Preotul Visarion Alexa a recunoscut

Preotului Visarion Alexa, cercetat după ce o femeie l-a acuzat că ar fi agresat-o, i s-a retras funcția de paroh și trebuie să informeze constant Arhiepiscopia despre evoluția cercetărilor: „a recunoscut fapta incriminată, refuzând să ofere însă detalii amănunțite”.

Comisia de disciplină din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor i-a cerut în aceste zile preotului Visarion Alexa o declarație personală pe marginea faptelor de care a fost acuzat recent, informează purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu.

„Acesta a recunoscut fapta incriminată de probatoriul consemnat și în stenogramele devenite publice, refuzând să ofere însă detalii amănunțite și invocând că avocata sa l-a sfătuit să fie reținut în declarații”, arată Bănescu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, măsurile prompte luate de Arhiepiscopie, singurele posibile și statutare până la pronunțarea sentinței de către instanța judecătorească sunt următoarele:

– suspendarea de la slujire (oprirea totală de la săvârșirea celor sfinte, adică interdicția a oficia orice serviciu religios)

– retragerea funcției de paroh (nu mai are dreptul de a semna niciun document al parohiei de care aparține și de a se implica în niciun act administrativ)

– obligația de a informa constant, cu celeritate și sinceritate Centrul eparhial (Arhiepiscopia) despre evoluția cercetărilor judiciare cu privire la acuzațiile ce îi sunt aduse.

„Odată cu pronunțarea sentinței judecătorești de la sfârșitul perioadei de control judiciar, ținând cont riguros de motivația sentinței și de gravitatea acesteia, Arhiepiscopia Bucureștilor, prin Comisia sa de disciplină, va comunica la rândul ei sancțiunile pe linie bisericească ce vor fi aplicate preotului Visarion Alexa, sancțiuni direct proporționale cu faptele dovedite din punct de vedere judiciar. Poziția Bisericii, poziția creștină, este totdeauna, în mod natural și subînțeles, favorabilă celui vulnerabil și oricărei persoane care ajunge să fie victima unui abuz de orice fel. Biserica este, în același timp, și spațiul moralmente terapeutic de îndreptare și vindecare prin pocăință sinceră a absolut oricui. Dumnezeu să-i întărească și să-i mângâie sufletește pe toți cei afectați de această situație adânc tulburătoare!”, se arată în declarația lui Vasile Bănescu.

Poliţiştii din București au fost sesizați, prin plângere, de către o femeie, că preotul în vârstă de 46 de ani ar fi agresat-o sexual. Visarion Alexa a fost reținut pe o perioadă de 24 de ore, după care instanța a dispus controlul judiciar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

33 de Comentarii

  1. Preotul VISARION ALEXA A FOST JURNALIST LA RADIO ROMANIA ACTUALITATI, DECI JURNALIST CA FORMARE E ACEST PRADATOR..CINE L-A PREOTIT? CA NUMAI SISTEMUL SECURIST SAU MASONERIA PUTEA SA BAGE MORTUL IN CASA DOMNULUI..VAXINIST, LATRAU SI PREACURVAR ..CINE L-A PREOTIT SI PE CE PRET? 20.000 SAU 50.000? CA NU E GRATIS SA TI SE DEA PAROHIE IN BUCURESTI…DE LA 20.000 IN SUS…

  2. Era să rămân handicapat de ,degetul mic de la ✋.Ziceam îi fi calomniat.Doamne dar tu chiar ești,ai fost preot?Oare și călugări of fi că tine?DOAMNE IARTĂMA(NE)OARE SO STRICAT LUMEA.IARTĂMĂ DOAMNE DACĂ SCRISĂI CU PĂCAT.Dar pe tine fost preot Visarion.Dumnezeu să îți de-a ,frisoane,nu mă de ce ai pângărit LĂCAȘU SFÂNT.ASTA DACĂ ÎI ADEVĂRAT .Adică ce se discuta în spațiu virtual la adresa ta.

  3. A umblat la motorul doamnei,fortand capota, acum sa vedem cam cati anisori ia, Ucigă-l Toaca !Si cati paraziti din astia mai sunt in BOR, legiune

  4. Unde-s seminaristii cu alifia atarnata de gat care s-au inflamat pe aici ? La puscarie sa traiti pe bani de guvern !

  5. Patriarhia sa interzica obiceiul Preotului Duhovnic . Obiceiul utilizat de securitate si politie sa afle secretele si infractiunile oamenilor. Multi oameni in cadere sufleteasca si durere confunda preotul cu Dumnezeu. Omul trebuie sa se inchine doar la Dumnezeu si fiul lui cel iubit. Restu sunt oameni sfinti care si ei se inchina tot la Dumnezeu. Preotii sunt doar cei care au grija de cladirea bisericii.
    Visaroon trebuie dat afara definitiv din preotie. Erea casatorit cu copii si umbla dupa femei si cel mai rau a pangarit si biserica. Eu zic ca nici nu crede in Dumnezeu ca altfel s-ar fi temut. A patit-o, Dumnezeu l-a ars….

  6. si nu le vad utilitatea dar ca un cunoscator de oameni, imi pun o intrebare. Ce fel de prietenie erea intre el si „enoriasa” cu pricina, timp de doi ani?
    Va spun un lucru, majoritatea barbatilor curteaza femeile ce le plac dar ele, daca sunt cinstite, se retrag si i-o reteaza ferm. In loc sa ii dea o poseta in cap, doamna cu pricina a acceptat tehnica pe ea. Personal, am rezerve…

  7. „Preotul Visarion Alexa a recunoscut”….
    Inca n-a inceput si un… „MeToo” made in Romania?
    Nu va sfiiti?
    Dati cu pietre?
    Sunteti toti „sfinti” si…”spotless”?

  8. Părinte popo…să-ți pregătești bucile și fălcile….te așteaptă chinurile iadului….vei servi la toate mesele doar MU Editat,multă,foarte multă…..

  9. tomlin, 18:19 gandeste logic? Absolut!
    Am citit un articol in care autorul, prieten cu un psihiatru, aminteste despre o deviere de comportament. Am auzit cu totii cum persoane cu ifose, vorbesc despre „duhovnicul personal”. Autorul articolului vorbea despre aceasta moda si despre abuzul pe care-l fac astfel de persoane care, citez din memorie, nu-si mai cumpara un bilet de tramvai daca nu-si intreaba duhovnicul.
    Isteria este o boala psihica intervenita in urma unor deceptii… Daca nu se intervine pentru scoaterea subiectului din criza, pot fi consecinte serioase. O persoana cu afectiuni psihice ar trebui sa mearga la specialisti, nu la duhovnici.
    Poate, sunt situatii care ar trebui analizate cu discernamant inainte de a arunca piatra
    Oricun, fereste-ma Doamne de prieteni…

  10. Prof. Butoi are dreptate: vinovatul „a cazut pe tehnica si s-a spart in ancheta” ! Bine ca n-a fost viol, ca o puneau militienii sa mai stea o data, sa-i faca un flagrant.

  11. Este un interviu al parintelui Calistrat.
    Era o enoriasa in varsta care venea la spovedit ca cate 30 de pagini pe care sa le citeasca. Dna isi citea pacatele, parintele isi citea cartile si o enoriasa nervoasa impinge usa convinsa ca ii prinde… Cand a vazut-o pe doamna in varsta, s-a retras incurcata… De atunci, parintele spovedeste in pridvor, oricat de frig ar fi.
    A avut enoriase care l-au amenintat ca-l reclama pentru ca nu le spovedeste bine…
    Lumea ca lume…

  12. Citez din comentarii :Nu va sfiiti?
    Dati cu pietre? Sunteti toti „sfinti”. Nu suntem sfinti dar nu suntem nici preoti.
    Daca esti preot nu esti pe post de informator la militie si securitate la spivedanie si sa pipai femei disperate si parasite. Asa ca trebuie trecut la civilie unde poate pipai femei in voie . Buserica nu e casa de tolerante pentru securisti.

  13. Citez din comentarii :Nu va sfiiti?
    Dati cu pietre? Sunteti toti „sfinti”. Nu suntem sfinti dar nu suntem nici preoti.
    Daca esti preot nu esti pe post de informator la militie si securitate la spovedanie si sa pipai femei disperate si parasite. Asa ca trebuie trecut la civilie unde poate pipai femei in voie . Buserica nu e casa de tolerante pentru securisti.

  14. Biserica, portile iadului nu o vor birui! Oricat vor urla slujitorii satanei: atei! sorosistii onegistii corporatistii si toti spalatii pe creier cu „valorile” occidentului apostat imperialist satanist iudeomason !

  15. @ nu-mi plac popii 18:19

    Corecta intrebare, nu se spunt toate amanuntele din prima deci ceva e neclar. In afara de asta: daca parintele a procedat ca ceva atingeri dubioase in timpul spovedaniei, e foarte grav; dar la fel de grav este si ca enoriasul/enoriasa sa incalce caracterul exclusiv privat al spovedaniei, purtand tehnica de ascultare. Se putea face asta cu alta ocazie.
    Deci nu e chiar totul alb si negru.
    Oricum- minge la fileu pentru ateizanti si uneltele lor din presa. La urma urmei, parintele in cauza a cazut, cum se spune- asta nu inseamna ca nu se poate ridica. Oameni suntem, si cine nu e pacatos?

  16. Faci ce zice popa, nu ce face ca invers iese pipait terapeutic ???

  17. Singur orthodoxia!Ce este ortodoxia si cand a aparut, stii macar? Daca exista o divinitate cu siguranta si-a ratat profesia lasand ca reprezentanti asemenea scursuri. Cat despre voi care va bateti cu maciuca peste frunte ca sunteti crestini,sunteti cei mai fatarnici si prefacuti oameni.

  18. Asta e Acel Calistrat de la Iasi? Este un fatarnic si un vrajitor. Minte prin omisiune si propaga panica. Dar le zice bine pentru naivii care nu-si iau viata in propriile maini si asteapta sa li se zica ceea ce doresc. Sa-si aline nimicnicia si neputinta.

  19. Ai intalnit/atins o femeie straina care sa stea dupa primul gest sa nu se fereasca? Nu cumva era o pro…platita sa faca trotuarul unde nimereste? Era un medic chirurg avea o vorba: „pana cateaua nu ridica…nu se ia dupa ea”…

  20. BOR-ul Preafericitului Parinte Patriarh s-a situat din primul minut prin limba dulce a lui Banescu pe pozitia ‘ne luam mana de pe vinovat’ desi nimic nu era clar. O fi dat Banescu cu ghiocu’ si a stiut adevarul. Este condamnabila aceasta graba cu care actioneaza mereu BOR-ul. Pe IPS Teodosie nu l-a aparat niciodata, ba chiar l-au parasit ostentativ desi Inaltpreasfintitul a castigat la pas toate procesele in care a fost tarat pe baza dosarelor false intocmite de dusmanii neamului romanesc. Iar in cazul de fata, ce a recunoscut presupusul vinovat in acea declaratie ce i-a fost smulsa de oamenii Arhiepiscopiei cand se presupune ca acestia nu au vazut dosarul aflat in lucrul portocalelor. Sau cele doua institutii colaboreaza profesional? Sa nu vorbim cu pacat, dar se afirma ca autoarea denuntului are probleme psihice vechi. Sa asteptam finalizarea cercetarilor.

  21. Nene Bănescule, cum vine aia „detalii amănunțite”?! N-or fi amănunte detaliate?!:)))

  22. Dumnezeu este știință, nu are legături cu biserica. Putem fi credincioși fără a fi religioși, autorii scrierilor religioase nu au anticipat pină unde va evolua creierul uman și chiar animal.

  23. Ce stim?
    Preotul Visarion credea despre sine ca are harul de a transmite energii pozitive printr-o imbratisare asa ca obisnuia sa-i imbratiseze cu caldura pe enoriasii lui.
    Cand a imbratisat-o pe „Eva”, aceasta si-a pus mainile in jurul gatului preotului, avea sanii fermi, pielea fina si calda, tricoul scurt s-a ridicat si parintele…
    Acum el, cu cinci fete acasa, clar avea si o atitudine parinteasca, ispita, ispita…
    Ce-o fi fost in gandul „Evei”? L-a pus la incercare? Si-a imaginat ca este in bratele tatalui ei? Pana atunci, imbratisarile parintelui fusesera inocente? L-a iubit cast pe parinte si a fost atat de socata incat s-a dus la politie?
    De ce s-a dus la politie? Era o fecioara nestiutoare? Nu, este o femeie care a cunoscut ca un barbat, fie el si in haine preotesti, nu poate fi ispitit fara riscul de a-l trezi…
    Totusi, Evelor, cand va abandonati in bratele unui barbat, acceptati consecintele!

  24. Doamna fiind ,,cablată,, de SRI-ul nostru, l-a incitat pe Domnul Paroh s-o mângâie, s-o pipăie, s-o ,,sondeze,, , etc…… pe scurt se numește ,, provocare,, la acte sexuale.

  25. „Ce stim?” (Asta e)

    Noi nu stim si nici nu trebuie, nu facem telejudecata aici ca la DD Dinrect. Animalul a recunoscut, popimea si-a luat mana de pe el, se ocupa acum cine trebuie. Eu nu fac pasiune pentru escroci, turnatori, corupti si tradatori, dupa mine, toti la inpuscarie ! Biserica este o organizatie paramilitara aparatoare a bogatilor platita de saraci, nicio legatura cu religia aparuta o data cu omul, din frica lui. de vreo zeci de milioane de ani. Biserica i-a fost omului grota in care se ascundea de orice, pana si de turci. Acum biserica sunt mall-urile si dolarii sunt icoanele !

  26. Popa a recunoscut ca a preadesfranat Si nu oriunde ci in casa lui Dumnezeu
    Punct .
    BOR trebuie in mod firesc sa il cateriseasca pe viata indiferent de sentinta primita de la judecatori
    In fata lui Dumnezeu a pacatuit .
    Si asta conteaza
    Doar asa BOR ar demonstra ca se delimiteaza de astfel de slujitori ai ei ce fac preotia de rusine
    Ca a pacatuit ,nu-i de mirare popa e un om pacatos ca toti oamenii din lume ,doar Adam si Eva au fost perfecti ,fara de pacat la inceput ,pana au cazut testul
    Si Isus cat a trait pe pamant ,vreo 33 de ani

  27. Maxator. Voua vi se bucura preotii prin altare cu nimfele ortodoxe si voi va preocupati tot de Papa? Chiar aveti o problema. Nu va incap in minte 2 idei simultan.

  28. tomlin, fara pasiune. Este o problema de viata.
    Sa presupunem ca X este o persoana empatica. Ajunge sa empatizeze atat de mult cu Y incat intre ei se naste o relatie pe care nici ei nu o pot defini. X are obligatiile lui de suflet si este dispus sa mearga in relatie pana la un punct. Y, este fara obligatii si-si doreste totul din relatia care nu poate fi definita. La un moment dat, Y spune daca obligatiile te impiedica sa fii cu mine, atunci sa le inlaturam!
    Este o problema de viata pe care o putem intalni in multe feluri in natura. Stii fabula cu broasca testoasa si scorpionul!
    Ca sa judec mi-ar fi trebuit niste ani de studiu dar pot intelege ca viata nu este mereu in alb si negru. Te apreciez pentru parerile transante pe care le ai dar stiu ca nici macar robotii nu pot fi perfecti.

  29. Doamna cablata era de la o firma furnizoare de curent, parintele i-a masurat amperajul la bobina

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.