Dezvăluire: Trump, deposedat de decizia nucleară

Generalul Mark Milley, şefului Statului Major al SUA, l-ar fi deposedat pe Donald Trump de decizia asupra lansării unui atac nuclear, după asaltul asupra Congresului din 6 ianuarie. Ofiţerul s-a temut că fostul preşedinte al Americii va folosi soluţii exteme.

Mark Milley a dat asigurări către Beijing că situaţia este sub control și este acuzat de fanii lui Trump de trădare şi se cere degradarea şi judecarea lui de către Curtea Marţială.

Dezvăluirea apare în cartea despre trecerea Americii de la administraţia Trump la administraţia Biden a celebrului jurnalist Bob Woodward (cel care a scris, împreună cu Carl Bernstein, scandalul Watergate, care l-a obligat pe preşedintele Nixon să demisioneze) şi Robert Costa, reporter politic la Washington Post.

După asaltul asupra Congresului, desfăşurat pe 6 ianuarie de către o mulţime furioasă şi agitată de Donald Trump – un preşedinte pierdut într-un labirint al teoriilor conspiraţiei, supărat după o înfrângere pe care nu voia să o accepte, şeful Statului Major, Mark Milley, principala autoritate militară americană, ar fi luat unele decizii care îi depăşesc puterile sale, de teamă că un lider instabil din punct de vedere psihologic ar putea să facă acte iresponsabile.

Este vorba de un atac nejustificat sau chiar despre utilizarea armelor nucleare. Milley a vorbit cu ceilalţi şefi militari, cu şeful CIA şi cu cel al Securităţii Naţionale, generalul Nakasone, pentru a cere supraveghere maximă şi pentru a se asigura că nu vor fi acceptate ordine cu privire la arsenalul nuclear, fără o consultare prealabilă.

Apoi, pe 8 ianuarie, înaltul ofiţer a discutat şi cu omologul său chinez, generalul Li Zuocheng, pentru a-l linişti că nu vor exista lovituri periculoase din partea unui preşedinte care nu accepta să predea puterea.

Cele scrise de cei doi au provocat o furtună politică în câteva ore, unii acuzându-l pe Milley de trădare pentru că şi-ar fi depăşit puterile.

Politicieni precum senatorii Marco Rubio şi Rand Paul cer ca generalul să fie retrogradat. Reţeaua de televiziune Fox solicită intervenţia Curţii Marţiale, care să ia măsuri împotriva unuia care l-a deposedat pe Trump de rolul său de comandant-suprem.

Nu există nicio îndoială că, dacă a făcut ceea ce i se atribuie (generalul nu a negat nimic), Milley a comis infracţiuni. Dar comentatorii de stânga îl absolvă la unison susţinând că a acţionat în circumstanţe istorice extraordinare, cu singurul obiectiv: de a evita o criză militară necontrolată sau chiar un accident nuclear.

Aşa cum este scris în carte, Milley ar fi „acţionat din precauţie şi cu bună-credinţă”, speriat de „declinul mental al unui preşedinte care acum striga la toată lumea, inclusiv militarii, şi îşi construia realităţi alternative în minte, bazate pe teoriile conspiraţiei despre vot”.

Potrivit lui Woodward şi lui Costa, Milley le-ar fi mărturisit asistenţilor săi că este foarte îngrijorat pentru că „nu poţi şti niciodată care este punctul de rupere al unui preşedinte”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

9 Comentarii

  1. Cel care nu este in toate mintile este exact acest general vinovat de inalta tradare.

  2. După război mulți viteji se arată. Să vezi filme cu Afganistanul și eroismul amerikanilor… S-au retras ca să mai rămână și câțiva afgani în viață, să nu le piară stirpea, că dacă era după ei…

  3. Ceea ce a motivat Milley asupra actiunilor sale („daca si cu parca …”) si cei care-l apara prea seamana cu scenariul caderii drobului de sare in capul copilului din leagan, descrisa de Creanga …

  4. Trump a fost SINGURUL presedinte american de pe la 1900 încoace dotat cu RATIUNE si CUMPANIRE. Generalul Milley fiind nu numai de degradat si dat imediat afara din armata, dat si de judecat pentru înalta tradare. Paranoic. Dublul lui Hitler.

  5. (editat)asta (editat) a iesit si el sa se umfle in pene cu o prostie cat Casa Alba.Si mai zice ca a dat raport si la maoisti care probabil il spaguiau cumva.Dar nea Asta si chinezoii lui comunisti,plus toata propaganda bidonista nu pot sa inteleaga ca toata lumea stie ca un presedinte american nu poate sa faca singur niciun atac de niciun fel,oricat ar vrea intreg la cap,sau nebun,si nici chiar Trump,in supararea lui de atunci,nu avea bombe la el acasa ca sa le puna de unul singur pe chinezi,mai ales ca nu chinezii l-au lucrat la numararea voturilor.

  6. Ș-Trump-f nu e nebun, doar se preface el ca e nebun,sa ne radem de el cu familia lui numerotata
    D-na Rollashon, amara paine mananci pe la straini , la sputnik.fr tot tu postezi? …ma mir ca te suporta Metzul

  7. Și nu are dreptate generalul?! Trumpf de cum apărea se vedea ca i lipsește o doaga.

  8. Trump a dat dovada de iresponsabilitate si lipsa totala de discernamint ! Generalul Milley a dat dovada de prezenta de spirit , responsabilitate si gindire matura ! CEi care ii dau dreptate lui Trump , dovedesc ca au grave tulburari de gindire , un discernamint redus !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.