Opinie: ”România nu are nicio șansă să intre în Schengen în 2023”

Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele PMP, crede că România nu are nicio șansă să intre în spațiul Schengen nici în 2023. De ce spune asta?

”În primul rând, trebuie să-i convingem pe suedezi să pună pe ordinea de zi acest subiect al extinderii Spațiului Schengen. Or am văzut programul președinției suedeze, nici un fel de referire cu privire la extinderea Spațiului Schengen, singurul aspect pe care îl menționează pe timpul președinției suedeze este legat de consolidarea Spațiului Schengen. Mulți fac trimitere la ceea ce se poate întâmpla în a doua parte a anului 2023, când va prelua președinția UE Spania. Spania însă va avea alegeri în decembrie. Nu văd cum un Guvern care intră în campanie electorală va avea pe agenda sa drept prioritate extinderea Spațiului Schengen, în condițiile în care știm că atât Spania, cât și Italia sunt puternic criticate pentru modul cum gestionează frontiera de sud a UE”, a spus Tomac la RFI.

În opinia sa, Guvernul României ar trebui să ia în calcul sesizarea Curții de Justiție a UE în dosarul Schengen.

Chestionat la ce ar ajuta un proces la CJUE, din moment ce acesta ar dura cel puțin doi ani, Eugen Tomac a răspuns: ”Sunt absolut convins că în 2023 nu avem nicio șansă. 2024 este un an cu alegeri europarlamentare. Din nou, nu va fi acest subiect pe ordinea de zi a statelor membre, pentru că nimeni în campania electorală nu va spune că extinde Spațiul Schengen, pentru că populiștii automat vor spune că din nou vor veni și mai mulți migranți, pentru că se extinde Spațiul Schengen. Tocmai de aceea, cred că termenul cel mai realist este de minim doi ani de zile pe care trebuie să-i așteptăm pentru a fi din nou repus pe agenda Consiliului JAI acest subiect. Mai mult decât atât, un proces nu suspendă procesul de negociere, din contra, poate fi un instrument de presiune în plus”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

29 de Comentarii

  1. Adică, in veci , Amin.. Dar TRANSILVANIA, ARE BRE , CU SIGURANȚĂ..

  2. romania intra 2023 in razboi nu-n Schengen; slava johanis,guv.,parlament
    ‘ordin de ministru permite antrenarea trupelor ucrainene pe teritoriul României. Reamintesc populaţiei că Ucraina nu este stat membru NATO şi nici măcar UE. Noi, în contextul în care suntem căzuţi în cap ca de fiecare dată, am căzut şi de această dată, timp în care Croaţia, Ungaria, Austria au refuzat cu vehemenţă să permită aşa ceva pe teritoriul lor.’

  3. Este vrajeala. Johanis negociaza in continuare cu spor. Cine stie ce mai promite Austriei. Dar si Suediei.

  4. Solutia este sa intre Bulgaria, Somalia si Insulele Pago-Pago in Schengen, iar Romania nu. Poate doar atunci s-o mai trezi lumea. Sau, mai stii? Poate ca letargia, apatia asta ce cuprinde toate straturile sociale e invincibila.

  5. intinderea peltelei „schengen” pentru prostimea care nu vede mai departe decat ii spune media si te-ve motiote… daca nu ii poti convinge, ameteste-i… razzle-dazzle.

  6. sa dai vina cum fac Rares Bogdan si Tomac pe unde sunt invitati ,pe „influenta Rusiei”e absolut o tampenie,il doare in tuhas pe Putzi Kremlinezu cat sta la granita cu Ungaria un TIR romanesc sau bulgaresc
    Problema este foarte clara si tine strict de un dispret istoric al austriecilor ,de sute de ani, de cand scarba Ostmark a ajuns la granita noastra
    Iohannis are TOT interesul ,pe fond de viitor politic, sa nu deranjeze Austria,dar romanii trebuie sa inteleaga ca Austria intelege doar lovita economic
    Daca gusterii politici se fac ca nu inteleg sa meciul e strict economic ,companii ca OMV,Egger,Timber,Schweighofer,Erste, Reiffesentrebuie sa plece din Romania urgent
    Decolonizarea de interesele austriece trebuie sa inceapa,ce e atat de greu de inteles,de ce Parlamentul nu ia in discutie moratoriu/amanare la taierea padurior pe 10 ani,moratoriu pentru petrolul si gazul scos de austrieci,excluderea bancilor austriece de la infruptat din banii Romanilor
    Jaful Austriac trebuie sa inceteze,definitiv!
    Nu exista nici o afacere austriaca care produce plusvaloare,totul se bazeaza pe jaful resurselor naturale ale romanilor!

    • Absolut corect zice Margelatu! Eu daca as fi seful statului as cere primului ministru sa convoace o sedinta de guvern pe care as prezida-o ,asa e legal, avand ca ordine de zi :
      1.proiect de lege privind abrogarea legii de instrainare a S N Petrom ,proiect care sa fie aprobat in regim de ugenta de parlamentul Romaniei. E vorba concret de LEGEA nr.555 din 2 decembrie 2004. Trecerea in poprietatea statului roman
      2.Poiecte de lege privind nationalizarea bancilor:Raiffeisen bank si BCR
      3. Reducerea drastica a volumului de masa lemnoasa exploatabila in 2023 prin lege sau OUG, de maximum 10 milioane metri cubi.
      4. Se intezice exportul de busteni,cherestea,etc Se poate exporta doar mobila si mobiler birouri,etc
      Lege sau OUG.
      Asa ca ai treaba Iohannis, treaba de patriot si nu de turist tradator ,iubitor de austieci si nu numai!
      Ne va costa cateva miliarde bune? Cate ? Merita sa redevenim stapani pe averea tarii!

  7. Anul ăsta vom intra nu în schengen ci în Ukraina!…sau invers?…

  8. Cine baga in seama partidul betivilor turnatori ? Asta-i respectul fata de cititori.

  9. nu avem oameni de valoare în conducerea tarii, asa ne trebuie.
    Avem resurse și putem sa ne descurcam destul de bine și fără vizele lor. Dar și noi ar trebui sa naționalizam ca Franța și Germania. Sa-ii vezi pe carnatari ce mai miorlaie. Însă am văzut o droaie de politicieni pe statele de plata ale OMV. Iar aia trebuie alungați, mintenaș!

  10. Păi la rfi, domnu’ Tomac!? Numai ieri ți-a zis AFP-ul că ăsta e post care manipulează.
    La NEXTA, domnu’ Tomac, că e serios și credibil. Și unde mai pui că sunt ucraineni d-ai lu’ matale. Îți vor prezenta ideile așa cum sunt ele, fără niciun risc de distorsionare.

  11. Ce noroc. Dacă am avea politicieni ar aranja ceva rute de emigranți spre Ungaria, poate se ține de promisiune pocako Victoraș Orban și face gardul cu România.

  12. Basistul Eugen Tomac are agenda antiromânească.Eu nu spun că o să intre dar cred că nu are o importanță atât de mare să fim in schenghen.Daca nu ne vor sunt destule metode să-i convingem.

  13. Oameni buni, România mai are concducere? Președinte? Guvern (al lui!)? Ambasadori (tot ai lui)?

  14. atat timp cat le permitem americanilor sa-si faca baze militare si teatru de lupta pe si din teritoriul tarii sa nu spere cineva ca schengen (o MARE tampenie de altfel!) va scrie si pe noi…histerezisul romanilor la schimbare este colosal si din aceasta cauza nimic nu misca pana nu ajunge „cutitul la os”…de data asta cutitul este fff aproape de os …nu stiu daca fanfaronii aia de austrieci sunt obedienti (din motive economice) sau doar imbecili (trecand peste considerente istorice) dar sigur jocul asta nu este al lor

  15. Aurescu poate intra in concendiu prenatal,poate naste cineva.Johanis sa facut ca se supara si cam atat .S-au legat cu Bulgaria si Croatii au intrat.Omv este plin de muieri de politiceni.Ai doare pe astia ca nu intram in schengen.Sa fim seriosi Rares Bogdan nu sta la coada.

  16. De urgenta Romania trebuie sa ceara Suediei introducerea pe ordinea de zi a JAI din martie, a extinderii Schengen.

    Romania trebuie sa dea de inteles Suediei, in modul cel mai clar posibil, ca in caz contrar ne vom revizui votul nostru de a accepta Suedia in NATO, alaturindu-ne astfel Ungariei si Turciei, tari care inca nu au aprobat intrarea Suediei in NATO !

    Asa se joaca la nivel mare in relatiile internationale !

  17. a nu fi in Schengen nu insea na numai statul la coada la frontiera,inseamna o lista intreaga de necazuri pe care eomanii le au prin tarile europene.Pentru ca romanii nu sunt considerati cetateni UE,ci vagabonzi UE.Drepturile sociale iti sunt terfelite,tu ca roman nu poti da in judecata vreun stat UE pentru ca esti bataie de joc.Nici nu-ti primeste plingerea la tribunal,tu avind dreptul la „justitie gratuita”.C-E. a lui Ursula hoata face bascalie de romani.Habar nu au cetatenii romani in ce masinarie satanica au intrat odata muncind onest intr-o tara UE.Eu vorbesc de Spania,aia prietenoasa cu Romania.

  18. Uitati-va numai la ce purtari de infractori drogati au politicienii romani fata de problemoiul Schengen,incepind cu dulapul care pleaca la ski,sau cine mai stie.Tare mi-e teama ca Bulgaria va fi primita in Schengen la inceputul acestui an (BRAVO LOR!) iar Romania niciodata.Daca vreti parerea mea,Bulgaria nu este inca Schengen din cauza Romaniei.Bulgaria ar fi fost de ani de zile in Schengen daca nu ar fi fost „la pachet” cu Romania.

  19. Trebuie sa asteptam cu rabdare pana ce Domnul Klaus Werner Iohannis vine in vizita oficiala in Romania. Din acel moment totul se va aranja sehr schnell!

  20. Daca nu apare vreun lebadoi negru, Bulgaria intra la 1 ian 2024 si in Schengen si in zona E. Romania nu. Cineva trebuie sa duca tukalele in kolhoz. Ghinion de nasansa!

  21. Da, da, de acord cu dl. Tomac : Ar fi un instrument de presiune foarte mare ! Sugerez ca din acest subiect al actiunii in justitie a Austriei sa-si faca punct electoral principal ! Va avea cu certitudine succes .

  22. Vorbește limbricul turnatorului Petrov, cel care ne-a pus în pozitie de slugi in ue,întemeietorul statului mafiot, după cum singur a recunoscut.

  23. ‘Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele PMP, crede că România nu are nicio șansă să intre în spațiul Schengen nici în 2023″. Mic om … mare tolomac !

  24. „România mai are concducere?”

    Rabdare, sotul duamnei Carmen este la ski, dar se intoarce, ca trebuie sa mearga la golf !

  25. Dar Suedia are nevoie de votul Romaniei ca sa fie acceptata in NATO, nu-i asa?

  26. Romania nu are nicio sansa sa intre in Shengen nici in 2123……[Rumburak]

  27. Vine curand timpul sa votam si ma intreb ca o ….eu cu cine votez…?..!!!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.