Cea mai tare comună din România are monedă virtuală

Comuna Ciugud, din județul Alba, devine prima comunitate din România care își lansează propria monedă virtuală: CIUGUban. Aceasta va fi folosită mai ales pentru a recompensa cetățenii din comuna Ciugud, în special copiii, care colectează selectiv deșeurile și reciclează ambalajele din plastic, sticlă și aluminiu.

Proiectul presupune montarea în comună a unor stații de preluare și reciclare a ambalajelor, unde cetățenii vor putea depune sticlele, PET-urile și dozele de aluminiu, iar în schimbul acestora vor primi monede virtuale, CIUGUbani, care vor putea fi folosite în comunitate. Monedele nu au valoare de criptomonedă, ci sunt doar o formă de recompensare a cetățenilor și de stimulare a reciclării și colectării selective, anunță reprezentanții comunei.

Prima astfel de stație a fost montată în curtea Școlii Gimnaziale Ciugud, prima școală smart din mediul rural din România, fiind personalizată sub forma unui roboțel, care a fost numit „Verzulică – roboțelul reciclator”, iar copiii sunt provocați, până la sfârșitul vacanței de vară, să recicleze cât mai multe ambalaje și să colecteze cât mai multe monede virtuale.

La începutul noului an școlar, monedele virtuale colectate vor fi convertite în bani reali, pe care copiii îi vor putea folosi pentru a finanța mici proiecte și activități educaționale sau extrașcolare.

În cea de-a doua fază a proiectului, administrația locală din Ciugud va monta astfel de stații de reciclare și în alte zone din comună, iar cetățenii ar putea primi în schimbul monedelor virtuale reduceri la magazinele sătești, care vor intra în acest program. De asemenea, se analizează și se lucrează și la posibilitatea ca, în viitor, cetățenii să poată folosi monedele virtuale pentru a primi anumite reduceri de taxe sau impozite, idee care ar presupune inclusiv promovarea unei inițiative legislative în acest sens.

Protejarea mediului înconjurător este extrem de importantă pentru satele noastre. Pentru un viitor curat este nevoie ca noi, cei din prezent, să ne implicăm activ în protejarea naturii și în reducerea poluării. Din păcate, ambalajele de aluminiu, plastic și sticlă ajung acum în râuri și în natură. România este pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la reciclare, iar acest lucru înseamnă penalități plătite de țara noastră pentru neîndeplinirea obiectivelor de mediu. În contextul în care așteptăm legea returnării garanției, am lansat acest proiect prin care vrem să educăm viitorii cetățeni ai Ciugudului. E important pentru copiii noștri să învețe să recicleze și să protejeze natura, aceasta fiind cea mai importantă moștenire pe care o vor primi”, a spus Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud.

Proiectul pilot de la Ciugud este implementat de administrația locală în parteneriat cu compania americană ENVIPCO. Proiectul vine și în contextul în care România este unul dintre statele europene cu cel mai mic grad de colectare a ambalajelor reciclabile și autoritățile locale sunt obligate să plătească anual sume importante de bani pentru neîndeplinirea obligațiilor de mediu. De asemenea, în România, ar urma să se aplice de anul viitor legislația privind returnarea garanției percepută pentru ambalajele din plastic, sticlă și aluminiu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Adica Ciuciu-bani.
    Din cand in cand, apare cate un Caritas. Noua generatie, o ia si ea pe cocoase!…

  2. Bravo! Cine s-ar fi gandit ca asa se castiga autonomia !
    Idiotilor de la bucuresti, le era frica sa nu fugim cu terenul din tara! Dar uite, subtil, asa se obtine autonomia! Ati luat plasa miticilor!
    O sa va manance gunoaiele si nu o sa aveti apa calda si caldura… Tic tac, termite nemernice, hoti de la bugetele tuturora celor care muncesc!

  3. O iniţiativã foarte bună. La urma urmei, locuitorii respectivi o vor ţine în viaţă sau nu. Serios.
    Atenţie însă la numele de ciugu-ban, ar putea atrage termitele de la partide.
    Poate or să copieze ideea și alte localitaţi; să lăsăm la fantezia fiecăreia denumirea criptomonedei. Mă găndesc la localitaţi cum ar fi Luncoiu de sus-jos, Urlaţi, Băicoi, Mădulari sau Toroipaţi, de un exemplu.

  4. Moneda virtuala contra monedei nationale?! Daca se foloseste moneda virtuala in Romania, inseamna ca toate actiunile privind soarta existentei ca stat suveran al Romaniei, este finalizata in sensul „nu exista suveranitate in Romania”, au jucat suveranitatea la poker, barbut, sau deja vanduta la taraba talcioc occidento-europeana. Publicitate glob:”pierdut suveranitate si tara numita Romania, gasitorului ii ofer o imbratisare cu bucurie”!

  5. Yonumas strofoca , a m ras cu lacrimi,vorba aia nemuritoare:Mama prostilor e permanent gravida !

    1. P..,LA din Botswana=0,38 lei!Ma intreb ce valoarea are P..LA din Ciugud, s-au ramane ca specialistii BNR sa o evalueze!
    2. Ciuciu inseamna si „Gest făcut cu degetul mare pus între degetul arătător și cel mijlociu în semn de…cum va cade”
    3. „Îți dau ciuciu” =Nu iti dau nimic

    Sa va spun ce sa faceti cu primarul din Ciuciugud, jud Alba? Sa il atarnati de un picior pana ii cade ciuciubanul …

  6. E amuzant sa vezi cum comenteaza persoane care nici macar n-au citit stirea, doar pe baza titlului. Mi se pare definitia perfecta a postacului: hai sa comentam, desi nu stim exact despre ce e vorba. Daca ar fi citit, postacii nostri oripilati ar fi aflat ca nu e vorba de nicio moneda virtuala gen BTC sau ETH, ci doar de niste bonuri valorice pentru servicii aduse comunitatii. Ca s-au dat ei mari si i-au zis moneda virtuala, treaba lor, putea sa le numeasca si zloti/guldeni/dolari Ciugudeni, ca ele tot bonuri valorice sunt. Chestia asta o intalnesti mai peste tot in Vest: reciclezi ambalaje la niste utilaje automate si ti se emite un bon cu suma pe care o ai de primit. Bonurile le folosesti apoi la casa la supermarket. Simplu, nu? Pe de alta parte, titlu e o mandrete de clickbait, dar comentariile de pana acum dovedesc ca si-a atins tinta.

  7. Da, slugile habsburgilor si ale ungurilor merg pas-cu-pas spre autonomie. Mai buna ar fi o rupere totala, sa inceteze sa mai suga sume fabuloase de la bugetul la care ei contribuie cu mult mai putin decat judetele din fostul regat si anume, sunt pe locurile 5, 6 si 7 respectiv Cluj, Timisoara, Brasov.

  8. Hai s-o facem românește,..Evident cu ceva plagiat pe ici colo,.dar evident complicat, Să nu iasă decât patriotismul.. ”noi vrem, dar uite că nu iese”..Startul de la școală e bună. Deci copiluuu e de educat, căci acasă nu apucă. Dar era mult mai practic, eficient, de iertai o absență dacă aducea 5 kg de cartoane.. Sau la restul dădeai un bilet de tombolă cu o bicicletă, de aduceau la școală orice reciclabil in cantitatea fixată, plastic, alumniu, hârtie, fiare, orice..Poate elevul era mai mobilizat..pricepea mai ușor. Insă,.. fudulia ,..

  9. Moneda virtuala? Ce prostie! Sau reclama pentru prosti. Cip mai bine zis, spune-i cip, nu moneda. Pana cand sticlele de plastic sau sticla (sticle, borcane) si dozele de aluminiu, nu vor avea o valoare adevarata platita de consumator, totul e in zadar. In Germania, atat sticla de plastic, cat si doza de aluminiu costa 25 de centi. Pentru patru sticle sau doze primesti la orice casa de la cumparaturi, un euro.
    Borcane si sticle (pentru lactate sau bere)din sticla, 15 centi. Acestea toate, se recileaza la automatele de la alimentari, magazine, sau la locul de unde cumperi produsul (exemplu benzinarie). Chiar daca nu sunt inca bani pentru automate in Romania (asta desi, pentru toate prostiile sunt bani..), proiectul poate sa fie, duci ambalajul inapoi si primesti banii pe care i-ai dat pe sticla de plastic, de exemplu. O arunci? Se va gasi intodeauna un alt om care sa o ia de pe drum sau din cosul de gunoi, daca e vorba sa primeasca bani adevarati pe ea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.