Oraşele din Europa unde se respiră aer curat

Oraşele Umea din Suedia şi Tampere din Finlanda au cel mai curat aer din Europa, potrivit unui clasament al agenţiei de mediu a Uniunii Europene (EEA), transmite dpa. În România, cel mai sănătos aer de respirat s-ar afla pe Valea Prahovei.

Conform dpa, particulele fine, poluantul cu cel mai mare impact asupra sănătăţii, au fost la valori scăzute și în Funchal (Madeira), Tallinn (capitala Estoniei) şi în oraşul Bergen din Norvegia.

Lista publicată de EEA s-a bazat pe o evaluare a peste 320 de oraşe din Europa. În 127 dintre acestea s-a stabilit că există o calitate bună a aerului, 123 au înregistrat o poluare moderată, iar alte 73 de orașe au avut o calitate slabă sau foarte slabă.

Au fost măsurate particulele în suspensie din 26 de ţări ale UE, precum şi din Islanda, Norvegia şi Elveţia.

În România, cel mai curat aer se consideră că se găseşte la Sinaia. Specialiştii susţin că acesta ar fi fost principalul motiv pentru care în staţiunea de pe Valea Prahovei a fost construit Palatul Peleş.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

14 Comentarii

  1. Urinarea pe strada la finlandezi este bio, ca sobolanii si vulpile prin S1

  2. Muierile și drobul de sare. Cine-i oprește pe dornicii de aer curat să nu plece din orașe.

  3. Ne intereseza doar ca aerul sa fie curat? Dar ce mancam si ce bem nu ne intereseza? 10 secunde cu Cristiano Ronaldo care a dat o lovitura de maciuca capitalismului putred american! Pierderile Cioca-Cola sunt enorme! Putin jubileaza! Bideu o da la intors! Nici pe staia spatiala nu se mai consuma coca! Huuo hotilor capitalisti cu viruscahe scos pentru vaccinuri!

  4. Poate era cel mai curat la 1900, cand Romania era opinca Europei.

  5. Aha, de ar fi locuite de românii care vor o țară ca afară, apoi respirai nene,..râgâieli de mici și gaze de mațe,.combinat cu praful pe care niciunul nu știe să-l măture din fața ușii sale..Despre ”cosmetizarea” zonei verzi să nu mai povestim,..

  6. De pe lista, doar Tallinn-ul … capitala Estoniei … este mai populat … avand doar …. 437,619 locuitori!
    Populatie … cat a unui ORASELde munte … din Romania …
    Restul de pe lista … au populatie … cat cel mai umil CATUN … din varful Carpatilor Romaniei …

    Ce insemna … particule FINE de praf ???
    In Bucuresti … avem particule FINE de praf … datorita LOCALIZARII sale … in Baraganul … cel MANOS !
    Pe PAMANT … ajung continuu … particule FINE de praf … COSMIC … cam 40.000 de tone de particule în fiecare an !

  7. si in tot Sistemul Solar … exista particule FINE de praf COSMIC … interplanetar …
    si in fiecare galaxie … exista particule FINE de praf COSMIC … interstelar …
    si in Universul extragalactic … exista particule FINE de praf COSMIC … intergalactic …

    DEH … POLUAREA … cea UNIVERSALA !!!
    POLUARE … POLUARE … POLUARE ! Luati de aici „praf COSMIC” … dragi PAMANTENI … care va STERGETI … tot timpul … PRAFUL … din OCHII vostri !!!

  8. Un clasament EEA absolut idiot !In Laponia e aer si mai curat!Nu mai vorbesc de Ushuaia in Tara de Foc!Doamne, cum de nu-i traznesti din senin pe mincinosi si manipulatori

  9. Clasamente facute de usereisti, Brasovul, oras intre paduri, este dupa Bucuresti si Timisoara !!! Usrestii sunt fratii cu Grete.

  10. In ROMANIA …AERUL devine … tot mai NOCIV … si IRESPIRABIL … pentru SANATATEA … TARII si a POPORULUI !

    Vorba aia: AERUL … se IMPUTE … de la CAPii … tarii noastre !

  11. nuuuuuuu! aAAAAerul cel mai AAAAEEEERAAAAT SI AERIAN ESTE LA SIIIBIIIU!!

  12. Se monitorizeaza in special particulele de praf PM2,5 ;Pm 10, si rar benzen, toluen.Restul substantelor periculoase toxice,amoniac,perhidrol,pesticide,tonner,Hcl, H2 SO4 , cianuri,azotati ,deseuri petroliere ,substante neurotoxice,cancerigene etc nu sunt monitorizate,asa ca ele sunt arse sau deversate in canalizarile oraselor.Aerul curat este poate doar in varful muntelui,unde sunt sate risipite,[nu sunt canalizari] intrucat la ses,campurile cu cereale ,ierbicidate cu glifosat ,contamineaza pe zeci de ani terenurile,apa, si sunt zone cancerigene

  13. Bucurestiul lui mucusor si closetilde, nu este pe lista? Nu se respira aer sobolanesc?

  14. Mai bai hai, stiati ca exista candva o taxa pe fumarit pentru mitocani?
    Este ca nu era degeaba?
    Boierii nu erau fraieri, animalele proaste trebuiau puse la punct, stricau aerul pana la orase, la km distanta, diferenta fata de ce este acum, pun manele-poluare sonora, ard gunoaie in soba sa faca economie la lemne, sa cumpere sucuri si marfa cu conservanti din supermarket … eventual un bmw ruginit sa moara satul de ciuda ))
    Ptiu ce fraieri sunt acum )), este democratie romaneasca cu iz de distrugerea tarii, indicatii externe, imprumuturi guvernamentale si lasarea bolovanilor sa faca orice rau, numai votul sa iasa, dar culmea, ticalosii mitocani nici nu merg la vot, a ha ha ha

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.