Încă o acuzație la adresa ASPA. Ce zice Ciucu

Poliţia Locală a Sectorului 6 a sesizat Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) privind prezenţa unei haite de câini în zona unde femeia a fost ucisă de patrupede în timp ce alerga în zona Lacul Morii, însă nu a venit nimeni, spune primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.

„Pe 14 ianuarie, cu o săptămână înainte de a se petrece oribilul atac, poliţişti de proximitate ai Poliţiei Locale a Sectorului 6 au chemat ASPA, fiind anunţat dispeceratul PMB de faptul că o haită de 10 câini ar fi acolo. Acela ar fi putut să fie apelul salvator. Nu a venit nimeni (…) ASPA nu a reacţionat. ASPA nu a dat niciun răspuns. (…) Avem deci o înregistrare pe care vă arătăm că am semnalat cu 7 zile înainte existenţa unei haite de 10 câini şi (…) avem fotografiile acelei haite. O să punem la dispoziţia Procuraturii, ca să vadă dacă câinii prinşi ulterior sunt aceia sau nu”, a declarat Ciucă miercuri, într-o conferinţă de presă.

El a semnalat că a survenit „o schimbare fundamentală de abordare” la nivelul ASPA, începând cu anii 2017-2018, când efectivele de prinzători, hingheri şi şoferi au fost „reduse drastic” la circa 15 angajaţi, în prezent mai fiind 13 angajaţi.

„A fost oprită eutanasierea, ceea ce a pus o presiune formidabilă pe bugetul şi pe capacităţile ASPA. Activitatea ASPA s-a concentrat atunci în principal pe acţiuni de prevenire, campanie de conştientizare pentru sterilizare, adopţie, scăzând drastic capacitatea de capturare”, a atras atenţia Ciprian Ciucu.

El a spus că, după schimbarea politică din 2020, noua conducere a ASPA menţinut şi a accentuat politicile începute în mandatul anterior. Din punctul său de vedere, conducea ASPA nu şi-a îndeplinit obiective legale, nu au realizat nici până în prezent un recensământ al animalelor.

Ciucu a susţinut că activitatea de capturare a fost „subfinanţată şi inhibată” prin dispoziţii ale celor responsabili să decidă politicile de management a animalelor.

„În 2022, ASPA a avut un buget de 17 milioane şi s-a concentrat exclusiv pe alte activităţi, cum ar fi târguri de animale, care, din punctul meu de vedere, nu au fost foarte eficiente (…). O parte dintre câinii adoptaţi au fost returnaţi în adăposturi. Cei mai mulţi câini au fost adoptaţi după aceea de organizaţii care dau spre adopţie la nivel internaţional astfel de animale. Deci, acţiunea s-a mutat de pe de pe partea de capturare pe partea de cazare, hrană, pe partea de comunicare foarte bună, foarte utilă, sterilizare şi s-a inhibat capturarea. Condiţiile de adăpost sunt groaznice, din cauza supraaglomerării (…) Peste 40 de câini mor, lunar, în adăposturi. Capacitatea actuală este undeva la 1.630 de locuri. Deci, în mod iresponsabil, ASPA şi-a redus programul de lucru, eliminând permanenţa cu unitatea serviciului de ecarisaj”, a punctat edilul Ciucu.

Poliţia Locală Sector 6 susţine că Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) avea doi ani la dispoziţie să organizeze recensământul câinilor fără stăpân, precizând că de la începutul anului şi până în prezent, prinzătorii au sosit doar la şapte sesizări dintre cele 85 trimise pentru ridicarea câinilor identificaţi.

„Potrivit raportului Poliţiei Locale Sector 6, de la începutul anului şi până în prezent, din cele 85 de sesizări trimise către ASPA pentru ridicarea câinilor identificaţi, prinzătorii au sosit doar la 7 dintre ele. Astăzi, la locul tragediei, la ora 9,00, pe câmp erau încă maidanezi. Poliţiştii locali Sector 6 i-au fotografiat şi au sesizat ASPA prin dispecerat. Între timp, doar unul a fost capturat de către prinzători. Zilele trecute au fost prinşi alţi 5, conform monitorizării PLS6. Din 2019, ASPA avea doi ani să organizeze recensământul câinilor fără stăpân şi era obligatoriu să fie gata în doi ani, adică în 2022, potrivit HCGMB”, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Locale Sector 6 transmis marţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

32 de Comentarii

  1. Puteau fi si 100 de caini, dar ca s-o lase complet goala si sa nu se gaseasca hainele prin jur nu ar fi fost posibil.
    Nu prea am auzit de caini care sa dezbrace complet omul atacat si sa-i mai piteasca si imbracamintea.
    In plus se spunea la TV ca a fost gasita departe de poteca pe care ar fi trebuit sa alerge.
    Nu vi se pare ca sunt niste caini foarte dubiosi?
    Este insa foarte comod sa se dea vina pe caini si cu asta basta……[Rumburak]

  2. Toti sunteti vinovati pentru delasare, nesimtire, detasare, nu v-ati facut treaba, nu ati ideplinit sarcinile de serviciu dar ati incasat salariile grase, nesimtitilor! Toti trebuie sa fiti dati afara din serviciu, canva era o litera in codul muncii care te pedepsea!

  3. rol are politia locala? Concret, ce fac ei?
    Un politist face 2 ani de scoala si are cca 3500lei, un politist local este luat de pe strada si are aproape dublu. Sa nu mai vorbim de dotare. Mai anii trecuti, in Sinaia politia locala avea Jeepuri noi fratilor!
    Acum le-au dat dreptul sa amendeze soferii, macar cunosc codul rutier???

  4. Toti cainii care sunt adunati in adaposturi sa fie cipati . Acum se aduna se iau bani ca le da mancare si se arunca pe camp. Apoi se prind iar pe alti bani. Daca ereau cipati acum se stia ai cui sunt. Sunt caini buni si rai casi oamenii. Am lucrat 30 ani la o institutie care avea in curte caini vagabonzi. Nu a fist nimeni muscat. Dar in 30 ani au fost si 2 caini agresivi care au fost luati.
    Ceilalti ereau pasnici.

  5. Numai după acoperirea mediatică pare că ceva-i putred în povestea, poate nenorocirea, asta.
    „Minciuni și fraze-i totul ce statele susține” (M Eminescu)

  6. Nu se uit nici dracu la cip. Eu nici nu stiu de ce le-a mai injectat in ceafa cipurile acelea. Daca-l prind hingherii pe strada nu le controleaza nimeni niciun cip. Ii baga la gramada in custi si atat. Dupa o luna ii rezolva: ori ii dau strainilor pe bani, ori ii euthanasiaza.

  7. De cât sa sesizezi poliția locală mai bine îți tragi un glonț în cap!

  8. Politia locala ci insi cu 6 luni de scoala, care nu stiu ce trebuie sa faca, dar si corupti. Acum trei 3 am facut sesizare la politia locala sector 6 pt o firma care ne a montat aiurea senzori de gaz in sector 2 si a spus ca firma este ok. Nu au demarat nicio cercetare. Hoti cu coruptii sunt mana in mana.

  9. Salarii Aspa: director general 16.917 lei + spor de conditii vatamatoare 1.456 lei, director adjunct 14.919 + spor conditii vatamatoare, sef de serviciu 9.690 + spor conditii, un sofer 4.093 lei + conditii vatamatoare 532 lei. Un sofer pe masina de hingheri castiga mai bine decat un profesor cu multa vechime si toate gradele. Mai bine lasi naibii facultatea si te angajezi pe masina de hingheri sau la Ratb.

  10. IML trebuie sa-si dea seama dupa muscatura ce fel de rasa de caini a atacat.Sunt 11 rase de caini foarte periculoase.,Unii caini depasesc si 100 de Kg,altii pot ucide in cateva secunde.Cei care locuiesc in zona stiu cine are astfel de caini[pot sa fie si caine de lupta] si cred ca si politia stie.Nu oricine isi permite sa aiba astfel de caine[bani si timp liber]. Am inteles ca s-au facut si inainte sesizari la politie si nu s-a luat nici o masura.Un caine maidanez,nemancat,prapadit ,nu are atata forta si agresivitate.Se trage de timp,iar posesorii de astfel de caini au timp sa paraseasca zona pe perioada anchetei.

  11. Un om cu cap trebuie sa faca o lege care sa fie respectata si pusa in aplicare.
    Legea fumatului a civilizat toti fumatorii.Parlamentul trebuie sa legifereze bine si sa rezolve aceasta problema cu acesti caini.Orice se poate dar trebuie sa iti si doresti.

  12. Unicul vinovat este primaria capitalei deci maestrul Nicusor. De la cap se imputeste pestele. Orice gospodar isi face ordine la el in curte fara a da vina pe argati daca el este un impiedicat. Familia mortului trebuie sa actioneze pentru a-i face dosar penal. Este vorba de moartea unui om total nevinovat.

  13. La o sesizare in Arad,imediat au venit hingherii si au capturat un galigan de caine,ce a omorat mai mult de 10 pisici vagaboande.Ma mir ca nu s-a actionat la fel in capitala.

  14. totul se va intoarce la voi – uitati-va la toti cei care au uncis in chinuri bietele animale. uitati-va la bashila…. minciuna, crima si sadismul, ipocrizia si ascunderea sub imputiciunea mintii voastre a ADEVARULUI…toate astea se intorc la voi.

  15. cei care iubesc CONTROLUL ar trebui sa plece din Romania. am avut control pe vremea dictatorului. va sugerez china, coreea de nor, oriunde unde se ucid oamenii in numele „binelui comun”. LIBERTATEA NU INSEAMNA ANARHIE. LIBERTATEA NU INSEAMNA „BINE COMUN” SI CONTROL DE SPALARE A CREIERILOR. LIBERTATEA ESTE BAZATA PE EDUCATIE ! si se vede ca lipseste cu desavarsire. lipsa de educatie si spalare a creierilor au inceput-o bolsevicii si acum o aplicati voi, la ordin extern. eu nu sunt fumator dar pentru ce as interzice fumatul? eu sunt in MINORITATE. majoritatea FUMEAZA. ESTE ASTA DEMOCRATIE? PRINTR-O IPOCRIZIE, IN FAPT DICTATURA CELOR PUTINI SE ROSTOGOLESTE PESTE CEI MULTI IN NUMELE BINELUI COMUN! UNDE ESTE DEMOCRATIA ? TREZITI-VA BHAI! GANDITI CU MINTILE VOASTRE, NU CU MINTEA SPALATILOR PE CREIERI MEDIA!

  16. Cica conducătorii trebuie să facă legi bune! Ce gluma buna! Legile se fac in interesul unor persoane sau a unui grup infracțional organizat de către cei mai incompetenți dintre pământeni!

  17. ONG-urile din Romania finantate gras din Buget, hranesc maidanezii si femelele care fata de 2 ori pe an, apoi, aceste capuse de ONG uri, elibereaza cainii pe terenurile private si publice, deoarece, paduchelnitele de ONG-uri, nu poseda nici adaposturi, nici nu investesc in spatii de adapostire a cainilor. Statul Roman permite infiintarea de ONG-uri, fara sa verifice daca au adaposturi sau spatii pt cainii hraniti in prostie. Sunt ONG uri care, s-au imbogatit nerusinat din finantarile din Buget, fara sa adaposteasca haitele de caini, hranite aiurea. Aici este alt gen de coruptie romanesca, la banii publici.

  18. Cum sa faca ASPA treaba daca 99% din personal sunt functionarasi care stau la caldurica, si doar 1% sunt hingheri? Cu cine sa faca treaba? Ca doar nu de aia s-a infiintat; ci ca sa mai manance burtile unora.

  19. O poveste care te-ar putea impresiona..Un om iși plimba câinele.. I s-a făcut rău și a leșinat inconștient.. S-a trezit la spital cu fața deformată de mușcăturile câinelui propriu.. Pentru că animalul de fapt vroia să-l trezească și l-a desfigurat..Dar nici o cipă nu a zis cineva cum câinele ar fi vinovat..Nu cred că maidanezii ucid..Chiar de ar fi rasă de ”luptă”.. Iar faptul că victima era departe de pistă, deci greu de mutat, plus fără haine, chiar și unui român trebuiau să-i trezească alte suspiciuni.. sau putoarea de borfaș nu-i mai lasă nici să gândească…

  20. daca toti „veterinarii” care NU isi mai fac treaba, someaza pe bani multi – foarte multi – si-ar face traba, aceste animale ar fi sterilizate! din 2008 ii tot aduna de pe strazi si ii ucid cu bestialitate, pentru ca NU CHELTUIE BANII PE ACELE INJECTII LETALE – PRIMA ESTE DE ADORMIRE, APOI SE INJECTEAZA IN INIMA OTRAVA! II OMOARA IN CHINURI INGROZITOARE BHAI! asta NU are cum sa se intoarca cu BINE la voi, realizati asta da? shpagi masive, ii strang, ii ucid si apoi iar „scapa”. este un masacru continuu al acestor biete suflete. INFOMETATE. INSETATE. BOLNAVE. toti ordinarii criminali care cumpara CAINI DE LUPTA PE CARE APOI II ABANDONEAZA IN PADURI, DE ASTA STITI? TICALOSI CRIMINALI CARE CASTIGA AVERI DIN LUPTELE DE CAINI! un natie de I DI O TI, O PARTE, SI CRIMINALI PE ALTA. ASTIA SUNTEM ?

  21. cainii periculosi si scoateti vanatorii in teren. Cine spune ca sunt dur, sa-si duca la plimbare copiii, in zonele marginase. Nu ursii ne omoara, cii cainii!

  22. BRE ,.COTIDIANUL,, CE SE PETRECE ?? A AJUNS DEJA ȘOROȘ ȘI PE LA VOI ȘI,..MUCLESS ?? CA DE LA LICURICI ??

  23. Da, rumburac, ești foarte deștept, pentru creanga de pe care ai coborât pari un guru (sau se scrie cu C?). Și eu cred că nu câinii au omorât-o, ci tu! Ești un ucigaș al fapticului, al gândirii. Te caută Zelenschi să-ți dea tezaurul furat de ruși. Și vreo două provincii. În fapt, tu ai vreo meserie? La cât postezi, nu pari de dreapta. Ăia mai și muncesc!

  24. Eh , putem noi sa spunem orisice , tot degeaba. Niciun vinovat! Se pare ca la ASPA , se munceste extraordinar , dupa ce salarii sunt acolo ! (sic!) 83 de angajati , din care 13 fac teren ! Si restul 80 ce fac ? Semneaza state de salarii grase . ASPA- un loc a cumetriilor de partid ! Tara asta nu va iesi niciodata din marasm si saracie cu asemeni sectoare de activitate tip ASPA! Povestea asta trista se va incheia cu hapy end; cantec joc si voie buna ! Niciun vinovat ! Dai in ASPA , dai in structurile si oamenii de partid ! Si cand te gandesti , cat de greu isi castiga majoritate romanilor painea de pe masa !

  25. Aiurea ce zice Ciucu, unde este prevenția . Daca ASPA este o coruptă a lui Nicușor Dan și el săracul Ciucu a sesizat de atâtea ori că ASPA sa ridice câini de ce nu a pus Gardieni Publici (poliția locală) să păzească câini sa nu fie deranjați de cetățeni SAU panouri de avertizare cu ATENTIE CAINI PERICULOSI IN ZONA, PRIMĂRIA SECTOR 6 NU GARANTEAZA SIGURANTA CETATENILOR

  26. moartea unei persoane este o tragedie dar sa afli ca o persoana a fost omorâta de ciini este dincolo de limita suportabilului. Și asta în capitala Tarii…..cum autoritățile se comporta așa cum se vede, eu aș propune cursuri de înțelegere a situației și de autoapărare, poate incepind cu copiii la școală. Personal am mers de multe ori pe crestele munților cu copii chiar de 9 ani. am fost atacați de multe ori de ciini ciobănești dar absolut niciodată nimeni nu am avut nici cea mai mică problema pentru ca am știut cum sa mă comport. exista mai multe feluri de ciini și pentru fiecare fel de ciini exista alte metode de protecție. cel mai simplu este la ciini ciobănești; sunt cu gura mare dar cu citeva bucăți de pline devin mielușei. Ciinii de curte ataca în curți sau în imediata apropiere, în strada. trebuie sa fiți foarte atenți deoarece ciinii ataca fulgerător pe la spate. niciodată sa nu ignorați un ciine chiar dacă pare ca doarme liniștit. Maidanezii în haita ataca doar dacă au un șef care începe atacul. dacă șeful nu ataca nici haita nu ataca. in cazul de la lacul morii sau a fost un ciine de lupta și în fata lui nu se pot folosi decit metode de protecție profesionale sau un ciine maidanez care a fost maltatat timp îndelungat și s-a ” răzbunat” pe acea nefericita. și nu cred ca nu se va face o ancheta criminalistica completa. și totuși, nu am speranță ca autoritățile vor rezolva problema pentru noi….o metoda simpla de protecție, descoperită de mine este folosirea unui spray contra tintarilor sau ceva de acest fel. mergând cu bicicleta m-au atacat niște ciini. am folosit sprayul din mers și cind au simțit mirosul m-au lasat în pace. avind mirosul foarte sensibil, un miros puternic neobișnuiți ii poate determina sa renunțe la atac.

  27. E vinovat oricine altcineva decât primarul sect. 6, a fost aseară la b1tv și a fost penibil , Bode reloaded

  28. A fost luxat Oprescu, a fost luxata Firea ca sa fie adusi la primarie oamenii noii securitati in frunte cu useristul Nicusor. Rezultatul? Bucurestiul a revenit la dezmatul general care exista in timpul lui Petrov si Bordura. Doar banul (negru) conteaza.

  29. Autoritățile au vina lor, dar românul? Atât timp cât nu-ti sterilizezi animalul de companie sau din curte, îl lași liber pe domeniul public sa nu-ti facă mizerie în curte/casa și nu strângi în urma lui, îl lași sa se înmulțească necontrolat, îl abandonezi etc., normal ca o sa tot fim atacați, mușcați, omorâți de câini. Românule,tu chiar nu ai nicio vină? Vrei schimbare, încredere? Pai schimba-te, civilizeaza-te, fii responsabil…Degeaba aștepți sa facă alții, ceea ce poți tu sa faci. Și nu vorbesc doar despre problema câinilor, ci și de modul de a te comporta, vorbi, munci pana la modul cum îți arunci gunoiul și cum păstrezi curățenia atât în casa cât și în domeniul public. Te plângi ca străzile, plajele, munții, apele sunt pline de gunoaie? Cine e de vina, nu cei care sunt nesimțiți?

  30. Asa, și?: sa va adresati ba rog pe aceasta cale si mamicilor si bunicutele care-si kk plozii prin parcuri…ah da! si poate va adresati si securicilor si mafiotilor care-si lasa seringile de la droguri pe plajele Romaniei…de unde era o placere sa umbli descult in nisip, acum trebuie sa ai mare grija sa te alegi cu vreo …ceva. ah da si poate faceti referire si la nesimtitii cu viloaie si masini de lux parcate car enu au pubele in curti si lasa sacii de gunoi la strada…? stiti, mizeria porneste de la OM nu de la animal.OMUL ESTE CEL MAI IMPUTIT ANIMAL. auzi cicase „evoluat.”

  31. ONG sint de vina si trebuie desfiintata acesti drogati acesti viermi care nu produc nimic si fac probleme societatii. la gunoi cu ONG

  32. M(m)arine,
    Esti cutofil, fanatic religios sau te infrupti din banii aruncati de stat pe „animalutele nevinovate”?
    Comentariul matale imi aduce aminte de o tanti -imbracata foarte sic- care isi plimba potaia pe Blvd. Unirii, cu oarece multi ani in urma.Potaia s-a gasit sa se c…scape in mijlocul trotuarului ala frumos lustruit de primarie. Fireste ca botoxata si bine imbracata cucoana a mers mai departe, la fel de satisfacuta ca si potaia.
    Cind i-am atras atentia ca rahatul potaii a ramas in mijlocul trotuarului mi-a raspuns -foarte ofensata: „Dar pe nenorocitii aia de parlamentari care fura, nu ii vezi? Ti-ai gasit sa te iei de mine?”
    Pai cucoana, eu nu calc pe parlamentari care fura, calc in rahatul potaii tale iar matale esti o javra la fel de mare ca aia cu blana.
    Doua javre, una cu doua si una cu patru picioare.
    Emblematice pentru Romania.

    Asa si matale, ce daca a murit tanti aia, extraterestrii sint de vina, smecherii cu vile si aia cu sacii de gunoi.
    Cica exista consiliere psihologica gratuita pe la diverse ONG-uri.
    Ti le recomand cu caldura (peste mia de grade).

    Stiu ca monitorizati articolele cu javre mai ceva ca Secu` telefoanele palamasilor -pe vremuri…daca javrele cu blana dispar, dispar si alea cu doua picioare care profita de pe urma lor, nu-i asa?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.