minim garantat.

  2. Un hoit imputit care apara hotiile de la piloanele de pensii! Am scris despre pilonul II de pensii inca din 2017 ca va avea rum drept fara referendum in Romania sau informarea contribuabilului doar in afaceri cu riscul de a nu mai fi platite pensiile sau chiar de a nu mai exista pensie in Romania! Va fi exact ca in Egipt, chiar daca ai contribuit, ai facut-o ca ai vrut, ca ai avut, ti-ai asumat cu buna stiinta urmarile si,…ioc pensie! Foarte bine!, daca e ceva serios pentru cetatenii viitori pensionari, sa faca totul pentru nationalizare, daca nu, oricum se fura in draci in Romania.

  3. Pamblicarii astia din USR fac permanent dovada ca sunt neamuri de securisti.

  4. Hopa, l-a apucat pe Năsui grija de bunăstarea românilor…
    De cand ați plecat de la cașcaval, vă ghiorțăie mațele, fomiștilor ! ?

  5. Eu l-aș întreba pe năsui dacă e constituționala legea înființării pilonului 2. Cum adică mă obligă cineva să depun o sumă de bani în conturile unor privați? Mai mult , l-aș întreba dacă e constituțională legea care plafonează tranzacțiile în numerar între persoane fizice.

    • Or fi sefi la acest pilon cei care au invatat meserie de Soica Caritas? Pana la urma tot a inginerie SECU miroase.

  6. Felicitari coalitiei daca va merge pana la capat cu aceasta masura ! … a mai incercat unul sa puna frana la furaciunile „multifunctionalelor” si a ajuns in puscarie !

  7. Care pilon, sa uitat macar din bun simt sa vada cum este pe minus „piloanele” in timp ce guvernul se impruta cu dobanda de 8%.Ori numai daca imprumutai guvernul iesai pe plus, pe cand aia de la „piloane” s-au dat de tot peretii numai sa le scoata pe minus

  8. Bine ar fi să “naționalizeze” dar nu sunt în stare, Se rezumă slugi blege sub stăpânirea Serviciilor. PSD a fost piftie și cu Ordonanța 13 ceacu amnistia, și cu naționalizarea Pilonului 2 de pensii, a batut în retragere în varianta Ciolacu și cu legea impozitării societăților offshore. Să nu-i spere pe USA cea anti partide de stânga.

  9. Știți cum cred eu că este acest pilon 2? Exact ca în bancul ăla în care cerșetorul îl acuză pe cel care îi dă bani mai puțini că își întrețeine familia pe banii săi (ai cerșetorului).
    Păi măi, domnule Năsui, Pilonul 2 există datorită milei statului și a contributorilor până în 35 de ani, care au fost obligați să fie de acord cu această pomană pentru administratorii privați. Contributorii pierd, la pensionare, acel procent de 3,75% din suma totală cu care au contribuit la CAS și deci, din viitoarea pensie.. Procent pe care se presupune că l-ar primi cu vârf și îndesat de la administratorii privați.
    Dacă hotărârea CCR prin care pensiile sunt considerate proprietatea contribuabilului (hotărâre dată atunci când domnul Băsescu a vrut să taie 25% din valoarea pensiilor) ar fi luată în considerare, atunci obligativitatea de a contribui, pentru cei până în 35 de ani, este o prevedere neconstituțională, pentru că proprietatea privată este garantată și ocrotită de lege și nu poate fi naționaliztă decât pentru o cauză de utilitate publică cu despăgubire dreaptă (Constituția României, art. 44). Și pa, pilonul 2. Iar dumneavoastră, domnule Năsui și USR-ul n-ați mai avea material de fraierit neinformații.
    Cine vrea cu adevărat fond de pensii privat, atunci se va duce la pilonul 3.

  10. Ceea ce am scris eu mai sus ar trebui să fie preocuparea cartelelor sindicale care îi „apără” pe angajați.
    Decât să dea comunicate prin care ei se „luptă” cu Guvernul pentru mărirea salariului minim pe economie, mai bine ar deschide un proces în contecios împotriva Guvernului, partenerul lor social, în care să ceară excepția de neconstituționalitate pentru articolul din lege care prevede obligativitatea participării la acest fond de pensii. Au și calitatea și puterea financiară de a o face.
    Și totuși nu o fac. Din necunoaștere? Îndoim-aș.

  11. Ăștia sunt prăduitori.
    Noua nomenclatura de hoți.
    Totul e vândut.
    Spune-mi ceva nou!
    Romania e stat eșuat.
    Iar in curând va rămâne mică.de data asta definitiv.pentru că e o minciună.auzi la ei!sânge de roman!unde?pe mâini
    Hoții vor avea nevoie de o alta planetă.sa se ascundă.

  12. …si dupa ce statul va ia banii din poo-lonul 2, acesti bani vor merge la plata dobanzilor pentru imprumuturile externe, ajungand deci tot la Nutu Camataru globali, via statul roman perceptor de impozite.
    Pentru ca asta a ramas statul roman putred pe dinauntru ca un fruct stricat: o administratie, o birocratie de luat impozite si taxe si de spoliat prostimea. Pentru ca statul nu-ti ofera practic nimic. Totul, tot ce e important, e privatizat.
    In fiecare Martie, peste 3 miliarde de dolari merg la plata dobanzilor, la extern- nereducand desigur cu nimic suma totala cu care statul, evident, ramane dator.
    Deci mai puneti linistiti bani la piloane, ca tot la Goldman Sachs si la Black Rock ajung. Sub diverse forme.
    SAu cum spune o reclama: aveti incredere in autoritati…

  13. Polonia si Ungaria au facut acest lucru inaintea noastra. Nu este vorba de USR. Min.muncii a spus ca banii din P2 acopera deficitul de pensii publice. Nu vor taia pensiile speciale, cele profesionale fara contributie si nici ale militarilor care nu au facut front si au stat bine mersi acasa.

  14. @maxtor.
    Pilonul 3 există, deja. Dacă ai răbdare să citești tot ce e cuprins în linkurile de mai jos, vei afla mai multe. Eu, recunosc, n-am avut răbdare și de-aia nici nu m-a interesat pilonul 3.
    https://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/2014-domenii/protectie-sociala/pensii/3921
    https://www.asfromania.ro/ro/a/2028/legisla%C8%9Bie-primar%C4%83-p-iii
    https://www.asfromania.ro/ro/a/2029/legisla%C8%9Bie-secundar%C4%83-piii
    Să știi că toate băncile participă la pilonul 3 (pentru că așa își fac reclamă) și acolo poți afla mai multe și mai la obiect.
    Spor!

  15. dle Năsui: când cresc dobânzile n-ar trebui să crească randamentul fondurilor investite?
    sau noi suntem pe invers…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.