NATO a refuzat revenirea armatei sârbe în Kosovo

Misiunea NATO în Kosovo, KFOR, a refuzat cererea guvernului Serbiei de a trimite până la 1.000 de militari şi poliţişti în Kosovo în urma unui val de ciocniri între sârbi şi autorităţile din Kosovo, a declarat duminică preşedintele Aleksandar Vucic, transmite Reuters.

‘Ei (KFOR) au răspuns că nu este nevoie de revenirea armatei sârbe în Kosovo (…) citând rezoluţia Naţiunilor Unite de aprobare a mandatului lor în Kosovo’, a afirmat Vucic într-un interviu la televiziunea privată Pink.

Luna trecută, pentru prima dată de la sfârşitul războiului din 1998-1999, Serbia a solicitat să desfăşoare trupe în Kosovo în contextul ciocnirilor între autorităţile kosovare şi sârbii din nordul Kosovo, unde aceşti sunt majoritari.

Rezoluţia Consiliul de Securitate al ONU prevede că Serbiei poate fi autorizată, cu aprobarea KFOR, să staţioneze personal la trecerile de frontieră, lăcaşuri de cult creştin-ortodoxe şi în zone unde sârbii sunt majoritari.

Vucic a criticat KFOR pentru faptul că informat Serbia despre decizia sa în ajunul Crăciunului ortodox pe stil vechi, după ce poliţia kosovară a arestat un soldat suspectat că a împuşcat şi rănit doi tineri sârbi în apropierea localităţii Shterpce.

Autorităţile din Kosovo au condamnat incidentul.

Poliţia a declarat că victimele, în vârstă de 11, respectiv 21 ani, au fost duse la spital, dar rănile nu le pun în pericol viaţa.

Presa sârbă a relatat că un alt tânăr ar fi fost atacat şi bătut de un grup de albanezi sâmbătă, după ce se întorcea de la slujba de Crăciun.

Oficialităţi sârbe au calificat incidentele drept ‘atacuri teroriste’, care demonstrează că sârbii nu sunt doriţi în Kosovo, şi au anunţat proteste în Shterpce duminică.

Organizaţii internaţionale au condamnat atacurile, aşteptate să sporească neîncrederea între majoritatea albaneză şi cei aproximativ 100.000 de etnici sârbi care trăiesc în Kosovo.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

21 de Comentarii

  1. Grupare criminală NATO, marș afară din Kosovo! Kosovo e Serbia.

  2. Cine e NATO si de cand decide in Serbia ? Sint aceleasi gogorite rostogolite de prin anii ’90 de la uluitoarele tradari ale lui gorbaciov si eltin, numite REFORME……

  3. Pai logic … nu mai ramine decit solutia unei „operatiuni militare speciale” pentru denazificare in aceasta cloaca islamisto-mafiota din inima Europei !

  4. NATO e interesată de situația sârbilor și a bisericilor/mănăstirilor ortodoxe di Kosovo EXACT la fel cum e interesată de situația românilor, rușilor sau ungurilor din Urkkaina.?

  5. Doamne ,nu pot sa cred ca sarbii sunt atat de prosti si lasi
    Pai cine-i opreste sa intre in patria lor seculara ?
    O adunatura de mercenari de prin toate tarile NATO ?
    Ar trebui sa ceara protectia Rusiei sa cumpere masiv armament modern rusesc si chinezesc pe datorie de la cele doua tari si sa intre in 24 de ore in tot teritoriul Kosovo .

  6. Ce cauta NATO acolo? Kosovo e tara NATO? Nu, e o facatura a criminalilor americani, anticrestini. Visez un bombardament cu uraniu saracit ( poate chiar imbogatit ) asupra oraselor americane, de Haloween, ori de Ziua Recunostiintei.

  7. Lu’ OTAN ii plac doar giumbuslucurile cu aka-emul facute de albanezji, sarbii sunt caahhh… buni doar de bombardat…in interes national.

  8. Acum Serbia ar trebui sa intre cu armata in Kossovo sa si-l ia inapoi. Ce le trebuie aprobarea KFOR? In momentul acesta NATO nu ar avea curaj sa inceapa un nou razboi cu Serbia si nici mai tarziu, iar reintoarcerea Kossovo la Serbia ar fi ceva firesc. S-a lamurit toata planeta ce mizerie rusinoasa a fost inventarea acestui stat musulman in Europa si Balcani.
    Ruperea Kossovo de la Serbia, zona asemanatoare tinutului secuiesc de la noi, a fost un rapt identic cu cel prin care Romaniei i-au fost furate Basarbia si Ardealul de Nord……[Rumburak-,,admiratorul” putinantropului krakanat]

  9. Într-o noapte termin cu NATO și gruparea albaneză fin kosovo …păcat că sârbii n-au sânge în instalații!…

  10. Kosovo e Serbia, oricât se străduiește licuriciul să nu fie așa.

  11. NATO conform regulamentului pe care il are, nu are dreptul sa intervina in nici-o tara care nu este membra in NATO.Singura care poate intradevar sa intervina pt. a mentine pacea si ordinea populatiei ,sint trupele ONU. NATO nu are ce sa caute acolo !

  12. „organizatiile internationale” au condamnat atacul fara sa-i condamne pe albanezi!
    Toate „condamnarile” au folosit un limbaj ambiguu, „condamnam impuscarea …” fara sa spuna ca un politist albanez a impuscat copii sarbi. In schimb au laudat politia kosovara ca l-a identificat pe atacator. Dar sunt doua detalii. Dupa ce a tras, la 50 m era patrula albaneza care s-a facut ca nu a vazut nimic. Apoi l-au cautat cateva ore … cand au ajuns la el, dadea interviu unei televiziuni locale (da ei l-au identificat mai repede!) spunand ca sarbii l-au provocat prin faptul ca mergeau cu pomul de craciun (e creanga de stejar, ideea e aceeasi) pe pamantul sfant albanez!
    Iar refuzul prezentei politiei sarbe in zonele sarbesti pe motiv ca nu e cazul, cand in 2022 au fost peste 300 de atacuri pe motiv etnic ale albanezilor asupra sarbilor, e dea dreptul jignitor. Sau e din ciclul viata sarbilor nu conteaza.
    Dar asta e demo(n)cratia NATO!

  13. Vrajitoarea de Lungescu Ioana, criminala împotriva umanitatii. Alaturi de Stoltenberg, propus la … Nobelul pentru pace (premiu, oricum, compromis: l-a mai primit si Obama). ORTODOXIA = una din tzintele SUA (protestante, FANATICE, EXTERMINATOARE) si, deci, ale NATO. Le plângem de mila unor bestii criminale, în loc s-aparam victimele. Trump avea dreptate ca NATO, „în moarte cerebrala”, mai ales CEREBRALA, trebuie sa dispara (si sefii Mafiei, condamnati). Pentru prelungirea agoniei NATO s-au si trucat alegerile prezidentiale din SUA, acuma doi ani, alegeri pe care le castigase Trump, si pentru care saracesc acuma si alte milioane de americani si nu numai, din fosta clasa de mijloc din lumea $-euro, decedata. NATO si Rusia fiind cauzele „strategice” ale unui fals urias. SUA, care mint, fura si omoara „prin traditie”.

  14. Paulian Ionescu – Iar ai inviat dementule si iti semnezi opiniile tale idioate cu numele si prenumele altei persoane ? Am impresia ca acest glumet idiot este chiar din interiorul acestui ziar, pt. ca am facut nenumarate reclamatii si nu sa luat nici-o masura cu individul asta .

  15. Rugam respectuos Serbia sa mai astepte pina cind sa treaca la desfiintarea acestei facaturi numita Kosovo ! Macar pina dupa meciul de fotbal pe care-l avem cu ei (cu Kosovo), un unicat in istoria sportului : Romania impotriva unei chestii care practic, tot pentru Romania, NU EXISTA !!

  16. Serbia trebuie să evite o implicare directă. NATO va bombarda fără scrupule, asa cum a mai facut-o, iar Serbia e înconjurată de țări ostile.
    Dar cine-i oprește pe sârbi să trimită diversioniști sau „mercenari”, de genul celor care sunt în Urkkaina ?
    NATO are bază militară în Kosovo și nu va risca să înceapă PRODUCȚIA DE SICRIE DE ZINC. NATO bombardează de la distanță sau pune pe alții să lupte…

  17. NATO, jandarmul Europei. De la această organizaţie criminală trebuie să ceri voie să-ţi aperi ţara. Nato organizaţie fascistă!

  18. @Paulian Ionescu (adevaratului): cred ca-i o sosie a lui @Charlie (care disparuse, fiind înlocuit de-o alta sosie, @Rumburak). Nimic de zis, decât niste usoare uzurpari de identitate. Deocamdata, în joaca. Fel de hartuire. Merita o replica/mai multe,daca-i rezisti (jocului). @Eduard M. : observi ca povestea intervine taman la pont, când, adica, alta tara ortodoxa din Europa (Rusia) e angajata-n Ucraina (tara multietnica si multiconfesionala). Putin regretase ca Rusia sezuse cu mâinile-ncrucisate la confictele si dezmembrarea Yugoslaviei. Tipul fiind consecvent cu sine însusi. Cred, asadar, ca Rusia va interveni în Serbia. Pohta ce-a pohtit-o NATO, adica doua fronturi pentru prima. Numai ca frontul din Serbia-i maruntel, pe de-o parte, si nu stiu cum o sa se descotoroseasca Rusia de sanctiunile în transporturi, ca sa intervina. De facut, însa, le va face pe-amândoua. Si Rusia poate bombarda de la distanta si pune pe altii sa lupte, si ea. Plus ca NATO, pentru ea, e, deja, o bagatela. L-a facut deja harakiri, în Ucraina.

  19. Kosovo e pământul Serbiei furat de MAFIA ALBANEZĂ cu ajutorul Germaniei și USA

  20. @Ileana Rollason: Doooamneeee ce cadru de nadejde ai fi fost la academia Stefan Gheorghiu !!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.