Comemorare la Bucea, la un an de la eliberarea orașului

Preşedintele Volodimir Zelenski, alături de lideri europeni între care şi Maia Sandu, a marcat un an de la eliberarea oraşului Bucea

Zelenski a spus că Ucraina nu va ierta vreodată trupele ruseşti responsabile pentru atrocităţile din Bucea, într-o zi în care localitatea de lângă Kiev a marcat împlinirea unui an de la eliberarea sa după 33 de zile de ocupaţie, transmite Reuters.

Forţele ucrainene au recucerit la sfârşitul lui martie anul trecut micile oraşe Bucea şi Irpin situate la nord-vest de Kiev, când forţele de invazie ruse au renunţat la tentativa lor de a ocupa capitala ucraineană.

Moscova neagă acuzaţiile privind execuţii, violuri şi tortură comise de trupele sale de ocupaţie, care au lăsat cadavre pe străzi atunci când au fugit.

„Răul rusesc se va prăbuşi chiar aici, în Ucraina, şi nu se va mai putea ridica vreodată. Umanitatea va învinge”, a spus Zelenski, care a condus o ceremonie în care steagul ucrainean a fost ridicat la Bucea.

Preşedintele a înmânat medalii soldaţilor implicaţi în recucerirea oraşului, iar rudele soldaţilor căzuţi la datorie au primit medalii acordate postum acestora.

„Când Bucea a fost eliberată, am văzut că diavolul nu era undeva acolo, ci pe pământ. Adevărul atroce despre ceea ce s-a întâmplat în teritoriile ocupate temporar a fost dezvăluit lumii”, a declarat Zelenski.

După ce Ucraina a recâştigat controlul asupra Bucea, imagini cu cadavre pe străzi au fost difuzate în întreaga lume.

Kievul spune că mai mult de 1.400 de oameni au fost ucişi în Bucea în timpul ocupaţiei, inclusiv 37 de copii, peste 175 de victime au fost găsite în gropi comune şi camere de tortură, iar 9.000 de crime de război ruse au fost identificate.

Anchetatorii internaţionali adună în prezent dovezi privind crime de război în Irpin, Bucea şi alte localităţi. Zelenski a descris Bucea ca un „simbol al atrocităţilor” comise de forţele de ocupaţie ruseşti.

„Nu vom uita niciodată victimele acestui război şi îi vom aduce cu siguranţă pe toţi criminalii ruşi în faţa justiţiei”, a scris preşedintele ucrainean pe o reţea socială. „Nu vom ierta niciodată. Vom pedepsi fiecare criminal”, a subliniat Zelenski.

Bucea a devenit un punct de oprire pentru vizitatorii din plan extern ai Ucrainei. Preşedintele Republicii Moldova şi premierii Croaţiei, Slovaciei şi Sloveniei au luat parte de asemenea la ceremonia de vineri.

„Îi onorăm şi îi plângem pe cei nevinovaţi. Democraţiile trebuie să lucreze împreună pentru a se asigura că aceste atrocităţi sunt investigate şi pedepsite”, a spus preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

EFE menţionează la rândul său că, însoţiţi de Zelenski, liderii europeni au aprins lumânări la memorialul dedicat victimelor de la Bucea.

În cadrul ceremoniei, au fost prezentate numele celor 77 de victime care au fost găsite într-o groapă comună de lângă Biserica Sfântului Apostol Andrei şi a Tuturor Sfinţilor şi care au putut fi identificate, precum şi ale celor 11 soldaţi ucraineni căzuţi în bătălia pentru controlul oraşului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

27 de Comentarii

  1. Antologică e scena cu urSULA la 3 metri de sacii negri cu „cadavre”.
    MIROSEAU A TRANDAFIRI, DA’ EA NU-i VEDEA ! Și atunci, un urcac o bate pe umăr, ii arata sacii.
    urSULA SE DEZGUSTĂ în fața camerelor de luat vederi, apoi face o grimasă:
    A fost DEZGUSTUL OK sau MAI TRAGEM O DUBLĂ ??

  2. „Kievul spune că mai mult de 1.400 de oameni au fost ucişi în Bucea în timpul ocupaţiei, inclusiv 37 de copii, peste 175 de victime au fost găsite în gropi comune şi camere de tortură …” !! Sa dea dracii daca, chiar cu slabele mele cunostiinte de „artimetica”, 37+175 imi dau 1400 ! Ce-or fi facut rusii cu „victimele lor” ? Le-or fi mincat, cu acte de canibalism ? Le-or fi „rapit”, ca pe copii ? He he ! Se fac inca confuzii majore intre „eliberare” si parasirea unei zone din motive strategice … si cind ma gindesc ca, in timp ce idiotii stateau cu ochii pe nordul Ucrainei, Rusia ocupa sudul ! (centrala de la Zaporojie e un exemplu graitor)

  3. In sfirsit vad si eu o „catedrala” chiar mai hidoasa decit magaoaia lu’ Daniel de la Bucale ! Zici ca-i combinatia arhitectonica (?) perfecta dintre un bunker antiatomic si o piata agro-alimentara !

  4. Așteptăm cu răbdare momentul când toată lumea va afla cu stupoare ceea ce mulți o stiu deja.Că acolo a fost o scenetă prost regizată de clownul drogat.Așteptăm mai ales să își ia plata binemeritată de la istorie și nu doar argintii lui Iuda de la Bidon turtit senilul stăpânul său.

  5. Nu-i adevarat. La Bucea rusii n-au omorat pe nimeni, cei care zaceau pe jos erau colegii de actorie ai lui Zelenski iar dupa ce erau filmati, mortii se sculau si faceau jogging sa se incalzeasca.
    Rusii au tras in Bucea doar cu flori si bomboane, iar orasul acela distrus era facut in studiourle de film de la Kiev.
    Nu mai credeti minciunile khazarului, credeti adevarul spus intotdeauna de Putin si acolitii lui.

  6. Dupa antilogicul film cu cu tapii si caprele ukrane distrugand 40 buc tancuri rusesti, aceasta pelicula e a doua din preferatele mele ,turnate in studiourile holiuud din ukraina Frumos gestul Khazarului zelea de a mai da o data pt babuini acest frumos film, cu actori de prima mana ( mortii de la bucea!) si regizori asijderea ( veniti de peste balta!) Nemuritoarea scena cu mortaciunile ukrale , toate avand la cap o sticla si o periuta de dinti , merita un oscar dar si cea cu gropoiul (comun????) de 20 m adancime avand pe fundul el una buc actor ucreaan intins pe paman,scos parca atunci de la croitor, decedat cu o luna in urma cand au plecat rusii Pe vremuri, eram inebunit de filmele nord coreene, cu fruntasi in priductie plangand uitandu-se la tractoarele cu care lucrau- dar azi aceste creatii cinematografice mi se par mult mai reusite

  7. Reggie,film, real..ce conteaza? E RAZBOI NU? E razboi fara cadavre? Si ce vroiau in timpul razboiului, sa faca poze in maternitate?

  8. (I): NU-i adevarat. Bucea = intox imens si nici macar original : îl preced „masacrul de la Timisoara”, pus în scena, si el, în scop de cadru procesului Ceausestilor si „gazatii” lui Bashar, în Siria. Convingerea mea fiind ca „masacrul de la Bucea” = imagini de sinteza fabricate de un logiciel de inteligenta artificiala. Care logiciele pot fabrica orice, o videocaseta cu Obama si Trump vorbind, inclusiv. Diferenta-ntre adevar si sinteza artificiaia fiind extrem de greu de facut. Ori, Ucraina nu duce lipsa de hackeri. Are, dimpotriva, electronisti experimentati. Am fost, asadar, atenta la „cadavrele” de la Bucea: 1. câteva persoane, pe strada. TOATE, CU FETELE LA PAMÂNT (pentru a masca înselaciunea: daca ar fi fost vorba de victimele „rusilor”, tipii nu le-ar fi lasat în urma, ca sa fie acuzati. Vestul nu s-a debarasat, precum vad, de Hitler, „rasele inferioare”, cretinii, adica rusii – fiindca „rasa inferioara” vicleana si-nstarita erau evreii. Rusii fiind, asadar, dobitocii absoluti. Analfabeti cu patalama si grei de cap, talâmbi, cât încape. Bucea, asadar: 2. nu erau cadavre deloc: un cadavru suporta procese biologice enorme (se umfla, ochii îi seaca, trunchiul si bratele i se rigidifica dupa 24 de ore, si pe piele apar pete de sânge coagulat. Ori, la Bucea, „cadavrele” ar fi zacut pe strada vreo 3 zile si 3 nopti si putrezirea – în vazul Draculelor de ucrainieni, care nu le-ar fi telefonat autoritatilor si nici n-ar fi deplasat, crestineste, si pus la adapost cadavrele pe care trebuiau sa le fi identificat, fiindc-ar fi fost rudele, vecinii si prietenii lor – , ar fi avansat la un ritm sustinut).

  9. (II): Cu totii, însa, de la sateni, la regimul de la Kiev, asteptând-o pe UrSSula, venita c-o viteza … hipersonica, „sa constate” – în rusofoba convinsa, mai ales ca si nemtoaica, si agenta CIA -, ba înca si-n AFARA ATRIBUTIILOR ei DE SERVICIU, pe care, de când e la Bruxelles, le LASA-N PARAGINA -, „oroarea” si sa-si puna, pudic, mâna la nas, à la Greta Garbo, Dama cu camelii, ori „Marile Orizontale”, „cadavrele” fiind, déjà – în spectacolul pe care-l dadea -, în stare de putrefactie AVANSATA. Fara, însa, ca satenii din Bucea sa se fi sesizat. Fara ca vreun medic legist sa fi procedat la examinarea lor, care, la sosirea UrSSulei, ar fi trebuit sa fi fost la un institut medico-legal, nu pe UNICA strada a satului si PLINA de operatori TV. „Impuscatii” (si din ce motiv?) n-aveau, pe deasupra, nici o urma de sânge. Pe piele nu li se prelinsese nici un strop de lichid: nu-i vorba de rani (de gloantze, asadar). Ca de otravit cu Noviciok, nu fusesera otraviti : printre ei, nu erau nici Skripal, nici Navalnâi. Si nici de târât nu fusesera târâtzi: HAINELE NOI si CURATE în care erau îmbracate „cadavrele” , pe CORPURI FARA VÂNATAI, URME DE IARBA, FRUNZE, PAMÂNT, etc, fara, adica, urme de deplasare, târâre, pe ele. Jale-nsky = papusarul lui Soros. La fel UrSSulei. Locul ambilor fiind, la fel cu-al tipilor de la CPI, si „oamenilor” (?!!!) „politici” (???!!!) de azi de la Bucea, sorosista de Sandu Maia, inclusiv, si destul de repede, în groapa de gunoi a Istoriei. Cauza scenariului din Ucraina (tara râvnita, si-nca de la finele secolului al XIX lea, de SUA), fiind, în realitate, colapsul $. Fara care, nici SUA mare putere. Si ce s-ar face UrSSula, descendenta unor proprietari de sclavi, fara SUA-mare putere mondiala, adica fara $-ul care sa taie si spânzure ?!

  10. Ce s-a intamplat la Bucea a fost opera batalionului nazist Azov…
    Timp de doua zile, dupa retragerea rusilor din Bucea, nu era niciun cadavru pe strada. In a treia zi, strada era plina de cadavre, frumos aranjate ca sa dea impresie.
    Ciudat.

  11. @Doua la primarie, doua la prefectura,-Imaginile din satelit contrazic declaraţia Moscovei potrivit căreia Ucraina ar fi regizat masacrul de la Bucea după ce forţele ruse s-au retras din oraş, pe 30 martie. Sateliţii au reperat încă de acum câteva săptămâni trupurile care zăceau pe străzi la Bucea, arată o analiză a acestor imagini făcută de The New York Times.”Trol esti rautacios si dezinformezi deliberat.Sa-ti fie rusine.Poate vei gasi o gaura in pamant sa dispari pentru totdeauna.

  12. Bai , astia au preluat fraudulos aritmetica holocaustomanilor .

  13. @ Rumburache 20:38
    Tot mai slab, Zero haZ.
    Mai fă o perfecționare, INGINERE PoowliIeșean !
    La Holly_Buca ?-ului PIANIST…?

  14. Timp de zile bune după retragerea rusilor din Bucea, nici primarul localității și nici locuitorii, pe rețelele de socializare, n-au scos vreun cuvânt despre „masacre”.
    Hai, Slavă !

  15. A fost evident imediat ce s-a intamplat la Buchea! Dupa retragerea rusilor, in Buchea a intrat Garda Nationala si au aplicat tratamentul lor special, glont in cap (cum a fost tratat si bancherul devenit erou), tuturor celor parati c-ar fi colaborat cu rusii, chiar daca doar au distribuit alimente.

  16. Sa-ti fie rusine clona de la 5;45.Sa contesti crimele dovedite de nazistii rusi este o dovada clara de rautate si dezinformare.
    Orașul Bucha trebuie să devină un simbol al dreptății. Fiecare călău și terorist rus trebuie să fie tras la răspundere

  17. Bucha este doar una din localitatile in care criminalii rusi au comis masacre asemanatoare celor comise in Evul Mediu de hoardele invadatorilor asiatici, inclusiv maghiari.
    Rusii ca si toti asiaticii au ramas inca blocati mental in Evul Mediu timpuriu. Ca mentalitate, aceste bestii umane nu au evoluat nici macar 1 mm de mentalitatea pe care o aveau acum 1500 de ani. Mai ales cand sunt condusi de la Kremlin de un criminal troglodit ca si ei.

  18. Zlava Urcacania mica si pitica! „Kievul nu are suficiente tancuri pentru o contraofensivă, a declarat adjunctul ministrului ucrainean de externe Andriy Melnik pentru ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung.

    „Nu vrem să începem o contraofensivă care nu este pregătită. Acum avem aproximativ 50-60 de tancuri din Occident, dar rușii, ca și acum și în trecut, sunt capabili să producă sau să aducă capacitatea de luptă până la zece tancuri pe zi. Și asta înseamnă că vom avea încă mult timp până nu vom putea obține un avantaj decisiv pe câmpul de luptă”, a spus diplomatul.

    Europa nu ar trebui să aibă linii roșii în ceea ce privește furnizarea de avioane de luptă, a adăugat Melnik „

  19. Eduard F Kala cu MotZ ot CzernopartZ
    1 APRILIE 2023 LA 11:03/Viata fericita si lipsita de griji sa va dea Prea Sfanta Treime si Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara Maria tie si la tot neamul tau pana la a 7 spita dupa cat de adevarate sunt cele sustinute de tine. Amin.

  20. @Valter Cojman 1 APRILIE 2023 LA 5:45: exact. „Cadavrele” au aparut din senin, la câteva zile de la plecarea rusilor.

  21. COMEMORAREA 😀
    La ce BESERICA ca ca Hitler … si evreul-modern Zelensky … desfiinteaza biserica orthodocsa bagand NS-ul peste bietii calugari si popi ! Oare daca Zelensky face cu SINAGOGI de face su religia orthodocsa era OK la „Noul Jerusalim” ?
    NULAN & BLINKEN (UPENN …si „facutul de bani-acum” !) nici nu stiti cat de rau istoric deja ati facut EVREIMII 🙁 !
    (… oare cat mai cred papusarii ca poti intinde sforiel prin care marshav 😀 😛 conduc ? 😛 )
    HAHAHA

  22. Daca ZELENSKY facea cu „neshte evrei” vorba nemtului foarte tacut (stie ele ceva? 😉 ) actual daca evreul ZELENSKY nu-si baga trupele de SS in biserile orthodocse ukrane ci in SINAGOGI 🙁 … mai aveam VESELIA asta … gretos de simulata ?
    AUD ?
    REPET …daca evreul Zelinsky facea cu SINAGIOGILE ukrane ce face cu bisericile orthodocs ukrane … mai era dikstractiv ?
    😀 😀 😀
    (ca evreu nu-mi place cum un evreu de-al meu ne face dinou TAPII ISPASITORI ai istoriei ! 🙁 MAGA !)

  23. Pana sa apara “cadavrele” pe strazi, primarul din Bucea daduse o declaratie cum ca totul este ok dupa plecarea rusilor. Declaratia a disparut in neant, in loc aparand figuratia de care se face acum vorbire.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.