Învârteli denunțate de Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR

Verdict dur al prim-viceguvernatorului BNR Florin Georgescu: în loc să investească local într-o ţară ce are nevoie de investiţii străine, băncile exportă capital, plasamentele externe depăşind 10 miliarde de euro.

Deşi România înregistrează deficite comercial şi valutar accentuate, ceea ce determină o nevoie stringentă de importuri de capital de la nerezidenţi sub forma investiţiilor străine directe şi a împrumuturilor, în prezent, prin sistemul bancar, ţara noastră exportă capital, plasamentele externe ale băncilor fiind în creştere şi depăşind 10% din total active, susţine Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, potrivit ZF.

„Plasamentele externe ale instituţiilor de credit au cres­cut accentuat (depăşind 10% din activele bancare în sep­tembrie 2020). Valuta plasată de băncile româneşti în străi­nătate la randamente foarte reduse se întoarce în scurt timp de la corporaţiile financiare internaţionale (com­paniile-mamă) sub formă de împrumuturi către sta­tul român la dobânzi de 7-8 ori mai ridicate comparativ cu cele încasate de instituţiile de credit autohtone la «exportul» iniţial de valută, ceea ce încarcă în mod total ne­jus­tificat, dar cu continuitate în timp cheltuielile buge­tare“, a explicat Georgescu într-o prezentare de la lan­sarea cărţii „Capitalism şi capitalişti fără capital în România“.

Practic, în loc să investească local, într-o ţară ce plânge după investiţii străine, băncile exportă capital, plasamentele externe depăşind 10% din activele bancare, adică peste 60 mld. lei (peste 12 mld. euro).

Georgescu a vorbit şi despre accesul scăzut la credit al firmelor şi populaţiei care determină şi raportul foarte scăzut dintre credite şi depozite (LTD) de numai 69% în iulie 2021, dificultăţi şi în conducerea politicii monetare, precum şi excedentul de lichiditate în lei al băncilor care este orientat către facilităţile de depozit de la BNR, costuri uneori semnificative pentru BNR, precum şi diminuarea profitului virat Ministerului Finanţelor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 21
Author

21 de Comentarii

  1. Asa si ? Ce nu se poate crea un fond de investiti autotohn cu participarea popultiei si garantarea statului. Dar mai bine ” cade drobul pe copil „

  2. Mare noutate! De 32 de ani băncile străine exportă capitalul, adicătelea Romania o vacă bună de muls! Și toate multinaționalele exporta profitul și acum trădătorii/străinii liberali plâng pe umerii străinilor pentru 1% care trebuie vărsat de marii hoți străini la bugetul de stat. Nu pot să-l uit pe Vasilescu cum sarea in piața că Dragnea le-a pus taxa la străini. Aceste jigodii liberale cu Citu in frunte sunt cei mai mari vânzători de țară și trebuie duși la Târgoviște. Asemenea trădători, eu nu am văzut!

  3. Romania este unica tara de-si zice membra UE in care niste directori de banci straine au avut tupeul sa iasa la mitinguri impotriva romanilor impreuna cu useristii vanduti. Si atunci despre ce vorbim?

  4. Asta stia toata lumea , tu de astea ne spui , poate la SRI sa le spui sau la politicieni ca Bessesith , Maresalul Izmana , Ileana Hudrea sau alti arhitecti de tara fara locuitori (in curand),la care imobiliarele cresc ca Greunceanu in timp ce natalitatea seamana cu Baba Cloanta .
    Stim si unde merg banii exportati din Romania , prin care insule engleze , americane sau izraeliene ni se duc bunurile . Dar daca nu ai osteni bravi la hotare , si doar capre si caprari speciali , e imposibil de aparat Romania .
    Ne rugam domnului Iisus Hristos sa ne ajute cu un singur ostean adevarat , pe care sa il punem in frunte , pentru a putea infunta destinul dictat de altii . Sunt sigur ca Romania mai naste Brancoveni si Tepesi si Mihai Viteazi sau alti Ioni romani . Pana atunci Dumnezeu cu mila !

  5. Fleosk!
    Muica, ce noutate nemaipomenit de noua! Asta o stiu si curcile de pe toloaca. Parca aia de la Ford, Renault, Holzindustrie etc fac altfel?

  6. Mda…sa inteleg din ce zice d-nul ca bancutele din rRomanica-bramburica fac ghiseft la greu, adica, duc banuti-n afara la bancile-mama si apoi ne imprumuta cu dobanzi mult mai mari, dar legal !
    Alt ghiseft…prin media a aparut stirea ca luam gaze pe teava de la rusi, prin intermediar via Vienna, platind comision de sute de milioane de iEuroi iar o intrebare de bun simt e de nu tratam noi, ca tara, direct cu ei ?!?
    Lume-lume…

  7. De Georgescule, daca seful tau le-a redus si procentul de „rezerve” controlat de BNR! Daca l-ati inchis pe Dragnea si ati alungat guvernul social democrat, asta se intampla! Si cind ma gandesc ca liberalii doreau si privatizarea CEC!!

  8. Păi tovarășe Georgescu,matale și Manole ,ce păziți pe acolo pe la BNR ? Sper că nu vinul de Drăgășani a lui Manole ?

  9. Cumva compatriotii romani majoritari, au facut, avizat si publicat legislatia in monitorul oficial care permite aceste porcarii? Tot parteneriatul intre politicieni si banci a fost si va ramane principiul pe care se bazeaza afacerile din Romania care se imbogatesc transferand resursele financiare aproape total in tarile lor sau ofshore! Romania si compatriotii raman in procentul urias de saracie si distrugere pas cu pas dar sigur!

  10. A MAI SPUS-O CU JUMATATE DE GURA SI MUGUR ISARESCU „BANCILE STRAINE AU DEVALIZAT ROMANIA „.CINE ESTE AUTORITATEA CARE LE-A AUTORIZAT ACTIVITATEA ACESTOR BANCI IN ROMANIA ??,ESTE BNR !!,CINE-I GUVERNATOR DE 30 DE ANI ??,CINE -I VINOVATUL REAL ?-MUGUR ISARESCU .
    DOMNULE FLORIN GEORGESCU , SCROAFA MOARTA ESTE IN OGRADA BNR !,E MOARTA SI CU CURUL IN USA !,DE AIA NU PUTETI SA FACETI CURATENIE ?.

  11. Păi.. și cine le permite, cine stă cu mâna intinsă din politic la ciupit ceva ?? De ce nu observi cauza, nu efectul.. Iar mai devreme sau mai târziu o să urlați cu toții după autonomie, după gestionare locală a resurselor proprii,.Incă stă românu căscat cu ochii in soare și incă nu pricepe..

  12. Bancile si multinationalele = casa buna! Macar daca si-ar achita taxele si impozitele la nivelul profitului real, nu cel declarat in bataie de joc.

  13. Florine dragă, dar „taxa pe lăcomie” ai înjurat-o public atunci când ți-au cerut băncile astea rele, îți amintești ?

  14. Bre,cel mai bine e sa tii banii in euro sau franci elveteni intro banca din Elvetia,numai asa ai garantia ca nu se devalorizeaza banu si basca te mai trezesti ca economiele de-o viata le-ai pierdut ca intra banca in faliment din pix.Ma rog,se mai poate investi in pamant si imobiliare.Ps.Alea care dau afara banii numai banci ,,romanesti,,nu sunt,sunt ale tarilor din Occident si pot oricand sa-si inchida pravaliele din tara pe motiv de ,,faliment,,lasand deponentii la fundul gol.Din cate stiu numai depozitele bancare sunt garantate ca se dau inapoi in caz de faliment,restul..TEAPA.Ghinion.Rominia euriopeana,Rominia norr-maa-laaa,Rominia lucului binee fecut.Hei Siktir.

  15. D-le Florin Georgescu,acum ai aflat acest lucru? Pacat,credeam ca esti un om citit si scolit pe vremurile cand se facea carte si la noi la facultati.Aceste multinationale si bancile straine,au gasit in aceasta COLONIE,administrata de GUVERNATORUL,NEONAZIST,KLAUS WERNER IOHANNIS si de predeceorul lui PETROV,vaca cea mai buna de muls.Cand a pus problema impozitarii acestor JIGODII,Dragnea si a dat acea OUG pentru impozitarea PROFITURILOR URIASE facute pe spinarea acestui popor,iar cand NEONAZISTUL a numit un REPETENT si un PUSCARIAS din PNL sa faca guvernul,prima lor masura a fost sa abroge acea ORDONANTA.Nu cumva va treziti prea TARZIU?Cate firme si banci ROMANESTI mai sunt in ROMANIA?Toate au fost distruse de aceste JIGODII.Cineva spunea ca acesti TRADATORI trebuie dusi la TIRGOVISTE.NU.Eu spun sa fie pusi sa sape un CANAL DUNARE-ARGES.

  16. Este efectul politicii BNR ca băncile comerciale sa numai dea credite in valută.
    Acum se pare că băncile nu mai pot să acorde credite in valuta cu excepția multinaționalelor sau unor firme mari românești.
    Populația României trebuie sa apeleze la carduri de credit sau debit fara dobândă 12 sau 24 luni cu dobânzi de fapt de la 13 la sută în sus ptr.tot ce înseamnă consum motorul principal de creștere economică în România.
    A se vedea dobânzile practicate de marile bănci la carduri.

  17. Adica cum ar veni ca exportam cherestea si importam mobila ???? Pfffff … Cine s-ar fi gandit la asa ceva ! Noroc ca nu exportam bani caci atunci ar fi trebuit sa intervina BNR. BNR ??? Adica baiatu’ care semneaza pe bancnote ?

  18. Am ajuns de cacao!. CACAO!. Adicatelea KA-KA-MAKA!. In tara orbilor, chiorul este Imparat. Noroc ca avem si GUVERNATOR. Viticultorul adica. Avem o tara minunata pacat ca este guvernata de lepre si capre!. Scapare nu mai exista. Suntem deja pe linie moarta. Or sa ne vanda astia ca pe vagoanele ROMVARED!!. LA fier vechi…

  19. -Impozitate pe cifra de afaceri
    -Impunerea de a folosi un anumit nr de personal in unitatile lor in interactiunea cu publicul in fiecare unitate deschisa intr0o localitate mai mare de 10000 locuitori ( sant unele banci care doresc sa elimine personalul din interactiunea cu clientul )
    -Impunerea de a sponsoriza o echipa dintr-un sport de echipa ( nici o banca straina nu sponsorizeaza vreo echipa in Romania )
    -Impunerea unui formular tip de imprumut in care banca sa-si treaca cifrele pt a putea fi usor comparate cu cifrele altor banci .
    -Lichidarea firmelor asociate de executori.
    -TVA 80 % pt studii de audit , consultanta , deci vorbe )
    – Cine nu se conformeaza , valea !
    Dar cine sa impuna toate astea ? Parlamentul ? Manole ?

  20. Cine incaseaza parandaratul dela Banci,cine sare de cur in sus sa le apere enteresele,cine le-a dat anul trecut ” ajutore „de sute de milioane,cine tipa ca nu are Tara bani pt. pensii si alocatii,cine oracaie ca deficitul e prea mare,ca nu ne lasa coana UE sa depasim cheltuielile cu exceptia jafurilor asupra Bugetului ? Si tot asa .

  21. cineva nu aplica legea ca daca faci export de capital UE platesti 50% impozit, la germani e 25%. impozitul este pentru societati dar cineva se face ca nu stie ca se aplica si bancilor, care sunt tot societati. pe dan diaconescu care a spus-o la tv l-ati arestat imediat. singurul impozit care se poate aplica pe banci este acel depozit la BNR pentru fondurile folosite,si pe care BNR la coborat de la 40% la 8%. in fapt bancile straine fac export de capital UE in china si alte tari prin bancile romanesti

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.