Ciolacu și Boloș insistă în chestiunea pensiilor speciale, dând exemplu UE!

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, că România nu pierde niciun euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar legea privind reforma pensiilor speciale trebuie să fie făcută ţinând cont de realităţile din acest moment.

„Într-o reformă trebuie să ţii cont de realităţile care există, faptul că România se află cu un război la frontieră, faptul că eu, de exemplu, Marcel Ciolacu, am spus şi spun în continuare, fără nicio reţinere, Armata nu are pensii speciale. 22 de state ale Uniunii Europene au lege specială pentru pensiile militarilor, Franţa, Germania, Italia, Belgia, Olanda, toate statele importante din UE, toată lumea are legi speciale, nu pensii speciale, în ceea ce priveşte Armata. (…) Miniştrii de resort negociază, împreună cu ministrul de la Fondurile Europene, abordarea corectă în ceea ce priveşte viitorul. Nu se pierde niciun euro, singurii euro care sunt pierduţi şi aruncaţi pe apa sâmbetei sunt 1 miliard de euro pentru vaccinuri cumpărate de către miniştri USR”, a afirmat Ciolacu, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că României i se cere de către Comisia Europeană „o lege responsabilă şi sustenabilă pentru viitor”, în cazul în care „s-au făcut abuzuri”.

„Nu poţi să lucrezi o zi, să fii magistrat şi să ai la pensie sute de milioane. Acest lucru s-a îndreptat prin lege. A trecut o lege prin Guvern, între timp toate ministerele au avizat această lege, între timp s-a constatat, din discuţiile avute de ministrul Boloş cu Comisia, că nu se îndeplineşte întocmai jalonul trecut de către domnul Cîţu şi de către Ghinea şi de miniştri care au făcut parte din acel Guvern. Duminică trebuie să stabilim în coaliţie care sunt amendamentele, astfel încât să se continue dialogul cu Comisia. Avem dreptul să discutăm şi să găsim soluţiile raţionale. Nu cred că dumneavoastră şi nici românii nu îşi doresc ca mâine 80% din Armata română să fie depopulată şi să îşi dea toată lumea demisia. Trebuie să vorbim cu cei din Armata română şi să le explicăm care este legea”, a subliniat liderul PSD.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a afirmat, joi, după o vizită de lucru în Prahova, că România nu are un sistem distorsionat de pensii speciale faţă de ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană, el punctând şi că dacă se ajunge la o reformă „dură”, există „riscul de depopulare” a unor „sisteme de importanţă strategică pentru România”.

„Jalonul pe care îl avem de dus la bun sfârşit toată lumea îl cunoaşte şi mai ales criteriile dure pe care le avem în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Avem criteriul de sustenabilitate şi cel de contributivitate. Ce înseamnă criteriul de contributivitate? Că dacă în sistemul de pensii general avem o rată de înlocuire a veniturilor de 43,5%, atunci Comisia solicită explicaţii şi fundamentări suplimentare, de ce avem rate de înlocuire, procente aplicate la baza de calcul pentru pensiile sociale diferite, respectiv avem aceste procente până în 85% şi de aceea Comisia solicită aceste informaţii suplimentare. (…) În sistemele europene studiate pentru pensii speciale, ratele de înlocuire ajung şi acolo până în 80%, deci nu suntem cu un sistem distorsionat faţă de ceea ce se întâmplă în UE şi aici trebuie asumată această decizie, dacă se ajunge la această reformă a pensiilor speciale dură, cu măsuri acestea dure pe care le-am menţionat privind riscul de depopulare”, a declarat ministrul Boloş.

El a explicat că riscul de depopulare priveşte sisteme de importanţă strategică pentru România.

„Noi discutăm astăzi de sistemele de apărare naţională, ordine publică, Ministerul Public, deci sunt sisteme publice de importanţă strategică pentru România şi judecata unei astfel de decizii trebuie să fie în ansamblul său, cu asumarea acestui risc. Asumarea acestui de risc nu o poate face decât Guvernul României şi coaliţia de guvernare şi noi aici avem de trecut testul de validare cu Comisia Europeană în ceea ce priveşte mai ales criteriul de sustenabilitate. (…) România nu are un sistem distorsionat faţă de ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană cu sistemele de pensii speciale. Acolo, spre exemplu, pentru apărarea naţională, sunt rate de înlocuire a veniturilor, în marea majoritate a statelor UE pe care le-am studiat, de până la 80%, cu bază de calcul similară cum e în România. Noi am prevăzut în PNRR această reformă şi acum trebuie să o ducem la bun sfârşit”, a mai spus ministrul Marcel Boloş.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene s-a aflat în vizită de lucru în oraşul Urlaţi, la depozitul Oltina, în contextul în care începe distribuţia unei noi tranşe de pachete cu alimente, de 25 kilograme, pentru persoanele vulnerabile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

22 de Comentarii

  1. Ursareeee, ho cu minciunile! Doar in Romania exista asemenea legi cu dedicatie, in restul tarilor, nu exista asemenea aberatii de legi! Apropo, voi v-ati dat indemnizatii uriase pentru cateva ore pe saptamana la lucru, de ce? Ca asa vor muschii vostri? La fel si pensiile, de ce pensie daca voi ati vrut sa candidati fara sa fiti obligati de cetateni? V-ati pus pe liste, v-ati imprastiat prin functii, v-ati batut joc de entitatea statala democrata numita Alegeri/vot Cetatenesc, fara aprobarea cetatenilor! Nu aveti dreptul la nicio pensie, panaramelor! Nu meritati niciun scuipat pe masa ca hrana de la cetatenii din Romania!

  2. dar pana la pensiile speciale, cum traiau dle militarii? Amaratii aia de au facut 4-5 ani de razboi, au 1200 lei pensie de veteran si aia de s-au luptat cu bateriile de vin, 12 000lei pe luna?
    Dacat sa pierdem 3 miliarde si alte multe, nu mai bine demisionezi mata si restul parlamentului? Ca poporul a votat pentru 300, nu 600!

  3. De dragul interesului propriu, PSD, PNL și UDMR vor să sacrifice fondurile europene.

  4. ,, Cei mari se ingradira,
    cu-averea si marirea
    In cercul lor de legi,, EMINESCU
    pentru cine au luptat pana acum militarii ? pentru americani !
    Deci ,sa-i plateasca americanii ,ca pentru poporul roman n-au facut nimic !
    Din 1989 ,cand au tras in propriul popor !

  5. Măreții lideri politici sunt împietriți de frică în fața Sistemului. De ce? Pentru că sunt ai Sistemului. Îi deține de când au deschis ochișorii în politică. Să taie acum pensiile speciale li se pare sinucidere curată, un bilet de drum numai dus la Beciul Domnesc. Pentru că Sistemul îi are pe răboj cu toate blestemățiile pe care le-au făcut. Și de ce o tăiere numai pentru viitor? Cu ce sunt vinovați cei activi în diferitele profesiuni susceptibile de pensii speciale, în timp ce cei deștepți au ieșit repede la pensie? Să le taie în primul rând pensionarilor speciali, dacă tot e vorba de amputări. Și oricum, orice astfel lege tăietoare va fi respinsă de Curtea Constituțională, deci va fi lovită de nulitate. vina este tot a politrucilor care au lărgit baza de pensionari speciali și la primăriile localităților, și la consilii județene etc.

  6. Da Ciolacule toți au legi speciale, dar nu pensii nesimțite ca in românica și acestea numai și numai din cauza unor maidanezi de politicieni ca cei din guvernarea actuală !

  7. Da, dar nu toată lumea are ţara condusă de o juntă mitară specială de paraziţi hoţi, incompetenţi, nemernici, nepotişti, devalizatori, delapidatori, plagiatori şi spoitori! La alţii se mai şi munceşte!

  8. Dreptul castigat pe care-l invocati, cu lacrimi in ochi, de grija ciorditorilor, se refera exclusiv la partea contributiva din pensiile speciale si nu la partea ciordita. Asta e de neatins si nu ciordeala.
    Ciordeala inca nu e trecuta in constitutie.
    Tres bien, monsieurs!
    Muy bien.
    Va doare in cur de tara asta borfasilor.
    O sa-l votam pe Ghinea!

  9. Ciolacu dezinformeaza voit!Problema nu este existenta pensiilor „speciale” sau de serviciu in anumite domenii, ci modalitatea de calcul, cuantumul lor si varsta de la care se acorda!Daca magistratii, de exemplu, ar primi doar pensia pentru care au contribuit, tot ar avea o pensie rezonabila, undeva intre 7000 si 9000 lei!Dar e curat nesimtire sa ai pensie de 25-30.000 lei!

  10. Romania va pierde 3 miliarde si multe altele!
    NU MAI VOTATI PSD_PNL_UDMR!!!!! Astia au furat tara de 32 de ani, atia pun interesul lor personal deasupra interesului ROMANIEI!

  11. Aferim efendi csolak:
    Legea lui Arhimede-sec.XXI
    Un hot scufundat într-un partid este împins de jos în sus, până într-o funcţie în Guvern, cu o forță egală cu volumul de bani publici dislocați pentru ceilalţi hoţi din partid.
    Salam alecum,
    Salam cu barba.
    Ftvg

  12. CioCiolane, bagă bine la tărtăcuța ta de REVOLUȚIONAR :
    ORICE PENSIE care n-are la bază CONTRIBUTIVITATEA E UN FURT, măi ?oiule ! Fură din ce au cotizat ALȚII !
    Militarii, SPECIALII șamd primesc SALARIU pentru ceea ce fac.
    Nu le convine SALARIUL, sănătate !
    Să meargă să lucreze în privat, sa are pământul, să dea MEDITAȚII.
    Că unii si-au luat așa chiar și câte 6 case…
    NU-I ȚINE NIMENI CU FORȚA, bre.
    Huo, bre ! Siktir !?

  13. Domnul Ciolacu,acest Pumbaa cu barba al politicii romanesti,are multe schelete in dulap (=dosare puse la sertar de cine trebuie) daca apara cu atata disperare pensiile speciale.Probabil i s-a aratat pisica si acum tremura…Iar rezultatele declaratiilor lui Pumbaa cel barbos din PSD si activitatea in ansamblu a PSD la guvernare sigur se vor vedea la alegerile din 2024.

  14. Mincinosul Ciolacu si mincinoasa si corupta Alianța Răului Suprem (PSD + PNL)
    Mimati ca vreti sa desfiintati pensiile nesimtite dar , ati votat in 15 noiembrie 2022 Legea 303/15.11.2022 promulgată de tradatorul national si publicată in Monitorul Oficial nr 1102 din 16 noiembrie 2022. Am redat mai jos doar art 212.
    Articolul 211(1) Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională și personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, indiferent de vârstă, cu o vechime de cel puțin 25 de ani în funcțiile de judecător, procuror, judecător de la Curtea Constituțională, magistrat-asistent la Înalta Curte de Casație și Justiție și la Curtea Constituțională, personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, judecător financiar, procuror financiar sau consilier de conturi de la secția jurisdicțională a Curții de Conturi, avocat, personal de specialitate juridică în fostele arbitraje de stat, grefier cu studii superioare juridice, consilier juridic sau jurisconsult se pot pensiona la cerere și pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară și sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”.
    Asemenea mincinosi si puscariabili ne conduc de 30 de ani și ne-au transformat țara in colonie DEVALIZATA.
    CHIAR NU AVETI PIC DE BUN SIMT ,DE DEMNITATE, CHIAR NE CONSIDERATI PROSTII EUROPEI DE NE MINTITI PUBLIC CU ASEMENEA TUPEU ?
    DE CE NU ATI SCRIS ART 212 CU PENSIONARE LA 65 DE ANI SI CU PENSIE DE CONTRIBUTIVITATE CALCULATĂ PENTRU TOTI ANII DE ACTIVITATE CUM E LA TOȚI CETATENII ACESTEI TARI ?
    AU magistratii loby puternic in parlament si in plus va santajeaza cu dosare penale? MARȘ MĂ!

  15. @ Felicitari Oana. Nu stiam de aceasta lege. A fost votata si de Sosoaca si Simion?

  16. Porcul asta tot baga militartii in fata, e vorba de securisti, judecatori si procurori. Se face ca nu pricepe si ca se zbate el pentru militari. Chiar daca si-a luat bac-ul la batranete, intelege foarte bine despre ce e vorba. Despre o talharie fara de margini, niste nemercinici care nu fac nimic (vezi lista lunga de prescrieri) si ies la putine peste 4o de primaveri la pensie, cu pensii mai mari decat salariile sau niste securisti infecti care dupa ce se vad cu pensia in mana se reangajeaza la stat pe la tot felul de regii, consilii de administratie etc. Esti un gunoi domnule Ciolacu si nu de acum, ci de cand stateai la poza cu Haisam.

  17. Bună tuturor!
    De magistrați nu se ating.E stat in stat, mâna in mâna cu serviciile, președintele și mulți dintre corupții din politică. E un cerc
    închis.
    Ei fac legea in această colonie DEVALIZATA. Toți aceștia au adus țara in situația de azi.
    GRUPUL DIN TRANSILVANIA FACE CĂRȚILE.
    MOLDOVA NU EXISTĂ IN ACEST CERC DE
    DE DECIZIE.
    PS.OMV ,băncile austriece si nu numai,firmele austrice de jefuit pădurile sunt de neatins, au protecție de la cel mai inalt nivel.
    „Nu va exista niciun boicot” ii asigura tradatorul. Eu asa il consider, e parerea mea.

  18. pentru toti USR-istii hai sa va spun un secret; daca ciolacu era in opozitie cerea si el taierea pensiilor speciale, ca nu-l durea gura!!! votati-l pe ghinea al vostru care va pune sa munciti pana la 70 de ani daca mai apucati!!!

  19. Daaa, să fie depopulare în ministerele ticăloase!!!!Noi cei mulți, NU-I bocim!Să plece!Vin alții! E de unde!

  20. Gândire de presedinte , pensiile trebuie sa fie sustenabile! Adica nu echitabile, deci taiem de la prosti sa le-o dam speciala la destepti , gandire de n-am cuvinte! Mi-e scarba ca la-am votat si de doua ori.

  21. Cineva cu comanda străină vrea sa distrugă complet statul român. Daca distrugi armata, distrugi statul. Problema este că gulerații șmecheri din toate sistemele statului au sărit calul de se mănâncă unii pre alții. Sunt nedreptăți strigătoare la cer în toate sistemele create de politicieni. Politicienii trebuie sa rezolve problemele fiindcă ei conduc statul!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.