Ziua Libertății Presei așa cum este

Sărbătorim ceea ce nu avem, deși nu ne împiedică nimeni să o trăim din plin.

De Ziua Libertății Presei, avem publicații, politicieni și ong-uri care cer cu insistență interzicerea unor canale media sau a unor demersuri jurnalistice.
De Ziua Libertății Presei, cetățeanul este folosit ca număr și potențial cumpărător, iar exprimarea în mass-media este direcționată dominant în interesul politicienilor și al statelor, nu al cetățenilor.

Cu același prilej, o mare parte din cei care lucrează în domeniu socot libertatea presei doar un drept de a scrie ce vor, fără nici o regulă, fără norme morale și fără control profesional.

De Ziua Libertății Presei, în România presa a devenit mai mult o formă divertisment. Cînd încearcă să fie cîine de pază al societății, este mai mult un procuror de tip proletcultist sau un acuzator al acesteia.

De Ziua Libertății Presei, România are doar organizații pe măsura mediocrității din exprimare. Una nefuncțională, cu un președinte necunoscut, alta devenită mijloc de majorare a pensiilor cu 50% pentru ziariștii retrași din activitate și, în sfîrșit, mai nou, una care reunește infractori, patroni condamnați și comentatori de ocazie, lătrători la stele și cititori în frunze de scenarii politice și geo-strategice.

De Ziua Libertății Presei trăim doar cu libertatea mizelor mici.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 27

84 de Comentarii

  1. Cica Daniela Crudu a născut! Nimic nou sub soare! Mă doare in partea dorsala că Editat a născut! Oricum copchilul va deveni sparanghelist! Huuo presa „libera”!

  2. Din păcate, mass media autohtonă este ‘manelizată’ / ‘otevizată’ indiferent de nișa pe care activează.

  3. L-am ascultat aseara pe dnul Nistorescu, am observat o „revenire”, parca a inceput sa realizeze ca o gazeta se distinge prin cititorii ei. Vorba ipocritilor pretinsi drept-credinciosi: duoamne ajuta !

  4. Presa este liberă. Este liberă să scrie tot ce i se ordonă să scrie. Interesul Naţional este să avem linişte şi stabilitate. De aceea am şi inventat pomenile guvernamentale date „jurnaliştilor” milogi de tip tonomate cu ieuro. La alţii cu epoleţii mai grei nu avem nevoie, că ei joacă rolul de „deontologi”, dar şi ei sunt plini de bani, fiţi fără grijă. Iar dacă nu le dăm bani, le dăm funcţii babane de ambasadori, miniştri, senatori, ţucălari şi purtători de cuvânt.

    Stimaţi colegi, cu ocazia Zilei Libertăţii Presei, vă dorim un călduros:

    LA MULŢI ANI, DRAGI OFIŢERI!

  5. Nimic nu dăunează mai devastator unei democrații, chiar și originale ca a noastră, controlul economic obsedant al presei prin mecanisme guvernamentale de drenare a resurselor bugetare către presa aservită și deservită, în conformitate cu interesele întunecate ale jivinelor politice cimentate la vârful statului. Secretomania și secretizarea funcționării statului privilegiat prin instituțiile sale în numele nu știu cărei securități și stabilități, în numele liniștirii și adormirii prin anestezierea simțurilor noastre democratice, se servesc de presa aservită. Și, ce este mai grav este autoaservirea presei prin autocenzură. O mizerie putrefactă care nu era în programul genetic al democrației noastre de prin anii 90.

  6. Asta-i culmea. Cum sa sarbatoresti ceva ce nu exista.
    @Interesul national 12:41- punctul pe j, 10+

  7. În conformitate cu canoanele jurnalismului bun, presa ar trebui să apeleze la surse concurente pentru a obține ambele părți ale unei informații. De fapt, ambelor părți rareori li se acordă o importanță egală. Scopul presei pare ca este de a „promova ambele părți ale problemei până când domnește confuzia”, iar individul își ridică mâinile exasperat, ajungând la concluzia că este imposibil să știi ce este adevărul. Mass-media vinde și apără agenda corporativă, promoveaza frivolitați inutile despre celebrități, paine și circ și știri false. O altă sarcină a mass-media este să demonizeze ceea ce Elitele vor să păstreze pentru ei înșiși. Să conduci propria ta oficina de presa care spune adevărul poate fi pagubos sau mortal. În 1938, când fascismul mătura Europa, reporterul de investigație George Seldes a observat că „este posibil să păcălești toți oamenii, tot timpul – atunci când guvernul și mass media cooperează”.

  8. Mass-media prezintă exact, dar exact, tematica pe care populația o caută și apreciază : de la porno-cancan până la nivel normal cultural-educativ, de la derizoriu la important, de la manipulare la probitate.
    Cu acest considerent, orice comentarii critice la adresa mass-media sunt neavenite !
    Vina mare e … la client și la discernământul lui.

  9. O problema stringenta si serioasa! Copiii si drogurile. Un baiat de 14 ani ucide cu arma tatalui sau, 9 copii, o profesoara si paznicul scolii spunand ca este un psihopat. In Serbia. Ce lume este asta, cu droguri si cu jocurile violente pe calculator? Mai poate Presa sa faca ceva?

  10. Auzi trasnae la Nea Cornel, „nu ne impiedica nimeni sa o traim din plin(LIBERTATEA, in acest caz a presei)”!? Adica noi romanii
    avem statut de SCLAVI datorita PARTIDULUI si SECURITATII REBOTEZATE si Nea Cornel ne serveste candid gogoasa fierbinte cu asa-zisa „libertate”…Ocazie cu coare mai arunca niste sageti si sulite catre comentatorii indezirabili, nealiniati PROFI-lor…Nea Cornel e convins ca doar PROFI pot rumega ” frunze geopolitice”(adica politice + geostrategice)…Tot ce spun altii sunt „teorii ale conspiratiei”!? Si astfel, ADEVARUL e transformat in „teorie a conspiratiei” de PROFI specializati in malformarea realitatii! Folosindu-si notorietatea castigata in iepoca de aur cu sudoare propagandistica…

  11. clientul nostru, „stăpânul” nostru Asta sa o crezi tu pentru ca ai fost conditionat sa crezi asa ceva. Asa cum probabil ai mai fost conditionat sa crezi ca avem o natura malefica si meritam tot ce ni se intampla by design.

    pentru Core: mai corect copii, drogurile si medicamentele. Diferite clase de medicamente psihiatrice (care este o alta frauda imensa) care se prescriu ca antidepresivele (ISRS, IMAO, triciclice, tetraciclice) antipsihotice tipice si atipice, tranchilizante minore au aceleasi ,,calitati” ca si suratele de pe strada, daca ne referim la potential de adictie si provocarea de episoade psihotice violente. Olanzapine, un medicament prescris pe larg si la noi, este un antipsihotic atipic, a provocat in trialuri 20 de morti din care 12 sinucideri, intr-un grup de 2500 de adulti care au luat timp de 6 saptamani Zyprexa, asa cum se numea sub marca Eli Lilly. Sunt prescrise pe scară largă, dar creează atât de tare dependență, încât medicilor li s-a spus în mod repetat că pacienții nu ar trebui să le ia mai mult de patru săptămâni. Totodata, probabil, li s-a spus ca daca il prescriu, vor primi indemnizatii. Ca si cu vaccinurile si alte clase de medicamente. La aproape 10 % din caucazieni citocromul P450 (o suprefamilie de enzime) este defect genetic ceea ce inseamna o metabolizare defectuoasa a diferitelor substante din medicamente legale si droguri ilegale, ceea ce combinat cu uzul de alte droguri, gaming, filme, medicamente, alcool, traume, control mental, conditionari si stres poate duce la rabufniri grave.

  12. Presa în România nu este liberă. Nici un ziar, site de știri, blog. Sunt în situația asta datorită lor, a “jurnaliștilor”. Le place stăpânul. Și e și comod.

  13. Presa din vechiul regim era mult mai consecventa.Nu citeai articolele de pe primele 2-3 pagini si ramaneau informatiile obiective:cele culturale in special:program tv,cinematografe,mici stiri intermationale.Acum este ca o tabla la scoala.Scrii si stergi.

  14. Presa liberă este foaia infectă,mincinoasă și pupătoare de Petrovi, G4Media,cu Tapalaga și tuciuriul Pantazi)! Ei spun ca nu UCR este vinovată de scăderea prețului cerealelor și falimentul fermierilor români ci chiar aceștia ! Acestia exagerează cu situația falimentară din agricultură și merită pedepsiți iar noi trebuie să mâncăm pesticidele și OMG ucrainocilor! Cine a plătit și cu cât G4Media pt acest articol și de unde a apărut specialistul care explică ce și cum !

  15. unde a-ți vazut voi ceva gratis? informația costă
    ps. dacă primesti ceva gratis – tu esti marfa

  16. cand presa se va uni si va spune #NU ACCEPT si veti iesi toti in strada, mai avem sperante…daca toti ieaseati in strada, cand au scos tancurile pe strazi impotriva „virusului ucigas”, poate mai vedeam o speranta…avem ce meritam, pana la urma.

  17. Pentru Core: Stimabile, ai auzit in viata ta de programele MK Ultra pe oameni. Dar de Satellite monitoring targeted individuals, adica un programel de monitorizare sociala prin tehnologie interzisa cu soft conectat la sateliti? Se face cica pentru preventie, modelare comportamentala si combaterea a orice vrea securistu coordonator de caz. Se ia mandat legal de supraveghere, dar aceasta monitorizare ilegala fara mandat posibil conform legilor in vigoare se face la pachet. Adica daca tot esti haituit sa fii macar 24/7 oriunde te afli si orice spui si gandesti. Adica terorism pe oaneni dar facut de Stat cu tehnologie interzisa. Se face si in Romania, si in UE, si in SUA(tara mama a programului). Tehnologia are multiple utilizari. Monitirizare si lovire inclusiv cu flux energetic si poate induce orice stare vrea operatorul. Poti sa urli sa tipi sa fii agresiv violent sa razi sa fii flower power in alte orizonturi absolut orice. Inginerii psiho sociale pe oameni. Se face in State pe scara larga, vezi toate atacurile alea armate parca dirijate la unison. De ce? Ca sa se dea legea interzicerii armelor, pentru ca si poporul are arme, iar statul cam are concurenta si trebuie eliminata. Ehe, daca ar cunoaste romanii ce fac structurile pe oameni si ce tehnologii folosesc pai 1907 ar fi o blanda amintire.

  18. Atacul din Serbia a fost regizat ca o lectie pentru ca Serbia nu se supune Imperiului si nu adopta linia care trebuie fata de Rusia. Si i s-a dat aceasta lectie Serbiei.

    Presa libera in Romania nu exista, poate la rubrica meteo pe acolo! Atat! Majoritatea sticlarilor tv sunt gradati, colaboratori cu solda sau in solda altora. Unele institutii media sunt unitati militare veritabile!
    Si blogarii scriu la ordin ca e fancy trendy si da bine in manipulare sociala!

  19. @Core:
    Ingineriile sociale pe oameni se fac in mod multiplu. Tehnologii interzise cu soft dedicat si drogurile oficiale avizate cu parafa Mengelilor actuali. Fata aia Iulia Marin a fost omorata cu zile la propriu. Derbedeii aia care au burdusit-o cu mizeriile de pastile care nu produc niciun efect concret ci doar efecte adverse naucitoare. Marea minciuna a secolului XX si XXI este psihiatria. Medicatia face din big pharma si medici stapani sociali. Ei sunt unealta a Sistemului. Multi au fost neutralizati asa si scosi din joc. E demonstrat stiintific ca nu ajuta la nimic medicamentele alea si sunt droguri veritabile, distrug functiile organismului, lasa sechele pe viata, la aia care raman in viata. Psihiatria e o arma, si modul mizerabil cum e folosita, face rau societatii. Dar adevarul nu se spune, ca nu are cine! Presa e la ordin!

  20. Controlul mental NSA/CIA din care provin Jonestown, Feminismul, fluturasii Monarch, unii ucigași în serie, multe împușcături în masă etc. explică si transformarile uimitoare ale multor vedete de cinema, tv si muzica, eefctiv vedem topirea unor personalitati sau aparitia mai multor personalitati, un caz celebru ca Britney Spears, de ex. Experimente de privare senzorială, electroșocuri, droguri, abuzuri sexuale și alte acte de nespus fac parte din proiectele extinse ale CIA de control comportamental, inclusiv munca lui Ewan Cameron de la Universitatea McGill, care a spălat creierul pacienților din Montreal cu finanțare de la agenție in căutarea candidatului Manciurian perfect, al spionului perfect, al supersoldatului. Trebuie sa fii naiv rau sa crezi ca toate aceste betaexperimente de succes n-au fost transpuse pe scara larha in cautarea cetateanului perfect, obedient, disociat, gata sa fie conectat sau decuplat instant din emotii sau gandire critica cu ajutorul unei retele compuse din reteta de succes mk-ultra: trauma based control + droguri + spectru electromagnetic. Are dreptate userul ,,nimeni” cand are indoieli despre natura reala a actului tragic din Serbia. Aceste evenimete nu fac decat sa intareasca controlul statului asupra oamenilor in virtutea sigurantei, iar paradoxal, se doreste ca noi sa cerem ordine. ‘Ordo ab Chao‘ spun ei

  21. Am citit ca baiatul a fost supus bullyingului in scoala. Se pare ca tratarea superficiala a acestui fenomen de catre scoala si parinti poate avea consecinte neprevazute si grave.

  22. Nu există presă liberă.
    Nici voi nu scrieți nimic despre Assange – dar e „ziua presei libere’
    ?????????

  23. „Am citit ca baiatul a fost supus bullyingului in scoala.”

    Din seria: se spune ca ! Toata lumea isi da cu parerea post, un alt Charliu. O noua dovada ca: armele ucid !

  24. tomlin Pai, sa ne scuzi ca ne dam cu parerea pe un forum destinat datului cu parerea.

  25. tomlin, bullyingul este un fenomen care nu poate fi neglijat.
    Eu l-am simtit aici. Au facut din mine o pesedista cu nu stiu ce superavantaje numai pentru a-si putea dispersa, prin mine, ura impotriva PSD-ului. Nu ma cunosteau ca persoana, eram numai victima colaterala, cum se spune. Ultima data, au reactionat categoric vreo trei colegi carora le multumesc mult si au incetat.
    Bullyingul poate fi un instrument: votantii unui partid sunt prosti, fara scoala, fara dinti deci multi superficiali vor trece trece in tabara celor inteligenti, frumosi…

  26. Cind eu scriu intr-un comentariu ca ovreimea este cauza tuturor conflictelor armate/economice de pe planeta,presa,indiferent care,nu-mi publica parerea,o cenzureaza.Asta inseamna ca presa este timorata,plstita,vinduta,numai libera nu este.Asta e numai un exemplu.

  27. Faptul că citesc zilnic Cotidianul și încă un ziar on-line înseamnă că mai avem o fărâmă, două de libertate însă nu știm până când. Zic să ne bucurăm cât mai putem, noi consumatorii, iar celor care produc presa liberă, multă sănătate și curaj, spor in tot ceea ce faceți și la mulți ani!

  28. „Vasile” cand arunci oprobiul asupra unei natiuni, aratandu-i cu degetul pe colegii, vecinii tai, eventual prieteni, oameni cu durerile si bucuriile lor, stii cum te numesti?

  29. ”În România în 2022 au murit 307.000 de oameni în primele 11 luni ale anului, o creștere cu 17% față de anul 2021. Este considerat cel mai ridicat nivel al mortalității din ultimii 30 de ani. Statistic, vorbim despre peste 27.000 de români morți pe lună și aproape 900 de oameni morți în fiecare zi.”
    Ce zici Arafat ? Vă așteptați ca doar atâția ?

  30. „Nea Cornel”eu nu cred că ești un jurnalist liber cu adevărat și că scrii ce ai vrea și că nu ți-e frica.
    Daca ai face-o te-ai trezi mai întâi cu cei de la garda financiara(ANAF) care ar veni zilnic și ar verifica de nu ar mai fi loc în redacție de ei.
    Pe urmă ar veni cu metoda datului în judecată,proces după proces. Sunt multe metode de a închide gura ziaristilor.Reusesti un fel de slalom printre jaloane având grijă să nu-i julești pe cei de „dreapta”.De Dragnea nu-ți era frica așa că toți vati cocoțat pe el că era la modă și îi faceați și pe plac Șifonierului fara sa vă dați seama ce faceți și unde o sa ajungem.Acum vedem ,dacă vrem sa vedem,că mergem din rău în mai rău.Uite cum a întors șifonierul legea aia care i-ar fi obligat pe cei de la OMV să plătească taxa și legea a fost modificata cum a vrut mușchi lui.Si parlamentarilor le e frica.

  31. Sigur ca presa e libera când e libera, adică duminica si-n sărbători legale și nu e libera când patronul spune ca nu e libera fiindcă cineva i-a interzis sa le dea angajaților liber. Asa ca cine are semințe oleaginoase va trebui ca să facă eforturi serioase să ajungă la o Presă Libera unde sa-și preparate uleiul pe care sa-l pună pe taraba la vânzare.
    PS. Slogan American: totul e de vânzare, inclusiv omul și conștiința sa.
    PS. Dacă tot te vinzi, nu te vinde pe sume ridicole.
    PS. Cine se vinde o data se va vinde ori de câte ori cineva va fi dispus sa-l cumpere.
    PS. Cine s-a vândut de mai multe ori, se va oferi cadou.
    PS. Cei ce se vând, va vor vinde fără mustrări de conștiința.
    PS. Unii înainte de a-si vinde sufletul, încep cu trupul.
    PS. Ca sa-ti vinzi tara, mai întâi e obligatoriu sa fii cumpărat.
    PS. Majoritatea celor care se vând trăiesc cu convingerea ca sunt nemuritori.
    PS. Cine se vinde și afirma ca e un credincios practicant, minte.
    PS. Politicianul, după ce s-a vândut străinilor vinde minciunii cu nemiluita.
    PS. Securitatea s-a vândut ca să poată sa-si vândă tara.
    PS. O Presă libera care s-a vândut în milioane de exemplare la un șingur chioșc nu e libera.

  32. Domnu Radu, de unde ai luat, stimate domn, numărul românilor morți anul trecut? Din Izvestia, Pravda?
    Începi să ai mai mult humor decât charlie, paiața tristă a forumului?

  33. @ marius 20:54 In legatura cu subiectul vanzari-cumparari: sa nu uitam nici de celebra butada a lui Talleyrand, intrebat fiind cum a facut de a supravietuit si s-a imbogatit sub atatea regimuri diferite: „J’ai vendu ceux qui m’ont acheté” – I-am vandut pe cei care m-au cumparat…

  34. Presa din România a ajuns ce este, adică mai Nimic, și pentru că ani de zile, în timp ce se forma și adapta în noile condiții post 1989, reprezentantul cel mai de vază al Asociație ziariștilor și “văzut la TV” a fost C.T. Popescu.

  35. Asta e E imposibil de crezut ca acuza vreun coleg, vecin, eventual prieten. Eventual daca dumneata nu ai printre amici, colegi si familie vreun Kissinger, Theodor Herzl, Lawrence Freedman, David Aaronovitch, Sheldon Adelson, Dershowitz, Michael Chertoff, Dov Zakheim, Alvin K. Hellerstein, Efraim Halevy, Bernard-Henry Levy, Frederick Lindemann, Morgenthau Jnr, Rothschild, Larry Silverstein sau alti sionisti de frunte. Sionismul este o doctrina expansionista si violenta propagata de o suma de persoane care deseori se ascund sub o aparenta identitate semitica si potrivit lui Shlomo Sand, palestinienii sunt mai probabil sa fie adevaratul popor semitic, facandu-i pe israelienii de azi, adevaratii antisemiti. Iar comportamentul brutal de epurare etnica si genocid din Israel, al arabilor semiti din ultimii 50 de ani, confirma asta.

  36. Presa liberă… să spună ce vrea Trustul ,aservit curentelului ideologic,aservit interesului celor care impun globalismul mai nou neomarxism/progresismul, cu mijloace Digital dictatoriale.Ce frumos si nobil ar fi sa citesti in fiecare dimineata un jurnal care sa directioneze in cel mai manierat si inteligent mod critic ,politicieni cu merite,cunostinte, bune intentii ,patrioti si cu coloana vertebrala,nemumaratele realizaridi proiecte pentru cetatenii tarii lor.????exista asa Ceva?

  37. Pentru a cenzura,a inchide gura,minimliza si discredita opozitorii sau persoanele care isi dau seama de planurile malefice in defavoarea cetatenilor,platitori de Taxe,sistemului ia catalogat ca find,,Complotisti,,Multe di aceste teorii sant defapt propagate de sistem Prin vloggeri din sevicii si amestecate cu aberatii absurde in asa fel incat adeptii sa poata fi discreditati si pentru aberatiile la care adera.In acest mod un jurnalist independent v.a fi catalogat Complotist si v.a suporta stigmatul de fi un ,,aberant,exaltat,nebun,,ori decate ori v.a demasca intentiile sistemului Sau anumitor grupuri.

  38. Presa ar trebui să vorbească ea însăși mai mult, despre rolul presei și al ziariștilor.

  39. Nicolae Steinhardt:

    “Eu am oroare de oamenii lipsiti de caracter, de codosi, de delatori, informatori, care sunt cei mai lipsiti de caracter. Am avut mare dezamagire in viata mea, fiind ‘turnat’, tradat de cunoscuti, prieteni. Cea mai sinistra categorie de oameni, adevarati denaturati, monstri, este aceea a turnatorilor de profesie, ciripitorii, informatorii, care nu merita decat dispret, desconsiderare, scuipati. Rau face regimul ca incurajeaza in intreprinderi aceasta oribila categorie de oameni declasati, verosi, cretini in general, lipsiti de bun-simt si de constiinta, mai ales care-si vand rudele, prietenii, cunoscutii. Niciodata un regim politic nu are lunga durata, nu are un fundament solid, daca se sprijina pe delatiune, para, lipsa de caracter, tradare. Trebuie sa se cultive increderea in oameni nu neincrederea, entuziasmul, nu frica, onoarea, nu dezonoarea.”

  40. „tomlin, bullyingul este un fenomen care nu poate fi neglijat. Eu l-am simtit aici.”

    Daca te impresioneaza bullyingul, atunci n-ai ce cauta pe aici. E pacat. Pe mine ma intaresc toate injuraturile margatilor si le dau la operatie pana cand renunta, ca au zero argumente sa spele un „mort” de peste 10 ani. Cenzura este argumentul comunistilor impotriva celui care a creat aceasta gazeta. Redactia a ajuns impotriva gazetei, deci, falimentul bate la usa, asta spune comportamentul ei.

  41. Singurul lucru pozitiv legat de libertatea presei azi a fost cand 2-3 protestatari au intrerupt teatrul ieftin pus in scena cu titlu „Indexul de libertate al presei” de catre CIAPost si Blinken. Presa libera e tinuta in viata doar de jurnalistii independenti, in curand toti o sa fie cenzurati, amendati sau direct bagati in puscarie in „vestul civilizat”

  42. Eu fac afirmatia: „prietenii mei sunt români” asta nu inseamnă că „toți românii sunt prietenii mei”

  43. Despre presa lui peste numai de bine… daca nu era presa nu aveam acest sir de khazari la conducerea tarii, de la iliescu, constantinescu, baselau, yohana… si celelalte cozi diavolesti in romanica
    Mai spuneti o tara cu asemenea tradatori

  44. Cand copilul vostru de patru ani, va veni cu forma degetelor unui adult pe obrazul lui frumos si curat, veti intelege ce inseamna bullyingul si cat rau pot face unele afirmatii iresponsabile.

  45. O prezentatoare tv de pe RTV+ ne spune că ieri a avut loc un atac criminal la granița României și când colo incidentul a fost în Belgrad. Alti știriști de pe A3 ne spun că a avut loc un atentat la Putin cu o drona când colo au fost două drone care au explodat în aer de nici steagul Russiei nu a fost afectat. Ce fel de presă avem astăzi? Niste panarame care spala creierii fraierilor care se uită in gura lor! Huuo panaramelor!

  46. Nu presa a băgat în urne milioanele de voturi cu care au fost aleși acești … „khazari la conducerea țării, de la iliescu, constantinescu, baselau, yohana…”
    Propaganda presei în favoarea lor n-ar fi avut succes dacă electoratul avea discernământ !
    – să zicem că la primele alegeri prezidențiale, poporul a avut oarece argumente pentru vot Iliescu. De ce a fost, însă, votat și a doua oară când era evident că sub pulpana lui de „sărac și cinstit” începuse jaful economiei naționale și colonizarea țării ?!
    – am crezut că ne-am luminat la alegere Constantinescu, dar, vai, cu penibila lui coaliție politică, a încheiat mandatul recunoscându-se învins. Și noi cu el.
    – încă la prima alegere a lui Băsescu trebuia să atragă serios atenția tertipul suspect cu care ne era băgat pe gât (lacrimogenul „dragă Stolo”). Să zicem că am fost neatenți, dar, deși văzusem cu cine avem de a face/ce face pentru noi și țară, odată înscăunat, o majoritate l-a votat și a doua oară. Drept e că și „contracatindatul” i-a fost un prostănac, dubios până în zilele noastre.
    – la prima alegere a lui Joha, electoratul „turmentat” a înghițit, fără să mestece, propaganda pentru „neamțul serios” etc, cu toate că a fost martor la a doua rocadă-lansare tertip, cu suspectul „căcărău”. În pofida unui mandat eșec total, Joha este votat din nou, iar azi ne căinam soarta.
    PENTRU TOATE CELE DE MAI SUS, EXISTA, TOTUȘI, CONTRAARGUMENTE VALABILE :
    – NICI N-AM AVUT ALȚII MAI BREJI CU CARE SA VOTĂM. AȘA VA FI ȘI IN 2024, CÂND VOM DA VINA, DIN NOU, PE … MASS-MEDIA!
    – ALEȘII NOȘTRI AU SI UN SPRIJIN ELECTORAL REAL : clicile politice profitoare, administrația centrală și locală, în mare parte coruptă, năpăstuiții soartei, pensionarii, care își leagă speranțele, de fiecare dată, de … următorul ales

  47. Cum să mai susțin eu că presa e liberă pe alocuri și mă refer la Cotidianul dacă chiar ieri nu mi-au apărut două comentarii în care culmea, în unul dintre ele tocmai felicitam Redacția pentru această rara avis ?
    E păcat că libertattea de care vorbim și facem atâta caz este la latitudinea unui ins ce controlează și apreciază după bunul plac și propria părere ce trece și ce nu. Ce e papa și ce e kaka !
    P.S.
    Dacă nici acest comentariu nu trece voi proceda ca Mishteaux….. 😉

  48. Spuneam ieri la 15:41 si am repostat la 17:47 fara succes pentru ca sa au vrut bojocii Dulaului – „Securistul vostru, stapanul vostru” e expresia corecta pe care securiciul ordin nar cu misiunea BLASFEMIERII POPORULUI ROMAN a ratat-o!!! O Tica-losie cat Casa Poporului colcaind de PAIATZE dupa chipul si asemanarea sa…Si asta dupa ce stabilisem TACIT ca Cotidianul e unicul organ media NECONTROLAT de Secu ceausista REBOTEZATA in FOSTELE DIRECTII…Si iata ca se trezeste aceasta forma prafuita, stelar, de viata sa ne DENIGREZE ca POPOR si sa ne recomande sa ne parasim TARA, ROMANIA GENERICA…Sa ne acuze cu marsavie ca „NOI cerem
    ce ni se DA”(!?) si nu INVERS asa cum se intampla de fapt, doar TOATA MEDIA E PLATITA si OFICIAL, nu numai CONSPIRATIV si repet,
    CU EXCEPTIA Cotidianul!!! Si cum era de asteptat, hemoroizii Capitanului core/Core/Asta e/A fost in frunte cu ANTISEMITUL/CARE URASTE EVREII doru popescuFARA Dumnezeu si FARA PATRIE/APATRID UCRAINEAN RUSIFICAT ca VIAREG NU-L PUN LA PUNCT, NU-L PLESNESC peste Bot pe DIVERSANTUL SOVIETIC Tica-los!!!

  49. Draga Charlie NU te ENERVA. Caci LUMEA (cea extraterestra), lumea (cea terestra) si OAMENII … NU SE VOR MISCA, niciodata, asa cum vrei TU !
    Mai bine ne-ai spune: cine esti TU, din ce neam te tragi TU, unde te-ai nascut TU, ce religie ai TU … pentru a incerca si a putea sa ne judeci pe noi TOTI ceilalti OAMENI si ROMANI (NASCUTI in ROMANIA, BOTEZATI in rit crestin-ortodox in ROMANIA).
    TU nu poti judeca pe ALTII ! NU AI acest drept LEGAL ! RUSINE sa iti fie !

  50. Draga Charlie NU te ENERVA. Caci LUMEA (cea extraterestra), lumea (cea terestra) si OAMENII … NU SE VOR MISCA, NICIODATA, asa cum vrei TU !

    NU tu esti abilitat (de catre cine ? de ce ? si cum ?) in a judeca pe CEILALTI oameni, lumea si LUMEA ! NU AI acest drept LEGAL !
    Nu te mai crede Caiafa sau Torquemada sau Savanarola … cei care ai facut atata rau OMENIRII, lumii si LUMII.

  51. PS. ROMANIA, ca taram ORIGINAR, ORIGINAL, UNIC si UNITAR, LOCUIT in mod CUNTINUU, SEDENTAR si MAJORITAR de catre o aceeasi populatie STRAVECHE (dpv. arheologic/atestata de peste 10.000 de ani, dpv. demografic si genetic/atestata de peste 8.000 de ani, dpv. cultural, spiritual si religios/atestata de peste 8.000 de ani, dpv. lingvistic/atestata de peste 5.000 de ani) …
    NU poate fi, NICIODATA si IN NICI UN CAZ, un taram de tip „generic” (banal si cosmopolit, bun de cucerit, ocupat si jefuit de catre alti straini ititi aici doar in scop de PARVENIRE).
    INTOTDEAUNA, ROMANIA, ca TARA, va FI a ROMANILOR cei PAMANTENI si MAJORITARI !
    Si NICIOATA a altor STRAINI de neam si tara ! DEGEABA unii URLA la LUNA !

  52. PS. NICIODATA … un ROMAN adevarat (neaos PAMANTEAN si bun CRESTIN) … NU ii AGRESEAZA pe conaționalii SAI !

  53. PS. NICIODATA … un ROMAN adevarat (neaos PAMANTEAN si bun CRESTIN) … NU ii AGRESEAZA pe conaționalii SAI !
    ASTA este diferenta dintre ROMANI si ANTIromani.

  54. Daca nu stiati: Ucraina a finalizat drona Charlie cu efect de se-rai prestatoare de cuvinte repetate la infinit. Drona Charlie arunca cu stiuleti de porumb, pe post de focoase mucles-are asupra tuturor celor care nu sunt adepții Licuriciului cu dinții lipsa și a ucrainienilor cu pian și pianina prestatoare de servicii organice cu organe de partid și de stat orizontale. Așteptăm momentul când drona Charlie va fi doborât de o gospodina din Rusia cu un borcan de gogonele și unul de sfecla roșie bolsevica, pentru a fi transformat în erou de război și premiat postraumatism cu premiul Guliver furni-carul cu boi în lupta cu cuibul de legi-(onari) contestate la CCR.
    Ps. Zece dronele Charlie negre mititele se leganau pe o pânză de paianjen, dar fiindcă nu se rupea au mai chemat ajutoare NATO ca sa-i îmbogățească intelectual cu uraniu. Slava C.

  55. @ core- prea subtila pentru drona Charlie cu focoase din stiuleti de porumb mucegaiti.
    PS. Se zvonește ca Charlie va fi distribuit în rolul secundar in filmul ” Zbor deasupra unui cuib de cuci”, deși el vroia sa zboare deasupra unui cuib de legionari. De, o drona poate zbura unde i se ordona! Slava C

  56. Dai in unul, tzipa doi! Intreaga lista de CLONE CEAUSISTE-SOVIETICE concentrata in robotul defect Capitanul core/rene/hemoroid/marius/gelu/marin/Dumitru/Vasile/raduca/Con/Kirlian zis Cu(r)Lianul si rog celelalte CLONE RASPUTINOIDE sa ma scuze ca nu le-am nominalizat, monstrii precum Batracianul AlCibiade, Emile, Justinianus, Batranul, Salvamar, Yahweh, Socrates, Sarumana Rasputin,
    Edelweiss/Cernowitzeanul mistocar, tomlin/maxtor, Alatrinei si pretorienii Maresalului SECKU din Padurea Faget etc, si-a trimis Tica-losul danga langa cu talanga de bou avand constiinta de sine ca e bou cand se uita la Joiana cuore inainte de a o amusina…
    Ca de obicei, Tica-losul nu apare in clar spre deosebire de ANTISEMITUL/CARE URASTE EVREII doru popescu FARA Dumnezeu si FARA PATRIE/APATRID UCRAINEAN RUSIFICAT legendat la Craiova de unde a fost trimis in misiuni externe, acum prestand ca general in rezerva ceausist dez axon nat, ultima misiune fiind in balamucul astral de unde a evadat impreuna cu Tica-losul clonat din praf stelar…Toate aceste CLONE SECURISTE sunt FOSTI, FOSTI CETATENI ROMANI si FOSTI de diferite nationalitati care URASC ROMANIA GENERICA pe care Stalin a incercat sa o distruga instituind prin GENOCID „republica BOLSEVICA”, „patrialor”!!!

  57. NICIODATA … un ROMAN adevarat (neaos PAMANTEAN si bun CRESTIN) … NU ii HULESTE si nici NU ii AGRESEAZA pe conaționalii SAI !
    ASTA este diferenta dintre ROMANI [cei neaos PAMANTENI de pe lunga lista a lui Charlie] si ANTIromani [Charlie si inca cativa NEromani/”generici” STRAINI] de pe acest TARAM stravechi NATIONAL al NOSTRU al ROMANILOR cei MAJORITARI aici.
    Degeaba Charlie … ai URA fatza de ROMANIA, fatza de POPORUL nostru cel PAMANTEN majoritar ROMANESC … URlAND doar la LUNA !
    URA te da de gol ca NU ESTI nici ROMAN si nici CRESTIN.
    ROMANIA ramane TARAMUL cel ANCESTRAL, TARA cea straveche si PATRIA noastra a ROMANILOR cei neaos PAMANTENI si CRESTIN-ORTODOCSI.

  58. Pentru @Codru
    Parerile tale sa le spui la nevastata, copii si poate lui mutu…
    Electoratul ala de care zici ca e de vina n-are timp de statistici, predictii, el este ocupat cu traiul zilei; de presa si de Khazari nu spui nimic, coada de .
    .

  59. ASTA este diferenta dintre ROMANI [cei neaos PAMANTENI de pe lunga lista a lui Charlie] si ANTIromani [Charlie si inca cativa NEromani/”generici” STRAINI] de pe acest TARAM stravechi NATIONAL al NOSTRU al ROMANILOR cei MAJORITARI aici.
    Degeaba Charlie … ai URA fatza de ROMANIA, fatza de POPORUL nostru cel PAMANTEN majoritar ROMANESC … URlAND doar la LUNA !
    URA te da de gol ca NU ESTI nici ROMAN si nici CRESTIN.
    ROMANIA ramane TARAMUL cel ANCESTRAL, TARA cea straveche si PATRIA noastra a ROMANILOR cei neaos PAMANTENI si CRESTIN-ORTODOCSI.

    PS. NOI, cei nascuti, botezati si care RESPECTAM acest TARAM stravechi ROMANESC … SUNTEM si RAMANEM niste ADEVARATI ROMANI.
    Cei care NU RESPECTA acest TARAM stravechi ROMANESC … SUNT doar niste NEromani/STRAINI de NEAMUL nostru si de POPORUL nostru.

  60. ASTA este diferenta dintre ROMANI [cei neaos PAMANTENI de pe lunga lista a unuia cel unic] si ANTIromani [unul cel unic si inca cativa NEromani/”generici” STRAINI] de pe acest TARAM stravechi NATIONAL al NOSTRU al ROMANILOR cei MAJORITARI aici.
    Degeaba … unii au URA fatza de ROMANIA, fatza de POPORUL nostru cel PAMANTEN majoritar ROMANESC … URlAND doar la LUNA !
    URA ii da pe acestia de gol ca NU SUNT nici ROMANI si nici CRESTINI.

    PS. NOI, cei nascuti, botezati si care RESPECTAM acest TARAM stravechi ROMANESC … SUNTEM si RAMANEM niste ADEVARATI ROMANI.
    Cei care NU RESPECTA acest TARAM stravechi ROMANESC … SUNT doar niste NEromani/STRAINI de NEAMUL nostru si de POPORUL nostru.

  61. PS. Exista vreun ISTORIC care sa VORBEASCA despre ROMANIA drept o tara „generica” (cosmopolita si supusa strainilor uzurpatori) ?
    Asteptam numele dar si „citatele” acelor „pseudo-istorici” care sa vorbeasca despe o aasementa „tara generica”.

  62. „cei nascuti, botezati”

    Cei botezati fara voia lor, cu forta ? Te credeam inteligent, dar limitele legionarismului bisericesc apar involuntar. Oricum, ar trebui sa treci pe la caserie la cata publicitate inutila faci pe aici. Ia calmante, ca Charlie, credinta ta se stinge impreuna cu tine. Doctrina e mai tare ca gandirea ?

  63. Musiu Sarla, cuvintele iti exprima gandurile si acestea provin din sufletul tau. In concluzie, este absurd sa te intreb de ce folosesti cuvinte urate dar nu ti se pare indecent din partea ta, sa-ti expui zonele intunecate ale sufletului?
    Exista o norma de comportare civilizata, nu crezi? Folosesti expresia aceea dezagreabila in mod intentionat ca sa ma superi. Daca reusesti? Sigur, nu-mi face placere, intorc capul. Esti satisfacut, iti freci mainile? Fara comentarii.

  64. Charlie Bai charlie, te victimizezi ca israelienii cand arunca aia chietri’n ei si apoi le cer americanilor cateva miliarde pentru noi sisteme de aparare antibolovani. Daca nu ai nerv de forum, cere-le sefilor tai sa te lase la munca de jos, faci ceva figuratie pa fakebook sau tiktok. te-ai scos.. nu esti obligat sa ne suporti. Sau esti masochist?

  65. Ți-ai falsificat biografia pretinzând că ești progenitură de intelectuali ? Chiar … condamnați la odiosul Canal, spre a-ți justifica crizele tale nervoase, cauzate de amintirile dureroase ale comunismului ?
    Cam greu de crezut ca dintr-o familie educată să iasă un specimen cu vocabular de golan ordinar, bântuit de grandomanie, furios, precum o șarlă turbată, împotriva a tot ceea ce vede !
    Stârnești doar revoltă și dispreț cu postările tale delirante.
    În afară de îngăduința ziarului de a-ți accepta poluțiile mentale, admiratori ai elucubrațiilor tale nu prea văd.
    Azi, ce crezi ? Există … Filiala KGB-GRU-Comintern Casa Albă sau CIA ?

  66. „TOTUL SE PUTEA REDUCE LA:. Citat: Dacă vreunul dintre voi ar îndrăzni să scrie adevărul, în curând ar fi pe drumuri în căutarea unui alt loc de muncă. Rolul unui jurnalist din New York este de a ascunde adevărul, de a minți pe față, de a se târâ la picioarele lui Mamona, de a-și vinde neamul și țara pentru pâinea lui cea de toate zilele. Suntem uneltele și marionetele oamenilor bogați care stau în umbră; suntem niște măgari săltăreți. Ei trag sforile, noi jucăm. Talentul noastru, vlaga noastră, însăși viața noastră aparțin acelor…oameni. SUNTEM CURVE SPIRITUALE! (LA PENSIONAREA UNUI ZIARIST) DE TREI ORE NU AM PUS OCHII!!!

  67. Limbajul? Este un limbaj cazon. Citeam un articol al lui Marius Oprea despre cum sarbatoreau tortionarii 1 mai „prin munca” , despre cum inventau cele mai cumplite chinuri pentru detinutii care nu vroiau sa recunoasca inventiile lor, despre umilirea oamenilor care erau batuti la pielea goala… Cumplit, absolut cumplit! Tortionarii se straduiau sa gaseasca cele mai umilitoare pedepse, exact cum el se straduie sa gaseasca cele mai umilitoare imagini exprimate in cuvinte.

  68. Din nou a intrat in tura cotarla securicioasa blocandu-mi la 15:06 un comentariu brizant in demascarea AGENTILOR SOVIETICI care sunt tolerati aici cu o generozitate inexplicabila – Capitanul core/Core/Asta e ce A fost tot timpul recita SCRASNIND din PROTEZE
    din Gica Petrescu, ales special pentru a-si masca DUPLICITATEA rolului de vestala, rol de care se debaraseaza cand presteaza ca rene/marius/gelu hemoroidu Tica-los tomlin!!! Aceasta (editat) ho mini da tomlin era un dur PRO-Zelensky/Garda de Fier/Legiunea Arhanghelului Mihail si PRO-Antonescu CRIMINALUL CONTRA UMANITATII, pana cand URSS-Rasputin a ATACAT SAMAVOLNIC STATUL SUVERAN EROU Ucraina!!! Doi COMINTERNISTI dirijati direct de Stalin, CRIMINALUL BOLSEVIC/”KHAZAR” al POPOARELOR Lumii, ca „antibolsevici/
    antisovietici/anti-URSS/antirusi/antivaregi!!! Cand a fost(editat) tomlin „antipesedistul/antifesenistul” pro-ceausistul ANTISOVIETIC, feseneul fiind creat prin GENOCIDUL AGENTILOR SOVIETICI, in frunte cu ILICI GENOCID pentru ca „republica bolsevica”
    instituita de Stalin dupa 1945 SA NU REDEVINA ROMANIA GENERICA si CRIMINALII BOLSEVICI SA SCAPE, deci, cand a fost (editat) tomlin/maxtor/(editat)/darius/Nastratin sincer cu noi si cu sine? Atunci cand facea pe legionarul sau acum cand apare in clar ca AGENT SOVIETIC?

  69. Pana si Redactia a realizat ca (editat) tomlin e un „editat”AGENT SOVIETIC care se da „anti-pesede/fesene”-ul AGENTILOR SOVIETICI
    COMINTERNISTI si odrasle de COMINTERNISTI…Mai ramane sa constate ca TOTI ACESTI AGENTI SOVIETICI sunt DUSMANII ROMANIEI GENERICE, o noua dovada fiind POZITIA LOR SOVIETICA fatza de UNIREA cu „republica moldova”, respingand-o cu Tica-losie!!!

  70. „Un adevăr îngrijorător despre sistemul de pensii din România a ieșit la iveală. Conform calculelor, după 35 de ani de contribuții la sistemul public de pensii, un pensionar primește o sumă care reprezintă doar jumătate din cât a cotizat de-a lungul anilor.

    Economistul Adrian Codîrlașu evidențiază că, în medie, românii primesc pensie doar 12 ani după ce ies din activitate și cotizează 21,25% din salariu. Această descoperire provoacă îngrijorare pentru românii care au un stagiu complet de cotizare, de 35 de ani, și speră la o pensie care să le asigure un trai decent.

    Ce înseamnă aceste calcule pentru românii cu salariul minim?
    Luând în considerare un salariu minim pe economie de 3.000 lei brut, din care netul este de aproape 1.900 de lei, un român contribuie lunar cu 595 de lei la sistemul public de pensii. După 35 de ani de muncă, dacă salariul rămâne același, un român ar primi o pensie de aproximativ 1.260 lei.

    Această sumă nu le permite pensionarilor să își asigure un trai decent, iar în multe cazuri, oamenii nu apucă să încaseze toți banii opriți de stat pentru pensii înainte de a deceda.”

  71. Pentru unii, dar mai ales pentru Core și cele două Ilene:
    Confucius spune că „Dacă te vorbesc pe la spate, înseamnă că ești înaintea lor ”, așa că unii, ca să-l contrazică și să nu recunoască că-s inferiori, vorbesc, de fapt înjură și insultă, pe față și mușcă de cur ! 😉
    O altă cugetare confucionistă spune că :
    „ Trei lucruri nu se mai întorc : Timpul, Cuvântul și Oportunitatea . Prin urmare, nu pierde timpul, alegeți cuvintele și nu rata ocazia ! ”
    Și te gândești cum de au unii atâta timp de pierdut,mai ales pentru niște cauze la fel de pierdute, aruncă în neștire cuvinte ce se vor jignitoare , dar sunt doar înjositoare pentru ei, mai ales când sunt adresate unor femei, ca să rimeze, doamne, ca se potrivește mai bine .
    Unde mai pui că nu pierd nici o ocazie din cele multe, oferite generos de ”Cotidianul”, spre a-și expune frustrările adunate și misoginismul, născut din desele refuzuri ( prea acri strugurii, nu-i așa ? 😉 din partea lor ! A Doamnelor !

  72. „Pana si Redactia a realizat ca (editat) tomlin e un „editat”AGENT SOVIETIC”

    Acum doar cate zile am descris rolul acestui bul-dog pe forumul Coti. Dnul director, baiet de la tara, bine educat de parinti si cu scoala facuta la UBB Cluuuj, nu poate si nici nu stie sa injure pe unul care l-a enervat si atunci tine pe langa casa un Charlica fara frica de pisica. La acest articol despre Ziua ziaristului am reusit sa-l enervez pe dnul director, l-am facut las pentru ca nici aici nu si-a exprimat regretul pentru asasinarea unei ZIARISTE, Daria Dughina, desi stiu ca regreta, ca este indignat, dar ceva sau cineva il retine. Antonescu a fost singurul politician care, intrebat de cine ii este frica, n-a raspuns totii dobitocii: „mi-e frica doar de Inexistent” ! Fostul presedinte suplinitor a spus clar: „mi-e frica doar de Departamentul de Stat USA”, adica de DEEP STATE. Eh, dnul director s-a enervat sa scriu eu, macar, ce lui ii este frica si a cenzurat postarea !!! Si cu prima ocazie, l-a trezit pe bul-dog sa ma faca tradator bolsevic, ca Charlie ii stie, a trait printre ei, a sustinut unul ca presedinte la PNT. Alti redactori au invatat lectia si nu ma cenzureaza pentru ca realizeaza ca eu scriu ce ei NU POT sa scrie ! Continuati ! Urmeaza o scurta analiza a faptului ca am fost singurul comentator de pe forumul COTI, care protestat impotriza asasinarii unei femei, o ziarista, de catre nazistii ucrani, desi nu ea era tinta si au vazut inainte sa declanseze explozia !!! Nici un profesor doctor universitar n-a protestat ! Ce fac daca un nazist ukran le omoara un copil ca nu suporta ce au scris ei aici ? Ne este frica de Departamentul de Stat USA ? Ia-ta un subiect colosal pentru un articol daca vrem sa scoatem publicatia din faliment, sa curga cititorii si publicitatea, „ori suntem ziaristi, ori nu mai suntem” !
    PS Un gitan a venit la Imparatul Rosu care dorea sa-si marite fata. Ce vrei, bei, fata mea ? Nu imparate, am venit sa-ti spun sa nu contezi pe mine !

  73. Romania (recensamantul din 2011):
    Grupuri etnice
    88,9% români
    6,5% maghiari
    3,3% romi
    1,3% alte minorități etnice

    Limbi oficiale: română (92%)
    Limbi minoritare: maghiară (6,5%), romani (1,1%).

    România nu are o religie de stat (conform art. 29 (5) din Constituția României, cultele religioase sunt autonome față de stat). ortodocși (89,45%)
    romano-catolici (4,62%),
    reformați (3,19%),
    penticostali (1,92%),
    greco-catolici (0,8%),
    baptiști (0,6%)
    iudaism (0,0003%).

    Deci, in ROMANIA, ROMANII cei PAMANENI (dpv. arheologic/de peste 10.000 BC, dpv. genetic majoritar/de peste 8.000 de ani) reprezinta 88.9% din populatia tarii, 92% vorbesc limba ROMANEASCA (limba materna de tip PIE/de peste 5.000 de ani, de idiom pre-latin si de tip satem), iar 89.5% sunt de religie autohtona crestin-ortodoxa (de rit stravechi crestin/de la 50 AD, de rit oficial BIZANTIN/de la 325 AD, de rit crestin-ortodox/de la 1054 AD).
    Si de aceea, ROMANIA este un TARAM profund SPECIFIC si PARTICULAR, locuit SEDENTAR si CONTINUU/de peste 10.000 de ani, de catre o aceeasi POPULATIE tip ROMANEASCA/de peste 8.000 de ani, avand o SPIRITUALITATE culturala si lingvistica de peste 5.000 de ani si o SPIRITUALITATE religioasa de tip MONOTEISTA/de peste 8.000 de ani, monista/de peste 2.500 de ani si crestina/de 2.000 de ani). Adica, ROMANIA … ESTE un TARAM de tip SPECIFIC, ORIGINAR, ORIGINAL, UNIC si UNITAR.
    Si tocmai de aceea … ROMANIA (conform recensamantului din 2011) … NU ESTE un taram „generic” (cosmopolit/multinational, multicultural si multietnic).
    ACESTEA sunt DATELE cele REALE, OBIECTIVE si CONCRETE despre ROMANIA de astazi.

  74. Elvetia ca tara TIPICA de tip GENERICA/cosmopolita (multinationala, multiculturala si multireligioasa) …
    Grupuri etnice:
    Germani (65%)
    Francezi (18%),
    Italieni (10%),
    Romansh (1%),
    altele (6%).

    Limbi oficiale:
    Germana (62.8%);
    Franceza (22.9%)
    Italiana (8.2%)
    Romansh (0.5%).

    Religie:
    34.4% Catolici
    22.5% Reformati
    5.7% alte religii crestine
    5.4% Islam
    0.6% Hinduism
    29.4% fara religie
    2% fara raspuns.

    Astfel … Elvetia/ca tara TIPICA de tip GENERICA nu seamana (DE FEL) cu Romania/ca tara SPECIFICA de tip NATIONALA (dpv. etnic, cultural, religios).

  75. @ Charlie-4mai 12:30 – iar te-au „facut scapat”baietii aia ? Sau nu mai au medicamente ? Mai Sharlica , iaca dac-mi dai un cont la o banca ,din umila mea pensie iti cumpar medicamente .Imi fac si eu pomana cu u nul „dus cu sorcova” . Nu o mai fa pe niznaiul pe forum. Si cum dracu faci ca la diferite „peroade”ai halucinatii ? Mai „copil de pripas”tu nu intelegi ca ar trebui sa multumesti celor ce i-ai enumerat ca esti bagat in seama ? Si de cind ai „comentarii brizante”? Cind ai „revelatii brizante”vad ca ai si lista cu cei ce nu-ti impartasesc elucubratiile „comunisto-rasputinoide”. Te-am mai rugat sa nu te mai legi de mine ca „boala de omul sanatos”. Nu intelegi? Ok . Nu stiu cit te vor lua in tabarca cei enumerati ,dar pe mine conteaza de acum inainte. Cum ai scos ratul ,pentru ca tu esti „porc de ciine” te voi plesni peste el.Un shacal schelalaitor care iti versi umorile pe acest forum.Iar ca om ,in categoria „jigodii”ti-e locul. Sa nu mai aud schelalaieli! PRICEPI mai trogloditule?Ai ajuns bataia de joc a forumistilor. Si-ti place …..

  76. Imperiul Austro-Ungar ca imperiu TIPIC de tip GENERIC (1866-1918), Recensamant (1910):
    Etnii si Limbi:
    oficiale:
    Germana (23.36%)
    Maghiara (19.57%)
    Croata (Croatia-Slavonia) (6%)
    alte limbi vorbite:
    Ceha (12.57%),
    Polona (9.68%),
    Ucrainiana (7.78%),
    Romana (6.27%),
    Sarba (5%),
    Slovaca (3.83%),
    Slovena (2.44%),
    Italiana (1.5%),
    altele/RRomani, Yiddish, Friuliana, Istro-Romana, Ladina (2.9%)

    Religii (1910):
    76.6% Catolici,
    8.9% Protestanti,
    8.7% Ortodocsi,
    4.4% Evrei,
    1.3% Islamici.

    ROMANIA (recensamant 1859)
    Romani Orthodocsi 94.89%,
    Evrei 3.03%
    Catolici 1.02%
    Protestanti 0.65%
    Lipovaeni 0.19%
    Armeni 0.18%,
    Turci 0.03%.

    ROMANIA (recensamant 1887):
    Romani 81.8%
    Evrei 5.5%
    RRomani 3.6%
    Bulgari 1.8 %
    Germani 0.9 %
    Unguri 0.9 %
    Armeni 0.3%
    Altii 5.2%

    ROMANIA MARE (1930):
    Romani 71.9%
    Unguri 7.9%
    Germani 4.1%
    Evrei 4.0%
    Ucrainieni 3.2%
    Rusi 2.3%
    Bulgari 2.0%
    RRomani 1.5%
    Turci 0.9%
    Gagauzi 0.6%
    Cehi si Slovaci 0.3%
    Sarbi, Croai si Sloveni 0.3%
    Poloni 0.3%
    Greci 0.1%
    Tatari 0.1%

    Astfel … pentru cei NOSTALGICI dupa alte epoci … Imperiul Austro-Ungar (1910)/ca imperiu TIPIC de tip GENERIC nu a semanat (DE FEL) cu ROMANIA (1859,1887) si cu ROMANIA cea MARE (1930)/ca tara SPECIFICA de tip NATIONALA (dpv. etnic, cultural, religios).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.