Lucian Heiuș a demisionat de la șefia ANAF

Șeful ANAF, Lucian Heiuș, a demisionat din funcție. El a transmis un comunicat în care face și un bilanț al activității Fiscului.

“Mi-am înaintat astăzi demisia din funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală. A fost o onoare pentru mine să conduc această instituție și le mulțumesc colegilor mei pentru profesionalismul și implicarea de care au dat dovadă în acest an.
Totodată, sunt mulțumit de faptul că, în acest mandat, ANAF a reușit să atingă cu succes toate jaloanele stabilite prin PNRR și toate obiectivele asumate prin programul de guvernare, cu onestitate, responsabilitate și respect față de contribuabili.

În 2022, am reușit să colectăm la buget 353,3 miliarde lei, cu 58 miliarde mai mult față de anul precedent, și să rambursăm TVA în valoare de 27,99 miliarde lei, față de anul anterior când s-au rambursat doar 24,34 miliarde Lei.
În primele cinci luni din 2023, s-a rambursat TVA în valoare de 11.451 milioane lei. În plus, în luna aprilie 2023 am trimis 780 de notificări către persoane fizice care nu-și pot justifica veniturile.

Totodată, în acest mandat, au fost efectuate 50.979 verificări la contribuabili persoane juridice şi fizice în urma cărora s-au stabilit sume suplimentare în valoare totală 3.688,5 milioane lei. Au fost efectuate 25.274 verificări documentare la contribuabili persoane juridice şi fizice, în urma cărora au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală de 554,2 milioane lei.

În aceeași perioadă, colegii mei de la direcția antifraudă fiscală au cuantificat/estimat implicaţii fiscale – reprezentând TVA, impozite, contribuţii sociale şi de sănătate, alte creanţe – în sumă totală de 2.471,1 mil. lei și au înaintat organelor de urmărire penală 289 acte de sesizare, pentru prejudicii în sumă totală de 621,8 mil. lei. În plus, în urma activităţii de verificare documentară au fost emise decizii de impunere, pentru 1.904 entităţi, valoarea obligaţiilor stabilite însumând 604,9 mil. lei.

Nu în ultimul rând, sunt mândru că, în mandatul meu, administrația fiscală a deschis căi de acțiune către zone de evaziune care n-au mai fost abordate până acum.

Regret că nu pot duce până la capăt procesul de modernizare al ANAF și proiectele începute acum și sper ca viitorul președinte să continue proiectele de digitalizare ale instituției”, se arată în comunicatul transmis de Lucian Heiuș.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

10 Comentarii

  1. Păcat, desele sale declarații infantil-comice, mă distrau copios. Se pare că situația e groasă rău la ANAF.

  2. S-a redus consumul de energie pentru ca s-au inchis companii. Fara vanzare de energie nu ai incasare de TVA. Fara companii care sa produca ceva util iar nu ai TVA. Deci incasari reduse la buget. Si idiotii care ne confuc erau fericiti ca au implementat directivele colhozului UE si ale propagandei sorosist-progresiste de reducere a consumului de energie! Aprindeti lumanarile!

  3. si-a dat demisia cu „succesuri” pentru mandatul dat: distrugerea economiei prin ingradirea muncii libere. apropos unde putem vedea si noi pnrr complet? macar sa stim punctele de demolare si distrugere a Romaniei, in urma caror actiuni isi iau acesti ticalosi si traatori, criminali, comisioanele sau li se amana scheletii din dulapul securistilor!

  4. Voi Partidul Liberos sunteti geniali in tot si in toate rahaturile , unde Romania pierde bani si respect . De la pensiile speciale de serviciu si pana la impozitarea babelor cu patrunjel , a-ti dat dovada de draguste de tara si multa demnitate pe invers. Felicitari dm Heius si sa te ajute pretenii din strainatati , sa-i iei locul domnului dr. Ciuca pensie speciala.

  5. A „lucrat” sau ocupat unloc de munca pentru a beneficia de pensie nesimtita! Mai conteaza ce a facut in functie pentru tara?

  6. Cum sa nu demisionezi ( e ceva nou totuși in sistemul struto- cămila democrat – comunist din România ) când datoriile marilor contribuabili si firmele de partid care reprezinta 80% din datoria câtre ANAF sunt acelea ale ,,scheletelor din dulapul FSN) ? Pana nu se taie ,,coada pisicii” adică sa se treacă la adevăr si profesioniști fara de partid , România este condamnata sa intre oricând in încetare de plati.

  7. Era in stare sa amplaseze bancomate in pădure , in vârf de munte sau in Sahara !

  8. Ati distrus sistematic micul intreprinzator, Microintreprinderile, IMMurile, Pfa, etc si ati intors capul la toate mizeriile multinationalelor rezultatul?, nu mai aveti pe cibe impozita, controla, fu….te, in paralel, a crescut aparat bugetar,e-ati marit salariile trantorilor, ei, acu, spuneti de unde bani?, aaaa….din imprumuturi…da, cu conditiile finantatorului….de am ramas cu k….ul gol.
    Asta-i adevarul pe care nu-l auzi spus de nimeni….unde poate duce aceasta inconstienta?
    Liberalilor vopsiti, unde ati dus economia de piata?, ce ati facut pt oamenii de afaceri romani, platitori de forta de mu ca, TVA, taxe si impozite? I-ati sugrumat prin neputinta, incapacitate, incompetenta, delasare, nestiinta….aici s-a ajuns.

  9. „Economia functioneaza pe datorie” ! Da, este strategia marii oligarhii financiare care indatoreaza „plebea”(statele nevoiase) stiind ca nu vor putea plati dobanzile uriase si vor fi fortati sa imprumute din nou si tot asa. Un cerc vicios ! ….2. Subdezvoltarea Romaniei se datoreaza si neimpozitarii corecte a firmelor straine(austriece de ex.), a multinationalelor , bancilor, care practica la greu „amenajarea fiscala” scotind profitul din Romania si platind aici la ANAF taxe simbolice. De aici iata „nu sunt bani” pentru educatie, sanatate, politie….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.