(VIDEO) Lovitura de stat din Sudan – noi imagini și informații

Tentativă de lovitură de stat în Sudan începută sâmbătă.

UPDATE Luptele dintre armată şi paramilitari din Sudan au provocat moartea a cel puţin 83 de persoane şi rănirea altor 1.126 începând de joi, a raportat Organizatia Mondiala a Sănătăţii (OMS), duminică seară.

Ciocnirile au continuat în noapte de duminică spre luni în Sudan, unde nici armata, nici puternica forţă paramilitară a generalului Mohamed Hamdane Daglo nu au reuşit să aibă câştig de cauză în pofida luptelor care au ucis cel puţin 56 de civili, inclusiv trei lucrători umanitari ai ONU, informează AFP.

În timp ce răniţii se numără cu sutele de la începutul luptelor sâmbătă, potrivit medicilor, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) anunţă că „multe dintre cele nouă spitale din Khartoum care primesc civili răniţi nu mai au sânge, echipament de transfuzie, fluide intravenoase şi alte materiale vitale”.

În capitala Khartoum, în unele cartiere curentul electric şi apa curentă au fost întrerupte de sâmbătă, pacienţii, printre care şi copii, şi rudele acestora „nu mai au ce să bea sau să mănânce”, avertizează o reţea de medici pro-democraţie. Aceasta mai spune că este imposibilă externarea pacienţilor trataţi în siguranţă, ceea ce creează „un blocaj care împiedică ca toată lumea să fie îngrijită”.

„Coridoarele umanitare” cu o durată de trei ore anunţate după-amiaza de beligeranţi nu au părut să schimbe situaţia pentru că zgomotele exploziilor şi împuşcăturilor nu s-au oprit în Khartoum.

Luptele au continuat noaptea între armata condusă de generalul Abdel Fattah al-Burhane şi Forţele de Sprijin Rapid (FSR), formată din foşti luptători participanţi la războiul din Darfur care au devenit auxiliari ai armatei înainte de a încerca să o înlăture de la putere sâmbătă.

O reţea de medici pro-democraţie a identificat 56 de civili, precum şi „zeci” de combatanţi ucişi şi peste 600 de persoane rănite.

Programul Alimentar Mondial (PAM) a suspendat ajutorul după ce trei dintre membrii personalului său au fost ucişi în Darfur, în contextul în care peste o treime din cei 45 de milioane de sudanezi aveau nevoie de asistenţă umanitară înainte de recenta izbucnire a violenţelor.

Martorii au raportat, de asemenea, focuri de artilerie la Kassala, în estul ţării.

Conflictul mocnea de câteva săptămâni, împiedicând orice soluţionare politică într-una dintre cele mai sărace ţări din lume. De la revolta populară care l-a răsturnat pe Omar al-Bashir în 2019, Sudanul a încercat să organizeze primele alegeri libere după 30 de ani de dictatură. În timpul puciului care a pus capăt tranziţiei democratice în octombrie 2021, generalul Burhane şi generalul Daglo şi-au unit forţele pentru a îndepărta civilii de la putere. Însă rivalitatea lor a explodat sâmbătă. De atunci, comunitatea internaţională a multiplicat apelurile la încetarea focului. Liga Arabă şi Uniunea Africană s-au întâlnit de urgenţă. La Cairo, ţările arabe au convenit să condamne violenţa şi să solicite o soluţie politică, o opţiune care nu a condus până acum la revenirea la tranziţia democratică în Sudan, ieşită în 2019 dintr-o dictatură islamico-militară de 30 de ani.

La rândul său, Uniunea Africană a anunţat că îl va trimite în Sudan pe preşedintele Comisiei sale, Moussa Faki Mahamat, „pentru a angaja părţile la o încetare a focului”.

Aeroportul este închis, precum şi mai multe graniţe, în special cea cu Ciad. FSR a anunţat că a preluat controlul asupra aeroportului sâmbătă, dar armata a negat.

Din Emiratele Arabe Unite, fostul prim-ministru civil Abdallah Hamdok, arestat de generalul Burhane în timpul puciului din octombrie 2021, a făcut apel la „împiedicarea oricărei interferenţe străine”.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat sâmbătă că este profund îngrijorat de informaţiile privind escaladarea violenţei dintre Forţele Armate sudaneze şi principalul grup paramilitar al ţării, Rapid Support Forces (RSF-Forţele de Sprijin Rapid), şi a cerut încetarea imediată a ostilităţilor, transmite Reuters.

Blinken a descris situaţia din Khartoum drept ”fragilă”.

”Suntem în legătură cu echipa Ambasadei din Khartoum – toate sunt în prezent contabilizate. Îndemnăm toate părţile implicate să oprească imediat violenţa şi să evite escaladarea ulterioară sau mobilizările de trupe şi să continue discuţiile pentru a rezolva problemele restante”, a scris Blinken pe Twitter.

RSF au declarat că au preluat sâmbătă controlul palatului prezidenţial, reşedinţa şefului armatei şi aeroportul internaţional din Khartoum, într-o aparentă tentativă de lovitură de stat.

Răspunzând unei întrebări în Vietnam, Blinken a spus că principalele partide din Khartoum au ajuns în urmă cu câteva săptămâni la un acord-cadru foarte important cu privire la modul de a proceda cu o tranziţie la guvernare civilă.

Au existat progrese, deşi mai erau câteva probleme importante care trebuiau rezolvate, a adăugat el.

”Dar cred că există o oportunitate reală de a avansa asupra cadrului convenit şi, cu siguranţă, asta este ceea ce sprijinim cu fermitate”, a spus Blinken.

El a adăugat că ”este o situaţie fragilă. Există şi alţi actori care ar putea apăsa împotriva acestui progres. Dar aceasta este o oportunitate reală de a duce în sfârşit mai departe tranziţia condusă de civili şi una pe care noi şi alte ţări încercăm să o susţinem”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. Islamul a pus pe butuci bruma de prosperitate și acolo cu elita lor bărboasa, sadică și drogată.Mocnea demult răfuiala.

  2. @ Postakele

    Azi in Sudan , maine in Franta , saptamina viitoare in … estul European . Poate Romania .

  3. Aici a vindut Z armele primite în dar sa apere ukraka. Vor mai apărea conflicte armate in multe zone ale lumii .Slava SUA&ue

  4. Ce spuna Nxta? Dar EFE? Parerea lor conteaza cel maimult, de cand sunt consultati alde franctirorii de la Nexta si inprivinta Sudanului, inaintea altor firme mai de succes cum ar fi Frantz Press, Roiterz, Asociated Prtz, etc

  5. Aviația Forțelor Armate ale Sudanului a efectuat un atac asupra cartierului general al Forței de Reacție Rapidă (RSF) din Khartoum. Aceasta înseamnă că armata sudaneză a lansat un atac aerian asupra capitalei țării lor.

    Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al armatei Sudanului.

    De asemenea, se știe că avioanele militare au atacat mai multe baze RSF.

    Forțele aeriene sudaneze au distrus taberele Taiba și Soba.

    Faptul atacului aerian este confirmat și de postul de televiziune Al-Arabia.

    De asemenea, armata sudaneză a raportat că se continuă atacurile împotriva militanților RSF și a îndemnat civilii să nu-și părăsească casele.

    Deși forțele speciale susțin că au capturat Aeroportul Internațional Khartoum și palatul prezidențial, oficialii armatei neagă acest lucru. Ei susțin că luptătorii RSF își aruncă armele în încercarea de a se pierde printre civili.

    Forța de reacție rapidă a Sudanului a fost fondată în 2013. La început, au fost aliați cu armata, organizând împreună o lovitură de stat. Acum, diferențele dintre ei au escaladat și au dus la conflictul armat deschis care a izbucnit astăzi.

  6. E de la foame.
    S-au umflat un pic cerealele ucrainene în sudanezi.

  7. Pai nu a fost Lavrov in vizita pe acolo?
    Sudan,Somalia,nu o sa fie liniste niciodata. E o zona strategica. Deocamdata prin baza militara NATO din Djibouti tot traficul M.Rosie-G.Aden prin Str. Bab-el-Mandeb este controlat de occidentali. Durere mare la Rusica.

  8. Si-au băgat coada Li?icii DemonRați Belicoși. Orice conflict armat le umflă pușculița ! Mai trăiesc din războaie duse departe de ei și din amintiri… ?

  9. A fost si coana Nuland, prin martie. Si cind doi draci isi baga coada, iese ce iese.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.