Soluțiile pentru energie și gaze: „Am reuşit să ajungem la un acord”

UPDATE Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, luni, că în şedinţa coaliţiei s-a decis scăderea plafonului la energie electrică şi gaz şi creşterea limitei de consum, urmând ca aceste măsuri să se aplice de la 1 februarie.

„Am reuşit să ajungem la un acord astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,8 lei per KW. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 de KW la 500 de KW pentru care se calculează acest preţ, practic reiese o compensare de 0,291 lei per KW, ceea ce va însemna că la consumator se va percepe 0,68 bani pe KW. Pentru IMM-uri, pentru consumatorii mari, non-casnici, va fi plafonat preţul la un leu pe KW. La gaz plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei pe KW, iar limita de consum pentru 5 luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 KW. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33 la 40%, asigurându-se astfel un preţ de 0,221 lei per KW. Pentru IMM-uri, şcoli, spitale, biserici, industria alimentară se va asigura un preţ de 0,37 lei per KW”, a spus Ciucă, la Parlament, la finalul unei şedinţe a coaliţiei de guvernare.

El a arătat că s-a decis şi ca toate facturile emise greşit să fie stornate şi retrimise fără ca oamenii să fie debranşaţi sau să plătească penalităţi.

Premierul a precizat că măsurile anunţate se vor aplica începând de la 1 februarie, până la data de 31 martie, urmând ca în această perioadă de timp să se vină cu o analiză şi să se ia decizii în continuare.

Întrebat dacă din punct de vedere constituţional există vreo problemă, Nicolae Ciucă a negat: „Nu există nicio problemă. Am ţinut cont, de aceea am şi întârziat atât de mult să luăm măsuri care să fie aplicabile, să nu fie modificări în soft şi să poată să fie aplicate de la 1 februarie”.

El a adăugat că este vorba despre o plafonare a preţului şi nu se renunţă la liberalizare, iar, potrivit calculului, impactul bugetar pentru cele aproape două luni este de aproximativ 3 miliarde de lei.

A mai spus că, potrivit discuţiilor avute, cifra a depăşit 1 milion de facturi greşite.

„A fost o serie întreagă de acţiuni în teritoriu, vom continua aceste acţiuni. Vreau să asigur populaţia că vom lua toate măsurile, astfel încât să nu mai avem astfel de greşeli care să sperăm că nu sunt voit făcute, pentru că oamenii nu au de ce să plătească greşelile altora. Şi în felul acesta considerăm că este cât se poate de deschisă uşa la nivelul Guvernului şi la dispoziţia cetăţeanului orice instrument de care dispunem. Ordonanţa de urgenţă nu va întârzia mai mult de săptămâna viitoare, ca să poată să fie aplicată. (…) A rămas ca mâine dimineaţă să avem o discuţie şi cu furnizorii şi cu distribuitorii şi în funcţie de această întâlnire vom stabili celelalte elemente de detaliu tehnic care vor fi prinse în ordonanţa Guvernului”, a arătat premierul.

Întrebat dacă după 31 martie vor fi continuate aceste măsuri, premierul a precizat: „Dacă evoluţia preţului va produce efectele pe care le resimţim cu toţii, vom avea un proces de analiză continuu, astfel încât să putem să luăm măsuri din timp”.

„Toate aceste măsuri au fost discutate şi dezbătute, astfel încât să nu se închidă firmele, să nu se închidă companiile, să păstrăm locurile de muncă pentru oameni şi desigur să avem o perspectivă astfel încât să nu ne confruntăm cu astfel de situaţii”, a mai spus el.

Totodată, Nicolae Ciucă admite că interzicerea concedierilor ar putea fi o condiţie pentru angajatori. „Este o condiţie pe care o vom discuta cu mediul de afaceri, pentru că, iată, statul vine şi asigură tot suportul de care noi dispunem astfel încât firmele să nu se închidă”, a menţionat prim-ministrul.

UPDATE
Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a declarat anterior luni că social-democraţii vor propune în coaliţie o serie de măsuri care să ducă la stoparea creşterii facturilor la energie electrică şi gaze, printre care reducerea valorii plafonului cu aproape 45% şi dublarea volumului care este compensat.

„PSD va propune astăzi în coaliţie un pachet de măsuri care să aibă ca efect imediat stoparea creşterii facturilor la energie şi la gaze. (…) În ce constau aceste măsuri? În reducerea valorii plafonului la gaze şi la energie electrică cu aproape 45% şi în dublarea volumului care este compensat şi la energie, şi la gaze. (…) Dacă acest pachet de măsuri s-ar aplica începând cu 1 februarie (…), ar însemna că toţi consumatorii casnici din România, instituţiile publice, întreprinderile mici şi mijlocii, companiile, infrastructura critică să beneficieze de scăderi substanţiale la preţul facturilor la energie şi la gaze. (…) Avem astăzi o lege a plafonării şi a compensării, presupunem că a fost aplicată corect, şi atunci avem contracte care sunt încheiate deja la un anumit nivel al pieţei. Am ales o factură care există, cu un preţ al energiei active de 0,54 de lei, o cantitate de 350 kWh. Dacă am calcula valoarea facturată, am avea o avea o valoare a facturii de 189 de lei. Dacă s-ar aplica propunerile cu care vine astăzi PSD, am ajunge la o valoare a facturii de 91,5 lei”, a spus Oprea într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD.

El a făcut referire şi la o factură de gaze, cu un consum de 200 de metri cubi, adică pentru un apartament cu 2 – 3 camere. „Factura de bază cu oferta minimă din piaţă de astăzi, de 0,7 lei pe kWh, ar fi de 1.765 lei. Cu compensare cu legea actuală, valoarea facturii ar fi de 933 de lei, cu prevederile pe care PSD le propune, am ajunge la o valoare a facturii de 636 de lei”, a afirmat Oprea.

„Sunt măsuri care trebuie luate pentru consumatorul casnic şi pentru companii, IMM-uri, instituţii publice, mă refer la şcoli, la creşe, la instituţii de cultură, la instituţii de cult, la organizaţii neguvernamentale, la spitale şi la infrastructura critică. Adică, la CFR, de exemplu, şi costul biletului se poate scumpi din cauza creşterii preţurilor. Aici – de asemenea – plafonarea preţurilor şi scăderea TVA. Scăderea TVA este o măsură care poate fi luată de la 1 februarie, atât la consumatorul casnic, cât şi la IMM-uri”, a explicat acesta.

Radu Oprea a menţionat că facturile care au fost emise greşit trebuie recalculate imediat, fără penalităţi şi fără ca cetăţenii să sufere, iar în această perioadă ar trebui ca debranşarea să fie interzisă.

„Penalizarea dură a oricărui abuz este una dintre măsurile care pot să stopeze creşterea preţurilor, supraimpozitarea acolo unde se face profitul, nu doar la producător, pe tot lanţul, pentru că este nevoie de o repartiţie corectă a efortului pe care îl avem cu toţii. Nu trebuie să fie doar pe cetăţean sau doar pe consumatorul final”, a mai spus purtătorul de cuvânt al PSD.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a anunțat luni dimineață finalizarea unui „pachet de măsuri” menit să stopeze creșterea prețurilor la energie și efectele acestei majorări, măsuri care vor fi discutate în coaliție în această după-amiază.

„Am finalizat tot pachetul de măsuri, pe toate cele trei componente, astfel încât să stopăm această escaladare a preţurilor, să ieftinim facturile atât către populaţie, cât şi către economie şi, nu în ultimul rând, să încercăm să compensăm de la bugetul statului, atât cât îşi permite bugetul statului, astfel încât să nu afecteze zona de investiţii şi ce ne-am propus pentru acest an. Avem aceste măsuri finalizate, le mai discutăm acum, la ora 10,00, cu membrii Guvernului din partea PSD, cu Biroul Permanent Naţional şi, la ora 17,00, în coaliţie. Am avut discuţii inclusiv în cursul zilei de ieri cu domnul prim-ministru şi alaltăieri cu domnul preşedinte Cîţu, deci am funcţionat şi până acum”, a spus Ciolacu la sediul central al PSD, înainte de şedinţa Biroului Permanent Naţional al partidului.

El a adăugat că reducerea TVA de la 19% la 5% la energie electrică şi gaz „este suportabilă de către bugetul de stat” şi că îşi menţine părerea că această măsură trebuie luată de la 1 februarie.

„Sunt mai multe variante, inclusiv am văzut ce s-a întâmplat în Franţa cu plafonarea preţurilor, cu plafonarea preţurilor la energie la companiile de stat, la cea mai mare companie de stat, şi aceasta este o măsură pe care am putea să o luăm. După ce avem o decizie finală luată în coaliţie, o vom prezenta. (…) Sunt mai mult măsuri şi au o coerenţă între ele. La şedinţa de coaliţie este invitat şi domnul ministru al Energiei şi reprezentanţii ANRE şi ai ANPC”, a afirmat acesta.

Ciolacu a mai spus că de creşterea preţurilor la energie este afectată toată Europa şi nu consideră că acum este important să se găsească un vinovat pentru acest lucru în România.

„Dacă doriţi o părere personală, nu este admis să liberalizezi preţul în plină pandemie fără să gândeşti efectele care vor urma”, a conchis el.

La rândul său, Gabriela Firea, ministrul Familiei, a afirmat că PSD ia în calcul toate opțiunile posibile, de la revenirea temporară la prețuri reglementate până la reducerea TVA, eliminarea unor costuri suplimentare în factura de energie, plafonare, compensare, vouchere, tarife sociale, scheme de sprijin pentru companii.

Firea a anunțat pe Facebook „pasul decisiv pentru prezentarea soluțiilor care să completeze măsurile anunțate de guvern, astfel încât scumpirea energiei să fie suportabilă pentru populație și economie. Acestea vor fi prezentate și discutate în Coaliție, pentru ca apoi să poată fi preluate și aplicate. Ideea esențială este ca oamenii și companiile să primească un sprijin real și consistent acum, când au cea mai mare nevoie de el”.

PSD, spune Firea. respinge „categoric demagogiile și acuzațiile stupide că ar fi populism demersurile pe care le face pentru a stinge incendiul scumpirilor care amenință să pârjolească tot”.

„Nu este niciun populism să faci tot ce se poate ca oamenii să-și poată duce viața normal, chiar și după ce-și achită factura la curent sau gaz, și să nu rămână în frig și întuneric. Nu este deloc populism să te preocupe ca zeci de mii de IMM-uri și companii cu mii de angajați să NU fie aruncate-n faliment de prețurile uriașe ale electricității sau gazelor. Nu este pic de populism în eforturile ca școlile, spitalele, instituțiile statului să continue să aibă electricitate și gaze, să funcționeze normal, să rămână capabile să-și achite facturile la utilități.

Măsurile anunțate de guvern – reducerea TVA la 5% pentru energia electrică furnizată consumatorilor casnici, cu un consum lunar de până-n 300 de kwh și compensarea certificatului verde și a cogenerării reprezintă un pas necesar, dar prea mic, față de gravitatea situației.

Aplicarea trebuie să fie mai rapidă, de la 1 februarie, și trebuie eliminate procedurile birocratice absurde, de tipul verificării tuturor facturilor”.

Ministrul Familiei mai spune că trebuie introduse sancțiuni severe pentru furnizorii care refuză să aplice legea plafonării și compensării. „Este imperios ca măsurile de susținere dar și de eliminare a birocrației inutile să se extindă și asupra IMM-urilor și companiilor: acum, de exemplu, e necesară completarea unei cereri, iar firmele care stau cu chirie (mall-uri, ateliere, depozite, hale de producție etc) nu pot beneficia de plafonare/compensare. Ideea esențială pentru care insistăm este ca aplicarea măsurilor sa fie simplă, rapidă, eficientă, fără birocrație stupidă, iar efectele să se vadă rapid, povara facturilor majorate să devină suportabilă”.

Gabriela Firea crede că România „trăiește coșmarul facturilor uriașe la energie din cauze liberalizării haotice a pieței, decisă de guvernele trecute. Dacă ar fi rămas în vigoare măsurile de plafonare dispuse de guvernarea PSD, nu s-ar fi ajuns la actuala situație limită”.

O întâlnire între membrii coaliției de guvernare pe tema măsurilor din domeniul energiei va avea loc luni. În cadrul ședinței ar putea fi stabilite măsurile pe care le va lua Guvernul Ciucă pentru a atenua efectele crizei provocate de creșterea prețurilor la energie electrică și gaze.Surse politice spun că întâlnirea coaliției PNL-PSD-UDMR va avea loc luni, la ora 17.00, la Parlament. Întâlnirea va avea loc în condițiile în care partidele din coaliția de guvernare au păreri diferite despre soluțiile privind rezolvarea crizei din energie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. KK-MK! Nu-i o solutie scaderea TVA. aceasta s-a vazut ca n-a dat rezultate nici cand au scazut TVA la carburanti sau la paine.
    Ce sa stopeze preturile?
    Nu stopare ne trebuie, ci revenire prin lege la preturile anterioare (care si acelea erau exagerat de mari ptr romanul de rand), dar erau mai suportabile.
    ECONOMIA BAZATA PE CERERE SI OFERTA NU FUNCTIONEAZA INTR_UN STAT MAFIOT CA ROMANIA.

    • Petrov a afirmat ca Romanaia este un stat mafiot. Este printre putinele afirmatii ale sale in care nu a mintit. Dar a uitat sa completeze adevarul: un stat MAFIOT SECURIST. A fost explicabila aceasta omitere dat fiind cazul sau. Cat il priveste pe Ciuca si chiar pe Johanis, ambii sunt prea mititei pentru a se opune si a anula toata aceasta manarie mafiota ordonata de cei de afara mai ales ca si mafiotii nostri securisti sunt in avantaj. Sunt la bucate de 30 de ani in sectorul energetic. Ii stie bine Petrov.

  2. Tămâiere de tip Ciolacu. Blocarea preturilor la nivelul decembrie 2020 si oprirea exportului de gaze din producția internă sunt singurele solutii. Restul este vrăjeală a la Ciolacu de care ne-am săturat.

    • Romania a ajuns in situatia cand orice premier nu mai poate face nimic cand vine vorba de interesele marilor mafioti. In timpul domniilor lui Petrov si mai ales ale lui Johanis (ambii cu cate doua mandate) tara a fost total confiscata de mafia de afara care este in stransa cardasie cu cea interna. Doar destramarea cocinei europene in paralel cu alungarea de catre romanii furiosi a PNL-ului, PSD-ului, USR-ului si UDMR-ului si aducerea la putere a unor forte nationaliste ar putea salva tara. Ramane aceasta speranta, altfel slugi va scrie pe toti romanii.

  3. astia de la psd, ca si fratii lor penelisti, ca useristii si udemeristii chiar sint pleava, sint cei mai prosti dintre cei mai prosti! bai netotilor, facilitati escrocilor sa cistige bani cu masurile voastre. nu asa se procedeaza cu hotii!!!! ii razi si gata. de tot! afara din tara cu eon, enel, engie si toti straini care faciliteaza hotia si japca! daca nu o faceti voi cu ei, o vom face noi cu voi! fiecare zi care trece va aduce mai aproape de deznodamint! tic-tac, tic-tac… TREBUIE SA BLOCATI ORICE FACTURARE DE ENERGIE SI GAZE CATRE CONSUMATORI!!!! IMPUNETI PRETURI ACCESIBILE PENTRU TOTI ROMANII SI ANULATI LIBERALIZAREA! PRETURILE TREBUIE STABILITE, LA UTILITATI, IN FUNCTIE DE INTERESUL STRATEGIC AL NATIUNII, CARE INSEAMNA PROTECTIA CETATENILOR!

    • Despre prosti sa-i povestesti lui Domn’ Profesor, cel cu prostologia. Astia nu sunt deloc prosti, sunt isteti si le scapara mintea la inginerii de milioane dar numai in folosul lor personal. In rest doar vise irealizabile care seamana a lozinci proletare.

  4. Inteligent plagiatorul a 42 de pagini de teza de doctorat, plateste facturile din buget, de-necrezut ar zice francezul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.