Grevă în învățământ

Salariații din învățământ vor intra în grevă de avertisment miercuri, 19 ianuarie, anunță Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

Sindicaliștii din învățământul preuniversitar au hotărât, în baza rezultatelor referendumului desfășurat în perioada 17 decembrie 2021 – 14 ianuarie 2022, declanşarea grevei de avertisment. Aceasta se va desfășura miercuri, în intervalul orar 11:00-13:00.

Potrivit sindicaliștilor, protestul membrilor celor două organizații sindicale este cauzat de refuzul guvernanților de a purta negocieri cu reprezentanții federaţiilor din educaţie și de a adopta măsuri concrete în ceea ce privește veniturile cadrelor didactice, condițiile de muncă și finanțarea sistemului de educație.

„1. Acordarea, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic).
2. Alocarea procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației.
3. Adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017.
4.Acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017.
5. Plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă.
6. Suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare și nedidactice necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune”, sunt revendicările sinsicaliștilor din învățământ.

Joi, membrii de sindicat au pichetat Palatul Victoria și sediile PSD și PNL.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

11 Comentarii

  1. Băieți nu mai e de unde.”Dezvoltam Romania”spune mereu Catu și Romania Educata nu e despre salarii și sporuri e despre NIMIC.Domni profesori și învățători Dragnea a fost cel ce V-a dat și era de stânga ,la vot l-ați trădat .Mai așteptați 100 de an ! Nu vad de ce atâta graba.Aveti președinte un profesor ,puteți să-i bateți la poarta dar nu vineri ,sâmbătă ,duminică ori luii că-i ghinion.

  2. Alo,domnul ministru Cimpeanu? Puteti sa mai reduceti din personalul ineficient din scoli,astazi,in epoca digitalizarii?Avem mai multi profesori decat elevi,nu e corect! Mersi!

  3. Ce vreți bă nenorociților?..salarii..?..cat ati muncit în ultimii 2 ani?..jegurile dracului, vreti bani,vaucere să plecați la produs în Dubai…sunteti scursurile societății românești,..

  4. Daca ar fi ramas in continuare guvernul catoist, n-ai fi vazut micron de greva sau protest ptr marirea salariilor.
    Stiau ca nu vor vedea nici macar un Angstrom de marire.

  5. la noi la scoala erau trimise la actiuni sindicale – pe post de profe – femeile de servici, ca urlau tare. Astea protesteaza, ca de 2 ani NU mai au obiectul muncii – trebuie concediate!

  6. afara cu TESA din invatamant – astia de 2 ani – si nu numai – NU mai dau pe la scoala

  7. Acestia nu i-au sustinut in strada pe cei care le-au marit salariile (fostul PSD).
    Profesorii ,distrug generatii de elevi (din 89). Iar pe medicii (specialisti) ,i-ati vazut cu totii ce fac ,i-ati vazut cum explica ei cum e cu plandemia ,cum executa oamenii la ATI ,cum arunca decedatii la groapa ,in pungi de gunoi.
    Cei mai mari “specialisti “in Inginerie Genetica : arafat/cercel,rafila/musta /imbri/mahler/dorobat/jurma /monica pop/adrian marinescu/gheorghita ,etc. ,spuneau ca vaxxinul nu aduce modificari genetice (dobitoacelor) ,in timp ce Inginerii Geneticieni (de la Oxford), faceau PUBLIC ca vaxxinul :DUCE LA MODIFICARI GENETICE .
    Inginerii Geneticieni de la Oxford ,au fost super-smecheri pt ca au recunoscut asta ,astfel ei NU POT FI ACUZATI DE NIMIC (sunt acoperiti dpdv legal).
    Aceasta reprezinta doar 15% din ceea ce contine vaxxinul ,restul NU TINE DE DOMENIUL MEDICAL.

  8. Când PNL și usr au fost la guvernare, acești mari apărători ai drepturilor membrilor de sindicat tăceau precum rahatul în iarba. A nu se înțelege ca nu aprob gestul lor, dar totul este o mare păcăleală politica. În guvernarea Dragnea, cea mai benefica pentru învățământ, profesorii erau în strada și protestau pentru apărarea demnităților lor de deprofesori. Firește protestau impotriva Legilor Justiției, a OUG 13. Erau oamenii societății. Intreband o reprezentanta vocala a înțelepciunii, de ce? Mi-a răspuns ca dacă era OUG 14 nu avea nimic împotriva. Pe timpul guvernării Ponta, când înaintea alegerilor prezidențiale li s-au oferit dascălilor un stimulent în valoare de 150 de euro, demnitatea a atins cote alarmante, ceva de genul: nou avem demnitatea. Nu ne lasa cumpărați. Si-au însușit bani, si-au cumpărat carnat și cartabos ca să para intelectuali autentici și cu statutul de doctoranti ipocriți și analfabeți morali si intelectuali au votat inpotriva lui Ponta ca sa-si manifeste mediocritatea și submediocritatea intelectuala. Nu discut aici despre Ponta, ci despre principii și nici despre nonvaloarea crasa a unui antinational Jhoannys. Ps1. Au fost primii care s-au vaccinat. Au fost primii care au considerat tăcerea si noncombatul valori de aur ale societății. Au fost primii care si-au manifestat mediocritatea spiritului civic. Au fost primii care nu au luptat pentru dreptul la viata și demnitate al elevilor. Au fost primii care i-au înfierat pe nevacinisti. Au fost primii care au dovedit ca nu predau elevilor lecții de patriotism, demnitate, onoare, valori și credinta. Acum sunt primii care cer măriri de salarii. Au și de ce. Sunt spiritualitatea materiala a societății și spiritul civic nercantil al ei. Bravo lor.

  9. Nu le mai dati salarii profilor din invatamant!
    Sa faca toti meditatii, asa vor putea sa-si cumpere si ei cate 7 case, ca Ghiolbannis.

  10. l.florentina- TESA = campioana chiulului. N.a mai dat de ani de zile la servici, dar sefu o tine in brate si o plateste degeaba – nu a auzit ce a patit dragnea pt asta?

  11. Profesorii care dau meditații și medicii care omoară oamenii pe bandă rulantă fără majorare de salarii,ăstea două categorii de imbecili : profesorii care câștigă bani muuuuuulți din meditații și imbecilii de doctori care au omorât oameni nevinovați să facă bine poporului român și după aceea să mai ceară, că au buzunarele burdușite de bani,
    huoooooooooooooooooooooo, mă borfașilor, marș la coteț, nu vă este rușineeeeeeeeeeeeeeeeeeeee !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.