Norvegia ridică nivelul de alertă militară

Premierul Norvegiei, Jonas Gahr Store, a anunţat luni că ţara sa va trece la un nivel mai ridicat de alertă militară, deşi nu a detectat nicio ameninţare directă, transmit Reuters şi AFP.

Norvegia, ţară membră NATO şi vecină cu Rusia în zona arctică, va aplica măsura începând de marţi.

Store a precizat că „nu avem astăzi niciun motiv să credem că Rusia doreşte să atragă Norvegia sau altă ţară direct în război, dar războiul din Ucraina impune ca toate ţările din NATO să fie mai atente”.

„Tensiunile mai ridicate ne expun mai mult la ameninţări, operaţiuni de spionaj şi campanii de influenţă. (…) Este cea mai gravă situaţie de securitate din ultimele decenii”, a adăugat el într-o conferinţă de presă.

Norvegia este în prezent cel mai mare exportator de gaze naturale către Uniunea Europeană, furnizând aproximativ un sfert din importurile europene respective după scăderea livrărilor din Rusia.

Forţele armate norvegiene au fost desfăşurate pentru paza platformelor petroliere şi gaziere maritime după exploziile care au avariat în septembrie gazoductele Nord Stream din Marea Baltică. Norvegia beneficiază de sprijin din partea marinelor militare ale Regatului Unit, Franţei şi Germaniei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

11 Comentarii

  1. Daca ploua la Cluj si eu stau in Bucuresti, trebue sa iau neaparat o masura si cind plec de acasa la piata, sa imi iau umbrela in caz ca va ploua si in Bucuresti.Cam asa fac si tarile astea care profita de o situatie internationala ca sa faca altceva de cit ar fi fost normal pt. tara si poprul respectiv.Probabil ca si masurile astea aduc ceva cistiguri unor persoane .

  2. Sa lase vrajeala, am vazut ca zburatoarele rusesti poposesc si in helsinky sau pleaca mai departe. Un proverb romanesc spune „gura bate curul” si se va demonstra adevarul.

  3. M am umplut de frică, băi, s au enervat norvegienii…Sint și ei vreo 5-6 milioane de supărați acolo.

  4. Blonda sta cu degetul pe tragaci, ca si cum rusii ar fi de partea cealalta a strazii .

  5. Natia asta nu isi mai apartine de mult; Bavernet, „granturi norvegiene”, socialism progresism la maxim.

  6. Poate ca norvegienii si alti occidentali s-au prins ca rusnacii si-au distrus conductele din Marea Baltica astfel ca apoi sa le distruga si altora conductele de petrol,gaze si chiar si cablurile de fibre optice de internet,dupa care sa faca pe niznaii si sa sugereze ca vina este a acelorasi „martieni” care le-au distrus si lor macaroanele de sub mare.Scopul lui Putina si al ciracilor lui,fiind,inca de mai mult de douazeci de ani, ca europenii sa fie lipsiti de energie suficienta, indiferent de unde vine ea,si sa ramana pe veci la robinetul rusnacilor,care ei,in Rusia lor,nu prea au nici gaz si nici petrol,dar le talharesc de la alte popoare inchise in Cavoul lor care este asazisa lor federatie,plus le talharesc la preturi de nimic din cele cateva tarii din fostul lor imperiu sovietic care au petrol si gaze si unde rusnacii le-au infipt alora,la conducere,marionetele lor corupte de dictatori pe viatza,dintre care numai Tarile Baltice le-au scapat, dar putin si Georgia si Ucraina,care se zbat inca ca sa scape de Rusia ,acum asta fiind transformata in Balaurul puturos si ucigas al nazistului Putina.

  7. IQ100 Dar tu dac liber cine esti fata de un norvegian? Esti un neica ratacit in spatiu. Frustrarea si incompetenta ta pastreaza-le pentru tine. Nimic nu este mai cretin decat un roman ce se crede superior altor natiuni care au depasit de mult mocirla morala in care voi va scaldati. Vezi-ti de rusii tai ivane.

  8. Gigione Te simti amenintat de norvegieni? Sa fii, te bat la inteligenta de nu te vezi.

  9. Paulian Ionescu Nene,fugi si te culca. Tratament contra prostiei inca nu s-a inventat.

  10. Acum norvegienii pindesc agenti GRU imbracati in blana de urs polar, care trec granita … Daca erau atit de „in alerta” si acum citiva ani, atunci cind dementul ala a impuscat pe insula peste o suta de tineri …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.