Cel mai prost

Cel mai prost din ultimii zece ani. Așa ar fi spus premierul Ciucă la întîlnirea cu sindicatele din Educație, și e încă neclar dacă s-a referit la momentul ales pentru grevă sau ar fi scăpat, pur și simplu, pe gură o evaluare de sine. De altfel, dacă-i asculți aiuristicul monolog de la negocieri, dilema dispare.

Îndreptățita grevă a profesorilor l-a surprins pe Nicu în timp ce-și împacheta viitorul politic în valiza de lemn și se pregătea să-și ia o permisie de un an și jumătate pe poziția de vicepremier. Nu avea de gînd să se ducă în fruntea Senatului, așa cum se zvonise, ci dorea să rămînă în Guvern, în apropierea banilor, acolo de unde rebelii PNL nu l-ar fi putut doborî din fruntea partidului. Iar pentru asta nu s-ar fi dat înapoi de la umilința de a-i fi subaltern lui Marcel.

Neașteptată îndîrjire la o ființă cu aparență placidă, despre care erai înclinat să crezi că nu depășește rolul de animal de sacrificiu, pus de Iohannis să rumege lîngă altar și să aștepte, mulțumit și inconștient, hotărîrea zeului. Dar Nicu se pare că e mai mult decît atît. De sub pielea-i de taur blînd răzbat, iată, sete de putere, calcule și umori. Protocolul cu PSD a fost de la început o înțelegere personală, menită să-i apere și să-i conserve poziția, el oferind la schimb o gamă largă de concesii partenerului Marcel. Iar acum, cînd documentul s-a dus pe apa Sîmbetei și fiecare a început să ceară orice, Nicu a pretins Dezvoltarea de la unguri, ca să aibă o pîrghie de cash asupra propriului partid.

Personajul Ciucă – general, ministru și premier – se evaporă treptat din corpul personajului Nicu. Acum se poate vedea mai bine alcătuirea omului inițial, materia, structura, limitele și caracterul lui. Atît de bine, încît ar fi o naivitate să crezi că el însuși nu le vede. Ca și Iohannis, Ciucă e o farsă pe care lumea a acceptat-o din silă, lene, epuizare și resemnare.

Era șef al Statului Major al Armatei, pus de Iohannis, atunci cînd spunea: „Consider atît de sfîntă onoarea şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major al Apărării încît, indiferent de ceea ce mi s-ar propune, nu voi face altceva… Nu voi face politică. Voi face tot ceea ce îmi stă în putere şi îmi va îngădui viitorul să sprijin această instituţie. Dar nu dintr-o funcţie publică“. Și iată-l azi, după ce s-a șters pe bocanci cu onoarea și după ce a acceptat, cu conștiința deplină a propriei incompetențe, să fie făcut ministru al Apărării, președinte de partid, premier și aproape candidat la președinție, iată-l zbătîndu-se să înșface o altă poziție de impostură, numai să rămînă în cercul Puterii.

Dacă Iohannis a fost o păcăleală clădită pe mitul neamțului harnic, Ciucă a fost împachetat în mitul generalului erou, la aceeași casă de comenzi. Să lăsăm eroismul să se odihnească în pace, acolo unde nu ajunge PR-ul politic, și să ne amintim că, înainte să accepte să fie premier, Ciucă a fost cinci ani șeful militar al Armatei și doi ani ministrul Apărării Naționale. Adică a condus armata României și la ordin militar, și la ordin politic șapte ani bătuți pe muchie. Iar armata României arată azi exact ca bîlbîiala premierului Ciucă. E un jalnic șir de „ă“. Generalul doctor Ciucă a lăsat apărarea patriei exact așa cum a găsit-o, adică la pămînt, deși mandatul lui de șef de Stat Major a început la un an de la anexarea Crimeei, cînd intenția rușilor de a vrea mai mult era evidentă și cînd ultimul soldat din arestul garnizoanei ar fi înțeles ce trebuie făcut.

Dacă e să reformulăm evenimentele cu tot cu responsabilități, obținem un dezastru. Comandantul suprem al forțelor armate l-a numit în fruntea Apărării Naționale pe cel mai ignorant general, într-un moment în care pericolul unui război în apropierea granițelor era recunoscut, și l-a menținut acolo cu forța, deși acest general s-a mulțumit să stea degeaba și să contemple neputința militară a României cu mîinile în sîn. Și, colac peste pupăză, pentru toate aceste merite periculoase, l-a pus să conducă și țara.

Ei bine, premierul doctor Ciucă și președintele profesor Iohannis sînt chemați să salveze situația din Educație. Carierele lor, încărcate de nepricepere și foloase necuvenite, sînt o garanție că totul va ieși prost. Iar asta, pentru noi, a ajuns să însemne stabilitate.

Articol preluat integral din Catavencii.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 15
Author

21 de Comentarii

  1. Onoarea mea,onoarea mea! Cat de jos poți să te cobori pentru un ban in plus! Numai oltenii sunt in stare de așa ceva! Ultimul pe lista la L.M. Craiova, cu voia dumneavoastra! Asta-i „Romania educata” a lui Johannis! Cum e turcu și pistolu!

  2. Dacă vă mai aduceți aminte, despre armata franceză de pe la o mie opt sute și ceva se spunea că o sută de mii de soldați plus Napoleon Bonaparte egal două sute de mii de soldați. Credeți că degeaba l-a impus generalul Loyd Austin pe post de premier? Nu degeaba. Generalul american era cu ochii pe conflictul din Ukraina și acesta nu s-a terminat odată cu căderea Bakhmutului. Actualul premier nu va sta de aici încolo departe de guvernare. Nu se știe dacă e capabil să ducă îndeplinirea întocmai a ordinelor până la capăt dar măcar este obedient peste măsură. Și de asta are nevoie partenerul strategic care se uită cu un ochi la Ukraina și cu altul la România plin de intenții nobile și generoase în ce le privește pe amândouă. Încă n-am achiziționat tehnica de la partener dar măcar ne-am arătat intenția de a o face plătind tot cu mult înainte de livrare. Ca să-i câștigăm încrederea. Nu-i așa că se bazează pe noi și noi pe partener? Cu tehica deja plătită vom câștiga orice război și fără ea.

  3. Bravo R.C., cel sub orice critica de prost. App, dar sotia de la dgia, plutonel iesit colonel, ce mai face?

  4. Greva a fost aprobată subteran de la Cotroceni pentru a întârzia /amână rotativa.

  5. Pentru cine are o cit de cita minimala intelegere a ceea ce se intimpla in lume putem zice doar cum Ciuca a gestionat exemplar relatia cu SUA atunci cind era un general aflat in teatrele de lupta relatie ce a permis Romaniei chiar existenta ei .Fara Ciuca si Iohannis acum Romania era un stat iliberal iar Tinutul secuiesc se desprindea de tara .Iohannis a reusit sa elimine toate deciziile fostelor guverne PSD si a reusit sa gireze obtinerea banilor din PNRR impreuna cu toate celalalte decizii ce au adus Romania in situatia actuala de putere militara si care permit democratizarea totala a tarii .Nu exista alte persoane, cetateni ai Romaniei, care au facut mai mult pentru tara ca cei doi mai sus mentionati .Poate in acest grup putem integra si pe M.Geoana care datorita functiei avute la NATO a adus si el un strop de securitate tarii .Toti ceilalti sunt doar politicieni de mina a doua ce nu au reusit in mandatele lor mai nimic .Comparati realizarile .

  6. Un ardei umplut cu rahhat sanrajat de evvreii amerucani cu ce prostii a facut prin Afganistan. Si se soarg in capul romanilor. Dati- l afara.

  7. Foarte bun articolul.Un om plin de ridicol, obtuz în orice este pus premier. Vai de noi dacă ajunge președinte.Vom ajunge jos de tot.

  8. Măi ăsta de te dai Esop.Vezi că ești doar un fabulist cu umor negru.

  9. Domnul jurnalist a identificat greșit problema.
    La o analiză mai atentă vedem că în țările pline de succesuri, la Ministerul Apărării sunt numite doamne. De aceea, spre deosebire de generalii lor, ai noștri umblă necoafați, nepensați, nerujați și cu unghiile nefăcute cu ojă de calitate. Norocul este că UMDIGI și UMCNN lucrează cu dumnealor în regim de barter și le oferă toate aceste servicii în schimbul opiniilor dumnealor de profesioniști ai jocurilor cu șutere.
    Pentru nea Nicu trebuia să se înființeze Ministerul Atacului.

  10. Să nu vă miraţi, deci, dac-aţi auzit ca şi noi că n-au trecut bine doi ani de când Teacă a intrat în rândurile subofiţerilor, şi, prin înalt decret regal, el a fost înaintat la rangul de general. În privinţa asta s-au ridicat câteva obiecţii. Au fost câţiva care au spus că Teacă de-abia ştie a iscăli; dar raportul Generalalui nost* era aşa de favorabil , încât NATO l-a înaintat fără cea mai mică grijă, căci nu cartea, ci disciplina face pe adevăratul melitar.

  11. Despre caracterizarea personajului in cauza si cine l-a cocotat nemeritat in toate functiile amintite, absolut adevarat. Cum se spune, cum e stapinul, asa e si sluga. Despre Rusia si conflictul din Ucraina („intenția rușilor de a vrea mai mult era evidentă …”), absolut fals.

  12. Sa ne fereasca Dumnezeu dar, cu Ciuca sef de Stat Major sau ministru al Apararii, „in caz de ceva” in 24 de ore rusii defileaza pe Calea Victoriei (?) … ucranii, in doar 12 ore … (cred ca prima varianta e mult mai putin probabila, dupa cum se desfasoara „relatiile prietenesti si de buna vecinatate”, decit cea de-a doua …)

  13. Tot secretul este ca bullshitul sa-l impachetezi in staniol si sa-l parfumezi. Rromanii il vor inghiti instantaneu……[Rumburak]

  14. Atentie ,ca el sau Marcel ajunge Președinte? Atunci să vezi circoteca. Poporul o merită! Manelisti. Nu toți! Majoritatea?

  15. Pe asta vor serviciile sa-l puna presedinte ? Continuati, pentru ca-l meritati, pe asta ati dat atatia bani pentru a-l antrena sa omoare !

  16. Să vă rupeți, să vă faceți praf coaliția!
    Ce credeați?
    Că vă „iubiți” de dragul ȚĂRII?
    No way!
    Dati-va la ficați, că sunteți vinovați de mizeria în care se zbate Tara, dascălii, economia, finanțele și nivelul de trai, totul este de la deciziile voastre politice.
    GREVĂ AR TREBUI SĂ FACEM TOȚI ÎMPOTRIVA ACESTOR ENTITĂȚI NUMITE PARTIDE!
    Să sprijinim protestele și grevele acestor oameni numiți dascăli, batjocoriți de toți!
    Bravo, societate, trezește conștiința și fii VIGILENTA cu acești POLITICIENI TELEGHIDAȚI!
    DASCĂLI, NU RENUNȚAȚI LA DREPTURILE VOASTRE!
    NEVĂZUȚII CARE TOT SUNT MÂNGÂIAȚI OE CAPETE VĂ SPRIJINĂ PE VOI, AMĂRÂȚII SOCIETĂȚII!
    CE PARTIDE JAVRE ȘI TICĂLOASE!
    Doar nu credeați că cuolacu va fi premier, hahaha!
    Afară cu PSD!
    Bravo, FSLI, DASCĂLI!
    CU DOUĂ EUGENII PE LUNĂ SALARII NU VA NUMIȚI DECÂT SCLAVI!

  17. Îl plătim cu o pensie speciala pentru epoleți luati pentru munca de birou, plus un salariu de prim-ministru și vedem că e necalificat fix că ăla care l a pus , Werner și Romania educata cu legi ale educației pe persoana fizica și greva generala în învățământ

  18. Cei mai prosti suntem noi,noi ii lăsăm pe prosti să ia decizii! Dacă am fi oameni,ne-zm alătură profesorilor în protestul lor.

  19. Catavenc = #rezist! Este unica concluzie despre aceste hahalere cu Sorosh in suflete.

  20. Grăsanul Bâlbâit Ciucă provoacă doar scârbă ca și PNL dealtfel ,pt mine sunt in coșul de gunoi

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.