Explozie de cazuri de varicelă

Explozie a cazurilor de varicelă în județul Timiș. În ultima săptămână, la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara au fost evaluați zilnic câte 3-4 pacienți.

Potrivit reprezentanților Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș din Timișoara, majoritatea pacienților care au ajuns pentru investigații în Ambulatoriul unității au dezvoltat o formă ușoară, care nu a necesitat internare.

Doi copii sunt, însă, sub supraveghere în unitatea sanitară din cauza unor complicații. Unul dintre ei a dezvoltat o encefalită, dar starea lui este stabilă, iar cel de-al doilea este internat pentru monitorizare și investigații suplimentare, având un sindrom febril prelungit.

Medicii spun că varicela sau vărsatul de vânt este o boală infecto-contagioasă care duce la apariția unor vezicule pe corp. Virusul care cauzează varicela se transmite pe cale respiratorie, prin aer sau prin contact direct cu persoana infectată. Boala este întâlnită cel mai frecvent iarna și primavara, dar în ultimii ani se poate constata o extindere a perioadei în care apar asemenea cazuri.

Perioada de incubație poate fi între 10 și 21 de zile, în majoritatea cazurilor este însă de două săptămâni. Contagiunea maximă este cu 2-3 zile înainte de apariția erupției pe corp, dar continuă și în timpul formării veziculelor până în momentul în care se desprinde ultima crustă.

„Primele simptome sunt cele de subfebrilitate (37-37,5) sau chiar febră (38-39), oboseală, dureri de cap, indispoziție și stări de rău, dar și apetit diminuat. După cel mult două zile de la apariția primelor semne de boală, apar petele roșii pe corp care se transformă în vezicule pline cu lichid. În evoluție normală, dacă nu este ruptă, vezicula scade în volum treptat în 12-24 de ore, începând din centru, apoi se turtește prin reducerea conținutului, care se resoarbe. În a 3-a sau a 4-a zi, vezicula se usucă și se transformă în crustă. Unele elemente eruptive trec direct în stadiul de crustă. Este important ca bolnavul să fie izolat pentru a nu transmite mai departe virusul”, a declarat Adelina Marinescu, medic specialist boli infecțioase la Spitalul Victor Babeș Timișoara.

Specialistul spune că în majoritatea cazurilor nu este necesară evaluarea în spital, dar că sunt cazuri în care pacienții dezvoltă complicații.

Și adulții pot dezvolta forme severe de boală, care se manifestă printr-o suprainfecție la nivelul pielii și care poate duce, dacă nu este tratată cu antibiotice, la septicemie. Numărul cazurilor este însă extrem de mic. Tratamentul bolii constă în administrarea de antitermice, antiinflamatoare sau antihistaminice care să amelioreze senzația de mâncărime a pielii.

Medicii spun că există însă metode de prevenție a bolii.

„Vaccinarea este cea mai bună metodă de a te proteja. Imunizarea împotriva varicelei nu este, însă, în schema completă de vaccinare a copiilor, dar serul poate fi administrat oricând, după ce micuții împlinesc vârsta de 9 luni. Este recomandat ca vaccinul să fie administrat până la vârsta de 12 ani, dar și adulții pot fi imunizați. Vaccinarea asigură o protecție pe parcursul vieții, dacă este făcută corect, ceea ce presupune administrarea a două doze la un interval mai mare de 6 săptămâni. Există, însă, posibilitatea contractării bolii în cazul adulților care au fost vaccinați în copilărie, dar forma pe care o vor face, dacă o vor face, va fi una ușoară. Iar acest lucru este foarte important, pentru că în cazul adulților există un risc mai mare de complicații, în special la pacienții imunocompromiși”, a mai spus Adelina Marinescu.

Medicii susțin că, după doi ani în care nu a fost înregistrat niciun caz de varicelă în Timiș, datorită măsurilor de protecție anti-Covid, purtarea măștii și izolarea, în următoarea perioadă numărul pacienților cu aceasta boală ar putea crește semnificativ.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. Explozia de cazuri de varicelă se datorează refugiaților care vin acum! Și vă vor mai aduce și alte boli, nu vă faceți iluzii….[Rumburak]

  2. Citim si nu intelegem nimic!Jurma ce parere are, cand va fi atins maximul?

  3. Boala insignifianta rezumata ca „Varicela are întotdeauna o evoluție favorabilă. Nu are sechele… PROGNOSTIC. – Acest lucru este întotdeauna favorabil.” –Dicționar de medicină (1894)
    In schimb vaccinul VARIVAX are efecte listate: soc anafilactic si fenomene relationate ca edem angioneurotic, facial, periferal, necroze, anemie aplastica, trombocitopenie, varicela, encefalita, AVC, mielita transversa, Guillain-Barre, ataxie, meningita aseptica, herpes zoster etc.
    Contractarea rujeolei și a altor boli ale copilăriei (de exemplu, varicela, scarlatină, tuse convulsivă, rubeolă, oreion ), a fost larg acceptata de mulți practicieni din domeniul sănătății, inclusiv de pediatrii ortodocși cu experiență că este adesea benefic pentru sănătatea generală. Nemaivorbind de durata imunizarii care depaseste lejer pe ea a vaccinarii.
    ,,History of chickenpox in glioma risk: a report from the glioma international case-control study (GICC)”
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26972449/

  4. Se impune lock-down si stare de urgenta. Si neaparat declaratii pe propria raspundere. Si amenzi, multe amenzi.

  5. NU EXISTA DECAT COVID, ATI GRESIT, toti virusii din lume au disparut odata cu aparitia Covid.
    PS ATENTIE parinti! Puteti face si voi varicela chiar daca ati facut in copilarie pt ca este alta varianta, v-o spun din experienta pt ca in 2020 in plina stare de urgenta singurul virus care a trecut prin masca a fost Varicela ”buna” pt maturi. Daca ne gandim ca avem un flux de sute de mii de refugiati, iar un virus poate avea forma diferita dupa populatia in care se dezvolta, cu traditii si specificitati altele decat la noi.

  6. Antivaccinistii si-au condamnat copiii cu tampeniile lor de idei religioase si conspirative. Lumea evoluiaza, dar unii vor inca sa traiasca in Evul Mediu, indus de propaganda ortodoxa-rusa.

  7. pe vremea mea nu era vaccin, am facut si varicela si rujeola si iata ca traiesc, medicul ti-a spus ca nu-i mare lucru, e o forma usoara…dar in disperarea vezi numai decese, ai grija ca s-ar putea sa faci varicela si adultii se pot imbolnavi de bolile copilariei si au forme mult mai dificile decat copiii…”succesuri”…citat Eba.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.