Războiul din Ucraina Papa Francisc: Acolo sunt toate interesele imperiale, nu doar ale Imperiului rus

Papa Francisc spune că al treilea tăzboi mondial există deja, toate marile puteri sunt prinse în el, iar câmpul de luptă este Ucraina, care a devenit o piaţă de armament şi un loc de manifestare a intereselor imperiale de pretutindeni.

„Pentru mine, războiul este o crimă, este greşit. Gândiţi-vă că în puţin peste o sută de ani, au fost trei războaie mondiale: ’14-’18, ’39-’45 şi acesta, care este un război mondial. A început pe bucăţele şi acum nimeni nu poate spune că nu este mondial. Pentru că marile puteri sunt toate implicate. Iar câmpul de luptă este Ucraina. Toată lumea se luptă acolo”, a declarat Papa Francisc într-un interviu pentru RSI.

Papa Francisc spune că războiul este şi un câmp de testare a armelor noi, de care profită industria de armament.

„Asta ne aduce în minte şi industria de armament, nu-i aşa? Marea industrie. Un expert mi-a spus: dacă timp de un an nu s-ar mai produce arme, problema foametei în lume ar fi rezolvată. Este o piaţă. Se fac războaie, se vând arme vechi, se testează altele noi… Acum două luni se vorbea de o dronă ciudată, se testau… se testau arme noi. Se testează. Pentru asta sunt războaiele, pentru a testa armamentul”, a mai apreciat Suveranul Pontif.

„Există interese. Cel mai mare duşman al omului sunt buzunarele. Diavolul intră prin buzunare. Întotdeauna m-a frapat când Iisus spune că nu poţi sluji la doi stăpâni. Ori îl slujeşti pe Dumnezeu, ori, mă aşteptam să spună, îl slujeşti pe diavol. Dar nu spune diavolul. Spune că ori îl slujeşti pe Dumnezeu, ori banul. Este curios. Iisus demonizează folosirea greşită a banilor. Când o persoană nu ştie să folosească bine banii – pentru educaţie, pentru familie, pentru a-i ajuta pe alţii – şi îi foloseşte în mod egoist, sfârşeşte rău, sfârşeşte fără Dumnezeu, departe de Dumnezeu, cu un Dumnezeu care este buzunarul lui”, a explicat el.

Întrebat în mod specific dacă chiar şi actualul conflict mondial are o astfel de motivaţie, Papa Francisc a răspuns fără echivoc: „Da, vedeţi, întotdeauna este ceva de pus (în buzunar – n.r.)”.

Papa Francisc, care înainte de conflictul din Ucraina s-a întâlnit de mai multe ori cu Vladimir Putin, a fost întrebat ce i-ar spune astăzi liderului rus, dacă s-ar întâlni cu el.

„Aş vorbi cu el la fel de clar cum vorbesc în public. Este un om educat. M-am oferit să merg la el. În a doua zi a războiului m-am dus la Ambasada rusă de la Sfântul Scaun pentru a spune că sunt dispus să merg la Moscova, dacă Putin îmi oferă o fereastră de negociere. Lavrov mi-a scris spunându-mi: Bine, vă mulţumesc foarte mult, dar acum nu este momentul”, a povestit Papa.

„Ştiu că Putin a auzit acest lucru, ştie că sunt disponibil, dar acolo sunt toate interesele imperiale, nu doar ale Imperiului rus – care a fost imperialist încă de pe vremea lui Petru al II-lea, Ecaterina a II-a – , ci şi ale imperiilor din alte părţi. Există imperii. Şi este tipic pentru un imperiu de a pune naţiunile pe locul doi. Dar tocmai libertatea naţiunilor face cosmoviziunea naţiunilor, ceea ce ar trebui să fie Naţiunile Unite”, a explicat Papa Francisc.

El a mai spus că „nu există un spirit al lui Dumnezeu care să ghideze un război” şi, menţionând conflictele din Yemen şi Siria a spus că nu crede în „războaie sfinte”. La observaţia că astfel de războaie au fost de-a lungul istoriei, inclusiv în cazul religiei creştine, Papa a replicat: „Da, dar asta este o altă perioadă a istoriei”.

Întrebat ce părere are prezent despre Europa, Papa a răspuns: „În momentul de faţă are atât de mulţi politicieni, şefi de guvern sau miniştri tineri! Eu le spun mereu: vorbiţi unii cu alţii. Acela este de stânga, tu eşti de dreapta, dar amândoi sunteţi tineri: vorbiţi! Este timpul pentru dialog între tineri”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

20 de Comentarii

  1. Este mult prea inteligent și bun la suflet în raport cu aceste vremuri. Un prost și rău la suflet niciodată nu asculta.

  2. … bună dimineața Papă Francisc! cam târziu, dar mai bine mai târziu decât niciodată. ”dar acolo (n.r. Ucraina) sunt toate interesele imperiale, nu doar ale Imperiului rus” … uuppss, oare ce a generat această schimbare de atitudine? vor ăștia să-l „demisioneze”? deja au fost aruncate în spațiul public ideea de a-l „demisiona” și pe acesta, asemenea predecesorului său Benedict al XVI-le.

  3. Papa Francesco ll face a doua vizită in Ungaria. Sub lozinca de ”doar două țări sunt in favoarea păcii. Ungaria și Vaticanul”..E o vorbă pe care mulți ar trebui s-o ințeleagă..

  4. A spus lucrurilor pe nume, dar NU A SLĂVIT Urcaca…
    ASA CEVA NU SE ACCEPTĂ !?

  5. Evvreii satanisti gen Sorosh care capusheaza america vor imperiu globalist mondial. In 44 au avut Rusia in mana lor dar Stalin i-a casapit. Acum au america si vor toata lumea. Chinezii si Indienii au inteles ce inseamna colonie. Se pare ca au pierdut. Incepe operatiunea schimbarii taberei castigatoare . O sa-l vedeti pe Zekensky acuzand Romania si Polonia ca sunt capul rautatilor si ca el e aliat cu Putin.
    Dar pentru asta trebuiau bagate in razboi.

  6. Complexul militaro-industrial american avea nevoie ca de mamă de acest chilipir dăruit de Moscovia
    Cred ca Putin inca nu realizeaza ce inseamna sa dai moca 700 miliarde dolari in bani si obiecte(tombola ruseasca- confiscarile ordonate de Occident) )sa dai comenzi cu nemiluita companiilor de armament,sa dai celor 60 de tari producatoare de munitie,comenzi de miliarde…
    daca pana si Elvetia neutra vrea sa participe,ca p[ierde comrnzile militare,va dati seama ce gheseft e razboiul lui Putin???
    Sa traiasca ,ca a adus bucuria afacerilor ,tot la khazarii lui

  7. „Diavolul intră prin buzunare” ! … Sa dea dracii (pardon, Sanctitatea voastra !) daca nu-i adevarat ! Am simtit eu azi de dimineata, in tramvai cind ma duceam sa fac shopping in piata cu zece lei, ca-mi umbla cineva prin buzunare … cred ca era Diavolul, mai ales ca in spatele meu era un cetatean mai Editat …

  8. matale popo, ce ai facut, cat ai mai incasat din aceasta poveste?
    La voi sunt haturile, ce ati facut sa preantampinati catastrofa?

  9. China nu a mai folosit o bombă de 40 de ani! Deci cine e cel care face războaiele , in Afganistan,Vietnam,Iraq,Yugoslavia ,Siria ,Coreea ,Yemen ,Urcaina…cine că URSS cel impotriva căruia se inarma NATO nu mai există .Cine e teroristul planetei care schimbă conducători si face primăveri arabe si revolutii galbene după cum are interese .Cine are plantate in mai toate țările din lume armate si armament și pentru ce???Cine inventează dușmani doar pentru ca oligarhii ramelor care conduc lumea să isi marească substanțial averile in concurență cu industria farmaceutică?

  10. Da…asa cum a fost si imperialismul occidental cand a ocupat teritorii a dezbinat si a convertit cu forta la catolicism pe rusi in anul 1595 prin „uniatia” de la Brest…sau cum a dezbinat si convertit cu forta si cu tunurile lui Bucow la „uniatia” de la 1700, distrugand sute de biserici si manastiri din Transilvania…

  11. Felicitari Papei Francisc pentru mentinerea bisericii Catolice pe partea pacifista a baricadei, in ciuda opiniei marilor cancelarii imperiale cum bine le-a definit. Pacea, nu razboiul, a construit civilizatiile omenirii.

  12. @ Mărginitu 09:08
    Ai dublat deja la 700 miliarde, ca parca erau doar 330 și nici alea nu s-au găsit…cică ar fi doar a zecea parte…
    Hai, cântă la g4media…aici știm unde sunt khazarii.
    Regele Solomon a fost evreu, nu khazar…știi de unde vine Shlomova, nu ? ?

  13. Popa ăsta e putinist! Acum ati ajuns să intelegeti de ce comunistii ar trebui distrusi? ORWELL anticipase al 3lea razboi mondial, confruntarea se desfasura intre Oceania nord atlantica, NATO care urma să se infiinteze si Eurasia, care la randul ei urma să se infiinteze. Putin e de vina!

  14. Vaticanul și-a croit drum în lume cu sabia. Iar acum vine tipul ăsta și ne dă lecții de pace, toleranță, bună conviețuire!?

  15. Vorbe iscusite, …
    Rusia „aduce” a imperiu in masura in care o federatie cu structuri ne-monarhice poate fi numita „imperiu” – evident o scapare constienta…
    Imperiu ca Vaticanu’ nu gasesti vreundeva!
    … Putin? Ce sa invete de la un globalist care se cred Dumnezeu pe Pamant???

  16. De mult am atras atentia ca nu este nici un fel de globalism,termen fraudulos folosit politic, ci imperialism sadea. Confirmarea Papei este un fel cireasa de pe tort .

  17. Pacea nu aduce bani . Nu va fi lăsat sa facă nimic .Acest sistem va cădea .Singura șansă…….,să moară dracu .sarsailă .

  18. Vaticanul, cel mai mic stat din Europa, nu este și el tot un imperiu? Are bancă, are servicii secrete, interese așadar, cum am văzut și o să mai vedem în istorie…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.