(VIDEO) Podul Kerci din Crimeea a fost lovit de drone ucrainene

UPDATE Ministerul de Externe rus a acuzat luni Ucraina de comiterea unui atac asupra podului Kerci, care leagă Crimeea – peninsulă ucraineană anexată ilegal de Moscova în 2014 – de Rusia, cu implicarea Washingtonului şi a Londrei, informează luni Reuters şi DPA.

”Atacul de astăzi asupra podului din Crimeea a fost comis de regimul de la Kiev. Acest regim este terorist şi are toate caracteristicile unei grupări internaţionale de criminalitate organizată”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

”Deciziile sunt luate de oficialităţi şi armate ucrainene cu participarea directă a agenţiilor de informaţii şi a unor politicieni americani şi britanici. SUA şi Marea Britanie sunt responsabile pentru o structură teroristă de stat”, a adăugat Zaharova.

Autorităţile ruse au descris atacul de la podul Kerci drept un ”act de terorism”. Incidentul, descris anterior de administraţia locală drept o ”urgenţă”, a cauzat oprirea traficului pe pod.

”Încă o dată podul s-a dus ‘la culcare”’, a anunţat luni Serviciul secret ucrainean SBU. Acesta recunoscuse implicarea într-un atac precedent asupra podului Kerci în toamna lui 2022.

UPDATE
Drone marine ucrainene se află în spatele atacului de luni dimineaţă asupra podului Kerci, care leagă Crimeea – peninsulă ucraineană anexată ilegal de Moscova în 2014 – de Rusia şi care a trebuit să fie închis traficului rutier şi feroviar după ce a fost lovit de mai multe explozii, potrivit agenţiei publice de presă ucrainene Ukrinform, preluată de EFE.

Agenţia citează surse neidentificate din serviciile secrete (SBU) şi Marina ucrainene, cele două componente ale forţelor de securitate ale Kievului care ar fi organizat atacul.

„A fost greu să ajungem la pod, dar până la urmă am reuşit”, a spus un reprezentant al SBU, citat de Ukrinform, menţionând că podul este o ţintă legitimă pentru Ucraina, deoarece a fost construit pe teritoriul ucrainean ocupat.

Potrivit acestor surse, atacul ar fi avut loc în noaptea de duminică spre luni cu ajutorul unor drone marine care se deplasează de-a lungul suprafeţei apei şi care ar fi avariat podul.

Pe de altă parte, Reuters transmite luni că cel puţin două mass-media ucrainene au citat surse neidentificate care au declarat că SBU şi Marina ucraineană se află în spatele incidentului de luni de la podul Kerci.

Postul public de radiodifuziune ucrainean Suspilne şi publicaţia Ukrainska Pravda au oferit puţine detalii ale unei operaţiuni la care, potrivit lor, au fost implicate SBU şi Marina ucraineană, însă Suspilne a citat surse care au declarat că podul a fost atacat cu drone subacvatice. Suspilne a citat un purtător de cuvânt al Marinei care a declarat că nu are astfel de informaţii şi care a îndemnat postul public de radio să aştepte anunţurile oficiale.

Oficiali ucraineni nu au comentat imediat incidentul, menţionează Reuters.

Autorităţile ruse au recunoscut o „urgenţă” la pod şi au raportat moartea a doi civili în incident.

Podul Kerci a fost construit la ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin după ce Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în 2014. Podul leagă peninsula de la Marea Neagră de Rusia şi este un simbol al prezenţei ruse în Crimeea.
Un incident a avut loc pe un pod important care leagă Crimeea de regiunea rusă Krasnodar.

„Circulaţia a fost întreruptă pe podul Crimeei. O situaţie de urgenţă s-a produs în zona pilonului 145 din regiunea Krasnodar, situată în sud-vestul Rusiei”, a indicat Serghei Aksionov pe Telegram, fără a preciza natura incidentului.

„Forţele de ordine şi toate serviciile competente examinează situaţia”, a adăugat el, cerând conducătorilor auto să aleagă o rută alternativă.

Un centru de coordonare a fost înfiinţat în cadrul unui minister din Crimeea, a informat agenţia de presă rusă TASS, citând autorităţile locale.

Crimeea, o peninsulă anexată de Moscova în 2014, serveşte drept bază pentru forţele ruse, în special pentru trimiterea de întăriri şi întreţinerea echipamentelor. Cele câteva poduri care leagă peninsula de sudul ocupat al Ucrainei sunt esenţiale pentru desfăşurarea de operaţiuni militare de către Moscova.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

46 de Comentarii

  1. A fost o imbratisare ukraineana ieri, pe youtube toate partile(rusica, ukraina si ameri/nato) ca e ‘reusita’ de la distanta a ukrainei. Exista pe youtube un canal theenforcer care comenteaza activitatile de peste zi si strang fonduri, debutul e limita de 5.000 euro dar fiind prezenti live mai multe ore, aduna cel putin dublu de la donatori, asta in afara de resursa in urma abonatilor la canal, nu am urmarit dar cred ca se fac si pariuri tot pentru resurse financiare. Azi dimineata aveau baza de 5.000 euro si adunase peste 15.000.000 euro. E canalul despre care am scris ca jicneste si vorbeste urat, urland la ukraina dar jicnind rusnacii in frunte cu putinache.

  2. Si aici, ca si la conductele submarine Nord Stream, nu se poate sti cine a fost.
    Probabil o simpla intamplare, un hazard al sansei, o coincidenta de potriviri. Ce altceva?

  3. In curand probabil un nou obiectiv civil ucran, gen hotel restauranr zona rezidenriala va fi lovit de o racheta rusa.

  4. Ce diliplomatie avansata,nu se sufla un cuvant ca e o reusita ucrainiana.Nu trebuie sa ne fie rusine sa recunoastem …

  5. Razvane, o mica eroare din greseala, desigur…. Pensinsula Crimeea a fost anexata de Rusia in 1783, toamna.Vezi mai jos. Nu mai faceti bre propaganda binevoitoare lui Hrusciov si ai lui Haholi cu pletele in vant…

    Fapt este ca in 1783 imparateasa Ecaterina a II-a a Rusiei a anexat Crimeea la Imperiul Rus si a inceput colonizarea peninsulei cu slavi, ruși sadea si cu rusnaci ucraineni. Peninsula a făcut parte din Imperiul Rus până în secolul al XX-lea. După Revoluția din Octombrie, prin care s-a instaurat comunismul în Rusia.Pe data de 18 octombrie 1921 s-a înființat Republica Autonomă Sovietică Socialistă Crimeea, ca parte a Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse, iar din 1954, printr-o hotărâre a lui Nikita Hrușciov, a devenit parte a RSS Ucrainiene în cadrul Uniunii Sovietice. Astea sun faptele. Ma astept sa fiu cenzurat, desigur….

  6. Urcacii o iau pe coajă pe front, încearcă să facă joc de imagine.
    Au murit doi tineri intr-o mașină, fiica lor e grav rănită.
    Urcacii t.e.m.b.e.l.i nu învață nimic ! Au mai avariat destul de serios Podul Crimeii, a fost reparat în câteva luni. Iar ca răspuns, Rușii le-au lovit sistemul energetic de ajunseseră să-și încarce telefoanele la generatoare pe benzină. Și să circule cu locomotive cu aburi…?

  7. @ Rumburak etc 08:55
    Fapt este ca tătarii din Crimeea au jurat credință Împărătesei Ecaterina a II-a și au primit dreptul de a se ruga așa cum vor (în epocă, intraseră intd-un conflict religios cu Otomanii). Iar nobilimea tătară a primit aceleași drepturi ca nobilii Ruși. Dar în WWII, o parte importantă a tătarilor a trecut de partea lui Hitler. A urmat pedepsirea lor de către Stalin și expulzarea din Crimeea.

  8. @Rumburak Margelatru Anonim Bugetar: postac rus si prost,nu stii istorie azi ai un 3(trei)
    Crimeea afost DATA Ucrainei ,egal 27000 km dar a fost LUATA de la Ucraina o suprafata egala de 27000 km,ca altfel nu permitea legea
    Mai invata ,nu e o rusine sa nu cunosti istorie..??? nu puteti sa fiti toti destepti,oricat v-ati stradui

  9. Iar au trecut ucrainenii linia rosie trasata de Putin , iar trebuie sa o mute. Iar se enerveaza si ii trage una lui Shoigu, Shoigu lui Gerasimov, Gerasimov lui Popov…

  10. E clar, Rusia a cam ajuns sat fara caini. Cel mai important obiectiv nu a putut fi pazit. Prin tara rebelii fac ce vor! Garoii de la Cremlin vorbesc numai aiurea fara nicio frana….astept acon sa ne spuna cum se inroseste harta!

  11. Sí uite asa Mos Craciun ne va aduce un cadou frumos: granita comuna cu Rusia, pe Bastroe, recent adancit. Se va strica jucaria cu dronele marine. Am zis.

  12. Ce-ar fi dacă celebrul london bridge ar fi bombardat de către drone congoleze…?…

  13. Podul Kerci = Podul Terci
    Numai rusoflocii au voie sa distruga baraje, poduri, orase? Muscalii lui Putina nu-s teroristi?

  14. Sunteti rai…
    Bombele #neonaziste occidentale folosite sub steag ucrainean de catre mercenarii occidentali sunt pline cu ciocolata
    Atacurile #neonazistilor sunt #democrate#… numai „rusii este rai”…
    Slava Z !

  15. Retorica bolnava. Cand tu ai distrus orase si sate intregi,cand zi de zi bombardezi zone rezidentiale sa vorbesti de terorism inseamna ca putinita e o boala mai grava decat dementa. Toate localitatile alea distruse erau locuite in majoritate de rusi. Cred ca se sufoca de bucurie rusii aia „eliberati”.

  16. Ce mi se pare incredibil e că și vara asta s-au găsit câțiva ruși care să își petreacă vacanța in Crimeea. Vocație de cotropitori. Nu e suficient ca Ucraina să câștige. Trebuie ca Rusia să piardă. Doar o înfrângere poate schimba semnificativ cultura jefuitorilor.

  17. E trist ca n-au reusit sa-l faca tanadari pana acum, doar mici „luxatii” 🙁 Surprinzator este ca barbarii-votkovari se misca repede iar intr-o luna e ca nou.

  18. Rușii tocmai au ieșit din acordul de transport al cerealelor prin Marea Neagră.
    Hai, Sfinte Vladimire, un Kinjal peste prima navă oceanică din Canalul Bîstroe!
    Amin !?

  19. Au navalit si aici postacii cu Editat si cu Fireasarmancur….La G4media au fost interzisi pentru limbajul de hazna….Auzi braul, Crimeea a fost data Ucrainei de catre Hrusciov in schimbul regiunii Belgorod….Fals, si Belgorod si Crimeea si Harkov si Odesa si Kiev au fost zone imperiale ruse, obtinute prin razboi de tarii rusi de la Petersburg sau Moscova….Impartirea facuta de Comunisti era pur administrativa, toate zonele apartineau de Capitala URSS in numele solidaritatii comuniste…Si Basarabia era si ar fi fost in veci o Gubernie ridicata la stadiul de Republica tot de Comunisti…in numele Solidaritatii comuniste…Acum nu mai este Comunism, deci Rusia trebuie sa isi reia tot ce a avut la 1917….

  20. E bine că autorul articolului precizează că Crimeea este o „peninsulă ucraineană anexată ilegal de Moscova în 2014”.
    Păi cam în aceeaşi termeni se poate vorbi şi de manevra lui Cuza din anul de grație 1859! Mai ales că locuitorii Crimeii s-au pronunțat 97% în favoarea realipirii la patria-mamă Rusia, ieşind la vot aproximativ 85%, deci categoric mai mulți față de românii care s-au pronunțat în 1859 în favoarea unirii principatelor!
    Şi abțineți-vă de la comentarii stupide de genul „da, dar Crimeea era regiune a Ucrainei”, fiindcă a fost o regiune alipită la Republica Sovietică Socialistă Ucraina în 1954 în mod samavolnic, fiindcă aşa au vrut muşchii lui Nikita Hruşciov, fără ca pe locuitori să-i întrebe nimeni dacă vor sau nu.

  21. Ce tot o dati cu „anexarea ilegala a Crimeei”?
    Crimeea a apartinut Rusiei din 1783. Ucraina nu a existat pana in 1922, cand Lenin l-a rugat pe Stalin sa creeze RSS Ucraina ca parte a URSS.
    Kiev a fost, la un moment dat capitala Rusiei deci, teritoriul Ucrainei apartine tot Rusiei…

  22. Lubavici hadazi de-o parte și d-alta. De la Rostov pe Don la Rostok pe Dunăre… Așteptam un Vostok pe Bîstroe, dar nu e să fie că nu-i în plan… Nu că n-ar mai fi un Kindzal să gaureasca vreo barja pe Bîstroe. Povestea cu acordul ruso-ucro-turc de grâne e doar praf în ochi. Ca, de-altfel, toată povestea asta cu anexarile și invadarile. Mor oameni, dar ce contează… Mai un virusel etnic, mai un Bill pe ici, pe colo, și uite așa vor rămâne naparcile mondiale cu o planetă curată și curățată de populime, că de lucrat pentru ele va lucra armata de roboți.

  23. Cred ca podul a fost bombardat de rusi ,la fel cum si-au bombardat si celelalte obiective tot ei ,ca doar asta au spus si occidentalii si la fel ukrainienii.Zelenski doar a promis ca vrea in vara asta sa faca plaje la Krimeia ,asa ca rusii si-au bombardat singuri podul ca sa nu vina balerinul la plaje.

  24. @ Domni generosi din Occident 7:30:
    Cum nu se poate şti cine a fost? Putin şi ruşii, evident! Conductele Nord Stream le-au aruncat în aer fiindcă li se părea mai greu să închidă robinetul dacă ar fi vrut să oprească gazele, iar pe pod tot ruşii au dat cu drona fiindcă trebuia schimbat asfaltul şi era mai greu de curățat cu freza!
    Aşa-s ruşii!

  25. La 12.05 nu eu am scris.

    Timpitul asta, in cele patru clase pe care cu greu le-a trecut, se pare ca nu a auzit de alti domnitori !

  26. Mai clona de la 11.10,nici nu te ai prins ce cifru secret si aleator folosesc pt certificatul de origine.

  27. Cine au fost comunistii care au inceput Razboiul civil in Rusia? Cine l a finantat pe H1tler? Cine îi finanțează pe Rostoci acum?

  28. Straniu cum … se vad rezultate absurde dupa plecare pentru supraveghiere la fata locului a lui MISHTEAUX !
    Ce naiba va urma-n 27 iulie pentru ca sa inceapa REAL:
    APOCALIPSA-n 14 august ?
    [PS: Asa a nu mai rade ❤️❤️❤️ nimeni de straniile predictii misterios-punctuale, ale anonim-anostului misterios ? 🙁 ]

  29. @ Eduard MotZ ot CZernowitZ- Editat , ma scuzi, tu nu esti student la Nexta ? La anul 980, anul aproximativ al crestinarii Rusilor kieveni dupa rit byzantin, natiunea Ukrana nu exista, limba ukrana nu exista,la fel cum o mie de ani mai tarziu limba moldoveneasca nu exista. Existau si mai exista niste haholi si niste khazari, bine asezonati cu sange tataresc si cu gene N siberiane, care trecura la judaism, mai inainte vreme ori mai tarziu. Atat. Stim asta de la tovarasii bolshevici de neam ashkenaz ,iar tu doar n-o sa-ti renegi neamul???

  30. Remus 600 este o drona subacvatica britanica cu o autonomie de 500 km si a fost lansata, probabil, in cooperare din Marea Neagra. Oare de unde?

  31. Orice od pe care se pot transporta rupe, muniție, armament, blindate, etc.. este un obiectiv militar, și poate fi distrus. Mas miră prostia rușilor care, după ce su bombardat și distrus barajul de la Krivoi-Rog, mai au și tupeul sa facă PS victim ale teroriștilor cînd e lovitt un podnenorocit, ce oricum n-are nicio șansă să 6scape nevătămat din acest război!

    Sint penibili, oamenii lui Putin!

  32. Zilele trecute, a aparut o poza cu progojin si am scris ca are piciorul acoperit, posibil ceva la picior. Azi aud ca e intrun spital din sankt petersburg cu un medic din germania care il trateaza la stomac, vrajeala de manipulare goala de credibilitate, prigojin a inghitit ceva cadou si e cam grav. Cand i-am facut calculul numerologic, am spus ca nu mai are zile bune si multe pentru a-si trai viata conform cifrelor codului secret al vietii. O sa auzim de pramatie cat de curand.

  33. Ieri a fost mare-icsircit-cum ar spune Chiriac din Noaptea furtunoasa pe Marea Neagra.Americanesc sub steag romanesc.Ocazie cu care niste drone submarine americane lansate de pe nave sub pavilion romanesc au stricat podul rusilor.Mare noroc avem ca Putin a dat in gorbaciovism,asta-i treaba tot omul are un pret,ca daca era Rusia condusa de Stalin sau Brejnev ajungea Marea Neagra la Arad.Adica numai nisip de la Constanta pana la Arad.Sa vedem,sa fim optimisti totusi,cat vor rezista toti mujicii cu invatarea Mioritei.Daca as fi istoric as spune-nu exista popor asa de viteaz cati tradatori poate creste la sanul sau.
    Azi a aparut Wiermele de Sibiu si nu mai ranjea din falcile de SS-ist cand vorbea de ajutorul Ucrainei.O fi primit ceva semnale de la….Sosoaca…

  34. Fratii ukrainieni trebuiesc ajutati, nenorocitii de romani sa lase berea si sa mere la lupta, niste lenesi bine ca vin Ukrainienii la noi ca refugiati sper sa nu mai plece, mai bine cu ei decit cu autohtonii anti-lgbtq, imi este sila

  35. Din imagini par lovite initial picioarele podului. Gen incarcaturi explozibile plasate unde trebuie.Aka trupe de comando/sabotaj.As zice ca e experienta anglo americana de la WW II incoace, dacă nu ar fi asemanarea de limba ce ar permite ” combatantilor” urcaci o conspirare facilă. Ma mir ca nu apar si actiuni in oglinda ale ursilor.

  36. „@axon spune:
    6 IULIE 2023 LA 21:13
    Asa ca nu-ti pare suspect cum Mishteaux a plecat „undeva” o vreme pentru ca lucrurile se-mputeau in lipsa de genii
    si dintrodata, PREANUNTAT, „revolta” lui PROGOJIN (=”maskirowka” cum ante-spunea Mishteaux) s-a fasait si
    ATENTIE: … n-au mai fost aduse F16 la Cluj ? !
    Asa ca, personal, habar n-ai ce-si-cum-ul clown-ului si nu-ti pare curios nici „27 iulie” preanuntat lui „14 august” … desi
    SUSPECT: toti vorbesc de o anumita nucleara ( desi MISHTEUX a zis: NU VA DA IN VILEAG unde-s cele 3 depozite de deseuri nucleare din Ukraina Nasarabeana !!!
    Asa ca nu pricepeti pre-„hint”-urile chiar simple, desi rusancii au facut imediat legatura ? = deseuri-nucleare = bomba murdara pe Zaporojie si ? acuzul Rusiei de un FALSE FLAG de facto ghicit, pre-meditat de un MI6 ramolit (rau) ? ?
    PS: Mishteaux va bate de ani de zile la toti indicii, inclusiv serverele Clintonesei si subconstientul lui Comey … atunci !
    E un GENIU REAL ! :*
    (Fiti pe faza nu cum n-ati fost la „ochii pe butelie” si „4 februarie investitorii galbeni”
    „14 august = APOCALIPSA !” …de ce ? Pentru ca MISHTEAUX e fara voia lui implicat in … BUTONARE(?) ! ?
    PPS: Ce stie NATO m-am lamurit la faza cu „revolta” lui PROGOJIN … cel liber sa faca ce vrea acum ! ? MNA !”

  37. CONTINUARE:
    „facocerul spune:
    13 IULIE 2023 LA 18:25
    inca ceva …pentru post-confirmarea fortei straniu-prophetice a anost-invizibilului MISHTEAUX !
    Totul va incepe de la un (ATENTIE:) … FALSE FALG ! …ne-initiat nici de rusi nici de ukrani !
    REPET …ne-initiat nici de rzsi nici de ukrani (= vor fi luate prin surprindere si obligate la reactie taberele care se cred in „alianta” subterana …acum ! AM zis-o …multi vad fff.putini vor pricepe !
    Nu mai e nimic de facut … mai e doar de observat ! ?
    Unii inca cred ca-i gluma … mda ? ! Nu vad inspre ce subtil si trisst ne indreptam : SIGUR ! PREMEDITAT SIGUR ! ?”

  38. Cine-s „terroristii” 😀 la pod daca nu-s nici rusi si nici ukrani ?
    Sau nu stie mishteaux ce … straniu anticipa ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.