Mihai Chirica scapă de unul dintre dosare

Judecătoria Bârlad a dispus, luni, încetarea procesului penal împotriva primarului din Iaşi, Mihai Chirica, în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru fapte de abuz în serviciu cu privire la achiziţia de către municipalitate, prin leasing operaţional, a unor autoturisme Skoda.

Dosarul a fost închis ca urmare a prescrierii faptelor, Mihai Chirica beneficiind în acest sens de o decizie a Curţii Constituţionale.

De menţionat că dosarul a fost trimis în instanţă de procurori în ianuarie 2021, pentru infracţiuni presupus comise în anul 2013.

De acuzaţii au scăpat şi ceilalţi inculpaţi din acest dosar: fostul primar Gheorghe Nichita, şefa Serviciului Juridic de la acea vreme, Doina Florescu, fostul şef al Serviciului Administrativ, Costică Eugen Chişcă şi fostul director al Direcţiei Tehnice, Petru Dumitru Tomorug.

Instanţa a luat act că Unitatea Administrativ Teritorială – Municipiul Iaşi nu s-a constituit parte civilă în proces.

Potrivit rechizitoriului, în anul 2013, Mihai Chirica, la acea vreme viceprimar; primarul în funcţie Gheorghe Nichita, Doina Florescu, Costică Eugen Chişcă şi Petru Dumitru Tomorug au demarat, pe 16 mai 2013, o procedură de achiziţie a patru contracte de leasing operaţional. În calitate de utilizator, municipalitatea ieşeană intra în posesia a trei autoturisme marca Skoda Octavia şi unul Skoda Superb, deşi, la acel moment, era interzisă autorităţilor şi instituţiilor publice preluarea în leasing de autoturisme. Durata contractului a fost de patru ani.

Procurorii susţin că, prin respectiva achiziţie, s-a cauzat atât o pagubă bugetului local al Municipiului Iaşi, în cuantum de 503.482 lei, cât şi o vătămare a intereselor legitime ale unităţii administrative – teritoriale Municipiul Iaşi.

„Mihai Chirica, în calitate de viceprimar al municipiului Iaşi, înlocuitor de drept al primarului (autoritate executivă a administraţiei publice locale şi ordonator principal de credite), în exercitarea atribuţiilor conferite prin lege cu privire la gestionarea fondurilor publice şi a patrimoniului public, cu referire la repartizarea, angajarea, lichidarea şi ordonanţarea cheltuielilor bugetare, în perioada februarie – mai 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a aprobat mai multe documente prin care se solicita „achiziţionarea a 4 (patru) autoturisme cu un grad de operativitate ridicat şi dotate corespunzător”, aprobând ulterior şi Caietul de sarcini privind furnizarea a 4 (patru) autoturisme prin leasing operaţional, document în conţinutul căruia au fost inserate specificaţii tehnice proprii unui anume producător şi unei anume mărci, respectiv ale mărcii Skoda”, precizau procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi.

Potrivit procurorilor, primarul de atunci, Gheorghe Nichita, în perioada februarie – mai 2013, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a aprobat mai multe documente în vederea achiziţionării celor patru autoturisme şi a semnat în numele unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, în calitate de utilizator, contractele de leasing operaţional în baza cărora au fost plătite ratele de leasing până la zi.

De asemenea, Dumitru Petru Tomorug, în calitate de director executiv al Direcţiei Tehnice şi Investiţii din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a întocmit şi semnat mai multe documente în vederea achiziţionării celor patru autoturisme şi a semnat contractele de leasing operaţional în baza cărora au fost plătite ratele de leasing până la zi, precum şi caietul de sarcini, document în conţinutul căruia au fost inserate specificaţii tehnice proprii unui anume producător şi unei anume mărci, respectiv ale mărcii Skoda.

Şefa Serviciului Juridic, Doina Florescu, era acuzată că, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a avizat pentru legalitate mai multe documente în vederea achiziţionării celor patru autoturisme şi a semnat contractele de leasing operaţional în baza cărora au fost plătite ratele de leasing până la zi, iar şeful Serviciului Administrativ, Costică-Eugen Chişcă, era acuzat că a întocmit şi semnat mai multe documente în vederea achiziţionării celor patru autoturisme.

„Acţiunile ilicite, conjugate, ale inculpaţilor, au determinat achiziţia nelegală de către autoritatea administrativ-teritorială Municipiul Iaşi a serviciilor de leasing operaţional privind furnizarea a patru autoturisme marca Skoda (în care se includ şi serviciile aferente atribuirii de numere de înmatriculare preferenţiale), cauzând atât o pagubă în cuantum de 503.482,17 lei bugetului local al Municipiului Iaşi (în perioada 20.05.2013 – 30.05.2017), cât şi o vătămare a intereselor legitime ale unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi de a realiza o bună gestiune financiară prin asigurarea legalităţii, regularităţii, economicităţii, eficacităţii şi eficienţei în utilizarea fondurilor publice şi în administrarea patrimoniului public. Primăria Municipiului Iaşi a comunicat că nu a fost constatat niciun prejudiciu pe care autoritatea locală să îl invoce, drept urmare nu se constituie parte civilă în procesul penal”, mai spuneau anchetatorii

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. Sa tot fii judecat si anchetat de justitia din Romania daca esti bogat ! Prin aceasta metoda a fost devalizata Romania de mii demiliarde de euro cu ajutorul inactivitatii justitiei !

  2. Va asteptati la alta solutie de la cei care sunt in gura nonstop cu liberalismul, meseria de avocat si judecator e liberala!

  3. Chiar se aștepta cineva ca Tov. Chirica , format in comunism care a migrat din PSD in PNL , ca urmare a unei înțelegeri intre cele doua partide mari, pentru a lua primăria Iasului. Chirica este ,,tovaras “ de baza al FSN , un viitor Buzatu . Se știu ei clienții din politica care sunt aruncați din ,,nacela” politica. Cei de baza sunt apărați prin preconstruirea ,,acțiunilor” , ,,cazuri” care de cele mai multe ori se finalizează prin ,,sfânta “ prescriere. Adică tinerea la ,,sertar “ cu buna știință , sau prin condamnarea pentru niste mizilicuri de scenarii strecurate in dosar. Vezi , Nastase- ,,termopanele” lui ,tante” Tamara sau Dragnea cu pontarea fictivă a unei funcționare de la protecția copilului , etc., soldate cu detenții demonstrative. Fata de ,,distrugerile “ produse societății românești , care au minat europenizarea țării.

  4. Realizați ce hot este acest liberal care pe langa sute de ha luate în Iași a mai cumpărat pe 2 lei câteva in zona Dornelor! Succesuri hoți cu ștaif!

  5. Sunt dosare facute la ordin de porocalele din DNA. Nici 10% din ele nu au rezistat in instanta.

  6. Rade hotul pentru ca „s-au prescris faptele”! Nimic nou sub soare la „justitia” din Romania!

  7. Traiasca prescriptia, mama hotilor, dar mai ales a procurorilor si judecatorilor lenesi sau corupti!!

  8. Ciudosilor, lasa caasa va trebuie, sa va dea Mihaita iuiu la toti, „ca-s mai hot ca tata meu”.
    La munca, plebe !!!

  9. Adica DNA baga in fata patru Skode amarate luate pe banii unei primarii si nu se ocupa de sutele de ‘bemveuri’ manarite de IOHANIS si BOTE pe banii romanilor!!!!!! Prosteala pentru natarai!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.