Integral: Raportul Amnesty International care acuză armata ucraineană

Raportul celebrei organizații non-guvernamentale „Amnesty International”, focusată pe respectarea drepturilor omului, scoate în evidență un lucru înfricoșător: armata ucraineană a folosit populația civilă ca scut uman! Concluziile au fost publicate joi la prînz chiar pe pagina organizației:

Exact același lucru îl constatase și Raportul ONU, întocmit de o comisie internațională în urmă cu aproape o lună (https://www.cotidianul.ro/raport-onu-scuturi-umane-folosite-de-ucraineni-impotriva-armatei-rusiei/):

Vă prezentăm mai jos traducerea integrală a textului apărut pe pagina Amnesty International, folosind un motor Google nu tocmai exact:
„Ucraina: Tacticile de luptă ucrainene pun în pericol civilii

⦁ Baze militare înființate în zone rezidențiale, inclusiv școli și spitale
⦁ Atacurile lansate din zonele populate civile
⦁ Astfel de încălcări nu justifică în niciun fel atacurile fără discriminare ale Rusiei, care au ucis și rănit nenumărați civili.
Forțele ucrainene au pus civilii în pericol prin stabilirea de baze și operarea sistemelor de arme în zone rezidențiale populate, inclusiv în școli și spitale, în timp ce au respins invazia rusă care a început în februarie, a declarat astăzi Amnesty International.
Astfel de tactici încalcă dreptul internațional umanitar și pun în pericol civilii, deoarece transformă obiectele civile în ținte militare. Loviturile rusești care au urmat în zonele populate au ucis civili și au distrus infrastructura civilă.
„Am documentat un model de forțe ucrainene care pun în pericol civilii și încalcă legile războiului atunci când aceștia operează în zone populate”, a declarat Agnès Callamard, secretarul general al Amnesty International.
„A fi într-o poziție defensivă nu scutește armata ucraineană de a respecta dreptul internațional umanitar”.
Totuși, nu toate atacurile rusești documentate de Amnesty International au urmat acest tipar. În anumite alte locații în care Amnesty International a concluzionat că Rusia a comis crime de război, inclusiv în unele zone ale orașului Harkov, organizația nu a găsit dovezi ale forțelor ucrainene situate în zonele civile vizate ilegal de armata rusă.
Între aprilie și iulie, cercetătorii Amnesty International au petrecut câteva săptămâni investigând atacurile rusești din regiunile Harkov, Donbas și Mykolaiv. Organizația a inspectat locurile atacate; au intervievat supraviețuitorii, martorii și rudele victimelor atacurilor; și a efectuat teledetecție și analiză a armelor.
Pe parcursul acestor investigații, cercetătorii au găsit dovezi ale forțelor ucrainene care au lansat lovituri din zonele rezidențiale populate și s-au baricadat în clădiri civile din 19 orașe și sate din regiuni. Crisis Evidence Lab al organizației a analizat imaginile din satelit pentru a corobora în continuare unele dintre aceste incidente.
Majoritatea zonelor rezidențiale în care se aflau soldații erau la kilometri distanță de liniile frontului. Au fost disponibile alternative viabile care nu ar pune în pericol civilii – cum ar fi bazele militare sau zonele dens împădurite din apropiere sau alte structuri mai îndepărtate de zonele rezidențiale. În cazurile pe care le-a documentat, Amnesty International nu știe că armata ucraineană care s-a amplasat în structuri civile din zone rezidențiale a cerut sau a ajutat civilii să evacueze clădirile din apropiere – un eșec în a lua toate măsurile de precauție fezabile pentru a proteja civilii.

Lansarea de lovituri din zonele populate de civili

Supraviețuitorii și martorii atacurilor rusești din regiunile Donbas, Harkov și Mykolaiv le-au spus cercetătorilor Amnesty International că armata ucraineană a operat în apropierea caselor lor în timpul atacurilor, expunând zonele la focul de represalii din partea forțelor ruse. Cercetătorii Amnesty International au fost martori la astfel de comportamente în numeroase locații.
Dreptul internațional umanitar cere tuturor părților implicate într-un conflict să evite localizarea, în măsura maximă posibilă, a obiectivelor militare în interiorul sau în apropierea zonelor dens populate. Alte obligații de a proteja civilii de efectele atacurilor includ îndepărtarea civililor din vecinătatea obiectivelor militare și avertismentul eficient asupra atacurilor care pot afecta populația civilă.
Mama unui bărbat de 50 de ani ucis într-un atac cu rachetă pe 10 iunie într-un sat de la sud de Mykolaiv a declarat pentru Amnesty International: „Armata stătea într-o casă de lângă casa noastră și fiul meu ducea adesea mâncare soldaților. L-am implorat de mai multe ori să stea departe de acolo pentru că îmi era frică pentru siguranța lui. În acea după-amiază, când a avut loc greva, fiul meu era în curtea casei noastre, iar eu în casă. A fost ucis pe loc. Trupul i-a fost rupt în bucăți. Casa noastră a fost parțial distrusă.” Cercetătorii Amnesty International au găsit echipament militar și uniforme în casa de alături.
Mykola, care locuiește într-un bloc turn dintr-un cartier din Lysychansk (Donbas), care a fost lovit în mod repetat de atacurile rusești care au ucis cel puțin un bărbat în vârstă, a declarat pentru Amnesty International: „Nu înțeleg de ce armata noastră trage din orașe și nu de pe cîmp.” Un alt locuitor, un bărbat de 50 de ani, a spus: „Cu siguranță există activitate militară în cartier. Cînd iese un incendiu, auzim ulterior focul care vine.” Cercetătorii Amnesty International au văzut soldați care foloseau o clădire rezidențială la aproximativ 20 de metri de intrarea în adăpostul subteran folosit de locuitorii unde a fost ucis bărbatul în vârstă.
Într-un oraș din Donbas, pe 6 mai, forțele ruse au folosit muniții cu dispersie interzise pe scară largă și în mod inerent nediscriminatoriu peste un cartier de case cu un singur etaj sau două etaje în care forțele ucrainene operau cu artilerie. Shrapnel a deteriorat pereții casei în care Anna, în vârstă de 70 de ani, locuiește cu fiul ei și mama ei în vârstă de 95 de ani.
Anna a spus: „Șrapnelul a zburat prin uși. Eram înăuntru. Artileria ucraineană era lângă câmpul meu… Soldații erau în spatele câmpului, în spatele casei… I-am văzut intrând și ieșind… de când a început războiul… Mama mea este… paralizată, așa că nu am putut să fug.”
La începutul lunii iulie, un muncitor agricol a fost rănit când forțele ruse au lovit un depozit agricol din zona Mykolaiv. La câteva ore după atac, cercetătorii Amnesty International au asistat la prezența personalului și a vehiculelor militare ucrainene în zona de depozitare a cerealelor, iar martorii au confirmat că armata folosea depozitul, situat vizavi de o fermă în care locuiesc și lucrează civili.
În timp ce cercetătorii Amnesty International examinau daunele aduse clădirilor rezidențiale și publice adiacente din Harkov și din satele din Donbas și la est de Mykolaiv, au auzit foc din pozițiile militare ucrainene din apropiere.
În Bakhmut, mai mulți locuitori au declarat pentru Amnesty International că armata ucraineană a folosit o clădire aflată la abia 20 de metri vizavi de o clădire rezidențială înaltă. Pe 18 mai, o rachetă rusă a lovit partea din față a clădirii, distrugând parțial cinci apartamente și distrugând clădirile din apropiere. Kateryna, un rezident care a supraviețuit grevei, a spus: „Nu am înțeles ce s-a întâmplat. [Au fost] ferestre sparte și mult praf în casa mea… Am rămas aici pentru că mama nu a vrut să plece. Are probleme de sănătate.”
Trei rezidenți au declarat pentru Amnesty International că înainte de atac, forțele ucrainene au folosit o clădire vizavi de clădirea bombardată și că două camioane militare au fost parcate în fața unei alte case care a fost avariată la lovitura rachetei. Cercetătorii Amnesty International au descoperit semne de prezență militară în și în afara clădirii, inclusiv saci de nisip și folii de plastic negru care acoperă ferestrele, precum și echipamente noi de prim ajutor pentru traumatisme, fabricate în SUA.
„Nu avem niciun cuvânt de spus în ceea ce face armata, dar plătim prețul”, a declarat pentru Amnesty International un locuitor a cărui locuință a fost, de asemenea, deteriorată în timpul grevei.

Baze militare în spitale

Cercetătorii Amnesty International au văzut forțele ucrainene folosind spitale ca baze militare de facto în cinci locații. În două orașe, zeci de soldați se odihneau, și mâncau în spitale. Într-un alt oraș, soldații trăgeau din apropierea spitalului.
Un atac aerian rusesc din 28 aprilie a rănit doi angajați dintr-un laborator medical dintr-o suburbie a orașului Harkov, după ce forțele ucrainene au înființat o bază în complex.
Utilizarea spitalelor în scopuri militare este o încălcare clară a dreptului internațional umanitar.

Baze militare în școli

Armata ucraineană a înființat în mod obișnuit baze în școli din orașe și sate din Donbas și din zona Mykolaiv. Școlile au fost temporar închise pentru elevi de la începutul conflictului, dar în majoritatea cazurilor clădirile au fost situate în apropiere de cartiere civile populate.
La 22 din 29 de școli vizitate, cercetătorii Amnesty International fie au găsit soldați care foloseau incinta, fie au găsit dovezi ale activității militare curente sau anterioare – inclusiv prezența de oboseală militară, muniții aruncate, pachete de rații ale armatei și vehicule militare.
Forțele ruse au lovit multe dintre școlile folosite de forțele ucrainene. În cel puțin trei orașe, după bombardarea școlilor de către Rusia, soldații ucraineni s-au mutat în alte școli din apropiere, expunând cartierele din jur riscul unor atacuri similare.
Într-un oraș de la est de Odesa, Amnesty International a asistat la un tipar larg de soldați ucraineni care folosesc zone civile pentru cazare și ca zone de așteptare, inclusiv așezând vehicule blindate sub copaci în cartiere pur rezidențiale și folosind două școli situate în zone rezidențiale dens populate. Atacurile rusești în apropierea școlilor au ucis și rănit mai mulți civili între aprilie și sfârșitul lunii iunie, inclusiv un copil și o femeie mai în vârstă, uciși într-un atac cu rachetă asupra casei lor, pe 28 iunie.
În Bakhmut, forțele ucrainene foloseau o clădire a unei universități ca bază atunci când o lovitură rusă a lovit pe 21 mai, care ar fi ucis șapte soldați. Universitatea este adiacentă unei clădiri rezidențiale înalte care a fost avariată în atac, alături de alte case de civili aflate la aproximativ 50 de metri distanță. Cercetătorii Amnesty International au găsit rămășițele unui vehicul militar în curtea clădirii universitare bombardate.
Dreptul internațional umanitar nu interzice în mod specific părților într-un conflict să se bazeze în școli care nu sunt în sesiune. Cu toate acestea, militarii au obligația de a evita utilizarea școlilor care se află în apropierea caselor sau blocurilor pline de civili, punând aceste vieți în pericol, cu excepția cazului în care există o nevoie militară imperioasă. Dacă fac acest lucru, ar trebui să avertizeze civilii și, dacă este necesar, să îi ajute să evacueze. Acest lucru nu pare să se fi întâmplat în cazurile examinate de Amnesty International.
Conflictele armate împiedică grav dreptul copiilor la educație, iar utilizarea militară a școlilor poate duce la distrugeri care îi privează și mai mult pe copii de acest drept odată ce războiul se încheie. Ucraina este una dintre cele 114 țări care au susținut Declarația școlilor sigure, un acord de protecție a educației în timpul conflictelor armate, care permite părților să folosească școlile abandonate sau evacuate numai acolo unde nu există o alternativă viabilă.

Atacurile fără discriminare ale forțelor ruse

Multe dintre loviturile rusești pe care Amnesty International le-a documentat în ultimele luni au fost efectuate cu arme nediscriminatorii, inclusiv cu muniții cu dispersie interzise la nivel internațional, sau cu alte arme explozive cu efecte pe suprafață largă. Alții au folosit arme ghidate cu diferite niveluri de precizie; în unele cazuri, armele erau suficient de precise pentru a viza anumite obiecte.
Practica armatei ucrainene de a localiza obiective militare în zonele populate nu justifică în niciun fel atacurile rusești nediscriminatorii. Toate părțile la un conflict trebuie să facă în orice moment o distincție între obiectivele militare și bunurile civile și să ia toate măsurile de precauție fezabile, inclusiv în alegerea armelor, pentru a minimiza daunele civile. Atacurile fără discernământ care ucid sau rănesc civili sau distrug obiecte civile sunt crime de război.
„Guvernul ucrainean ar trebui să se asigure imediat că își localizează forțele departe de zonele populate sau ar trebui să evacueze civilii din zonele în care operează armata. Armatele nu ar trebui să folosească niciodată spitalele pentru a se angaja în război și ar trebui să folosească școlile sau casele civile doar ca ultimă soluție atunci când nu există alternative viabile”, a spus Agnès Callamard.
Amnesty International a contactat Ministerul ucrainean al Apărării cu rezultatele cercetării la 29 iulie 2022. La momentul publicării, nu au răspuns încă”.

Publicăm acest material pentru că Amnesty International este o organizație non-guvernamentală extrem de credibilă oriunde în lume, iar dezvăluirile de față sînt o contrabalansare a numeroaselor materiale de propagandă și manipulare pe care presa din întreaga lume le-a preluat fără discernămînt. Sînt lucruri extrem de grave, pe care opinia publică are dreptul să le cunoască, mai ales că vin dintr-o sursă atît de credibilă, cum este Amnesty International.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Ion Spânu 1818 Articole
Author

36 de Comentarii

  1. Slava Ucraina. Slava Belinsky. Slava USA, UE, UK. Sa nu uitam sa-i preamarim pe Radu, Chiriac, Pieleanu, Prelipceanu, Ciolos, Cică, Simion, Jhonny, CTP, ceata de generalii piti-goi etc. Ei sunt valorile care certifica și au certificat democrația în Ucraina. Focul iadului e la mare căutare. Oare ajunși acolo nu vor ridica problema încălzirii regionale și trecerea ei pe surse alternative, regenerabile? Poate pun de o revolta și renunta la a-l preamarii pe Bideu și trec sub stindardul lui Kamala. Cel puțin au unde se ascunde dacă vine la cazan in fusta și fără chiloței. Revolutia Gaurilor negre din universul BLM-ist și GPL.

  2. asa un „lucru înfricoșător”oy vah,rashela
    Ce omite dl Spanu,indignatul:
    1.Russian Federation: Further information: Artist’s pretrial detention extended again: Aleksandra Skochilenko (2 august 2022)
    2.UKRAINE: RUSSIAN FORCES MUST FACE JUSTICE FOR WAR CRIMES IN KYIV OBLAST (6 mai 2022)
    3.Ukraine: Russian soldiers filmed viciously attacking Ukrainian POW must face justice (29 iulie 2022)
    4.Russian Federation: DEADLY MARIUPOL THEATRE STRIKE ‘A CLEAR WAR CRIME’ BY RUSSIAN FORCES (30 iunie 2022)
    5.Russian Federation: Indiscriminate attacks by Russian forces in Kharkiv, Ukraine
    etc etc peste 1165 articole care condamna Rusia pentru atrocitati:))))
    Ce facusi mai nene,mai -aveti la dispozitie https://www.amnesty.org/

  3. Nu puteau trece-cu-vederea ce s-a întîmplat pe frontul din Donbass, că-și pierd credibilitatea internațională.
    Expresia „endanger civilians” a fost folosită de Amnezy Inc. special pentru a face-pe-plac lu’ $$oroș, ca să nu-l supere prea tare pă măscăriciu’ TV criminal Jale’n’sky! Au folosit-o pentru a nu spune pe față că CIVILII AU FOST FOLOSIȚI CA „SCUTURI UMANE” în estul Ukrainei, de armata ukraineană nazistă! Iar aici mai apare un aspect: în zonă, MAJORITATEA SUNT ETNICI RUȘI, deci arrrmiya narodnîi ukraiinsky Jale’n’sky a arestat de fapt etnici ruși cu cetățenie ukraineană pentru a-i folosi pentru a se proteja de atacurile armatei ruse, știind că armata rusa va evita pe-cît-posibil să-i lovească, asta la ordinul special al lui Putin!
    Toate însumante, astea sunt CRIME DE RĂZBOI ALE ARRRMIYEI UKRAINENE! Măscăriciul jîd de la Kiev trebuie acuzat pentru crime de război, împreună cu stăpînii lui de la Washiungton (că ăia i-au dat indicăți cum să fackă în Donbass), și toți trebuie condamnați, pentru astea! Procesul în S.U.A., că în S.U.A. încă se aplică pedeapsa cu moartea, ce o merită jegurile ăștia, cu bideul în frunte….[Rumburak]

  4. Vad ca-i pustiu pe aici… Unde-i @tibi1 si alti mascarici ca el cu slava….? Nu-s rusii parfum da sa-ti folosesti cetatenii tarii ( civili) pe post de scuturi umane… Nici nazistii lui Hitler nu au facut-o . Si vine unul de gen Jalensky si ne spune de criminalii rusi ? Dar el ce este ? Mai ramine sa auzim si de holocaust …..Si da ,unde a fost „Amnesty Intetnational „din 2014 cind batalionul Azov si militiile bandera ii masacrau pe rusii din Donbas si Luhansk ?Curve cu mai multe fete….

  5. Ca sa știți pentru cine o sa înghețati la iarna veți sta în bezna și mulți vor face foamea. Sau pentru cine va faceți carne de tun,pentru „patrihoti progresisti”care apară o bucata de pământ ucigând oamenii.

  6. cand ADEVARUL va iesi cu adevarat la iveala in intregul sau, o sa aveti filme snuff si alte orori cum au fost cele petrecute in iugoslavia, afganistan, irak etc etc etc. si nu din partea rusilor, ci din partea lui jelensky care isi ataca propria populatie pentru a justifica atacul rusesc. Rusia nu vrea sa atace ucraina. se apara. „ucrainienii” sunt in majoritate RUSI.

  7. Ca sa îmbogățească circari cu miliarde,sa spele unii banii murdari,sa se facă trafic de arme donate,d-aia mai mor amărâții.Ati donat armament ca omorâți oamenii obișnuiți asta ați făcut părtași la crima,ca pacea nu va acoperea alt jaf și alte crime plandemice.Depopulare scrie în mințile și planurile decidentilor de pretutindeni,toți sunt sub comanda fascistilor WEF.

  8. https://www.cotidianul.ro/integral-raportul-amnesty-international-care-acuza-armata-ucraineana/

    Armata ucraineană a pus civili în pericol – prin stabilirea unor baze militare în şcoli şi spitale şi prin lansarea unor atacuri din zone populate cu scopul de a respinge invazia rusă, acuză joi Amnesty International (AI), relatează AFP conform news.ro.

    Asta e adevarul! Au folosit si folosesc in continuare civili, poporul de rand, drept scut uman !!!
    Si fac asta pentru ca sant alogeni paraziti ! Nu-i doare pe ei de popor!!! Au acaparat puterea in Ucraina prin lovitura de stat de la Kiev din 2014 cu euromaidanul sponsorizat cu multe miliarde de ussa !!!
    Si au transformat Ucraina in colonia mafiei iudeomasonice globaliste rothchild/soros/schwabb !!! (ASA CUM SANTEM SI NOI, COLONIE LA ACEIASI MAFIE IUDEOMASONICA GLOBALISTA SATANISTA ! – numai ca pe noi nu ne-au facut(inca) sa ne batem si sa ne omoram intre noi asa cum au facut cu ucrainienii si rusii care sant de acelasi neam !)
    Si pentru a nu scapa din gheare aceasta prada, parazitii alogeni de la Kiev, folosesc poporul de rand din care ei nu fac parte, drept scut uman ! Asta e adevarul!

  9. Noi spuneam ca Zelenski este un criminal.Acum are si recunoastere internationala.In loc sa se ascunda s-a luat la trinta cu cei care au probele.Frumos! Doar asa afla cit mai multi,poate ca si cei care-i tot dau arme.

  10. UE în loc să fie neutră în acest conflict a fost de partea Ucrainei o țară care si in Rusia geme de corupție, drepturile omului si ale minorităților naționale lipsesc cu desăvârșire si acum a mai venit si acest raport care arată că își folosesc civilii si copii ca scuturi umane.
    UE într-un dispret total fata de toate acestea acorda statul de țară candidat la UE cand în fapt ideologic Ucraina este mai ancorată prin corupție si lipsa democratiei încă în URSS.
    Si cand te gândesti ca noi nu suntem primiți în Schengen de parca am alerga minoritățile sa le băgăm la bulau dacă isi cer drepturi ca în Ucraina.
    Si ca premiu pentru toate acestea ne așteaptă o recesiune mare caci tovarășii de la Bruxelles și Washington au crezut ca sancțiunile le vor suporta rusii dar se pare ca ghinion au fost calculele putin greșite efectele le vom resimți noi cei care chipurile sancționam.

  11. Mergetil a scoala si invatati sa cititi mai repede, semianalfabetilor !

    De nenumarate ori am scris despre acest lucru si am atasat linkuri care sa duca la sursele informate si nevandute ca mass-media romaneasca, dar acest site si altele VANDUTE Guvernului Criminal din Romanica, ori nu au postat ori au postat si apoi au sters postarea, pentru ca de la complici acesti asa-zisi ziaristii de doi bani din Romania au ajuns CRIMINALI, si vor plati pentru Crime impotriva umanitatii primind cate un glonte in teasta lor goala, alaturi de criminalii din politichia penala romaneasca, criminalii din spitale, etc..

  12. De nenumarate ori am scris despre acest lucru si am atasat linkuri care sa duca la sursele informate si nevandute, dar acest site si altele VANDUTE Guvernului Criminal din Romanica, ori nu au postat ori au postat si apoi au sters postarea, pentru ca de la complici acesti asa-zisi ziaristii de doi bani din Romania au ajuns CRIMINALI, si vor plati pentru Crime impotriva umanitatii primind cate un glonte in teasta lor goala, alaturi de criminalii din politichia penala romaneasca, criminalii din spitale, etc..

  13. „A fi într-o poziție defensivă nu scutește armata ucraineană de a respecta dreptul internațional umanitar”.
    In raport de ac.principiu, Raportul si ancheta Amnesty apare ca obiectiva,atita cat poate dar suficient pt. arata ca nu doar „agresorul”Rusia nu a respectat dr.international- dar „defensivul”Zelenski si-a dirijat armata spre crime de razboi recente.
    Directia sa este veche exact crimele facute impotriva populatiei din Donbas,luhgansk cu teroristii si neo-nazistii ukraineni inca din 2014 -el continunind ca un „presedinte slava”,au determinat asa zisa op.militara rusa,la care s-a adaugat imixtiunea SUA,extinderea NATO etc.Dr.international public,umanitar si toate dr.din lume cu premise diplomatice,negocieri,pl.de pace si intelegeri au fost abandonate, Zelenski a ordonat „razboi de gherila”in sc.,spitale,cartiere de civili ,omorindu-i si neevauindu-i pt.a produce puscoace,fum si ruine,a extinde simulacrul provocat de el si nucleul pt.tone de finantari si inarmari.Dar nici cei care invirt aceeste pion nu doresc pacea si incetarea,dimpotriva.Realitatea nu este propaganda cum balmajeste trepadusul si ai lui, cat vor mai insulta,minti, controla Europa cind exista o singura cale-dipomatia,negocierile ,ratiunea ? Poporul ucrainean,Ucraina nu au nici-un cuvint de spus,ca solutie,pt.ca nimeni nu se aude,nu se vede, doar acest trepdaus ce si-a bagat proprietatea Ucraina in buzunar si a tranfomat-o in ceea ce este azi cu acordul UE,Nato-cintind prohodul Europei?
    Deci continentul este la dispozitia lui Zelenski?De ce ? Slatimbaci, dusmani ai Pacii unde ati ascuns diplomatia,negocierile,caile pasnice,respetul si ratiunea ? Valoarea umana,ce a devenit pt.saltimbaci,hierofanti,magicieni negrii,iubitori de gloante,singe ,suferinta,valoarea umana suntem Noi nu „guvernantii lui Zelenski”!Jos cu Nebunul si Nebunii ce-l imping din spate! JOS RAzboiul, Biden-PUTIN !

  14. Dacă realitatea este – sau ar putea fi, fără să ințelegem sau să acceptăm la nivel rațional- o stare de sine stătătoare imposibil de definit sau insuficient
    definită ori definibilă in termenii rațiunii noastre actuale sau anterior moștenite, privind prin prisma acelorași parametri, asemeni naturii, ea ar fi necontrolată sau necontrolabilă. Dependența de materie ne poate așeza in situația de a ne supune total legilor ei , dacă nu cumva suntem deja și atunci, mulți se pot intreba: Are rațiunea umană posibilitatea de a controla total Realitatea (Natura) sau limitele ei se ciocnesc permanent de concepte, de ceea ce putem ințelege si face cu ajutorul lor iar in modul in care sunt utilizate se află cheia întregii noastre civilizații?
    ” Eu nu ucid corola de minuni a lumii.”

  15. @ „Dr. Mengele”, 5 august 2022 la 11:42
    „Ce le mai fată mintea la ukronaziști, prietenii noștri: ”
    https://stirileprotv.ro/stiri/international/rusia-spune-ca-este-zgata-sa-discute-despre-schimbul-de-prizonieri-dupa-verdictul-in-cazul-lui-brittney-griner.html
    Uite în poză, printre prizonierii ukronaziști, copil de 16 ani trimis, prin Legea Marțială, de măscăriciul TV criminal jîd Jale’n’sky, să lupte pe front! Hitler, pentru că a apelat la adolescenți în ultimele zile de existență ale Reich-ului, a fost blamat timp de zeci de ani! …pe jegurile de la Kiev nu le blamează Okțidentu’ ipocrit….[Rumburak]

  16. Toți proputiniștii își varsă fierea aici, dar nu vor sa vadă că de fapt soluția nu este în niciun caz cedarea ucraineană în fața pretențiilor criminale ale descreieratului de la Kremlin, ci distrugerea de urgență a statului mafiot creat de Putin, stat care consideră cucerirea Ucrainei drept un prim pas spre alte cuceriri în Europa. Putin nu reprezintă poporul rus, mai ales că a modificat toate legile că să poată deține puterea până la moarte.
    Armata ucraineană face greșeli, se înțelege, căci militarii au tendința de a considera întregul teritoriu național drept baza lor militară, și nu fac diferența între zone civile și militare, în război. Dacă o poziție dintr-o școală sau un magazin li se pare avantajoasă, militarii sunt în stare să o ocupe și sa atace de acolo, și asa fac și rușii. Câte imagini cu tancuri și camioane militare rusești piulițe printre clădiri civile nu sunt prezente, pe net?
    În fapt, postarea aceasta arată că și ucrainienii comit același tip de gaze că și rușii, nu că rușii ar fi trebuit să atace militar Ucraina!

  17. @ Prostia îngropată 09:37
    Ai uitat sa ne spui ca Amnesty a fost plătită de Puuuutiiiin in kopeici convertibile…
    Și că panoul cu „Basarabia e Ukraina” a fost montat acum câteva zile la Odesa de către ruși…?

  18. In lupta dintre Ucraina si Rusia nu sustin nici pe unii si nici pe ceilalti. Daca privim o harta a locurilor unde se dau lupte observam ca avem putine dealuri si multa campie. Suprafetele de camp plane sunt marginite de perdele de copaci. De asemenea exista suprafete de padure nu prea extinse si localitati. In aceste conditii singurul camuflaj posibil este intre vegetatie si cladirile satelor si oraselor. Iesirea in camp deschis, in conditiile superioritatii evidente in armament a rusilor, este sinucidere curata din partea ucrainienilor. Ca vrem sau nu vrem luptele vor continua in acelasi mod, cu victime colaterale din partea populatiei civile. „Make love not war.”

  19. @unul cu ceva creier???
    Putin e ales democratic de poporul lui….evreul de la Kiev e „ales” de mafia iudeomasonica rothchild/soros/schwabb care a luat puterea in Ucraina prin euromaidanul-lovitura de stat din 2014 de la Kiev, sponsorizata cu multe miliarde de aceiasi mafie iudeomasonica stapana peste ussa si ue…sa le apere colonia Ucraina…care e de drept sub influenta Rusiei din toate punctele de vedere istoric social….ce drept are ussa si ue in Ucraina? Niciunul !
    Insa ussa si ue stapaniti de mafia iudeomasonica saliveaza dupa resursele Rusiei care are de toate…ce sa caute Putin in Europa, ca sa cucereasca ce, daca are de toate??? Insa iata ca ussa si ue are ce sa caute in Ucraina, adica resurse…adica provocare pentru Rusia, sa duca un razboi folosind poporul ucrainian carne de tun pentru a dezbina Rusia si a pune mana pe resursele ei ! E simplu de inteles…de ce s-a extins nato spre est ? daca era de buna intentie se desfiinta asa cum s-a desfiintat Tratatul de la Varsovia….
    dar..asta e greu de inteles pentru spalatii pe creier ai globalistilor iudeomasoni din occidentul „civilizat” : sorosisiti onegisti corporatisti…

  20. Ce mi e cu rusii ce mi e cu democrații usa,UE la ora asta? Ambele tabere oferă mizerie atâta timp cât tara este împinsă spre dezastru de către loaze slugărnice? Schawb a spus limpede ca oamenii spera în revenirea la normalitatea știut dar asta nu se va întâmpla niciodată iar pana la fericirea de a lipsit de toate cele pana în 2030 omenirea va trece prin crize grave dar nu are încotro.

  21. „Soluția nu este în niciun caz cedarea ucraineană în fața pretențiilor criminale ale descreieratului de la Kremlin, ci distrugerea de urgență a statului mafiot creat de Putin”.

    1. Pretențiile Federației Rusie se referă la independența teritoriilor din partea de est și sud a actualei Ucraine, teritorii istorice rusești, locuite de aprox. 15 milioane de ruși, cetățeni ucrainieni față de care conducerea de la Kiev a comis un veritabil genocid. Vrem – nu vrem, aceste teritorii își vor proclama independența și vor face referendumuri pentru alipire la Rusia, după modelul Crimeei. Marile orașe din aceste teritorii din estul și sudul actualei Ucraine au fost întemeiate și dezvoltate de către țarii ruși, nu de către ucrainieni, pentru simplul motiv că pe atunci ucrainienii nici nu existau ca entitate statală și nici nu contau în istorie. Erau cel mult supușii polonezilor și austriecilor.

    2. „Statul mafiot creat de [către] Putin” este mai vechi cu aprox. o mie de ani decât statul cu adevărat mafiot numit Ucraina, creat în sec. XX de către Occident, și sunt convins că va supraviețui Ucrainei.

  22. „Amnesty International” raspandeste propagandistic PRO_RUS
    FAKE NEWS-uri anti-ukraniene
    au declarat recent „oficialitatile ”
    subliniind dinou ca:

    ” CINE NU E CU NOI E SIGUR IMPOTRIVA NOASTRA ”

    AMEN (si pentru unii, cei care nu-s „noi”, „LA GARA!” )

    🙂

  23. Ucrainii,cu Zelensky in frunte,plus nevasta,trebuiau sa iasa pe campie sa lupte la gramada,ca pe vremea lui Napoleon,si,ca sa nu deranjeze macelarii invadatori,sa se lupte cu furcile impotriva ucigasilor rusnaci,care vin la „lupta dreapta” cu rachetele,bombele termobaice si cu fosfor,cu helicipterele,cu tancurile si avioanele,ca asa „era corect” ca o tara suverana invadata sa fie hacuita mai repede incat noi,restul fraierilor buni de hacuit,pentru moment sa o ducem mai bine si sa nu mai fim nevoiti sa ne scadem nivelul de trai,cantitatea de bericioaice si numarul de mititei pe cap de mangafa,plus tzopaiala in nestire la festivaluri,ca sa nu mai cadem in greseala de a sprijini pe cei agresati de ucigasii imperialisti rusnaci dornici de un imperiu si mai mare,si sa uitam ce inseamna sa fim oameni normali la cap care urasc criminalii,ci sa fim doar niste fatalai care ii intampina si ii lauda pe ucigasi.Astia care ii acuza public pe ucrainienii invadati oare cata spaga vor fi luat de la rusnacii invadatori care acum isi scot marionetele la produs dupa ce ucigasii lor au dat de greu la lupta si trebuie sa dea socoteala pentru crimele lor?

  24. Deci e adevarat cand spunea rusii ca-n GRADINITELE si SPITALELE bombardate nu erau orfani si vaduve ci soldati ukrani ?

    NU MAI INTELG NIMIC !

    Cine minte ?

    Spuneau adevarul rusii ca bombardeaza soldatii ukrani care ocupasera gradinite, descris ca NON-FAKE NEWS acum si de AMNESTY INTERNATIONAL prentre alte organizatii (vezi si ONU !)
    sau spuneau adevarul contrar (deci mintit?) celor zise DOCUMENTAT azi de
    AMNESTY INTERNATIONAL ?

    🙂

  25. Minte AMNESTY INTERNATIONAL pentru ca e o organizatie pro-rusa corupta 😀
    sau s-a dat la liber , semnalizat 🙂
    ca PROBLEMA UKRAINEI
    va fi lasata uitari
    acum dupa absurda vizita a lui NANCY P: CHINA e de ne-mai despartit de RUSIA !
    Si FOCUSUL trebuie schimbat pe bogatul orient indepartat
    ???

    Cum isi permit „astiallati” 😉 , sa spuna un adevar adevarat, insa PRO-RUS (pro conservator american) in defavoarea unor abtineri mediatice saum minciuni „marunte” de PROPAGANDA de RAZBOI PRO-UKRAN (pro-democrat american)?

    Se schimba LUMEA dupa MIDTERM 😉 😉 😉 ?(!)

  26. „@mishteux spune:
    4 AUGUST 2022 LA 8:29
    o singura intrebare am :

    – Stiai inaintea tuturor … ATENTIE: … ca e in plan un TUN …relativ la REZERVOARELE de GAZ ale UE ?
    Daca e asa !
    E jaleeeee !
    Inseamna va dupa MIDTERMS , inintea iernii …. UE va trebuie sa schimbe in timpul republicanilor … paradigma politica actuala !

    Deja … actorashul kiewean … incepe sa chitaie ! Macar de-ar fi fost de ETNIE ukrana
    ca iudeu nu-s bucuros ca v-om fi dinou acuzatio de …SOARTA UKRAINEI !
    Ceva e sigur … in viitor se va spune ca UKRAINA s-a destramat , prin ZELENSKY, din vina evreilor
    desi e evident celor treji ca nu e asa !

    ?”

  27. „in viitor se va spune ca UKRAINA s-a destramat , prin ZELENSKY, din vina evreilor desi e evident celor treji ca nu e asa !”

    😉

    CLAR SE VA SPUNE ! 🙁
    😀

  28. OARE ?
    …din motivul plangerilor ULTERIOARE ale ukranilor, ei insisi, „Tel Aviv”-ul, acum, nu vrea nimic oficial cu „omul” lor la Kiew ? Oficial nu-l ajuta-n destramarea Ukrainei cu deja 6 milioane de expatriati … 🙁

    HMMM … 😀 😀 😀
    (straniu e doar ca evreul Zelensky ajunsese RECENT mai ukran decat ukranii, cum ABSURD ajung unii din fanatism mai catholici decat Papa !)

  29. Dar se stia de mult ca ucranii isi folosesc PROPRII CETATENI CA SCUT UMAN.
    Dar v-ati pus intrebarea cum de pana acuma nicio informatie despre asta n-a ajuns la cunostiinta poolimii din UE? Informatia a existat dar a lucrat bine cenzura si spalarea pe creier a propagandei NATO, nu? Uite asa ni se serveste si explicatia ticaloasaa ca nu avem energie din cauza razboiului. Pai cum asa? Ucraina nu e exportatoare de gaz, petrol. Iar de la rusi putem cumpara DACA VREM. Dar daca nu vor politicantii NOSTRII, cine o fi de vina? Avem noi fraierii oare dreptul sa ne vaitam?!
    Citesc prin presa straina (tara NATO si UE) ca familia Biden are interese economice majore in Ucraina, motiv ptr care risca chiar al 3-lea razboi mondial.
    Pai ptr asta munceste maus al nostru si gasca? Sa sprijine si finanteze interesele economice ale familiei Biden si a oligarhilor americani care cica deja sunt proprietari peste aprox. 30% din terenurile agricole ucrane, cele mai bune evident.
    Oare de romani si de nivelul lor de trai ii mai pasa cuiva?

  30. Putin nu e ales așa de liber pe cât se declara, ci în mod absolut mafiot,prin eliminarea oricărui contracandidat serios, dar actorul kievean a fost ales pe bune, fără să se agațe de putere. Nu știu cât de bun pentru Ucraina o fi el, dar contrastul dintre papagalul moscovit și actorul cel viteaz e evident.
    Statul mafiot al lui Putin nu are vreo mie de ani, ci doar vreo 25, de când e el la frâiele Rusiei, și la acest”stat” fac eu referire. Un stat corupt și iresponsabil, ce trebuie sa dispară cât mai repede. Acum vreo mie de ani Rusia era cam cât Ucraina de azi, iar ucrainienii suntmentionati încă din urma cu câteva sute de ani. Limba lor e total diferita de rusă, cuvintele se pronunță altfel și au alt loc în propoziție. Altfel, și limba noastră se aseamănă un pic cu rusa, și de aceea savanții ruși susțin ca noi suntem slăvi.
    Poporul rus este folosit drept carne de tun,pentru ambițiile exagerate și ridicole ale unui pitic crăcănat pus uman.pe jaf, ce a furat în stil pesedist tot ce a mișcat prin Rusia, fără să se sature.

  31. @Unul cu ceva creier”, Acum vreo mie de ani Rusia era cam cât Ucraina de azi”
    Dar romania cat era acuma 1000 de ani? Dar acuma 200 de ani?

  32. @doina: nici România nu exista, că stat. Dar cazul Rusiei este particular, căci este un stat creat doar prin rafturi teritoriale, mai ales în zona asiatică. Rușii au boala spatiilor vaste, spații pe care doar le mulg, dar nu le ajută să se dezvolte.

  33. lol. Zelensky putea spune ceva mult mai interesant : cine considera ca Amnesty International are dreptate nu ar trebui sa ne sprijine. Baga-n galeata o gramada de mahari. Iar maharii aia s-ar fi dus la fratii de la Amnesty si le-ar fi strans manutza in usa.

  34. Nu este de mirare ca aceste organizatzii, ONG-uri, creatzii (mai mult de ascutzire a luptei de clasa=singe de goim), ale tov.SoroSS, noul Hitlerica Mondialu, nu pun punctul pe i. Ce avem noi aici mai intai? Avem un Razboi Rusia vs Ukraina=Razboiul celor 2 Roze intre khazarul allo!geniu Krakanel=procentaj genetic=Hitler, shi alt allo!geniu, pur singe khazar tov. Zelea. Amindoi sunt tartorii ce pun macelul contra majoritatzii creshtine, ca sa shtie goymii de acolo, inca in somnul cel de moarte de la Marele Macel Pobeda=WW2. Practic avem un razboi antisemit, ca nu conteaza cine cashtiga, mai ales intr-o zona cu profund antisemitism, de alungul istoriei, ex.pe vremea lui Stalin se casapeau intre ei kamunishtii. Suspecta este shi tacerea sinecurii WeiSSelie, chipurile ei inventariaza victime, dar fiind pe post de Coloana 5 ballS Shevica a lui Pomponel Lenin, o da pe mucles, in loc sa imbogatzeasca gazeta de perete de la YAD. Deci statul roman plateshte o gramada de sinecuri dormind in singe, dar care ne scuipa fara jena pe noi romanii majoritari, chipurile am ajuns Colonie, stigmatizatzi de HO, ca i-am pus la Gaza are. Prea multa propaganda, fake news, samd din toate directziile shi este pur shi simplu un bir platit de noi ex,pe vremea Turcilor. Ce face tov.Aiuresu, fratzii Gushterii Morarai cei cu istoria lui Roller, samd? I-au banii degeaba sau fiind de aceiahi esentaza, ne scuipa shi ei? Pentru romanii vindutzi la URSS, nici un cuvint, ca nu este cosher, shi le pute la nas?
    O zi buna.
    Con

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.