(VIDEO) R. Moldova: Îmbrânceli în Parlament de la limba română

Proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toate legile din Republica Moldova, inclusiv Constituţie, a fost votat joi într-o primă lectură, cu o majoritate de 56 de deputaţi ai PAS, iar sărbătoarea naţională „Limba noastră” se va numi „Limba română”, relatează media de peste Prut.

În timpul prezentării proiectului s-au produs îmbrânceli şi altercaţii între deputaţii majorităţii parlamentare PAS (Partidul Acţiune şi Solidaritate, proeuropean) şi cei ai opoziţiei de stânga proruse, notează portalul Deschide.md.

Deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor (BCS) care au boicotat iniţial şedinţa, s-au întors în sală şi au încercat să împiedice parlamentul să voteze proiectul respectiv.

La un moment dat, în faţa tribunei oficiale au ieşit mai mulţi deputaţi ai BCS cu pancarte cu înscrisuri precum ‘Moldova, moldoveni, moldovenesc’ sau ‘Nu vă bateţi joc de Constituţie’.

Imediat, mai mulţi parlamentari PAS au smuls pancartele, urmând o altercaţie între aceştia şi colegii lor din fracţiunea BCS. Au urmat mai multe îmbrânceli, timp în care deputaţii socialişti şi comunişti au început să scandeze „Moldova” şi „Anticipate”, conform Deschide.md.

„Această iniţiativă nu este un proiect de lege constituţional”, a comentat deputatul BCS, Vasile Bolea. Potrivit lui, „orice modificare sau încercare prin lege organică sau ordinară de a modifica textul constituţional este un absurd juridic şi este o încălcare şi o sfidare a Constituţiei R. Moldova”. El a anunţat că opoziţia va contesta decizia la Curtea Constituţională, a transmis postul de radio Europa Liberă.

Pentru modificarea Constituţiei este nevoie de voturile a două treimi din cei 101 deputaţi, în timp ce legile organice se adoptă de majoritatea deputaţilor aleşi, iar cele ordinare – cu votul majorităţii celor prezenţi la şedinţă, indică postul de radio citat.

„Prezenta iniţiativă legislativă nu constituie o iniţiativă ordinară de modificare a Constituţiei, ci una tehnică, care rezultă din obligativitatea executării şi/sau implementării actelor Curţii Constituţionale”, a explicat deputata PAS, Veronica Roşca, unul dintre autorii proiectului.

„Limba de stat a Republicii Moldova nu are şi nu va avea niciodată ideologie oficială. Limba oficială a Republicii Moldova este limba română. Limba română e cea care trebuie să ne unească, limba română niciodată nu trebuie să ne dezbine”, a subliniat ea.

În acelaşi timp, preşedintele parlamentului, Igor Grosu, le-a adus aminte unora dintre deputaţii BCS că au cetăţenie română şi i-a îndemnat să renunţe la ea.

„Voi, cei care strigaţi aici, cei care aveţi cetăţenie română, fiţi amabili şi renunţaţi la ea, vă rog. Aşa, ca să fie totul corect”, a spus Grosu, adresându-se deputaţilor comunişti şi socialişti.

În 2013, Curtea Constituţională de la Chişinău a stabilit că prevederea din Declaraţia de Independenţă privind faptul că limba română este limbă de stat prevalează asupra articolului 13 al Constituţiei privind „limba moldovenească”, aminteşte postul de radio citat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

32 de Comentarii

  1. Altercatiile civilizate se poarta doar in limba engleza. Limbile latine si slavice sunt pentru vulgul din speluncile estice. Dar asta nu va mai fi in curand o problema. Baiul cu nanoparticulele spreiate este ca ne vor face in curand sa uitam ceea de ce ne pasa sau ingrijoreaza.

  2. Banuiesc ca deseurile rusofile de la noi se simt si ele foarte deranjate. Axoane , nu zici nimic?

  3. O decizie extrem de corecta ! Felicitari Maia Sandu!
    Moldova de peste Prut e provincia furata de Imperiul Tarist in 1812 cand pe tronul Moskovei era un nenorocit de tar Alexandru I care,la freza de cretin „in creasta de cocos”, din tabloul lăsat posteritatii seamăna perfect cu actualul ministru al Ungariei Péter Szijjártó , aceiasi fatarnicie din privirea apoasa
    Limba română a mai fost acceptată ca limbă de predare în învățământul public până în 1842,dupa care adevenit limba secundara
    Pe 9 februarie 1866, autoritățile imperiale ruse au interzis studierea limbii române, oferind următoarea explicație: „elevii cunosc această limbă în modul practic, iar învățarea ei urmărește alte scopuri”.
    Actul de anexare a Moldovei orientale de către Imperiul Țarist încălca practica internațională, cu toate normele de drept existente la moment și deoarece Moldova nu era provincie otomană
    Pana azi bunul plac e baza dreptului rus ,se vede ce se intimpla in Ucraina

  4. Cultul apocaliptic ,,La pastele cailor” Iti bubuie capul de prost ce esti.

  5. UNDE A FOST RĂNIT ;ȘTEFAN CEL MARE?-LA CETATEA ALBĂ! UNDE-I CETATEA ALBĂ? PE TERITORIUL CUI? DA DE CE NU-I PE TERITORIUL MOLDOVEI ORI A ROMÂNIEI ? CU MOLDOVENEASCA ȘI CU ROMÂNA- E ACEAȘI COMOARĂ ! DIFERENȚA E CA ÎNTRE FRUMOS ȘI ESTETIC !

  6. Culmea ,când moldovenii au trecut oficial la limba română, în românia limba română va dispare!…cât de curând, de la am se va i cat a limba ukrainiană!…

  7. Gargară pentru trolacii rusofobi, să se poată cerși mai mult la următoarea vizită a Duomnișoarei Oaia…
    Votați UNIREA cu România dacă aveți COLEUȘI. Hai, să vă vad !?

  8. @ Margeluțe 19:43
    La 1812, Moldova și Țara Românească erau SUB SUZERANITATEA Imperiului Otoman, Tataie. Rușii se luptau cu Turcii și la 1821, Tataie, când l-au trimis pe Ipsilanti să elibereze Balcanii, Tataie.
    pana atunci domnitorii din Principate erau Greci din Fanar, Tataie.
    Principatele devin independente doar după 1877, Tataie. Pana atunci, Puterile Europene negociau problemele din Principate la Istanbul, Tataie.
    Chiar și Austriecii, când mutau abuziv bornele de frontieră (Pajurele Imperiale) furând din pământul Moldovei, o făceau dand șperț câte unui pașă Otoman, Tataie, iar Domnul Moldovei înghițea în sec, Tataie.
    Vezi ce a zis Kogălniceanu după declararea Independenței și nu mai debita GENIALITĂȚI, Tataie.?

  9. In Republica Moldova presupun ca nu exista atitea fitosi ca in Romania ,unde au inceput sa amestece cuvinte romanesti cu cele englezesti sau ate limbi straine ,asa au ei impresia ca arata mai inteligenti.

  10. Stiu, dar de cate ori cand ma uit in jur la unul/unii ca tine prind un curaj nebunesc. slava !

  11. Basarabia a fost 400 de ani la Otomani si 200 de ani la Rusia. Rusia a castigat – o prin razboi de la Otomani… Rusia NU a luat Basarabia de la Romania…Limba romana inseamna politizare…. Limba moldoveneasca e o chestiune mai fireasca, mai degraba tehnica decat politica….Multitudinea de neamuri din Basarabia ar fi mai bine legata prin limba moldoveneasca, acceptata de minoritati.

  12. Rusofilii purtau pancarde cu indemnul PLECATI. Aloo, in Basarabia sunt 84% romani si 4% rusi!
    Adica, pentru cele 4% rusnaci adusi din Siberia sa plece romanii??
    Nu ar fi mai simplu un schimb de populatie cu romanii deportati in Siberia?
    Sii, poate plecati voi, de unde ati venit.

  13. Vă dați de ceasul morții troli absurzi,că nu e cum vrea creierașul vostru subdezvoltat,sau nu,mai degrabă ne referim la mațul gros,că și acela are un creier mic,nu știați amărâților…da mațul gros e cel care gândește la voi troli putinisti,reiau…vă dați de ceasul morții că Moldova a înțeles pericolul nazismului rusesc.A înțeles,e chestie de viață și moarte,daca nu da la moaca rusofonă scaltoace acum,va fi târziu mâine.Troli nu va văd bine.Veti găsi gaura de șarpe unde sa vă ascundeți când vremea socotelilor va fi sosit?Ce zici Rollanson,axon, Gelu,salvamar,Bulab și alții că voi?Așa e că astă noapte nu veți avea somn?

  14. Eduard,am uitat de tine…și tu ai mat gros,deci și tu gândești la nivelul mațului gros.Incearca mâna lu Rollanson,poate te acceptă și vei avea parte de o felie de pâine.Altfel sărăcia te mănâncă.

  15. sărbătoarea naţională „Limba noastră”

    -la pro/tv busu
    nu credem ca a pronuntat altceva decat „in tara noastra vremea va fi”
    nu e o supriza deci ca prognoza aia e de obiceiul lor ZBANGHIE!
    (se refera la …..tara lor!)

  16. Paulian Ionescu Si cu asta ce ai vrut sa spui? Te manca orgoliul de putinist sa feliciti decizia ? Tu ori esti cu pensie speciala de fost nomenclaturist,ori esti genul ala de batran indracit care se impinge in mijlocul de transport sa prinda loc injurand un tanar student ,sau omul care vine frant de la munca.

  17. Unde este Sosoaca si Simion sa sara in apararea limbii romane din R.Moldova? Dar auristii unde sunt? Sau doar cei din Ukraina conteaza ca da bine putinului?

  18. Și voi vreți unirea când 40% dintre moldovani sunt ruși? Numai săracul Iliescu știa situația exacta de a aprobat independenta R.Mokdiva. S-a demonstrat științific că, actualii conducători politici globaliști habar nu au de situația din teren. Așa și cu tancurile Leopard. Politicienii dau din gură și habar nu au de situația reală din țările lor!

  19. Limba moldoveneasca alaturi de limba austriaca, braziliana ,australiana si mai ales americana ….

  20. Eduarde,

    CE ai castigat in UNELE, NU TOATE, cele scrise aici,
    PIERZI scriind mascat in CONTRA
    Linbii ROMANE.

    Ca Maia o fi CUM o fi, da’ daca a facut Limba ROMANA sa fie CE TREBUIA sa fie demult, sa fie primit.

    DACA Rusia facea din 1990 asta, altfel se scria Istoria AICI.

    De aia trebuie sa ne lasam fxxxxi de Ailalti, de FRICA Rusiei.

    NOI, Romanii suntem de vina ?

    Ia mai GANDeste !
    Daca te lasa …

  21. Distractia cea mai tare, cite urlete de durere crunta’n kur au fost la Kremlin astazi la auzitul vestii !!!!, mai tare diatractie ca asta nica ca se putea Cu cat o natiune e mai mica si o istorie mai subtire cu atat simte mai mult nevoia sa aiba o limba proprie! E oarecum logic. Limba proprie e cunoscuta ca fiind un element de baza al constructiei unei natiuni si a diferentierii de altele. Ce te faci cand insa un imperiu de secol 16-17, adica Rusia , apeleaza la argumentul lingvistic pentru a isi justifica mentinerea teritoriului imperial?Cred ca e prea complexa situatia pentru troli rusi complexati ca Rollanson,salvamar,axon si alti strengari si strengarite.

  22. De unde se vede cata aversiune provoaca cuvintele ,,roman/romana” in Rep Moldova. Nu aceeasi aversiunje le-o provoaca si pasapoartele romanesti.
    Moldovenii de peste Prut nu mai au constiinta apartenentei la natia romana.
    Auzi tampiti: ,,limba moldovineasca”!
    Daca te iei dupa acesti antiromani, atunci ar trebui sa avem tot felul de limbi: munteneasca, olteneasca, banateneasca, ardeleneasca, oseneasca, dobrogeneasca si dracu mai stie cate.
    Uite de-aia nu vreau eu unirea cu Moldova. Ne ajung dusmanii de acum……[Rumburak]

  23. Corina ,postac imbecilizat si cretinoid,pe rusii ii doare-n cursul saptamanii de numele limbii din RM.
    Va excitati degeaba ,deoarece inainte de acest eveniment ,Jirinovski si Dughin au exprimat clar ca Moldova ar trebui sa se uneasca cu Romania iar limba este cea romana !
    Dar voi in Romania cum ati actionat pentru aceasta ,impotentilor ? Vorbind romgleza ,manifestand pentru lgbt-isti,dand totul din tara strainilor,etc,etc.Ce ati facut pentru unionistii Vadim si Paunescu,inafara de faptul ca i-ati spurcat !
    Ati vazut Germania daca a avut acest ideal unionist cum a reusit ? A manca kkt cu polonicul pe forum este usor !
    Cand esti frustrat ,urasti pe toata lumea si abia astepti un moment sa injuri pe cineva ! Si acum de sub bocancul amerloc latrati la rusi ! Dar uitati ca SUA este putere mondiala nu Romania !La fel a fost si in ww2 cand urlati la URSS si v-ati intors ca niste potai umile si scheunati si acum ca v-au f. facut sovieticii.
    Valabil si pentru ceilalti rumburaki cretinoizi ,,mari patrihoti,, !

  24. Bai cioara dughinista, cine a inventat sintagma „limba moldoveneasca”? Nu rusii pe care-i pupi tu cu atata dragoste in c.r ? Crezi tu , cu mintea aia de cioara vopsita in patriot , ca rusilor nu le pasa” de numele limbii din RM”? Hai sictir!

  25. @ Corina (sau ghiță ?)
    Nu faceti decat sa înjurați fiindcă nu aveți argumente istorice și asta va doare.
    In rest, ați primit raspunsul perfect din partea celui/celei care a postat la 09:03.
    VEDETI pe Wiki DATELE ULTIMULUI RECENSĂMÂNT DIN Republica Moldova, câți s-au declarat MOLDOVENI, câți s-au declarat Români și câți s-au declarat Ruși.
    GENIILOR !?

  26. @Victor Grigor
    Ba Editat, limba moldoveneasca era inainte de formarea statului rus ,Editat si incult !
    Esti atat de Editat incat nici nu ai inteles ce am scris,mai ales ca nu am pomenit limba moldoveneasca !
    Decretul lui Lenin a stabilit ca fiecare republica are dreptul la limba proprie ,ciumete !
    Daca era interesul rusilor boratule ,ar fi trebuit ca cei care se imbranceau sa solicite limba rusa !
    De ce ,,patrihotule,,nu te duci sa lupti in ukropia pentru limba romana ,daca esti asa viteaz ,ca acolo este interzisa?
    Editat!!!

  27. Ca place, ca nu, limba moldoveneasca, ca si cea valaha dealtfel, nu e o inventie noua: consultati lucrarile cronicarilor mmedievali. Cronicarii moldoveni vorbeau foarte clar si raspicat despre limba moldoveneasca, si o considerau reprezentativa pentru Moldova. Ca sa nu vorbim de faptul ca in ambele voievodate medievale, identitatea etnică (incepand cu sec. XIX) era foarte clar delimitata una de cealalta. Moldovenii se considerau moldoveni, iar valahii valahi. Dpdv cultural moldovenii erau cu vreo 2-3 clase peste ceilalti, practic cea ce este astazi cultura nationala romaneasca, se bazeaza pe cultura moldoveneasca, astia din urma fiind influentati de cultura poloneza, maghiara, rusa, austriaca… A, ca dupa unirea celor doua voievodate, cei din sud s-au impus, alta mancare de peste. Pe de alta parte, daca o tara, asa zis suverana si independenta, alege sa-si defineasca (in Constitutie) limba, ca limba moldoveneasca, pe cine deranjeaza? Nu are dreptul s-o facă? Ma crucesc cand vad ca prevederile Constitutionale pot fi sterse prin norme juridice „inferioare”, cum ar fi acel vot de ieri din Parlament. O hotarare de acest calibru se ia prin referendum, in orice tara civilizata si democratica. Dar, se pare, ca aceasta tara asta a ales sa-si rezolve problemele „romaneste”, și a intrat cu brio in siajul fratilor vestici care au demarat deja actiunea de inglobare ei in tara noastra. Asta, din cate se vede, nu se va face in mod democratic, prin vot, foarte probabil prin forta si smecherie, folosind ca pretext, scuza etc. situatia tensionata din zona. Tind sa cred, ca acordul celor peste ocean a fost deja obtinut. Cine stie, vreodata vom afla si ce am dat la schimb pentru mangaiatul crestetului elevului ascultator. 🙂

  28. Ce-i aia limba moldoveneasca, sau limba romana? Duceti-va in orice piata in care vin ” fratii ” nostri de peste Prut si o sa-i auziti vorbind ruseste. Kakaia prablema?

  29. Cultul apocaliptic ,,La pastele cailor” spune:Da spune prostii!
    Limba engleză nu e cu nimic superioară limbii române!pe langa faptul ca adesea se pronunță total diferit de ce e scris,e lipsită tot adesea de reguli si logică,in plus e pe ici pe colo onomatopeica …e aiurea rau de tot.
    E atat de raspandita datorita puterii economice, financiare ,științifice si tehnologice a SUA.

  30. @von Haubitz de Cucuresti: Ce faci ics, ti-ai schimbat pseudonimul precum lupul parul? Naravul se vede ca e acelasi, unul de mincinos ordinar.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.