Sterian (Transgaz): Gazoductul Tuzla-Podişor, operaţional în 2025

Gazoductul Tuzla – Podişor, care va prelua integral producţia din Neptun Deep, va deveni operativ la 1 iulie 2025, a anunţat, marţi, directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

Oficialul a mai declarat că “La ora actuală, România este o țară foarte importantă în ceea ce privește infrastructura de transport gaze, în vederea asigurării securității energetice a României și a țărilor din centrul Europei, mă refer la Ungaria, Slovacia, dar și pe partea cealaltă, mă refer la Republica Moldova și  Ucraina.

Dacă nu investeam în infrastructura de transport de gaze, astăzi, România era într-o situație mai puțin plăcută, poate și Ungaria, având în vedere contextul geopolitic actual, mă refer la războiul de la granițele noastre, plus încă un război început acum o lună, în Orientul Mijlociu.

Am investit și investim în continuare. Avem una dintre cele mai moderne infrastructuri de transport din Europa. Suntem la cinci stele la nivelul calitativ al infrastructurii, ca să îl parafrazez pe omologul meu de la FGSZ Ungaria, în ceea ce privește tehnologia și în ceea ce privește securitatea transportului și exploatării conductelor de gaz.

După cum ați văzut în presă la sfârșitul săptămânii și începutul acestei săptămâni, ne ținem de promisiunea pe care am făcut-o când am semnat împreună, în februarie, contractul de rezervare de capacitate de intrare- iesire în SNT cu consorțiul OMV-Petrom si Romgaz și la festivitatea de semnare a ordinului de începere a lucrărilor. Ne-am ținut de treabă, suntem în grafic cu lucrările și chiar suntem într- un grafic accelerat – au început să vină vapoarele cu țeavă, a început conducta să transporte în depozite.  Ne pregătim pentru prima sudură, în maxim 8- 10 zile, pe tronsonul Tuzla Podișor, un gazoduct care preia integral producția din Neptun Deep.

Din discuțiile pe care le avem și din graficul de lucru cu constructorii, finalizarea gazoductului va fi undeva la sfârșitul anului viitor. Vor mai urma încă circa 5- 6 luni de zile de probe tehnologice si, conform contractului,  gazoductul este operativ  la 1 iulie 2025”.

Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG), sub înaltul patronaj al Ministerului Energiei, organizează în perioada 7 – 8 noiembrie cea de-a VI-a ediţie a evenimentului Romanian International Gas Conference – RIGC 2023, cu tema “Redefinirea securităţii aprovizionării. Potenţialul noilor tehnologii pentru o tranziţie energetică durabilă”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

6 Comentarii

  1. Șiiii…cu ce mă-ncălzește că plătesc de zeci de ori, poate sute, decît face?
    Dacă-mi amintesc că tot gazul e din pămîntul țării mele mi se pune negru-n fața ochilor.
    Da, am spus tot gazul deorece se pare că ne mint cu importul ca să zică că de aia e scump. Cum vă explicați că producția, importul și consumul au scăzut linear din 1990 încoace? Nu se poate, e doar o minciună sfruntată!

  2. laudam cu o conducta turceasca, o firma austriaca la extractie si cu fraierii romani care au cedat zacamintele, instalatiile si au alungat specialistii. Bravos mai sterienilor.

  3. ȘI DACĂ ”MÂINE”UCRAINA =RUSIA=INTERESELE EUROPEI =-CE FACEM CU ȚEVILE?

  4. Daca e de facut o conducta prin care sa ne ia strainii gazele se face imediat, dace e de facut vreo autostrada folositoare pt romani du reaza 10 ani numai studiile. Plus cand da inceapa descopera onegheurile gandaci broaste lilieci si nu se mai face

  5. Noi investim si preturile porcesti la gazul nostru este pus de statul german, cel francez si cel italian, adica si investiti si cu banii luati !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.