Sindicatele din Educație: „Nu ne-ați convins”

Sindicatele din Educație au anunțat că greva profesorilor continuă până când le sunt rezolvate solicitările. Într-un comunicat de presă comun, sindicatele explică motivele care stau la baza deciziei de a nu relua cursurile.

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în numele salariaților din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, cer în continuare Guvernului și partidelor aflate la guvernare să-și asume printr-un act normativ articolul scos din Legea Învățământului Preuniversitar și care nu a fost inclus nici în textul OUG 53/2023, ci doar în Nota de fundamentare a ordonanței, potrivit căruia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic.

Această atitudine a Guvernului României este interpretată ca o neasumare a Executivului de a aplica principiul menționat mai sus în noua lege a salarizării.

Atragem atenția că salariații din învățământ aflați în grevă sunt nemulțumiți și de promisiunea Guvernului de a aplica ipotetica grilă de salarizare pentru învățământ în maximum trei ani, solicitând scurtarea acestei perioade.

Menționăm că și majorările salariale prevăzute în OUG 53/2023 au fost respinse de federațiile sindicale, după consultarea membrilor de sindicat aflați în grevă, aceștia considerând sumele prea mici.

După cum am spus încă de la început, această grevă nu este doar pentru salarii. Acest protest extrem este și despre viitorul educației, despre percepția pe care o are societatea asupra meseriei de dascăl.

Însă, modul în care Guvernul și liderii partidelor politice aflate la guvernare au gestionat evenimentele ce s-au desfășurat începând cu 10 mai 2023 (primul miting organizat de angajații din învățământ) și până în prezent ne face să credem că, după ce se va încheia această grevă, vor reveni la vechile obiceiuri, adică: vor continua să nu investească în educație și în angajații din învățământ.

Aici, domnilor politicieni, domnule Președinte, este problema. Nu ne-ați convins că, după încheierea grevei, veți investi cu adevărat în acest domeniu.

Iar primul exemplu în acest sens este că nu v-ați asumat printr-un act normativ că, odată cu apariția noii legi a salarizării, salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu pe economie.

Ținem să vă reamintim și că unul dintre punctele pentru care colegii au semnat pentru grevă este creșterea finanțării.

Degeaba ați votat în Parlament o lege care prevede alocarea pentru învățământ a unei finanțări egale cu minimum 15% din cheltuielile bugetului consolidat, dacă nu aveți de gând să o și respectați și veți proroga aplicarea acestui articol, așa cum ați prorogat, timp de peste 10 ani, articolul privind alocarea a 6% din PIB pentru Educație.

Spunem asta pentru că, deja, pe surse, am aflat că nu veți acorda, începând cu 1 ianuarie 2024, ceea ce prevede Legea Învățământului Preuniversitar, pentru că bugetul nu permite această „cheltuială“.

Aveți însă 6 luni să vă pregătiți. Aveți 6 luni în care puteți reforma statul, în așa fel încât, de la 1 ianuarie 2024, să puteți acorda minimum 15% din cheltuielile bugetului consolidat pentru învățământ.

Avem nevoie de educație, iar educația are nevoie de finanțare! Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională!

Și nu numai pentru noi, angajații din sistem, ci și pentru cei peste 3.000.000 de elevi în spatele cărora vă ascundeți și pe care încercați, prin declarații, să-i întoarceți împotriva noastră!”, se arată în comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

16 Comentarii

  1. Cerșetori,de ce nu vă asumați în primul rând educarea copiilor, performanța trebuie să fie pe primul loc apoi vor veni și salariile, și dacă nu vă convine mergeți în privat,sper că acest guvern nu îi va plăti pe perioada cât au fost în grevă

  2. Da nu mai veniți de loc la școală, stați liniștiți pe plajele din bulgaria și grecia…
    Cu voi sau fără voi tot același efect se produce asupra loazelor!…
    Asta-i nu-i învățământ ci clan mafiot organizat în furtul banului public…
    V-ați obișnuit să furați timp de 33 de ani, în schimb n-ati produs nimic…decat analfabeți functionali!…

  3. Profesorii si sefi de sindicat vor sa creeze un partid sprijinit de aceasta greva inselatoare . Problema lor este insa cum vor reactiona cetatenii .Guvernatii vor pune in practica toate deciziile de democratizare , legea salarizarii , legile pensiilor si toate celalalte pina la sf anului .deja societatea a inteles ce vor sa faca sefii de sindicate doar ca ata nu e treaba lor .Daca profesorii depasesc termenele ca reprezinta obtinerea diplomelor in cazul elivilor din clasele terminale atunci se vor confrunta cu societatea civila ceea ce nu le dorim .La clasa profesorii , daca nu inceteaza greva , vot fi priviti cu rautate ca si cei care i-au sprijinit .Guvernul a oferit tot ceea ce profesorii au dorit .Anul scolar trebuie reluat degraba fara ezitare

  4. De fapt ceea ce cer sindicatele acum, nu ține de Guvern, ci de Parlament. Mai precis, de partidele politice. Și uite cum apare necesitatea unui pact politic. Exact ce a propus domnul Președinte. Ce coincidență, dom’le! Ce Președinte vizionar are Patria noastră! Chiar nu înțeleg de ce la Legea educației propusă de domnia sa s-au depus 1000 (o mie) de amendamente.

  5. Vreti sa crape lenesul de Sibiu … acum cind a prins curaj sa zboare cu avionul? si sa sa-i stricati vacanta permanenta de tip „long live”? Totusi daca tot se prelungeste greva, ar fi bine sa se „ingroase” numarul de grevisti de toate tipurile, poate poate, vor fi alegeri anticipate…poate pleaca majoritatea trintorilor tradatori (pe care-i vedem de 20-30(+) de ani dar si „lupii tine” n-ar face rau sa parasesca parlamentul si structurile guvernamentale) si poate se va umple parlamentul cu adevarati patrioti care sa tina la Romania si la romanii.

  6. @nelu să-ți dea Dumnezeu să ai un copil și să rămâi cu 700 de lei pe lună din care să trăiți amândoi (plătești ,rata,si utilități) și să ai tu grijă de el cu dragoste….. să te bucuri de copil … așa să te ajute Dumnezeu …. jigodie de om ….

  7. Toti ati pupat manipularea pe baza de: Lideri de sindicat cu venituri uriase! Nu e vorba de lideri, e vorba de cadrul didactic sau nu obisnuit, mentinut in saracie si cu demnitatea plus respectul calcate in picioare de hoiturile din politica! E vorba de orice cetatean umilit nonstop prin diferite forme de gloata politica cu sustinere stelara la alegeri. Intreb si eu, pe toti care arunca cu dejectii si ura spre cadrele didactice:
    – Daca ati fi cadre didactice cu facultate si profesionalism, ati merge la serviciu pe un salariu lunar de 2.300 lei, muncind cel putin 8 ore zilnic?
    – Acceptati ca un cadru didactic sa munceasca pe o mizerie de salariu lunar de 2.300 lei si hoiturile din politica lucrand maximum dar doar cateva ore(2-3 ore) din 24, 2 zile jumate pe saptamana pe un venit de peste 15.000 lei si isi bat joc de tot ce inseamna Romania si copii tarii haituind toate entitatile din clasa de mijloc pe care le mentin in saracie? Oricum, cadrele didactice nu sunt platite pe perioada grevei(ordonanta data in primele zile de greva impotriva mitingurilor=democratie…canci) dar politicienii indiferent ca muncesc 2-3 ore saptamanal sau nu, isi incaseaza venitul lunar!

  8. nelu esti aerian ! ce știi tu despre munca la catedră? Tu ce performanta ai făcut? Ce studii ai? Cam pe ce loc erai in clasamentul clasei?
    Te impiedicau profesorii să studiezi
    acasă, sa-ti faci temele?
    Poti să postezi o parere avizată, pertinentă despre un domeniu pe care il cunosti in bună măsură , nu de la volanul camionului sau dintrun birou unde invarti toata ziua niste hârtii.
    Toți elevii după clasa a 8-a merg la liceu fara examen de admitere si ajung in fata examenului de bacalaureat. Nu e ceva normal, CORECT! Zece clase obligatorii, atat.
    In ciclul superior al liceului ar trebui să intre prin examen cam 40% din cei care termina 10 clase. Ceilalti 60% sa mearga spre invatamantul profesional pentru a dobândi o meserie.
    Ps. Nici cu ajutorul SRI, FBI daca cauti strungari , frezori,etc care sa lucreze pe masini cu comanda numerica nu gasesti. La fel stau lucrurile cam la toate meseriile.
    La ce-i foloseste o diploma de BAc’ daca el nu este apt pentru invatamantul superior la universitatile de stat.
    Lăsăm la o parte fabricile de diplome!

  9. Guvernul mafiot are bani kklau doar pt licitatii trucate, pensii speciale, salarii halucinante pe frecat duda la stat !! Cand vine vorba de educatorii copiilor nostri, mint cu nesimtire ca nu au…

  10. Prost si idiot sa fie Guvernul sau Presedintele sa va mai dea vreo importanta !
    Suspendarea platii salariilor la toti extremistii sindicalizati pe 4 luni si desfacerea contractelor de munca cel putin la 50.000 de taietori de frunze la caini din Educatie, asta meritati
    Plus haituiala care vine din partea elevilor si parintilor acestora
    Poate va da prin cap sa dati foc la scoli,ca aici ati ajuns

  11. Convinsi,sau nu,o sa va dea astia afara pentru ca alceva ce sa mai faca cu voi in „invatzamant” si ramaneti shomeri cu studii doar la spalat vasele in carciumi pe litoral cat ii sezonul de mare,apoi,’mnezeu cu mila,ca ce nevoie are tzara asta de unii care nu si-au terminat treaba pentru care au fost platiti luna de luna de asta toamna pana acum,asta daca astia de la guvernare nu va impun sa dati si banii inapoi ce vi i-au dat degeaba,plus prejudiciu adus parintilor care au facut zi de zi efortul de a-si trimite copiii la scoala ca niste neica nimeni acum sa nu le incheie copiilor situatia scolara si anul de studiu si astfel sa le produca lor,in primul rand,complicatii.Vedeti ca furtuna ce o produceti este,pana la urma,contra voastra si este deja mai aproape de voi de cat va este camasa.

  12. Lasa ma ca v-au convins aia de la AUR si USR cu functii la guvernare, daca iau puterea.
    Uite ca se poate.
    Pe vremea lui Petrov niciun sindicalist din invatamant nu sufla de frica dosarelor si puscariei. Acum fara dosarul lui Petrov desupra capului, isi fac de cap sacrificand copiii. Hai mars!……[Rumburak]

  13. Ar trebui sa-i declare din oficiu pe elevi promovati, cu treapta si bacul luate si sa faca greva cat le-o place.
    Eu asa v-as face, ca sa va satur de greva……[Rumburak]

  14. Eduard M?tZ ot CZernowitZ 
    nu iti e rusine să debitezi asemenea mizerii ?
    Ai fost dintre leprele clasei?
    Ești nerecunoscator față de cei care te-au invatat să scrii si sa citești.
    Profesorii ti-au dat o diplomă .
    Tara are mulți nesimtiti,ignoranti și hoți !

  15. @andrei ionescu: propagandistule,am invatat din manuale ,nu de la profesori,care au capetele la fel de seci ca al tau Nu sunteti buni de nimic ,nu va place munca
    Daca era dupa profesori,eram azi fara scoala,ii doare in tuhas de elevi
    Daca va da afara va face un bine,va apucati de munca nu vacante de peste 100 de zile pe an si trai pe vatrai pe ciubucurile de la parinti

  16. Zice acest individ Eduard M?tZ ot CZernowitZ  ca profesorii au capete seci ca al meu.
    Profesorii după vreo 17-18 ani de studii + examene de grade au capetele seci ? Ce sa ceri de la acest individ? E din alta clasă .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.