Finlanda ia în calcul separarea de Suedia pentru aderare

UPDATE Presa turcă preluată de AFP afirmă marţi, din surse diplomatice, că Turcia a amânat sine die o reuniune programată în februarie cu Finlanda şi Suedia, privind extinderea NATO.

Cele două state nordice sunt candidate la statutul de membre ale alianţei nord-atlantice de anul trecut, după invazia rusă în Ucraina.

Candidatura Suediei este însă blocată din mai de Turcia, iar relaţiile bilaterale s-au deteriorat şi mai mult în urma unor manifestări anti-turce recente la Stockholm.

Finlanda ar trebui să ia în considerare opţiunea de a adera la NATO fără Suedia, a declarat pentru prima oară marţi ministrul ei de externe, după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a exclus unda verde a Ankarei pentru candidatura suedeză, informează France Presse şi Reuters.

Aderarea comună a celor două ţări nordice rămâne „prima opţiune”, dar „în mod evident trebuie să evaluăm situaţia, dacă s-a întâmplat ceva care înseamnă că pe termen lung Suedia nu mai poate merge mai departe”, a afirmat şeful diplomaţiei Pekka Haavisto la televiziunea publică YLE, judecând însă că este „prea devreme pentru a lua o poziţie”.

Printre altele, Haavisto a spus că este nevoie de o pauză de câteva săptămâni în discuţiile dintre Finlanda, Suedia şi Turcia cu privire la planurile celor două ţări nordice de a se alătura alianţei militare NATO.

„Este nevoie de o pauză înainte de a reveni la discuţiile în trei şi să vedem unde suntem (…) după situaţia curentă, aşa că nu ar trebui să se tragă încă concluzii”, a declarat el pentru Reuters într-un interviu telefonic.

„Cred că va fi o pauză de câteva săptămâni”, a adăugat el.

Preşedintele Turciei a spus luni că Suedia nu ar trebui să se aştepte la sprijinul ţării sale pentru aderarea la NATO, după un protest lângă ambasada Turciei din Stockholm în weekend inclusiv arderea unei copii a Coranului.

Arderea unui Coran de către un extremist de dreapta în timpul unei manifestaţii autorizate de poliţie sâmbătă lângă ambasada Turciei la Stockholm a stârnit proteste puternice din partea Ankarei şi în lumea musulmană.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că Suedia nu mai poate conta pe „sprijinul” Ankarei după acest incident, care se adaugă altuia provocat de un video cu militanţi prokurzi la mijlocul lunii ianuarie.

Aceste proteste sunt un „obstacol” pentru candidaturile la NATO şi „manifestanţii se joacă cu securitatea Finlandei şi a Suediei”, a deplâns marţi Haavisto.

„Concluzia mea este că va exista o întârziere (pentru unda verde a Turciei), care cu siguranţă va dura până la alegerile din Turcia de la mijlocul lunii mai”, a mai spus el.

Spre deosebire de cazul Suediei, Turcia a arătat în ultimele luni că nu are obiecţii majore faţă de intrarea Finlandei în NATO

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

5 Comentarii

  1. S-au prins finlandezii , Suedia s-a răzgândit , nu mai vrea în NATO.

  2. Vagaboanda aia de premier, miss Marin, nu poate sa se desparta de Suedia, dar chiar daca se desparte, ea nu va primi ok-ul turcilor, in Finlanfda fiid fiefuri mai mici ale kurzilor, dar tot periculoase pentru Erdogan!!

  3. Erdoaga si turcaletii lui cred ca in Suedia este vreo dictatura ca a lor in muslimea lor turbata unde guvernul se repede cand vrea el sa ii execute pe toti aia care nu sunt de acord cu vreun dictator de al locului sau de aiurea,sau sa pedepseasca omul daca nu mai vrea sa-i mai fie batuti copiii si agresata nevasta de hoardele de muslimi care au invadat si infestat strazile tuturor oraselor Suediei,asta pentru ca si tzara aia a fost obligata de capeteniile bruseleze la cat mai multa „diversitate” si la tolerantza infinita fatza de toate porcariile aduse de migrantii obraznici fatza de autohtonii suedezi care le-au dat casa si masa in tzara lor multi-seculara.Dar nu-i mai bine ca Turcia sa fie suspendata din NATO ca turcaletii tot vor ei sa si-o puna cu rusnacii,iar rusnacii tot ii vor pe turcaleti ca sclavi de vreo 200 de ani intr-o noua gubernie rusnaca cu iesire directa la M.Mediterana,asta ca sa nu se mai screama Maidanezul Putina sa incalece Ucraina,Romania,Bulgaria si Grecia ca sa ajunga la marea fericirii lor.

  4. Nu va luati dupa fenta. Suedia si Finlanda sunt tari civilizate si puternice. Una este realitatea si alta ce doreste propaganda rusa.Asa ca,putinistii latra. Finlanda si Suedia merg impreuna.

  5. Finlanda a fost eliberata de Rushi de sub jugul Suedez. Innainte de eliberare nu exista o Finlanda independenta shi Finlandezii erau sclavii Suedezilor. Finlandezii erau numitzi de Suedezi „animale” shi tratatzi ca atare. Finlanda ca shi Romania la 1877 ar trebui sa multzumeasca armatei Ruse care a creat Finlanda independenta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.