​Cele două companii care au intrat în faliment, City Insurance şi Euroins, erau Muma Pădurii pentru populaţie, a spus, luni, în Parlament, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, el susținând că și-a propus „să facă ordine”. Conducerea ASF este audiată în Parlament de la ora 12.00 cu privire la falimentul Euroins, liderul RCA cu aproape 2,8 milioane de clienți. Este al patrulea faliment major în ultimii 8 ani, după Astra, Carpatica și City Insurance, sub „supravegherea” acestei autorități, unde șefii au venituri lunare de peste 12.000 de euro

Conducerea ASF, explicatii in ParlamentFoto: Inquam Photos / George Calin
  • „Vreau să vă spun un lucru că la ambele companii se vehiculează ideea că sunt două falimente, două falimente, poate în ghilimele spus, pe mandatul nostru - sunt două falimente cerute de noi pentru că, ştim foarte bine şi ştiu foarte bine - că atunci când au venit cele două companii niciuna dintre ele nu era Albă ca Zăpada, ambele erau Muma Pădurii pentru populaţie şi eu personal mi-am propus, alături de colegii mei, să facem ordine.
  • Li s-a dat posibilitatea şi uneia şi alteia să intre în legalitate. Nu-şi doreşte nimeni să aibă o piaţă distorsionată, dar în acelaşi timp nu-şi doreşte nimeni să ţină nişte companii care fac ilegalităţi", a spus Nicu Marcu, la audierile din comisiile reunite de specialitate din Senat.

El a mai susținut că „a fost extrem de dificilă” colaborarea cu Euroins, pentru că nu ar fi furnizat documente și informaţii, motiv pentru care „controalele s-au dispus aproape lunar, unele fiind inopinate, iar altele permanente”.

Parlamentarii AUR au venit cu mai multe foi cu mesaje precum „ASF = Corupţie”, „ASF = Hoţie”, „Atenţie! Instituţie inutilă!”, „Protejaţi românii, nu mandatele voastre”, „12.000 de euro, salariu pe lună, pentru CE?”.

Principalele declarații de la audierile din Parlament:

Valentin Ionescu, director general asigurări ASF:

  • Ne raportăm (n.a în HG) la tarifele efective practicate de societățile de asigurări în martie 2022. Conform datelor noastre, tarifele din martie 2022 față de ce se practicp luna aceasta sunt undeva la aproximativ 30% mai mici, dar depinde de segmente.
  • Minus 30% nu înseamnă că toată lumea va cumpăra la acest preț pentru că tarifele practicate în 2022 diferă pe fiecare categorie, în funcție de cilindree, de vârstă etc. Este doar o estimare medie.

Nicu Marcu, președintele ASF:

  • proiectul de Hotărâre de Guvern este înaintat de azi dimineață la Ministerul de Finanțe. Am vorbit cu Consiliul Concurenței și singura posibilitate este pe Hotărâre de Guvern ca să evităm infringementul pentru că avem foarte puține companii în piață.

Cristian Roșu, vicepreședinte ASF:

  • Avem în jur de 1,7 miliarde lei (350 milioane euro) plătiți la Astra, Carpatica și City. Pe Euroins nu vine nimic (n.a daune externe), iar pe City marea majoritate a daunelor au fost achitate. Deci nu cred că vom ajunge la mai mult de 500-600 milioane de euro.

Nicolae Neagu, senator PNL:

  • Astăzi înțelegem că ați trimis o Hotărâre de Guvern către Ministerul de Finanțe. O fi secretă? Noi nu o avem în format editabil și suntem Comisiile reunite din Senat. Spuneți-ne despre ea. Avem un preț pe care-l blocăm la luna martie 2022? E o piață liberă. Vis a vis de prețul de referință din martie 2022 sau prețul mediu al pieței din 2022?
  • Și a doua chestiune: de ce HG? Este lucrată cu Consiliul Concurenței încât să nu intrăm în infringement?
  • Povestea intervenției în piață (n.a plafonarea prețurilor) nu e nouă. Ați mai încercat în urmă cu 2 ani de zile pe perioada pandemiei. Și atunci s-a comunicat că da, s-a oprit mecanismul și nu a mai fost promovată ideea. Nu știu din ce motive. Și piața s-a calmat cât de cât la acea vreme.
  • Suntem în aceeași tehnică tactică în care încercăm să calmăm piața pentru că avem o HG care nu va fi promovată?
  • Sau - avem o HG care este promovată, calmăm piața avem niște prețuri stabile, ne explicați care și cum să le înțeleagă consumatorul la nivelul martie 2022 și supraveghem timp de 6 luni de zile când nu aș vrea să cred că va trebui să ajungem la o soluție mai puțin liberală - să calmăm piața venind cu un asigurător al statului pe care ulterior să-l scoatem în privatizare când piața va fi stabilă.

Cristian Roșu, vicepreședinte ASF:

  • Aveau 40% din piață, trebuia să le dăm acest răgaz ca să vedem dacă-și refac indicatorul sau dacă nu. Eram obligați de lege.
  • Au mai vândut RCA, pentru că nu aveam voie să le restricționăm vânzarea. Eram în parametrii celor 3 luni dați de lege. Ba mai mult, ei veniseră cu posibilitatea de vânzare a companiei și puteam fi acuzați de rea intenție în această situație.
  • În momentul în care am constatat toate cele spuse de președintele Marcu, ne-am așezat pe lege. Declasând toate aceste împrumuturi, MCR-ul (capitalul minim de lichiditate) le-a scăzut.

Nicu Marcu, președintele ASF:

  • Am trimis la Parchet nu numai un dosar. Această companie are multe dosare trimise la Parchet, nu numai cu această speță, pentru că această companie a fraudat în permamență: inclusiv și-au dat împrumuturi fictive între ei la acre au luat dobânzi exorbitante, lucru care instanța l-a confirmat și ne-a dat dreptate nouă.
  • Când am început să colaborăm cu autoritatea din Elveția, președintele acestei instituții ne-a ajutat foarte mult - a intervievat banca. Banca i-a spus că nu există nicio persoană fizică sau juridică cu un cont la această bancă și din momentul acela noi am făcut toate demersurile.
  • Ei (n.a City insurance) au falsificat un extras de cont din Elveția pe care ni l-au dat și nouă și auditorilor externi - un auditor din Big 4 - și nimeni nu a avut nicio suspiciune. Falsificaseră de fapt toate câmpurile acelui extras.
  • Noi am aflat acest lucru. Eu am venit în 2020. Colegii mei au început să investigheze toate aceste lucruri cumai multe autorități din străinătate, inclusiv cu bănci din Elveția.

Dan Ivan, senator USR:

  • Domnule președinte Marcu, în cazul City Insurance se știe că au utilizat începând din 2017 niște extrase de cont false, de la Axios Bank, pentru a-și dovedi solvabilitatea. Dvoastră ați aflat târziu sau ați reacționat doar prin 2021, în prima parte a anului, am înțeles că ați făcut și o sesizare către Parchet. În schimb i-ați lăsat să vândă polițe până la sfârșitul lui septembrie 2021. De ce?

Nicu Marcu, președintele ASF:

  • Aceste companii stăteau cu dosare (n.a de daună) sub masă pe care nu le înregistrau. Aceste companii nu și-au înregistrat în contabilitate dosarele pe care le aveau în instanță și a trebuit să investigăm toate aceste lucruri.
  • Ca măsură am operaționalizat împreună cu BAAR un sistem informatic prin care determinăm toate companiile de asigurări să-și introducă toate datele, începând de la emiterea polițelor, constituirea rezervelor, până la dosarele de daună și plăți să vedem trasabilitatea în timp real. Aceasta este soluția principală, faptul că vom putea avea informațiile în timp real.
  • Domnule senator, cauza este că majoritatea acestor companii au fraudat. Utilitatea noastră este și există, pentru că noi i-am depistat.

Claudiu Târziu, senator AUR:

  • Sunt întrebări retorice. Îmi dau seama că pe banii pe care stați ar fi fost complicat să faceți acest gest și întreb în concluzie: care este cauza? cum poate fi rezolvată? sunteți capabili să o rezolvați dvoastră? și dacă nu, plecați acasă?
  • Nu credeți că până să așteptați o decizie a Parlamentului sau finalul mandatului dvoastră, ar fi fost mai frumos, având în vedere lovitura pe care o primesc romînii în această criză, să vă depuneți mandatul? Nu ar fi fost mai frumos să vă dați demisia?
  • În aceste condiții, dvoastră considerați că aveți vreo utilitate, ca instituție? Credeți că în calitate de șefi ai acestei instituții v-ați făcut cu adevărat datoria? Nu vă imputați nimic la capitolul responsabilitate?
  • La cauze, ați fost foarte confuzi. ori e legea noastră, ori e legea europeană, ori e nepriceperea dvoastră, dar n-ați pus degetul pe rană, astfel âncât să spuneți că din cauza asta s-a întmplat și asta ar fi soluția. Ce ați dat dvoastră aici drept soluții sunt paleative, nu sunt soluții.
  • Mă așteptam ca ASF-ul să răspundă exact cum a răspuns. Problema este foarte simplă. 4 falimente pe care în cele din urmă le plătesc românii. Nu statul, că statul nu are bani. Statul are banii noștri.

Cristian Roșu, vicepreședinte ASF:

  • Estimăm că vor fi 140.000 de dosare de plată și undeva în jur de 250 milioane de euro fonduri necesare la Euroins, pe care ar trebui să-i acopere FGA.
  • Toate polițele de asigurare ale Euroins rămân în vigoare până la deschiderea procedurii definitive a instanței, plus încă 90 de zile. Deci estimăm o perioadă cam de 9 luni de zile în care polițe care sunt în vigoare și care ar putea produce daune.
  • La Euroins, astăzi în rezervă sunt 55.000 de dosare de daună, care toate vor fi preluate. Nu toate, din istoria celorlalte falimente, vor fi însoțite de cereri de plată. Din varii motive. Deci cam 50.000 de dosare vor ajunge la plată.
  • Cereri de plată înregistrate la City Insurance sunt 240.000 de cereri, din care cam 70-80.000 sunt cereri de restituire primă și 170.000-180.000 sunt dosare aferente dosarelor de daună pentru vătămări corporale și daune materiale. Cam în 2 ani de zile se termină totul.
  • La City s-au onorat până acum 80.000 de cereri de plată. Există și cereri de restituire.
  • Important este dacă marea masă a fost acordată și s-au închis aceste dosare. Răspunsul este că da, Astra și Carpatica sunt aproape finalizate. La Carpatica mai vin ceva dosare pe extern, din BAAR-urile externe, iar la Astra mai sunt foarte puține care mai apar din când în când.
  • Vom găsi dosare (n.a de plătit) la Astra și peste 30 de ani, pentru că Astra a avut în portofoliu și asigurări de viață.
  • Dosare nefinalizate de la Astra, da vor mai fi. Noi am plătit în urmă cu un aninclusiv de la Metropol, care a intrat în faliment în 2006. De ce? pentru că sunt dosare externe, supuse judecăților externe, în care ne vin dosarele după ani de zile și la fel în cazul judecăților interne.

Senator AUR:

  • Aici aveți o vină și vă atrag atenția că este al 4-lea faliment! Cin e o să sufere cel mai mult? Păgubiții! Câte dosare s-au finalizat de la falimentul Astra, Carpatica și City? Păgubiții se vor înscrie la masa credală. Mai sunt dosare pe rol nesoluționate și neachitate pentru cele 3 societăți?
  • Societățile de asigurare nu raportează la ASF rezervele de daună cu privire la procesele în instanță. Controalele ASF privind rezervele de daună nu ar trebui făcute doar scriptic, ci efectuate în teren.

Cristian Roșu, vicepreședinte ASF:

  • Acest contract a fost semnat pe data de 9 februarie. Noi am aflat de acest contract în 17 februarie din presă. L-am cerut și l-am primit în 21 februarie.
  • Ba mai mult, în anumite articole din contractul de reasigurare, apărea că în situația în care soldurile sunt pozitive de la zi la zi, soldul pozitiv se transferă în străinătate, iar soldul negativ va fi alimentat tot de ei din străinătate. Deci era o fraudă premeditată.
  • Singura lor găselniță a fost ca în februarie 2023 să ne aducă un contract de reasigurare, cu un pitic de reasigurător, prin care transferau toate activele și toate rezervele în străinătate, astfel încât ei făceau fronting prin acel contract.
  • În cazul Euroins s-au aplicat din 2021 toți pașii legali dați de Solvency 2 și de legea 237 pentru refacerea indicatorilor de solvabilitate. Am dat decizii privind deficiența de SCR, au avut timp suficient să poată să o refacă.
  • În legislația de astăzi nu mai există posibilitatea de a demara administrare specială.

Nicu Marcu, președintele ASF:

  • Nu aș vrea să comentez declarațiile politice. Vreau să vă spun că din momentul în care sunt în această instituție nu a fost nicio intervenție din afara instituției și ASF a funcționat independent.

Anca Dragu, senator USR:

  • Întrebarea mea ține de independența ASF: Considerați că ASF este o instituție independentă atâta timp cât președintele PSD face declarații publice despre falimentul unei companii, care urmează să se întâmple?
  • Ca să trag o concluzie simplă - operația a fost un succes, pacientul a murit. Dvoastră spuneți că ați aplicat toate măsurile, deși putem discuta de ce nu ați recurs și la administrarea specială, și totuși nu v-ați putut opune acestei fatalități ca două companii, cu risc sistemic pentru piață, să dea faliment una după alta la interval de 2 ani.

Nicu Marcu, președintele ASF:

  • Veniturile mele sunt publice în declarația de avere și pe site-ul instituției.
  • Avem o singură obligație - ca acele tarife de referință RCA pe care le calculează o companie independentă să le publicăm pe site.
  • ASF nu poate interveni pe tarife și prețuri RCA, conform legii europene și românești.
  • Companiile care au intrat în faliment au avut preponderent afaceri RCA, spre deosebire de companiile din alte țări. Peste 90% din business-ul lor se baza pe RCA, și nu doar că se baza pe RCA, dar practicau tarifele excesiv de mici, adunau bani, când trebuiau să plătească nu plăteau sau plăteau la sume extraordinar de modice și business-ul lor era clădit pe un eșafodaj.

Cristian Roșu, vicepreședinte ASF:

  • În România unde nu avem decât 8 companii nu avem cum să echilibrăm această piață și cu jucători care până mai săptămâna trecută nu erau potenți financiar. Piața RCA este foarte volatilă.
  • În fiecare trimestru ne sunt semnalate falimente în vestul Europei și care nu se simt. Problema europeană față de cea romînească este în zona asigurărilor de viață. Și cam aici se opresc similitudinile.
  • De ce nu se întâmplă așa ceva în alte țări? Piața românească de asigurări are o defecțiune structurală. În piața românească activează 9 până ieri, astăzi 8 companii de asigurări care fac RCA. În piețe mature, în UK sunt 200 de companii. În Italia sunt 178 de companii. Germania este din cu totul altă poveste. În Polonia, care este o țară venită din blocul est-european, sunt 35 de societăți. Simplu: dacă luăm 100 de procente și le împărțim la 35, media este undeva la 3%. Când un jucător cu 3% din varii motive, a ieșit din piață, că a vrut, că a intrat în faliment, el nu distorsionează nimic. Posibilitatea lui de a crea o acțiune pandemică în piață nu se simte.

Senatorul Narcis Mircescu (USR):

  • Am două întrebări la conducerea ASF: De ce în România, deși funcționăm pe aceeași legislație europeană, avem parte de 4 falimente majore în ultimii 8 ani și în alte piețe cu aceeași legislație aplicată nu se întâmplă așa ceva? A doua întrebare: De ce ASF și-a secretizat veniturile? Considerați că este normal așa ceva?
  • Mandatul Consiliului ASF va expira în toamnă, dacă între timp Parlamentul nu ia altă decizie. USR a demarat procedurile pentru schimbarea conducerii ASF.

Senatorii USR au subliniat că mandatul Consiliului ASF expiră în 14 noiembrie 2023. Întrebat dacă și-ar mai reînnoi mandatul la cum a supravegheat sectorul asigurărilor, Cristian Roșu, vicepreședintele ASF a spus că nu depinde de el, fiind hotărârea Parlamentului.

Cristian Roșu, vicepreședinte ASF responsabil asigurări:

  • Am avut discuții cu companiile importante și grupurile din care fac parte și am convenit ca în cele 6 luni să analizăm concret care vor fi eventualele pierderi de business și să facem după cele 6 luni o ieșire controlată din acest proces.
  • O altă măsură este că anulăm contribuția pe care acești asigurători o plăteau către ASF. Nu în ultimul rând mai există un PLX 511 la Camera Deputaților prin care contribuția la FGA nu va mai fi o contribuție constantă, fixă, ci se va transforma în contribuție specială - un credit pe care societățile de asigurări îl vor acorda FGA, iar ulterior lichidării falimentelor în derulare își vor recupera creditul.
  • Venim cu prevederi de compensare pentru asigurători. La martie 2022, media distribuției pe aceste polițe era peste 12%. În acest moment se blochează această distribuție la 5%, fiind polițe obligatorii. De aici le dăm o marjă de 7-8% de acoperire a eventualelor pierderi semnalate.
  • Sunt mii de prețuri de vânzare, iar propunerea noastră către Ministerul de Finanțe și către Guvern este de vânzare la prețurile anului 2022.
  • Nu este vorba de o plafonare sau de o înghețare a prețurilor, ci de o reîntoarcere la prețurile lunii martie 2022.

Florin Cîțu, senator PNL:

  • Nu pot să nu constat o coincidență bizară - ca la o săptămână-două după ce al doilea om în stat anunță falimentul Euroins, acest faliment să se întâmple. Problema este dacă în această perioadă au existat discuții și cu alți investitori să fie vândută, iar aceștia s-au retras din cauza acestor informații.
  • Aș vrea să îmi explicați de ce credeți că această soluție nu va duce la pierderi enorme pentru alte companii sau chiar la dispariția RCA de pe piață?
  • Ideea este ce facem astăzi. Ați trimis către Comisie o soluție care presupune, din punctul dvoastră de vedere, stabilizarea pieței prin plafonarea tarifelor la nivelul de anul trecut. Deci propuneți astăzi unor companii sănătoase să cuporte costurile unui alt faliment.

Cristian Roșu, vicepreședinte ASF responsabil asigurări:

  • Am constatat că lucrurile stau așa, am început 2 controale de fond care s-au finalizat la începutul anului 2020 și de aici a început toată această cavalcadă de controale și sancțiuni. Am sesizat și Consiliul Concurenței chiar în două rânduri.
  • Cum a permis ca piața RCA să fie concentrată 80% din piață să fie concentrată la City și Euroins? Am preluat funcția de vicepreședinte ASF la finele anului 2018. De la 1 ianuarie 2019 au început primele controale de fond ale ASF la cele 2 companii, pentru că nu le-am permis noi să ajungă la această cotă de piață, ci le-am preluat cu această cotă de piață. La finele anului 2018 cele două companii aveau cotă de piață de 75%.
  • Varianta în care FGA ar fi trebuit să colaboreze cu conducerea societății este inoperant. Am mai avut o dată o decizie de genul acesta în februarie 2020 în care FGA a fost numit să înlocuiască conducerea executivă și timp de 2 luni de zile nu au primit niciun document nici informații. Toate operațiunile și tranzacțiile se făceau via Bulgaria.
  • De ce nu am pus FGA administrator temporar? Aveam două variante legale: varianta în care FGA putea colabora cu conducerea (n.a Euroins) și varianta în care se substuia conducerii, dar în care toată conducerea societății era demisă. La acel moment, varianta cu destituirea întregii conduceri nu se justifica din punct de vedere legal.

Valentin Ionescu, director general asigurări ASF:

  • Au fost verificări ample și când s-a conturat această stare de insolvență, raportul a fost transformat în notă de ședință înaintat Cobnsiliului ASF și s-a luat decizia.
  • Am făcut verificări și cu alte instituții din afara țării, am verificat conturile societății, reasigurările cu supraveghetorul care se ocupa de supravegherea reasigurătorului cu care Euroins avea contractul.
  • Pe 2 februarie fost trimis al doilea raoprt cu ajustările finale pe această societate. Sunt termeni legali, trebui să-i dai timpul societății să se apere.
  • După ce am văzut datele la 9 luni, am venit cu al doilea raport de control permanent, având în vedere că între timp s-au calculat indicatorii de solvabilitate SCR și MCR. Un calcul de solvabilitate durează.
  • De ce nu a fost numit FGA să preia conducerea temporară la Euroins? Când am observat aceste lucruri, a trebuit să și fundamentăm, să facem o analiză, la finele anului trecut.
  • Imediat ce au pus datele la septembrie am văzut că sunt schimbări în rezervele societății, o scădere mare de IBNR (de rezervă estimată) de aproape 400 milioane (n.a. euro) și niște mutări pe contractele de asigurare, lucru care ne-a îngrijorat.
  • Deci noi am fost în posesia datelor pe care am putut să le analizăm în august 2022 pentru anul 2021.
  • Situațiile financiare pe 2021 auditate nu au fost trimise la timp. În loc de 30 aprilie 2022, au fost trimise în august, deci cu peste 3 luni întârziere. Pentru această abatere, directorul general a fost amendat cu 125.000 de lei.
  • La finele lunii decembrie 2021 s-a dat decizie de intrare în plan de redresare pentru Euroins, pe parcusul anului 2022, urmând ca la sfârșitul lunii iunie 2022.
  • Din acele rezultate într-adevăr Euroins avea nevoie de cele mai mari ajustări, avea un capital de solvabilitate de circa 590 milioane lipsă în urma acestui audit.
  • A fost un exercițiu european de evaluare a activelor și pasivelor societăților de asigurări, cu termen de referință iunie 2020, dar exercițiul s-a închis la finele anului 2021. Rezultatele au fost publicate în ianuarie 2022.

Daniel Zamfir (PSD):

  • Ați trimis și un material, l-am analizat. E limpede că activitatea de control s-a întețit de la momentul când ați preluat această funcție, după numărul de amenzi. Problema se pune în felul următor: De ce ați ridicat licența Euroins acum și nu în 2020 când ați avut acel audit european care spunea că nu îndeplinește condiții?
  • Spuneați de plângeri penale. Ați făcut în 2020, 2021 și în 2021, după ce ați constatat că cei de la Euroins a comis chiar fapte penale, în opinia dvoastră.
  • De ce i-ați mai lăsat în această perioadă să acumuleze, că până la urmă societatea vindea de 2 milioane de euro pe zi, numai dacă discutăm de septembrie 2022 că nu recunoașteți încă 2 contracte de reasigurare, în februarie 2023 oamenii ăștia s-au reasigurat în proporție de 87% la o companie tot din Bulgaria. Undeva banii se duc între ei.
  • De ce ați mai lăsat ca această companie să mai incaseze bani, pentru că din septembrie până acum au mai încasat încă 500 milioane de euro?

Cristian Roșu, vicepreședintele ASF, a solicitat președintelui Zamfir și lui George Simion (liderul AUR) să-i roage pe colegii din AUR cu pangarde să facă liniște, deoarece nu se pot concentra pentru răspunsuri.

Nicu Marcu, președintele ASF:

  • Nu au fost decizii ușoare dar a trebui să curățim piața. Li s-a dat timp, potrivit legii, să-și facă solvabilitatea. Nu au acceptat, soluția finală asta a fost solicitarea insolvenței.
  • Recent mie și la încă 3 colegi acum 3 săptămâni ni s-a dat un NUP pe una dintre plângerile penale făcute de către City.
  • De fiecare dată toate elementele găsite care probau sau aveam suspiciuni de infracțiune am fost trimise cătyre parchet, inclusiv analizele facute de noi. Chiar dacă noi nu le-am făcut publice, pentru că am avut ezitări, pentru că fiecare dintre noi am avut și avem plângeri penale.
  • La ambele companii (City și Euroins) se vehiculează ideea că sunt 2 falimente poate „pe mandatul nostru”. Sunt 2 falimente cerute de noi, pentru că știu foarte bine că cele 2 companii niciuna dintre ele nu erau „Albă ca zăpada”. Ambele erau „Muma pădurii pentru populație” și eu mi-am propus să facem ordine. Li s-a dat posibilitatea și uneia șiu alteia să intre în legalitate.
  • Știind ce găsisem la City, colegii noștri au impus la Euroins să-și aducă reasigurătorul, pentru că aveau un reasigurător în una dintre insule, Cayman sau Nevis, ca să-l putem controla. Într-un timp relativ scurt compania și-a transferat contractul de reasigurare la un reasigurător din Germania, după care am putut face control.
  • Aceste societăți de asigurări sunt conduse după o Directivă UE, Solvency 2, care le permite să emită asigurări numai cu reasigurare, adică riscurile se pot transfera pe reasigurare la un reasigurător, care poate fi inclusiv în insulele Cayman.
  • Colegii noștri s-au întâlnit cu tot felul de situații, refuz de punere la dispoziție a unor documente.
  • Am dat amenzi consistente, într-un an si jumatate amenzi de 16 milioane de lei...
  • Am dispus controale și in urma rezultatelor am inceput supraveghere intensă. Conducerea Euroins a fost sanționață și destituită la 2-3 luni de când am venit.
  • La Euroins lucrurile au stat total diferit ca la City. A fost dispus un audit independent împreună cu EIOPA prin care toate companiile au fost auditate și în ruma acestui audit au fost găsite extrem de multe deficiențe care ne-au determinat să impunem măsuri.
  • Mă întorc în urma cu 2 ani și jumătate, când am preluat conducerea ASF, când lucrurile erau mai expansive decât acum, deoarece City si Euroins dețineau aproape 80% din piața RCA. În niciun stat nu exista așa ceva.
  • De ce s-a întâmplat acest lucru? Pentru că au practicat tarife foarte mici, nesustenabile, iar companiile serioase s-au retras.

Daniel Zamfir (PSD):

  • „Solicitarea a venit în urma deciziei ASF de ridicare a autorizației de funcționare a Euroins. Suntem într-o situație deosebită, al doilea faliment major în ultimii 2 ani de zile. O situație în care polițele RCA au crescut cu peste 250%, există și o propunere de tarife de referință. De asemenea asigurații nu își primesc la timp banii.
  • FGA, în urma declarațiilor publice, nu are în momentul ăsta fonduri suficiente pentru a acoperi această pagubă.
  • Așteptăm de la Nicu Marcu, președintele ASF, să ne spună cum s-a ajuns la această situație și ce măsuri se vor lua.”

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat că va înainta, luni, Ministerului Finanţelor o propunere privind stabilirea unor tarife pentru poliţele RCA la nivelul celor din luna martie a anului trecut, dar şi o altă propunere care vizează renunţarea la taxa de 1% aplicată companiilor de asigurări.

Euroins - al patrulea faliment major RCA în ultimii 8 ani, după Astra, Carpatica și City

După 2 ani de controale și amenzi cuprinse între 34.000 de lei și peste 3,5 milioane de lei date de ASF, piața asigurărilor din România se confruntă cu un nou faliment major la Euroins - cel mai mare asigurător RCA cu aproape 2,8 milioane de clienți.

ASF se apără susținând că, între februarie 2020 și ianuarie 2023, a aplicat acestui asigurător amenzi totale de peste 16 milioane de lei, măsuri considerate prea blande și întârziate față de probleme financiare știute încă de la falimentul City Insurance din 2021.

De cealaltă parte, Euroins acuză ASF de preluare ostilă și spune că va identifica toate mijloacele legale în România și în alte jurisdicții, pentru a contesta decizia ASF.

Autoritatea a decis vineri să retragă autorizația de funcționare și să ceară în instanță falimentul Euroins, despre care spune că la finele lunii septembrie 2022 avea nevoie de fonduri de 2,19 miliarde de lei pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) și de 1,75 miliarde de lei pentru acoperirea cerinței minime de capital (MCR).

Euroins este al patrulea mare faliment RCA care a avut loc în ultimii 8 ani în asigurări sub 'atenta supraveghere' a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), după Astra, Carpatica, City Insurance.

Dacă Euroins are în spate grupul bulgar Eurohold, celelalte trei au fost controlate de oameni de afaceri români cu legături politice, au lăsat în urmă zeci de mii de oameni care nu au reușit să-și mai recupereze decât doar o parte din despăgubirile solicitate.

De fiecare dată a fost nevoie ca firmele de asigurări rămase să plătească și mai mult la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), cel care preia de fiecare dată o firmă în faliment, și să preia în asigurare clienții firmelor în faliment, iar toate aceste costuri au dus la explozia prețurilor.

Tarife din martie 2022 la RCA, timp de 6 luni

Valentin Ionescu, director general al direcţiei generale asigurări în cadrul ASF a declarat duminică pentru Agerpres că în urma unei analize făcute cu principalele companii de asigurări, s-a hotărât practicarea tarifelor din martie 2022, timp de şase luni, pentru a nu destabiliza piaţa, dar decizia şi momentul în care se va aplica această măsură vor fi stabilite de Guvern.

„Nu discutăm despre o plafonare. Aşa cum am menţionat, nu discutăm despre o plafonare. Vorbim despre raportarea la practicarea tarifelor pe care societăţile de asigurări le-au avut în martie 2022. Această analiză a fost făcută şi cu principalele companii de asigurări, având în vedere faptul că tariful RCA a crescut după ieşirea City din piaţă. Pentru a nu destabiliza piaţa pe următoarele şase luni s-a agreat de principiu ca aceasta să fie propunerea”, a spus directorul ASF.