Comisar european: „Vom avea o recesiune în această iarnă”

Europa va intra în recesiune la iarnă iar revenirea pe creştere nu se va întâmpla înainte de primăvara anului următor, a declarat luni comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, informează Reuters.

„Vom avea o recesiune în această iarnă”, le-a spus Gentiloni jurnaliştilor la sosirea la reuniunea Eurogrupului care are loc la Bruxelles.

Europa se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimii 50 de ani în contextul în care Rusia a redus livrările de gaze ca reacţie la sancţiunile impuse de Occident Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Explozia inflaţiei a intensificat o criză a costului vieţii, aducând economiile europene în pragul recesiunii.

Conform celor mai recente date publicate luna trecută de Eurostat, economia zonei euro a încetinit semnificativ în trimestrul al treilea, când a înregistrat un avans de doar 0,2% comparativ cu trimestrul precedent, după o creştere de 0,8% în trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru. Analiştii sunt de părere că principalul motiv al încetinirii economiei sunt preţurile mari la energie şi mulţi prognozează că economia zonei euro va intra în recesiune la finalul anului şi în primele luni ale anului următor.

Produsul Intern Brut al UE a înregistrat o creştere de 0,2% în trimestrul al treilea faţă de trimestrul precedent, ţările membre cu cel mai puternic avans fiind România şi Cipru, ambele cu o creştere de 1,3%. În ritm anual, Produsul Intern Brut în Uniunea Europeană a crescut cu 2,4%. În acest caz, ţările membre cu cele mai puternice creşteri sunt: Cipru (5,4%), Portugalia (4,9%) şi România (4,7%).

Paolo Gentiloni a mai spus luni că mai sunt necesare câteva luni de discuţii pentru reformarea regulilor bugetare ale UE, în ideea de a da o marjă de manevră mai mare statelor membre în ceea ce priveşte investiţiile.

Modernizarea Patului de stabilitate şi creştere este pe agenda reuniunii miniştrilor de Finanţe din cele 27 de state membre UE, care se desfăşoară luni şi marţi la Bruxelles.

„Vom avea o primă discuţie dar ştim că avem puncte diferite de vedere şi vom avea nevoie de mai multe luni pentru a găsi un consens”, a declarat Paolo Gentiloni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

12 Comentarii

  1. „Captain Obvious” … sa vedeti cum iese si Isarescu peste vreo 3-4 zile sa spuna acelasi lucru, ca un papagal ce e, sau poate trimite unul din consiliul BNR, ca sa nu se mai umple de ridicol.

  2. Komizare, te îmbeți cu apă de ploaie! …veți avea o recesiune de-acu’-‘ncolo, iar luminița de la capătu’ tunelului nu se vede!
    Nene gentilomu’, am auzit că se pregătesc ghilotinele pentru anu’ ce vine, după moda cea veche de 230 de ani……[Rumburak]

  3. Ce lene vă este să confirmați informațiile…
    Irlanda are o creștere mai mare decât Ro: 2.3% pentru T3.
    În ritm anual tot Irlanda ocupă locul 1 cu 10.9%, urmată de Cipru, Croația, Malta și abia apoi România.
    Sursa: Eurostat.

  4. Recesiunea a inceput in EU din toamna lui 2019 dar nu se putea spune. Acum dupa spalarea pe creier cu asa-zisul virus ucigas si provocarea razboiului din Ucraina se poate pronunta cuvantul recesiune

  5. Nu sunt sperante ca preturile de achizitii de combustibil si materii prime sa mai fie vreodata cele dinaintea sanctiunilor. Dimpotriva, vor creste continuu. Cloaca mafiota europeana este pe duca. Tarile bogate in resurse au deschis ochii si se organizeaza in ritm rapid intr-o mare uniune pentru inceput economica. Al doilea pas va fi uniunea militara ce va deveni o uriasa putere mondiala. Romania trebuie sa aleaga ce vrea.

  6. „recesiunea”, olan-de-mita, „razboaiele” si „crizele” toate in planul vostru fir-ati ai gheenei de satane!

  7. Fantastica zicere, la iarna avem zapada iar la primavara nu mai avem zapada
    Cu cine dreaku sa zic sa se ia de mana din Romania,ca si noi avem profeti,e plina poiata

  8. Nu cumva asta a fost planul proiectat cu ani in urma si acum „plangeti” ca nevinovatii pe umarul saracitilor?!

  9. Cronica unei recesiuni anuntate … comisarul asta european al poporului, vad ca de un optimism roz-bonbon, a uitat ca la primavara, odata cu iesirea ghioceilor, ies si soldatii din transee …

  10. Romania eșuată acum si ue eșuată..captiva de buna voie a amerlocilor corupti pana in plasele. Liberalizarea si liberalii au esuat. Începând cu 2020 dar putin e de vina nu america care din 2014 pregateste cu investitii secrete poligonul numit Ucraina pentru testare de arme inclusiv biologice. Moartea Europei, slava soros!

  11. nu se va implini ciclul sumerian Pamantul va tot fi zguduit de durere din cauza lacomii celor ce vor trebui alungati pt totdeauna de pe Pamant, fie in varianta Sumerian fie in cea din Biblie, oricum intr-o zi Pamantul se va elibera…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.