The Washington Post: Nu există dovezi că Rusia se află în spatele atacurilor asupra gazoductelor Nord Stream

Liderii occidentali s-au grăbit să acuze Moscova pentru exploziile care s-au produs în septembrie la conductele submarine de gaze naturale Nord Stream, dar unii oficiali occidentali se îndoiesc acum că ar fi responsabil Kremlinul, scrie cotidianul „The Washington Post”.

„Nu există nicio dovadă în acest moment că Rusia a fost în spatele sabotajului”, a declarat un oficial european, dând glas evaluării pe care au făcut-o 23 de oficiali din domeniul serviciilor de informaţii şi al diplomaţiei, din nouă ţări, cu care jurnaliştii „The Washington Post” au stat de vorbă în ultimele săptămâni. Unii au mers chiar mai departe de atât şi spun că nu cred că Rusia este responsabilă. Alţii, care consideră în continuare Rusia ca fiind principalul suspect, au declarat că atribuirea fermă a atacului – în cazul oricărei ţări – s-ar putea dovedi imposibilă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Author

24 de Comentarii

  1. Nu e nevoie sa întrebi „23 de oficiali ai serv de informații din 9 țări” ca să deduci că NU rușii sunt sabotorii propriilor conducte (și sigur nici nemții). Trebuie doar să nu fii cretin – e singura condiție pt a deduce cine NU e și cine e făptașul. O asemenea idioțenie de știre e similară cu „Am investigat și am consultat 30 de oameni de știință si am aflat că apa e udă”…

  2. Incet, incet recunoasteti si voi ca ati mancat cacao si acum va faceti ca ploua si va dati fetite in ale slujirii Adevarului. In mod normal, trebuia sa scrieti in chenari negru, Redactia Cotidianului isi cere scuze cititorilor sai c-a indus lumea intentionat in eroare cand a publicat articole in care sustinea ideea cum ca-n cazul exploziei conductelor sta Rusia?

  3. Numai nişte sclerozaţi pot crede aşa ceva. Jurnaliştii de la „The Washington Post” ştiau asta de mult, că doar ei au conceput minciuna şi au împrăştiat-o. Nerozii. Dar ştiu că au câmp larg de expansiune, pentru că omenirea e plină neghiobi.

  4. Ce atupiditate de conlcluzie. Pai asta era clar din primul moment, pentru ca Rusia nu este UE ca sa isi taie singura craca de sub picioare, Rusia avea nevoie de conducte ca sa exporte gazul. Cine oare a indemnat UE sa nu inceapa folosirea NS2? Cine vrea ingenuncherea puterii economice europene bazata zeci de ani pe gazul rusesc ieftin? Cine vrea sa fie sigura ca Europa nu se razgandeste in privinta importului de gaze rusesti atunci cand ii va reveni mintea la cap? Ati ghicit, aceea e tara care a sabotat conductele, direct sau cu mana altora.

  5. Au umor, fără tăgadă. Și 1. aprilie e încă departe!

  6. ”Diplomații americani le-au spus europenilor să nu se bazeze pe petrolul și gazele din Rusia. Au fost două obiective: să priveze Rusia de veniturile obținute din exportul hidrocarburilor și să captureze marea piață europeană, pentru a o oferi producătorilor americani de petrol. Diplomații americani au încercat să-i convingă pe liderii germani să nu aprobe conducta Nord Stream 2 și, în cele din urma, s-au folosit de războiul din Ucraina pentru a acționa unilateral și a distruge ambele conducte Nord Stream.

    Asta a făcut ca Europa să fie dependentă energetic de SUA, la prețuri atât de mari ale gazelor naturale lichefiate (de aproape șase ori mai mari decât cele practicate în America și Asia), încât Germania și alte țări si-au pierdut capacitatea de a concura în industria siderurgică, în cea a aluminiului și în multe alte sectoare.” Slava Ukraina!

  7. Din ciclul: mi-am dat cu toporul în cap ca sa-i fac americanului pe plac. Azi serialul: o maimuță și 23 de cugetatori ne anunță că cele două conducte s-au aruncat în aer fiindcă erau satule de apa și de gaz și dragoste fata de Rusia.
    PS. Oare nu ar fi obligatoriu ca licuriciul sa recunoască, sa-si ceara scuze, sa repare conductele și sa despăgubească Rusia? Dar unde licurici e, moarte, distrugere, lgbtiqism, război, terorism si depravare e.

  8. Pai, daca tot au lasat-o „baltica” cu timpenia aia cu „rusii sint vinovati”, macar sa ne raspunda si noua la intrebarea „cui prodest” ?! Manastire-n intr-un picior, ghici ciuperca ce-i !

  9. Asta cu conductele e ca si rezolvata, da’ cum ramine cu rusii sinucigasi care-si aruncau singuri obuze si rachete-n cap la centrala nucleara ?

  10. Sabotarea conductelor a fost, tehnic vorbind, o actiune reusita pentru ca nu sta la indemana oricui sa o duca la bun sfarsit. In momentul in care executantii refuza sa isi asume actiunea in mod public trebuie sa-i consideram lasi si josnici. Cred ca Danemarca si Suedia care au inceput investigatii cunosc adevarul dar prefera sa-l ascunda transformandu-i in complici la fel de lasi.

  11. Nu există,încă. Poate „apar” .in rest, ne intrebam ” Qui bono?”

  12. Un anume profiler, consultant, abalist la moda, adica HD Hartman, explica doct la o televiziune obsscura ca Eurupoa este OBLIGATA sa cumpere gaz AMERICAN oricat de scump este pentru ca SUA asigura securitatea Europei. La asa o afirmatie nici nu am stiut daca sa rad sau sa plang. Politica americana in Europa duce la saracie si INSECURITATE. cati bani da SUA pe Europa, ne spune in 2014 Secretarul de stat adjunct al SUA, Vicroria Nuland, cand a spus – ‘Fuck the EU’ si asta pentru ca tarile europene se impotriveau politicii americane in Ukraina.
    Acelasi domn afirma ca SUA este „sponasorul” securitaii Romaniei, uitand ca Romania le plateste soldatilor straini veniti in Romania un trai de cinci stle, inclusiv transportul, iar in 20 de ani SUA a luat di romania de cinci ori mai multi bani decat a luat in 10 ani URSS, dar ca despagubiri de raboi. Acelasi domn uita un adevar spus de tolomacyul de ambasador roman in SUA – Romania sponsorizeaza prin achiziitiile de arme locurile de munca din SUA.

    Pe ministru de interne, pentru ca nu aproba niste cerei ale unor „investitori” americani, il ameninta ca va fi pus la punct de noua ambasadoare a SUA la Bucuresti, de parca aceasta va veni si se va purta ca un Visihinski cu fusta. De ce unei tari trebuie sa ii fie frica de un ambasador?

    Acum SUA prina cest domn ne pregateste CANDIDATUL MANCIURIAN al SUA pentru presedentia PNL si al Romaniei prin nimeni altul decat domnul BATISTUTA sau noul Catevencu de Romania.

  13. Evident a fost un act terorist de o gravitte supremă. Nu doar a poluat peternic și ireversibil planeta in timp de schimbare climatică, dar a pus la podea economia unui continent.. Vinovații se știu și trebuie trași la răspundere și puși la plata daunelor.. Europa are treabă cu teroriștii nu cu rusia..

  14. Dar dovezi ca britanicii se afla in spate exista ? Intreb un prieten, doar. SUA este tara prostiei organizate !

  15. Poate so fi ” intepat ” cineva clandestin. A crezut ca este conducta de benzina. Sau sa umble la contor..Sau a vrut sa fure conducta cu totul Tone la fier vechi, bani multi.

  16. Eh, cu un colier atasat rezolvi imediat, dar gazetarii nu stiu, de aia scriu si profesorii invata pe altii. Oricum, paguba-i a nemtilor, rusii isi scot parleala de la altii, ca lumea e mare si banii ii baga in distrugerea Ukrainei.

  17. …nu au cum să fie pt că au fost amerlocii in spatele actului terorist

  18. n-or exista dovezi că Rusia se află în spatele atacurilor asupra gazoductelor, dar există dovezi că a fost altcineva!? ce dovezi te aștepți să găsești la zeci- sute de metri sub mare și care să nu fie nici purtate de curenți?

  19. Doar nu va imaginati ca Washington Post n-are si el ion-cristoii lui.

  20. OK si daca stiti acum ,ce masuri luati amerlocilor ,sau a-ti fi luat numai daca la verificarile facute de voi ,se gasea ca rusii au facut acest act terorist ? Atunci a-ti fi facut spume la gura ,dar in situatia de fata sinteti muti si va faceti ca ploua .

  21. SUA, Anglia si NATO(tot SUA) sunt in spatele distrugerii gazoductelor Nord Stream.

  22. Dar cine spune ca ar fi facut-o rusii, daca nu chiar teroristii (briți, ricani or care or fi fost)? Logica asta sucita premerge o recunoastere a adevarului? E o conditie de pace in Ucraina ca alternativa la victoriile rusesti? Că multe conditii vor pune rusii, că doar de aia au pumnul ridicat, cum se spune pe la apuseni. Vor veni intrebari grele pt. ricani, intrebari acumulate in timp inca de pe vremea ”aselenizarii”… Imperiul in descompunere e atacat din toate partile.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.