Slovacia a trimis avioane de luptă Ucrainei

Primele patru avioane de vânătoare MiG-29 slovace au fost livrate Ucrainei, a declarat joi o purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării al Slovaciei, informează AFP.

„Primele patru avioane de luptă MiG-29 au fost predate forţelor armate ucrainene”, a anunţat într-un comunicat Martina Kakascikova, dând asigurări că celelalte nouă aparate promise vor fi livrate „în următoarele săptămâni”.

Potrivit comunicatului, transferul a fost efectuat „de piloţi ucraineni, cu ajutorul forţelor aeriene slovace”.

Din totalul celor 13 avioane de vânătoare slovace, trei vor fi utilizate pentru a furniza piese detaşate.

Bratislava declarase anterior că va livra Kievului şi o parte din sistemul de apărare antiaeriană Kub.

Slovacia a anunţat miercuri că a obţinut de la SUA o ofertă pentru arme în valoare de peste un miliard de dolari, la preţ redus, în compensaţie la aparatele sale MiG-29 de concepţie sovietică promise Ucrainei.

Oferta americană include 12 elicoptere noi de tip Bell AH-1Z Viper, cu accesorii şi antrenament de piloţi şi de tehnicieni, precum şi peste 500 de rachete AGM-114 Hellfire.

După Polonia, Slovacia este a doua ţară membră a NATO care promisese avioane ţării atacate de Rusia din februarie 2022.

Recent, Ucraina a refuzat să confirme pentru AFP numărul de aparate MiG-29 pe care le are în serviciu, însă, potrivit unui raport World Air Forces 2023 al Flight Global publicat la sfârşitul anului trecut, această ţară ar avea 43 de asemenea aparate.

Kievul a cerut de mai multe ori aliaţilor săi occidentali să-i trimită avioane de vânătoare şi bombardiere moderne, în speranţa că va obţine aparate F-16 americane.

Bratislava speră să înlocuiască avioanele sale de vânătoare cu F-16 americane, până în ianuarie 2024.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

17 Comentarii

  1. Perfect ! Piloții ruși își continuă antrenamentul în poligon cu ținte arhicunoscute de ei, iar la ei acasă se face un vid aerian bun pt rachete rătacite ori ba. Iar amerilocii număra de zor cocoparale cu ptofit cinstit. Pai nu-i bun războiul ? ?

  2. Cu câteva Mig-29 proiectate acu’ 50 ani, doar mai trimiteți niște prăpădiți de piloți urcaci debutanți să are terenurile mănoase ale lu’ BlackRock, Vanguard, Monsanto…
    CRIMĂ CU PREMEDITARE !?

  3. E cazul ca Slovacia sa se grabeasca cu obtinerea de F16 amerloce (chiar daca acestea sint cele care au bombardat Vietnam-ul), deja cu livrarea de astazi au o bila neagra pe tabloul rusilor …

  4. Slovacii au cerut 900 milioane pentru avioanele date ucrainienilor. Branza-i pe bani si la ei. 🙂

  5. Rusii au rachete care le trimit de la 2 mii de km. Pacat de avioanele astea.

  6. Te scarpini in c… cand nu te doare de dragul a unui popor care nu merita respect.

  7. Sau făcut de râs !…slovacia și migurile,vaca cu chiloți de tablă!…o țară cât două județe…putea să le dea pe toate că oricum n-avea ce să facă cu ele…
    Ma mir că nu le-a dat si vreo două cuirasate si un port avion!…

  8. Astia isi bat joc de Zilinschi. Ii trimit cimitirul lor de fiare vechi. Mai bine apelau la sibienii lui Cioaba care sunt experti in afaceri cu fierul vechi.

  9. IDIOTII din aceste zile trebuie sa aiba un nume…acesta este SLOVACIA !

  10. Bai troli superbi ,nu va dati in petec.Se sparge fiara in voi de atata suparare.Cui dam premiul ineptiei la acest capitol:sunt doi superdestepti muritori de foame si fara caracter:Rammstein si gheorghe.Bravo baieti.Meritati o ciorba cu bors ucrainean ,sa va iasa pe nas.Vana de bou nu-si mai are rostul.

  11. Se face totul pentru a prelungi confruntarea. Între timp oamenii mor, deoarece așa e la război. Mi-e tare teamă că, la final, Ucraina și NATO vor pierde lamentabil acesta confruntare. Cine plătește pagubele și, mai ales, cine învie morții?

  12. Asta nu inseamna ca Slovacia sau NATO e in razboi cu Rusia. Nooo, e doar asa de mentinerea pacii. Si daca Rusia ar ataca maine Slovacia ar fi doar pentru ca rusii sunt niste barbari care ataca fara niciun motiv tari suverane iubitoare de pace si democratie. Exemplu graitor e Ucraina cu un guvern prietenos, pasnic si iubitor care vroia sa intre in UNICEF dar nu a fost lasat de barbari.

  13. E criză economică, inflație, petrolul scump in europa. Probabil e foarte scumpă intreținerea, meintenanța, acestor patru avioane pentru o țară mică și fără resurse, cu istoria cât u SMS, sacrificată de Ursula și american,.așa că mai bine le-a ”dăruit” ukranului sinucigaș..

  14. Toata noaptea nu am dormit de grija MIG-urilor slovace, donate fratilor Ukroizi. Cand am auzit vocea firava a domnisoarei KaKaCiscova, m-am linistit ca cele 4 avioane, dotate cu munitie Patriot, adica adaptate la munitia NATO, au ajuns cu bine la destinatie. Ma duc sa dorm linistit stiind ca cerul albastru al Estului Europei va fi aparat de 4 (patru) avioane, noi noute de 4 decenii, cu modificari facute peste noapte pentru a adapta munitia NATO si piloti de exceptie, special antrenati pentru sistemele Patriot.

  15. Imi plac glumele expuse… Vad acum si rusii ca fratii slovaci -slavi- sunt perfizi. S-ar putea sa fie un blestem pe aceasta natie.

  16. Ai nostrii o fi cerut de la americani arme cu pret redus sau gratis pentru ce livram noi Ukraniei?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.