Cea mai valoroasă companie din lume! A depășit Apple

Gigantul petrolier Saudi Aramco depăşeşte Apple şi devine cea mai mare companie din lume în funcţie de valoarea de piaţă. Acţiunile gigantului saudit, plus 30% în 2022.

Astfel, după un raliu de 29,25% în 2022, gigantul petrolier Aramco din Arabia Saudită a depăşit Apple în ceea ce priveşte capitalizarea şi a devenit cea mai valoroasă companie la nivel mondial, conform seekingalpha.com, citat de ZF.

Valoarea de piaţă a societăţii este de circa 2.500 de miliarde de dolari, cu puţin peste capitalizarea Apple.

Acţiunile producătorului iPhone-urilor au scăzut cu 15,7% de la începutul anului. Chiar dacă gigantul american a raportat rezultate puternice şi a oferit estimări solide pentru perioada următoare, evoluţia pe bursă a fost afectată de un selloff la nivelul acţiunilor de tip „growth” din industria tech.

Analiştii se aşteaptă ca Apple să înregistreze un profit net per acţiune (EPS – earnings per share) de 6,15 dolari în anul fiscal 2022 şi să raporteze venituri totale de 100 de miliarde de dolari.

Saudi Aramco a anunţat venituri de 32 de miliarde de dolari în T4/2021, când preţul bariului de petrol era cu circa 5 dolari sub nivelurile actuale, iar producţia era mai scăzută.

Timp de doi ani, investitorii au discutat despre „câştigătorii pandemiei” din sectorul tech. Totuşi, scăderea numărului de investiţii în energie din timpul crizei sanitare a dus la o lipsă considerabilă de petrol, gaze, cărbune şi capacitate de rafinare, determinându-i astfel pe unii analişti să considere că sectorul energetic ar putea fi „cel mai mare câştigător al pandemiei”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

3 Comentarii

  1. Arabia Saudită a apărut ca urmare a luptei cămilarilor (vezi filmul Laurence al Arabiei) și nu făcătură a celor cu Indile de Est, cei ce au sub papuc și MB, fenicienii.

  2. ARAMCO este ceace este, pentru ca americanii, la data aceia, nu si-au permis sa-i insele pe sauditi, cum ne-au inselat pe noi dupa 1990! Compania nationala de petrol din Romania, nedivizata , pentru a fi hacuita, ar fi azi o sora a celei saudite, o forta in Europa centrala! Asa am dat-o la austrieci si am concesionat fara masuri asigurative subsolul , inclusiv pe cel offshore,iar aprovizionarea noastra la necesitate si la preturi normale, este la mana strainilor! Uitati-va la Norvegia tara NATO, dar nu UE, ce a facut cu bogatiile ei gazo-petroliere!!

  3. Cum,nu e Gazprom? Noi asa invatam la Tiraspol! Rusine, Cotidianul!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.