Ucraina vrea să reia exporturile de energie către Europa

Ucraina va relua exportul de energie electrică către Europa după o pauză de şase luni cauzată de atacurile paralizante cu rachete ruseşti asupra infrastructurii ţării, a anunţat vineri ministrul Energiei, German Galuşcenko, transmite Dpa.

„Reţeaua electrică ucraineană funcţionează de aproape două luni fără nicio restricţie de consum şi cu o rezervă de energie” electrică, a spus Galuşcenko într-un comunicat, în care mai precizează că reparaţiile au fost un succes.

Exportul surplusului de energie electrică ar oferi resurse financiare suplimentare pentru reconstrucţia infrastructurii energetice distruse şi deteriorate, a adăugat ministrul ucrainean.

S-a convenit un export de maximum 400 de megawaţi către reţeaua energetică europeană. Ucraina a fost conectată la reţea cu puţin timp înainte de începerea războiului. Cu toate acestea, cantitatea reală de energie electrică exportată va depinde de nevoile consumatorilor ucraineni, a spus Galuşcenko, adăugând că,”în mod incontestabil”, prioritatea rămâne piaţa internă a consumatorilor de energie electrică.

În pofida invaziei ruse declanşate în urmă cu mai bine de 13 luni, Ucraina a continuat să exporte energie electrică către Republica Moldova şi Uniunea Europeană din iunie până în octombrie, moment în care au început atacurile ţintite ale Rusiei asupra aprovizionării cu energie a Ucrainei.

În 2022, producţia de energie electrică în Ucraina a scăzut cu peste 27% din cauza războiului.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa, cea de la Zaporojie, care se află sub controlul Rusiei din luna martie, a fost închisă în luna septembrie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. De unde să aibe dacă din România s-a exportat în Ucraiiina toată iarna?
    Se vede de la o poștă că sînt plăți mascate pt cheltuieli cu Circul/Teatrul_de_Operațiuni din Ucraiina. Poate unii nu se prind cîn, oficial, se spune nu război ci teatru de operațiuni. Nu este nici un război cum credeți. Că se bombardează localități și infrastuctură este adevărat, dar că este război cu lupte de stradă și ciocniri de blindate, lupte la tranșee, NIET, NEMA! Soldaților li se zice să tragă cu tunul la 20-30 de km în zonele zis ocupate de inamic. Și ei cred că-i război și nu manevre, aplicații.
    Minciuni și fraze-i totul ce statele susține. M Eminescu

  2. Acum 2 luni,cereau cat mai multe generatoare,intrucat sistemul energetic este la pamant,acum 2 luni spuneau ca centrala nucleara este atacata,acum 2 luni toate tarile trimiteau ajutoare inclusiv noi, lucruri de stricta necesitate,de igiena,hrana.etc ACUM 2 LUNI STRIGA Zelenski IN CONTINUU,DATI-NE,DATI-NE DE TOATE , nu mai aveam aia,nu mai avem asta, etc. Poze.poze,filme cu totul distrus in jur etc Le-am dat de toate inclusiv curent,gaze Acum le mai dam si 800 milioane euro Ei export masiv de ,ulei zahar,carne,lactate,usi ,etc, ,intr-o tara cica in razboi,rezerva financiara cea mai mare din ultimii 11 ani,noi export ioc,buget deficitar,datorii catre FMI,BM cat cuprinde ,ei prospera,noi ne afundam. Acum exporta si curent. Bravo lor,bravo americanilor!
    La ei razboi dar nu pare,la noi nu este razboi dar pare, dupa situatia economica si sociala.Ucrainienii privilegiati,noi asupriti,discriminati.Ei in concediu la mare,la munte,in Egipt,in Grecia etc,noi la munca sa ne platim facturile la gaze si curent.Slava Ucraina!

  3. „„OPT MILIARDE DE HOMO SAPIENS PROSTIȚI PE FAȚĂ DE UN HOMO PINOPENISS” -și nici un semn că cei mulți se deșteaptă!

  4. faza tare e ca prin ukraina trece si conducta de gaze din urss catre urs-ula,si se pare ca si surplusul de grane cu pesticide vine tot din rasha

  5. Eu stiam ca doar de 1 Aprilie se pot pacalii oamenii ,dar din cite citesc acum ,se pare ca sa schimbat obiceiul la romani.

  6. Nutreț pentru proști, am ajuns de râsul curcilor, păi ei au datorii enorme către toate țările care i-au ajutat, sau ce au primit a fost pomană.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.