Știați asta despre Mihai Șora?

Familia Regală a României i-a adus un omagiu lui Mihai Şora, decedat sâmbătă la vârsta de 106 ani, amintind că în anul 2011 eseistul a fost decorat de Regele Mihai.

„Familia Regală a României a aflat cu tristeţe vestea trecerii la cele veşnice a eseistului şi filosofului Mihai Şora. Membru de onoare al Academiei Române, profesorul Mihai Şora a fost unul dintre reperele intelectuale şi civice ale României ultimelor decenii. În anul 2011, Mihai Şora a fost distins cu Decoraţia regală Nihil Sine Deo de către Regele Mihai I. Majestatea Sa Custodele Coroanei adresează condoleanţe şi transmite întreaga compasiune familiei şi prietenilor marelui dispărut! Dumnezeu să-l odihnească în pace”, a scris, sâmbătă, Familia Regală a României pe Facebook.

La rândul său, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a transmis că Mihai Şora a reprezentat spiritul european de toleranţă şi umanism atunci când unul dintre profesorii săi de la Universitate s-a orientat către fascism, dar şi când şefii săi au promovat stalinismul extremist în România.

„De-a lungul timpului, am avut ocazia să mă întâlnesc cu mulţi oameni inteligenţi şi cu alţii foarte înţelepţi, dar, cu siguranţă, cu nimeni care să fie asemenea lui, în care toate acestea s-au îmbinat cu o răbdare infinită şi bună dispoziţie. Mihai Şora a reprezentat spiritul european de toleranţă şi umanism atunci când unul dintre profesorii săi de la Universitate s-a orientat către fascism, dar şi când şefii săi au promovat stalinismul extremist în România. După căderea regimului comunist a fost chiar şi ministru, dar numai până când, în urma Mineriadei, s-a convins că au supravieţuit nu doar cadrele de altădată, ci şi reflexele fostului regim. Apoi a trăit şi a creat mai bine de trei decenii, proclamând, cu înţelepciune şi seninătate, că această ţară poate deveni mai bună decât este. Sincere condoleanţe familiei”, a scris duminică Kelemen Hunor pe Facebook.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

27 de Comentarii

  1. Ha, ha, ha! Uitasem. Recunosc. Ce decorație e? Pobeda! Drujba!

  2. Informatorul securității Radu Duda care declara ca este mândru de bunicii lui de etnie gagauză. Un fel de turc corcit lauda pe un fost bolșevic care împreună cu Anna Pauker au exterminat elita politică și culturală a României.

  3. „..a reprezentat spiritul european de toleranţă şi umanism atunci când unul dintre profesorii săi de la Universitate s-a orientat către fascism, dar şi când şefii săi au promovat stalinismul extremist în România”.. adica GPT pe ungureste ii un fel de călăreștel pe măta

  4. Asta-i cea mai inofensiva greseala a lu’ Majestatea S.A., nu mai profitati de ea. Ca altii pupati la Curtici-gara in Cotidianul si asta a baleiat tot spectrul politic, de la extrema stanga, la ceausism si apoi la „alta stanga”, omul a patinat peste tot pentru „cariera” si pentru „vizibilitate”, ca orice profesor „stie tot”. Nici unul nu este constient de greata si sila pe care o provoaca cand li se pune masca mortuara pe fatza. Evident, nu ei sunt devina, pentru asta s-au inventat „chelneri si cuafezele” sau „frizerii si manicurisdele”, experti in filosofardat. Vorba orto-docsului: Inexistentul sa-l ierte !

  5. In fine a dat si familia regala cu mucii dans la fasolision. Cheers guys!

  6. Analfabetilor ,vă dați cu părerea fără să știți cum vă cheamă …Creaturi umile !

    ..

  7. Sincer sa fiu as vrea sa-l apreciez pe Mihail Sora ca „sa fiu in randul lumii”. Dar as vrea totusi sa am un temei, ceva acolo… important. Nu am vazut in afara unor scrieri usurele ceva memorabil scris de acest om „important” (banuiesc ca pentru atitudinea sa politica de conspirationist impotriva lui Ceau si apoi impotriva suveranismului). Nu am cunostinta despre ceva memorabil scris de Mihai Sora. Se spune ca a fost filosof. O.K. dar de ce si cu ce ? Este incomparabil, de exemplu cu profesorul Marga care are o adevarata Opera . Poate nu sunt eu avizat sau suficient introdus in cercurile care-l glorifica….

  8. Asa zisii „regi” straini de neamul nostru, alogeni paraziti pentru paraziti…pentru slugile fidele pentru imperialismul occidental iudeomasonic globalist-progresist-neomarxist…

  9. Tradatorii de tara sunt solidari intre ei si de aceea nu este nici o surpriza ca Mihai I l-a decorat pe Sora. Surpriza era da ca nu-l decora.

  10. Cine il lauda pe Sora ? Tismaneanu, Duda, Kelemem Hunor,… Toti romani de-ai nostri, iubitori de neam si tara ! Care neam, si care tara ?

  11. Cum de anticorupția cu lampașe de iPhone, patronată de liberalul Geacă Roșie s-a dovedit anticorupție selectiv la PSD. La PNL n-a mai funcționat.
    Doctor Docent Bode si Doctor Gheneral Ciucă au doctorate secrete de stat.
    PeeSeeDiștii de la penali și corupți au ajuns să le țină spatele la PNL.

    Sevil Shhaideh respinsă de Iohannis la funcția de primministu a fost achitată definitiv
    fost achitată definitiv în dosarul „Belina” Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Sevil Shhaideh a fost achitată definitiv în dosarul „Belina”. Toți inculpții achitați fapta de corupție nu există. Prejudiciul nu există.
    Anticorupția o minciună gonflată de Iohannis împotriva PSD la PNL și USR ni se aplică sunt deasupra legilor.
    Prostimea la Girafă să-i prostească Șora pe tefeleiști. PNLIștii sunt la locul lor. Liberalul Cîțu după țeapa de 1miliard de euro cu vaccinuri care au expirat, nu este luat la întrebări. Anticorupții furat pe rupte și s-au îmbogățit, restul vrăjeli.

  12. Mișu Bâlbâită a organizat spionajul contra României in exil, in Franța si Austria. Ambele agenții s-au predat ulterior americanilor.

    Recomand „Războiul spionilor” a lui Lucian Vasile, o carte-document foarte bine instrumentată.

  13. Hai că deja îmi iese pe nas, tovarăși&gentlemen!
    Decedatul centenar+ a făcut mult rău acestei țări, mai întâi prin susținerea regimului stalinist, apoi a mișcării „progresist”-globaliste, ambele profund antiromânești.
    Stalinismul a distrus o bună parte din ceea ce se formase bun în țară până atunci, iar așa-zisul progresism ne-a adus în situația actuală, de colonie rang III a Occidentului.
    Nu-l mai căinați ca pe un Pater Patriae, fiindcă a fost taman pe dos!
    Apropo, când e vorba despre personaje influente în istorie, tradiția vorbirii numai de bine pică din start și se fac analize realiste.

  14. Casa Regala a fost mai rea decat comunismul. Au jupuit tara fara mila cu fiecare ocazie.

  15. De ce anticoruptia este gramada pe PeeSeeDee si la pe PeeNeeLee n-a vazut, n-a auzit, coincodenta din acelasi partid cu maCiuca, Cutzu, Bode, Costel Tabla Alexe, Iohannis etc? Ghinion
    Anticoruptii primesc decoratii de la decoratii lui Stalin. La fel coincidenta.

  16. Domnul Misu 1 zis si balbaitul a facut jocul rusilor in 23 august 1944. Era necesar pt ca Hitler trebuia oprit iar rusii au manifestat clementa si i-au dat voie sa plece din Romania cu destui bani incar sa-si intretina palatul de la Versoix. Pt cei cu putina carte, domnul Misu 1 balbaitul mai primea fara sa aibe mustrari de constiinta cate 4 milioane de dolari anual ca sa nu macane pe la Europa libera. Asa ca nu este de mirare ca intre doi oportunisti s-a creat o stransa legatura si caricatura de casa regala constituita dintre o neaia si un actoras din Iasi care-si zice alteta jeleste confratele in ale imbuibarii personale contra intereselor statului roman. Te apuca greata!

  17. De ce nu ma mira? Regele Mihai a pactizat cu rusii, ba chiar a fost si decorat de acestia. In loc sa mai astepte cateva zile ca Antonescu sa obtina o pace in conditii onorabile pentru Romania, dragutul de Mihai l-a aruncat pe acesta la beci si a semnat o capitulare neconditionata in fata Rusiei. Slava cominternismul ?

  18. parerea mea Ce sa-ti zic.Ai si tu o parere si doar atat.Cat sa-ti satisfaci ranza de analfabet. Ai auzit de BPT? Atat si este suficient sa vorbim de Sora.

  19. Știați asta despre Mihai Șora CA A FOST MARE COMUNIST? ASTA DE CE NU O SPUNETI? DACA NU ERA COMUNIST, PUTEA OCUPA URMATOARELE FUNCTII?
    1948-1951 a fost în echipa Anei Pauker
    1951-1954 șef de secție la Editura pentru Limbi Străine
    1954-1969 redactor-șef la Editura de Stat pentru Literatură și Artă

  20. https://www.activenews.ro/stiri-dezvaluiri/ADEVARATA-BIOGRAFIE-A-AGENTULUI-BOLSEVIC-MIHAI-SORA-Documente-CC-al-PCR-CNSAS-DSS-CIE-DIE-SIE-MAE-MEN-180093

    Mihai Sora a ramas singur cu faptele sale, exact la fel cum toti vom trece prin asta. Este in locul in care minciuna de orice fel, a oricui, nu face nici cit o ceapa degereata.

    Ceea ce frapeaza sint extremele in care se aseaza activitatea celui care a fost Mihai Sora. Nu judec, doamne fereste, doar expun.

    Pina la urma toti vom deprinde: „Drum in lumina”!

    Exista oameni puternici care isi desavirsesc destinul in concordanta cu prorpia constiinta, exista oameni slabi care isi impacheteaza constiinta intr-un intuneric greu de patrus, exista naivi asa cum exista agresivi. Nimic din ceea ce ne defineste nu se afla in exteriorul fiintei noastre. Asa ca orice se va scrie sau s-a scris, este mai putin relevant. Viata corecteaza erorile, fara graba.

  21. @NicuAdevarat. Acesta este adevărul istoric. Dacă Antonescu semna pacea altfel se punea problema despăgubirilor de război.

  22. Una și aceeași membra a casei regale, doua exemple: Elena, grecoaica prin naștere, soția mizerabilului Carol II, și-a negociat la sânge cu statul român condițiile materiale post-divort (detalii la C. Argetoianu); tot ea, ca regina-mama, readusă in tara lângă necoptul ei fiu de către gralul Antonescu, a tot scos din țară, de prin 1942 înainte, bunuri inestimabile ale statului (inclusiv opere de arta din colecția constituită de Carol I și lăsată legal de el statului), ajunse la vila ei din Italia sau in depozite bancare helvete. Abdicarea forțată a odraslei sale (1947) a fost precedată, sub raport, iarăși!, material, de negociere și înțelegere cu – de aceasta data – guvernul „democrat popular” al lui dr P. Groza. QED!

  23. Mai Costi, ai auzit de comisarii politici sau de secretarii de Partid? Care nu aveau merite profesionale, ci erau pusi doar sa supravegheze dubla vorba?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.