Președintele Bulgariei nu mai trimite blindate Ucrainei

Preşedintele Rumen Radev a respins acordul ratificat anterior între Ministerul bulgar de Interne şi Ministerul ucrainean al Apărării privind furnizarea de vehicule blindate de transport Ucrainei şi l-a returnat Parlamentului pentru o nouă discuţie, a declarat luni biroul de presă prezidenţial, informează BTA.

În motivaţia sa, preşedintele Radev a remarcat că parlamentarii nu erau suficient de familiarizaţi cu parametrii specifici ai donaţiei, ceea ce a făcut să le fie imposibil să evalueze în mod obiectiv dacă echipamentul furnizat nu mai este necesar.

Preşedintele a subliniat că nu au fost luate în considerare sarcinile de război încredinţate Ministerului de Interne şi nici nevoile Direcţiei Generale a Poliţiei de Frontieră şi ale Direcţiilor Securitate la Incendiu şi Protecţia Populaţiei.

Echipamentele blindate de transport pe teren accidentat furnizate Ucrainei ar putea fi utilizate în mod specific pentru protecţia frontierei bulgare şi pentru acordarea de asistenţă populaţiei în caz de dezastre şi accidente, inclusiv în zone greu accesibile, a subliniat preşedintele.

„Sunt ghidat de convingerea că siguranţa, sănătatea şi viaţa cetăţenilor bulgari ar trebui să fie o prioritate de vârf”, a adăugat preşedintele Radev.

El a amintit de recentele inundaţii din Karlovo şi Ţarevo, când Ministerul de Interne s-a bazat, din nou, pe armata bulgară. Cazurile de genul acesta vor deveni mai frecvente, iar acest lucru necesită consolidare, nu slăbire, a adăugat preşedintele.

Acordul privind furnizarea de echipamente de transport blindate a fost semnat la Sofia, pe 8 august 2023, şi la Kiev, pe 13 noiembrie 2023.

Pe 22 noiembrie, în prima şi a doua lectură, Adunarea Naţională a aprobat furnizarea de echipamente de transport blindate cu armamentul disponibil către Ucraina. Ratificarea a fost susţinută de 131 de deputaţi, 49 au fost împotrivă şi unul s-a abţinut. Parlamentarii BSP pentru Bulgaria şi Vazrazhdane s-au opus ratificării. GERB-UDF, Continuă schimbarea – Bulgaria Democrată, Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi şi şapte parlamentari din grupul „Există un astfel de popor” au votat pentru. Unul dintre parlamentarii BSP pentru Bulgaria s-a abţinut.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

11 Comentarii

  1. Pai Bulgaria e mare si tare poate vor sa se ia la trinta cu Rusia. Bani pentru ucrainieni din sua nu mai vin, dar Germania care intotdeauna a vrut sa farimiteze europa mai contribuie. Pina la urma armata rusa va trebui sa ocupe Berlinul.

  2. Încă un indiciu care mă determină să concluzionez că finalul bâlciului din apropiere este pe final. Președintele Bulgariei trage de timp știind că se apropie sfârșitul și nu va mai fi nevoit să doneze vehiculele blindate de transport către Ucraina.

  3. Sa fie arestat! Pai, cum isi permite el sa puna viata si siguranta cetatenilor tarii lui mai presus de interesele americanilor? Ce, Bulgaria s-a retras din NATO?

  4. Slugarnicul premier Marcel (la fel) Ciolacu este în USA unde s-a dus să mai contracteze de vreo 10 miliarde de dolari armament din vremea războiului din Coreea, că nu le plătește el, vor vinde cei de de după el bucăți ce a mai rămas din averea României și viitorul românilor pentru plata descreieratelor împrumuturi. Cum se va întorce va anunța că, nefiind din averea lui tatu-so, că dacă nu mai dă Bugaria, dă România tot ce mai are Armata rămase din vechiul regim, fiindcă România va primi similar din USA, prin anul 2050 când s-a plătit jumătate din împrumut.

  5. oricum,in acest an conducerea armatei ucrainiana nu a avut determinarea anului 2022 e mai bogata acum probabil cu atatea ‘ajutoare’acum nu mai are chef sa lupte si s-a inteles cu invadatorul sa pastreze Rusia ce a luat deja
    daca se decide pacea

  6. Ukraina a devenit cimitirul armamentului si tehnicii (blindate) DEPASITE…. ce trebuiau distruse – cu cheltiuieli enorme si poluare strajnica=in teritoriul PROPRIU RUSIEI,POLONIEI,OCCIDENTULUI ETC. Oricum o dam, Ukraina o tara deja distrusa, va fi facuta praf ( si lasata sa fie facuta praf de americani si de rusi)chiar de propriile hoarde inarmate ,tara intrand in disolutie ! Zelenski a fost impins sa joace rolul de presedinte (ca in film)crezandu-se egalul tarului.

  7. E chestiune de moment daca nu deja au trimis totul, sau, sunt livrate prin ro la ukraina, acum se cam secretizeaza „coletaria si cadourile” pentru ca, e vizibil, soarele se invarte in afaceri ca pamantul.

  8. Bulgari, bulgari, mai gandesc si cu capul, nu cu ceafa precum unii din ai nostrii!!

  9. E clar ce s-a întâmplat. SUA i-a asmuțit pe cei mai prosti europeni să zadare Rusia în locul lor apoi îi va aruncă în voia soartei.. Au făcut acest lucru mereu.. Sunt îndoieli?
    Bulgarii simt ca iarăși sunt fraieri și se dau cu fundul la gard.. Cine știe ce va fi mâne.. Ce scârbos e când nu gandesti cu al tau cap..

  10. Ce schimbare de CIRIPIT la clona Urcacă @ 09:02 😂
    Rușii să-și ia ce-i al lor:
    Kievul, Donbasul, Odesa etc.
    Polonezii să-și ia Galiția, Ungurii și Slovacii TransCarpatia.
    Romanii să-și ia Nordul Bucovinei, Ținutul Herța si Insula Șerpilor.
    Urcaca mică și pitică, ura și la Gară…măRog 😂

  11. mai inventeaza trolii/băltenii ca sa mascheze tradarea propriilor lor idioțenii anterioare rusofobe…
    Pregatitiva de surprize si mai mari cand Rusia va intocmi actul capitularii neconditionate a n.a.t.o.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.