Derapaj marca Teodosie: „La noi lumina vine, la catolici nu vine”

O nouă declarație ciudată vine de la arhiepiscopul Tomisului. IPS Teodosie spune că la ortodocși „vine lumina” și aghiazma se păstrează proaspătă, în timp ce la romano-catolici nu.

Arhiepiscopul Tomisului, a fost întrebat, sâmbătă seara, la „Interviurile lui Cristoiu” de la Aleph News, dacă se poate vorbi și în biserica ortodoxă de o confruntare între păstrarea tradițiilor și modernizare.

„Nu. Noi suntem unitari în păstrarea tradițiilor”, a răspuns Înalt Prea Sfinţitul Teodosie.

Întrebat, mai departe, de ce catolicii merg pe modernizare, IPS Teodosie a spus: „Sunt cu aggiornamento. Biserica romano-catolică a renunțat la tradiția primară, dar am fost una. Ei au fost ortodocși. Au ieșit dintre noi ca să se deosebească de noi. Sigur, au luat alte practici, alte învățături, dar iată, noi avem un semn de la Dumnezeu, la noi lumina vine, la ei nu vine. La noi aghiazma este proaspătă și peste 10-20 de ani, la ei nu este”.

În continuare, Arhiepiscopul Tomisului a afirmat că biserica romano-catolică „se dezvoltă pe orizontală”, în timp ce cea ortodoxă are „mai mult o afirmare pe verticală”: „Tot timpul avem chemarea Sfântului Duh. Că și la Liturghia catolică nu este chemat Sfântul Duh să prefacă darurile, Papa le trimite tuturor ca niște pișcoturi și toți primesc de acolo, cu centralizarea. Dar fiecare merge cu tradiția lui, noi ne respectăm, nu avem tensiuni, dar nu putem să avem comuniune decât în faptele bune”.

Întrebat de MEDIAFAX despre afirmația Arhiepiscopului Tomisului, preotul catolic Francisc Doboș a spus că IPS Teodosie „este de o candoare și de o simpatie debordantă atunci când se referă la catolici: pișcotari fără lumină, cu aghiazmă învechită și cu Duhul Sfânt cam rătăcit”.

„Nu ai cum să nu-l iubești. Păcat că Patriarhia Română a fost cam aspră cu Sfinția Sa”, a adăugat Doboș.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

44 de Comentarii

  1. nu d-le , nu-i bun arhiepiscopul Teodosie , pune multe intrebari , trezeste poporul din letargie …..

  2. Ce declaratie ciudata ? Ciudat esti tu rc. Asa -i cand toti neaveniti se baga in chestiunile religioase la care nu se pricep.Toate afirmatiile Arhiescopului sunt probate si verificate de zeci de ani.Crestinismul nu se modernizeaza ci trebuie sa fie pastrat conf.N.T. si sinoadelor ecumenice.Asa cum se pastreaza Islamul.
    Ai fost vreodata la Mormantul Domnului sa te convingi ? Citeste macar Ioanichie Balan-Pelerin la M.Domnului si apoi vorbeste.Aghiazma se pastreaza, o tinem tot anul si o folosim la diverse okazii.
    Derapati si ciudati sunteti voi lgbt-isti si sectarii !

  3. E si normal ca la catolici nu mai vine lumina … daca au datorii la ENEL … de altfel se vede si la chestia cu aghiazma, neaparat de pastrat in frigider ! Iar cu popa asta diliu, lumina vine de pe mare, de Paste, cind vine el cu barca, de zici ca se filmeaza debarcarea din Normandia !

  4. „O nouă declarație ciudată vine de la arhiepiscopul Tomisului. IPS Teodosie spune că la ortodocși „vine lumina” ”
    Bai haralambilor , e adevarat . In 1099 cand cruciatii au cucerit Ierusalimul , Pastele era trecut . In 1100 cu mare coiala , catolicii au reusit sa primeasca lumina la Sf Mormant . In 1101 , nu au mai reusit . De atunci , primirea Luminii e apanajul ortodocsilor . Nu stiu care o fi explicatia , dar asta e ! Puneti ba , mana pe carte , nu va mai indignati atata!

  5. Vorbiți și cu catolici să auziți și să publicați, dacă va dau voie cei ce vă înhaită într-o acțiune cordonată anti românească și anti România contra bisericii neamulu, și derapajele lor referitoare la ortodoxie. Nu prea intrați în biserică nici la Catolici nici la reformați nici la evangheliști de botez ai președintelui să-i auziți ce spun. Aveți un singur inamic Biserica Ortodoxă Română. Că IPS Teodosie calcă sistematic prin străchini probabil și deliberat ca să fie în atenție și mediatizat este un alt cam neplăcut adevăr.

  6. Ar trebui trimis in Afganistan cu armata sa de trantori in ipingele cu tot, sa isi valorifice talentele !La cat debit are, zici ca este Izvorul Plasmuirii

  7. He,..mda.. teodosie, educat in peștera ortodoxă a lui Andrei,. Nu ăla, celălalt..Se pare că e cam viceversa, Căci la Catolici lumina vine,. iar ortodoxul trebuie să plece s-o aducă..Nu e greu de observat.. Deci de intârzie avionul sau e prea beat popa, nu mai ajunge lumina la ortodocși,..Ce crede un teo dos ie ortodoxu, oare chiar el procedează corect ??

  8. @Marele Urs : Mai Ursulache, ca popii vostri au mare apetit la copilasii fragezi din corul bisericii, asta o stiam, da’ ia zi : prin Harcov si ursii sint pedofili ?

  9. Teodosie are dreptate:
    -La Sf Mormant lumina se aprinde NUMAI la ortodocsi. De fapt adevarata religie crestina este cea ortodoxa, instaurata ca religie de stat de imp. Constantin la Constantinopol.
    -Catolicii sunt atat de dispusi la modernizare incat preotii lor pedofili si homosexuali nu mai mira azi pe nimeni. LGBT catolic curat!
    Un lucru pe care ortodoxia l-a inteles f bine si de aceea preotii nostri sunt casatoriti, ba mai mult: ca sa-l faca preot trebuie sa fie OBNLIGATORIU casatorit. Uite asadar cat de inapoiati suntem noi ortodocsii!
    -Nu m-as mira ca in curand sa vezi la biserica catolica pOpese, nu popi. Deja se cere insistent asa ceva in tarile catolice. PApesa au avut deja pe Ioana, in sec IX, care a nascut in timpul unei procesiuni la Roma. Iata deci cat de modernizata era inca de pe atunci biserica catolica!
    Lasa, sa ramanem noi asa inapoiati ca este mai bine si mai frumos!

  10. Cine va cere/obliga sa fiti crestini ortodocsi, faceti cum doriti, alegeti-va calea, asa cum a spus si Iisus.
    Toti stiu, crestini, musulmani, mozaici ca numai de Pastele ortodox se produce un fenomen luminos din care se culege Lumina.
    Daca unii vor sa-si „modernizeze” religia sa o faca, dar sa-i lase in pace pe ortodocsi sa-si urmeze calea lor. De ce nu va apucati sa modernizati Biblia sa-i schimbati cartile Genzei pt ca unii se cred deja DUMNEZEI au devenit creatori de virusi si fac inginerie genetica? De ce nu schimbati Vechiul Testament pt ca-i prea vechi? IPS are dreptate, statornicia si vesnicia unui popor tine si de traditie, trai, traseu, trasatura, etc. Rodolf Steiner a prevazut la inceputul secolului XX ca va fi creat un vaccin pe baza de ADN spunea el ca sa…
    PS NU sunt credincios, dar cred in pastrarea traditiei, a valorilor si respectul fata de stramosi.

    Vreti altceva? Este liber in august Bucurestiul va asteapta sa va manifestati in public ceea ce pudoarea si decenta ar trebui sa va impiedice.

  11. Adevarul este ca de pastele ortodox lumina vine la sfantul mormant , cu Aghiasma nu stiu ca nu am probat , dar daca toata lumea o zice asa o fi. Modernizarea este o practiva, din ce in ce mai aproape de desacralizare . Pe la sedintele de UTC am mai fost noi pe vremuri si erau bine organizate iar festivismul nu lipsea , cam cum este acum la bisericile cu spectacol(unde nu te plictisesti si nu stai ca prostu in picioare) te duci sa canti la chitara , sa pe autosugestionezi cu sloganuri si lozinci , sa te crezi bun , drept si superior , exact cum ne credeam dupa o sedinta UTC . Practica religioasa Ortodoxa o practica ramasa de la apostolii si sinoadele din timpuri stravechi si care eu cred ca au fost direct impuse de Dumnezeu si Iisus prin Duhul Sfant . Iar acuma sa vi sa schimbi Tatal Nostru ca nu mai bate cu logica vremii , este cam periculos . Sa nu mai spui ca sodomia este un pacat de moarte si sa-i lasi sansa de a vietui alaturi de sacru , iara o poate explica doar Francis .De 2000 de ani nici un popa nu sa gandit ca Dumnezeu nu te baga in ispita ? …si trebuie sa-i lasam si deavolului un post de executie .
    Daca Arhiepiscopul Tomisului spune ce a ce crede si e adevarat , doar cu vorba dulce si argumente atent mestesugite nu ii poti combate , pentru ca ele sunt sustinute de realitate prin probe directe , nu prin farmece si glumite simpatice.
    Daca AT nu are alte interese decat cele spirituale , il felicit pentru verticalitate, in Romania in care la varful institutiilor stau prea multi ipocriti si oameni gata sa tradeze tot ce a ce este romanesc si nemodernizat in timp cu vremea valorilor intoarse.

  12. O altă chestie, curioasă,..Evreul ortodox nu recunoaște sfințenia lui Iisus Hristos,. Evreul recunoaște și se roagă exclusiv la Dumnezeu..De ce ortodoxia română totuși se duce la acești evrei, pentru a ”lua” lumină,..Cu siguranță contra cost, tocmai de la cei care neagă invierea..

  13. La catolici nu vine lumina pentru ca astia stiu lucruri si despre sateliti.Daca pochii ar indrazni sa-i prosteasca,cu aceasta gogomanie,ca vine lumina din cer, ar fi scuipati in ochi,ca bisericile oricum sunt goale.Lumea e satula de minciuni,enoriasul roman nu:inghite ca pelicanul,e lacom,il cauta disperat pi teudosu ca sa-i intretina spiritul vesnic nesatul de minciuni.

  14. @ Ostap Bender.. Niște pupici și cântece patriotice de la Pomohaci,.așa de duminică..

  15. Daca si in secolul 21 unii inca mai cred in acea lumina, inseamna ca degeaba au facut scoala, degeaba au facut chimie.Acea lumina divina se numeste fosforul alb. Puneti mana si cautati si vedeti „minunea” care ,culmea, dupa 1989 a inceput sa apara si in Ro. Prosteala SRI-BOR continua. Securistii si turnatorii s-au popit.Siktir .

  16. Dumnezeu e drept si nu e partinitor cu ortodocsii! Daca lumina vine de la Dumnezeu, va fii pt toti crestinii, pt ca El nu e partinitor! Ortodocsii il fac egoist pe cel care da lumina, cica ar da-o doar pentru ortodocsi! Oricum ortodoxia se crede buricul pamantului in materie de religie si lumina, care de fapt nu e o religie crestina, ci mai degraba o vrajitorie prin inchinarea la morti si pupat de moaste(care nu are legatura cu Dumnezeu), iar lumina cu care se lauda ortodocsii e o lumina de la lumanari, pamanteasca, nu e lumina de la Dumnezeu, cereasca, care nu are nevoie de lumanari! Egoismul ortodocsilor si laudarosenia lor nu sunt calitati crestine! Dupa ei: nu esti ortodox, nu existi ca si crestin! Asta e doar o aberatie!

  17. Pt useristul care a scris articolul,ips Teodosie spune adevărul,iar tu fiind de a lui Bulai nu pricepi, dacă tăceai,filosof rămâneai

  18. Bine apreciaza Dobos, dar aprecierea este valabila pentru toti cei care comenteaza infantil in ce priveste probleme teologice fata de care sunt complet analfabeti. Ca sa comentezi ce spune un episcop, fie el si Teodosie, trebuie sa ai un minimum de cultura si un minimum de catehizare.
    Deci, trotinetistii!, puneti mai intai mana pe carte!

    Ps
    Pana una alta, Teodosie, asa cum este el, este cel mai „conform fisei postului” episcop român.

  19. Omul e bolnav!
    Spune idiotenii!
    La ei nu există pensionare?
    E dictatură in BOR!

  20. NU E NICI UN DERAPAJ ! ESTE ADEVARUL !
    Da…..Adevarul deranjeaza intr-o lume apasata „valorile” occidentului apostat si antihristic : minciuna viclenie ura violenta desfrau lacomie…
    DA! SFANTA LUMINA VINE LA MORMANTUL SFANT AL DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS NUMAI LA ORTODOCSI !!!
    DA! AGHIAZMA ORTODOCSILOR NU SE STRICA !!
    DA! IMPERIALISMUL CATOLIC IN EREZIA CARE-L CARACTERIZEAZA INTELES CA IISUS HRISTOS MANTUITORUL LUMII A VENIT PE PAMANT SA INTEMEIEZE AICI O IMPARATIE, IMPUNAND CU FORTA, CU SABIA SI CU TUNUL, CATOLICISMUL ERETIC IN TOATA LUMEA, DE LA CATOLICIZAREA CU SABIA A INDIENILOR DIN AMERICA LA „UNIATIA” DE LA 1700, LA NOI IN TRANSILVANIA, DISTRUGAND CU TUNUL SUTE DE BISERICI SI MANASTIRI ORTODOXE !
    ACESTA E ADEVARUL !
    VA DERANJEAZA????
    SA FITI SANATOSI ! NU SCAPATI DE ADEVAR, ORICAT URLATI SI INCERCATI SA MINTITI ! PIETRELE VOR STRIGA !

  21. Parca ajunseram in secolul 21?!
    Degeaba!
    Sa pupati poala popii.
    Si pe nenea Pomohaci.

  22. intre libertate si ratiune Cand secole la rand stramosii au trait in intuneric si minciuna,crestinismul a distrus istorie, a distrus cultura,a distrus vieti .A distrus lumea antica si a impus misoginism,a impus ura fata de ceilalti ce nu-s crestini. Iluminismul s-a bazat pe refacerea valorilor antice. Cu toata inchizitia si arderile pe rug. Maltratari si violuri in numele crestinismului. Pana si lumea araba era uimita de cruzimea crestinilor. Crestinismul ca si mahomedanismul sunt religii politice. De control al maselor de ignoranti si naivi. Ce au facut „sfintii” ? Cum au evoluat ei omenirea ? Adevaratii oameni sunt cei care s-au sacrificat in numele stiinteti. Parte din ei sacrificati de ingustimea popilor inchizitiei. Dumnezeu este acolo unde o mana ajuta. Era o vorba ” o mana care ajuta face mai mult decat una care doar se roaga” Medicina a evoluat fara popi. Tegnologia la fel. Mereu popii au urlat si au amenintat cu chinurile iadului,sa tina prostimea in panica si frica. Au invocat tampenii. Eclipsele,furtunile,eruptiile vulcanilor le puneau pe seama „divinitatii” Ce smecheri erau si mai sunt popii. La fel si molimile. Cat era sa-i educe pe enoriasi. Sa pastreze o igiena adecvata nu sa le bage prostii in cap.

  23. Lumina Invierii=Fosfor alb!În 2005, într-o demonstratie live la televiziunea greacă, Michael Kalopoulos, autor și istoric al religiei, a inmuiat trei lumânări în fosfor alb. Lumânările s-au aprins în mod spontan după aproximativ 20 de minute:))
    Inca din 1238, Papa Grigore al IX-lea a considerat că Lumina Sfânta ar fi o fraudă

  24. O altă chestie, de ”cultură ortodoxă”,. Popa in turban fanariot, aurit și burtos, s-a suit pe cisternă, de unde era cât pe ce să cadă..și ți-a sfințit apa din câțiva pași,.. Iar boii se imbulzeau la ventil,.. pentru apa din șanț.. Pe urmă tot popa ortodox sfințea contra cost orice,. mașină, nevastă, soacră,.purceii,.Orice,. Nu crezi că e cam prea,..ortodox ??

  25. Dar … „acea apa” … nu se invecheste in timp …
    in ISTORIA noastra cea geto-daco-vlaho-romaneasca … ea ramane vesnic PROASPATA …
    si ZILNIC … ROMANII se SFINESC … cu ACEASTA APA !

  26. @spitfire,@adi- lumina se aprinde cu fosfor alb la oricine! Spuneti ca sa citim si sa vedem numai lucrari si video ale ortodocsilor, facute de ei! Adevarul stiintific nu e in scrierile ortodoxe! Adevarul e demonstrat stiintific, nu prin traditii si datini vechi! Daca sunteti asa de spirituali si magnifici, de ce unii dintre voi sunt pedofili si homosexuali la fel ca unii catolici sau unii necrestini?! De ce popimea e plina de aur si bogata, dar isi tine enoriasii in saracie, cu datini si traditii vechi, si cu puparea de moaste?! Aghiazma e apa cu busuioc, stintiific busuiocul are proprietati de conservare, de aia nu se strica! Voi ar trebui sa puneti mana pe carte si sa invatati istorie, fizica si chimie adevarata, nu sa pupati moaste!

  27. @Adevarul. Calea Adevarul si Viata Iisus Hristos bate „adevarul” stiintific fabricat de atei materialisti satanisti !
    Patriarhul ortodox al Ierusalimului intra in Sfantul Mormant verificat si controlat de evrei si arabi sa nu aiba nici o sursa de foc !
    aghiasma nu se strica niciodata cu sau fara busuioc !
    cat priveste pacatele preotilor….sant si ei tot oameni ca oricare, nu sant ingeri…si pot gresi si vor da raspuns inaintea lui Dumnezeu pentru asta…daca va socotiti dvs mai bun si credeti ca santeti indreptatit sa-i judecati, face-ti treaba lor….fi-ti dvs mai bun mai drept…mai sfant…credeti ca puteti de unul singur….sa face-ti ceva fara ajutorul lui Dumnezeu? va inselati amarnic daca credeti asta!

    „Cine poate sa-si adauge la statura sa un cot” ? numai indivizii care se joaca de-a Dumnezeu cu stiinta cu tehnologia cu progresul in orice chip… gandesc si lucreaza la deturnarea sensului vietii, a lumii prin inventii satanice nefolositoare foarte baguboase pentru om !

  28. Mai, adevarule stiintific si bataus! Daca se aprinde de la fosforul alb, de ce nu aprind si catolicii tot cu fosfor alb? Daca apa la ortodocsi e conservata de busuioc, catolicii n-au busuioc? A! Ei sunt cinstiti… pfff! Nu, tu nu ai logica si mai esti si incult, si nici nu crezi in Dumnezeu, in schimb te dai scolarizat si ai si pareri.
    Trotinetistule! Pune mana pe carte!

  29. Cum sa-l recunoasca evreii pe Iisus, din moment ce El propovaduia o religie diferita de cea a lor?! O religie care recomanda sa intorci si celalalt obraz cand un nemernic te palmuieste, o religie care spunea ca acela care va scoate sabia, de sabie va pieri, o religie a milei si a iertarii celor pacatosi.
    Citeste Vechiul Testament si vei vedea cata ,,mila” si ,,iertare” recomanda religia ebraica: omorarea cu pietre a femeilor desfranate, uciderea fratelui, intransigenta fata de cei de alte religii, razbunari si pedepse pline de cruzime (Sodoma si Gomora).
    Iisus a fost un disident politic si religios al acelor timpuri.
    Iisus a adus pe Pamant o noua lumina. De aceea se duc crestinii la Ierusalim sa ia in fiecare an Lumina Sfanta a Invierii din locul unde Iisus s-a jertfit ptr oameni.
    Un catolic si mai ales ungur ca tine nu are cum sa inteleaga. Voi n-ati stiut decat sa ardeti pe rug ,,vrajitoare” sau astronomi precum Copernic, sa trageti pe roata, sa ardeti pe tron inrosit in foc, sa despicati gravide romance, sa bateti in cuie pe usile bisericilor romanesti preotii romani ortodocsi si sa comiteti genocidul din Lumea Noua ca sa-i convingeti pe bastinasi sa se crestineze. Exact pe dos de cum ne-a invatat Iisus Hristos. Voi n-ati stiut ce-i mila si crestinarea prin convingere pasnica.
    Ca maghiar in special, nu poti intelege nici macar crestinismul. Vazut-ai tu macelar sa regrete ca a luat sufletul vitei pe care a casapit-o? Genele lui Arpad inca traiesc in neamul vostru. (Kuku Bau)

  30. Sf Patriarh al Ierusalimului nu intra cu fosfor in Sf Mormant din cauza ca fosforul este foarte toxic. Sta si freaca doua lemne si sufla-n jar pana se aprinde Lumina Sfanta.
    Sper ca d-nii catolici sunt acum multumiti. (Kuku Bau)

  31. Biserica Sfantului Mormant dateaza din sec.4,a fost de multe ori distrusa si reconstruita.
    Lumina invierii vine de la inceputurile acestei sarbatori in acesta Biserica .
    Fosforul liber a fost izolat pentru prima data in sec.17 din urina ,de catre alchimistul Brandt ,iar starile alotropice mult mai tarziu. Clar,nu ?
    Multi se straduiesc sa aduca dovezi materialiste ca sa ne convinga sa nu credem.Cine-i crestin adevarat nu le ia in seama.

  32. F inteligent, simplu, stiintific si convingator argumentul din postarea lui @sarab ilie.
    Dar de aghiasma ortodoxa ce mai aveti de spus capcaunilor catolici, sau materialisti? Chiar in familia mea s-a intamplat sa fie gasita, dupa ce fusese uitata ani si ani la rand, o sticluta (din sticla) cu aghiasma veche si NU ERA STRICATA. V-am luat maul!

  33. Aghiazma nu e apa simpla ci e „sfintita” cu busuioc! Cei tonti care nu stiu asta pot intreba preotii ortodocsi! Cel care zice ca in biserica sfantului mormant se aprindea lumina inainte sa fie descoperit fosforul alb din urina, e normal ca preotii sa fi aprins lumina cu urina care contine fosfor si asa a dus la descoperirea fosforului din urina! Logica si adevarul stiuntific e una (unul) singura(singur)! Ce spun tontii nu are logica si nu e adevar stiintific! Fiecare crede ce vrea, zice ce vrea, dar asta nu inseamna ca logica si adevar in ce spune…si „carte” nu inseamna doar scrierile ortodoxe! Daca ortodocsii au ramas in evul mediu, e alegerea lor, doar ca popimea beneficiaza de tehnologie si e putreda de bogata, dar isi tine enoriasii saraci lipiti si in evul mediu cu datini si traditii! Inchinarea la morti si pupatul moastelor tine de vrajitorie, nu fac parte din religia crestina!

  34. @ sarab ilie.. Ți-ai găsit proștii.. Insă ai uitat un lucru esențial, Din ce dată se sărbătorește de fapt Paștele, la fel crăciunul ?? Ia zi ciumete ortodox convins..

  35. sarab ilie De cand apare ba lumina sfanta? Iti place sa te minti singur sau ce? Vrei sa convingi pe altii de imbrobodirea ta? In secolul 21 numai fariseii vorbesc despre credinta. In Evul mediu popii erau tare smecheri, calculau perioadele cand vor fi eclipse si amageau enoriasii ca d-zeu se va mania. Acum sunt mai prosti popii. Cand tehnlogia le-a dovedit minciunile, prostesc pe cei needucati. Cei mai smecheri sunt politicienii care alaturi de BOR se dau nationalisti si patrioti. Ceea ce prinde la o anumita categorie de daci liberi

  36. Ceea ce spui tu era valabil in antichitatea egipteana, unde Soarele era venerat prin zeul suprem Ra, nicidecum in Evul Mediu european in special cel timpuriu, cand popii stiau despre eclipse tot ce stia si grajadarul.
    De unde se vede ca din nou razi ca proasta-n targ, cand se vede vanzand fuse.

  37. Nici nu poate sa vina Sfanta Lumina la catolici si la colegii lor protestanti si neoprotestanti cata vreme fac circ in bisericile lor ca acel asa zis popa a lor care boteaza copiii de la distanta folosind un pistol cu apa. Mai era unul care cununa tinere familii tinand catelul in brate. Nu mai vorbim de acei popi din Jegmania care cununa cupluri homo in bisericile lor. Au deviat total de la traditia crestina. Mai zilele trecute s-a gasit acel sogor Dobosh sa rada de un adevarat pustnic ortodocs. Mare tupeu!

  38. ptr.,,marele porc-poponar,,
    Am spus clar- sarbatoarea invierii-,n-are importanta in ce an a fost denumita Paste ,in Europa.Invata limba r.
    ca pe langa incultura enciclopedica de care dai dovada pe forum esti si analfabet.Chiar dak am socoti de cand sf.I.Damaschin a creat textul slujbii invierii in 748,fosforul tot nu era descoperit si folosit,asa cum mancati voi cu polonicul.
    Ptr. rat de porc- constitutia garanteaza libertatea religioasa.eu nu te impiedic sa fii lgbt-ist.nu-ti baga ratul unde nu te priveste.punct.
    Cotidianul,sper ca nu ma cenzurezi iar.

  39. IPS Teodosie,vorbește din suflet,credință și har!
    Prea Sfinția Sa mi-a botezat fata cea mare in timpul vizitei Papei la noi in tara!Cati ar fi plecat de la prezidiu și de linga Suveranul Pontif sa își faca datoria de slujitor al Domnului?

  40. Este o diversiune prin omisiune. Este pe calapod securistic. Din nou i se scot vorbele din comtext. Prea Inaltul s-a referita la Lumina Sfanta, de fapt o realitate cunoscuta de toata lumea, inclusiv catolicii si rudele lor.

  41. Eram copil,iar cand maica-mea m-a dus intt-r-o biserica in satul Finteusul Mare din Maramures,am intrebat-o cu mirare,de ce in acea biserica nu sant banci,cum erau in cele pe care le frecventam-greco catolice cu banci.Mama mea,ce spre deosebire de mine,ce am fost botezat la o biserica greco- catolica,era ortodoxa, mi-a spus ca acea biserca e singura biserica ortodoxa din Maramures si de aceea e fara banci.Raspunsul ei m-a etuziasmat intr-un fel,vazand ca uite nu exista numai un fel de biserici si credinte,d’a vad ca acei ce conduc diferitele culte nu=i apreciaza pe credinciosii diferiti de ai lor,in cazul asta ca nu primesc lumina.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.