Kelemen Hunor: Comasarea alegerilor, constituţional nu este posibil

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat că un scenariu care să prevadă comasarea, anul viitor, a alegerilor locale şi parlamentare nu este posibil din punct de vedere constituţional.

„Eu am mai spus şi spun încă o dată – se poate discuta despre orice, dar trebuie să vezi dacă este constituţional. În acest moment, constituţional nu este posibil, fiindcă tu poţi să prelungeşti mandatul autorităţilor locale în anumite situaţii, dar nu poţi aşa că vrei tu. Noi nu avem, în acest moment, situaţia în care se poate prelungi prin lege, oricum, mandatul aleşilor. Nu poţi să scurtezi mandatul Parlamentului, scrie în Constituţie cam cât e. După aceea, scrie, după alegeri, în cât timp trebuie să convoci un nou Parlament. Mai scrie acolo în cât timp trebuie înfiinţată autoritatea locală sau Consiliul local, să depună şi ei jurământul. Deci, din acest punct de vedere, se poate visa la comasarea alegerilor, dar, din punct de vedere constituţional, din punct de vedere tehnic, trebuie să găseşti o soluţie”, a explicat preşedintele UDMR.

El a amintit că pe subiectul comasării alegerilor există şi o recomandare a Comisiei de la Veneţia.

„Nu mai vorbesc de recomandarea Comisiei de la Veneţia şi despre deciziile Curţii Constituţionale, la un anumit moment. (…) Şi, mai este un principiu – sunt tipuri de alegeri diferite. Dacă tu le-ai comasat, parlamentarele cu localele, nu mai ştii pentru cine votezi. La locale sunt alte probleme, candidaţii la Primărie trebuie să vină cu o agendă locală, la Parlament trebuie să vii cu un alt mesaj. Degeaba vin eu că asfaltez drumul judeţean şi drumul local că nu e treaba Parlamentului, cu acest punct de vedere bulversez extrem de mult şi nu rezolv nimic”, a afirmat Kelemen Hunor.

Vicepremierul a precizat că nu se va mai înscrie în cursa electorală la alegerile prezidenţiale, dar UDMR va avea un candidat în 2024.

„Nu, eu am spus, am candidat de trei ori, am făcut treaba pe care trebuia să o fac, dar nu am nici ambiţia, nici nu mă interesează. O să avem un candidat, probabil, în funcţie de evoluţia politică, dar eu, personal, nu voi candida, am candidat destul”, a afirmat Kelemen Hunor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

13 Comentarii

  1. Ungurul se exprima subtil: „se poate visa”. Ori nu cunoaste suficient de bine limba romana care nu i-a placut ori este convins ca s-a exprimat diplomatic. In rest, masura ar fi binevenita.

  2. voi trebuie sa dispareti din politica Romaniei! Luati labele de pe Romania!

  3. impozitul ar trebui platit o data la 5 ani/functie de ce au promis

  4. Cine este talharul asta? Un pion otravit in coasta Romaniei intre multi alti banditi.

  5. Nu „domnule „Hunor . De ce nu spuneti ca voi cei ce sunteti in parlament ,actualii: PSD , PNL si UDMR ati prelungit cu ceva timp in urma „mandatul „de parlamentar.Incalcind aceeasi CONSTITUTIE de care faceti caz acum . Parca de pe atunci cind s-a marit si mandatul prezidential. Ca alegerile se faceau impreuna si pentru locale si parlamentare… Ce mai „indragiti „voi CONSTITUTIA asta cind e vorba de bunastarea Si traiul vostru pe veresie .La toata poliloghia asta ce o expuneti as raspunde cu o fraza : „Ce vraji a mai facut Hunor „?Cine a uitat merita sa retraiasca istoria …..
    .

  6. Sunteți o organizatie care trece pragul electoral de 32 de ani tot așa cum traceți pragul de la ușă…ușor si fară emoții.Asta inseamna domnule Hunor ca minoritarii dvs.se prezinta la urne ,aproape de un procentaj 100%Sănt curios să stiu ce le promiteti acestor oameni si până unde credeti ca puteti întinde minciuna !?

  7. Alegerile comasate locale cu parlamentare – NU sunt constitutionale, deci, sunt ILEGALE, dar, USR/PNL/PMP adunaturi de delicventi si infactori (Blaga, Videanu, Voiculescu, Popescu, Catu etc), incalca Legile Tarii, asa cum au facut-o mereu, si cum spera infractorii sa nu respecte Legile si Constitutia Tarii, mereu. Felicitari UDMR care, au constiinta civica romaneasca, mult mai mare, decat „patrihotii” rezistaci si dreptaci.

  8. Kelemen Hunor,iata un candidat doxat la presedentia Romaniei,minoritar vorbitor de romana, fată de oferta actuală de la Cotidianul, are niste plusuri.
    Binecuvantat de Iliescu cu Ordinul național „Steaua României” în grad de Comandor (1 decembrie 2000) „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României. plus Ordinul Crucea Mijlocie al Republicii Ungare in 2008 binecuvantat de Macaristan(atat s-a putut, o cruce mijlocie)

  9. Daca comasam IQ-ul celor din PNL, rezultatul va fi intotdeauna ZERO

  10. Kelemen Hunor are dreptate! Unde in lume se mai înghesuie alegerile in felul acesta pe repede înainte, doar, doar alegătorii nu înțeleg nimic si nu știu ce fac. Asta nu tine de democrație.

  11. „Dacă tu le-ai comasat, parlamentarele cu localele, nu mai ştii pentru cine votezi.”

    Adevarat zice hungurul, „ei nu intelege la tine cu cine voteaza” cand se vorbeste romaneste, limba straina la invatamantul lor, budos magyar !

  12. Mă, române, Nu ți se pare că ungurul are mereu dreptate. De maghiarul zice o vorbă , apoi acolo nu trebuie să ai dubii,. Poți știi că e exact așa precum zice.. Dece un cornut românu nu vede că de fapt unde se află competența și cultura de om educat, nu cu pile protecții, diplome cumpărate sau săltat de pe canapele in politic..In mod normal, de românul ar fi normal. acest partid, (formațiune politică) ar trebui să guverneze romania,..Restul sunt borfași demonstrați..

  13. @ Marele Urs, ma Pisto, ma, nu te mai repezi sa tragi concluzii ca-ți lipsește cultura. Matale ești bun de băiat de prăvălie, de purtător de servieta șefului, priceperi cu care ai păcălit de-a lungul anilor, contra unor venituri prea mari pentru capul tau. Nu te mai da bosko ca esti ridicol.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.