Ministra apărării Christine Lambrecht a fost mult timp considerată o alegere greșită pentru Cabinetul de la Berlin, notează Spiegel Online, după ce social-democrata și-a anunțat luni demisia.

Lambrecht a fost vizată de critici aspre în Germania încă de la numire, fiind pusă la îndoială  competența sa. Criticile s-au întețit după mai multe declarații, printre care mesajul de Anul Nou, postat pe Instagram, în care Christine Lambrecht vorbea despre invazia Rusiei în Ucraina, în timp ce în spatele ei explodau artificii.

Ea și-a pierdut sprijinul inclusiv în cadrul Ministerului apărării.

Lambrecht (57 de ani) a fost ministră a justiției în precedentul guvern de coaliție condus de Angela Merkel.

"Lunile în care mass-media s-a concentrat asupra persoanei mele mi-au îngreunat stabilirea de raporturi și de discuții obiective cu privire la soldați, Bundeswehr și orientările politicii de securitate în interesul cetățenilor germani", a spus ea într-o declarație transmisă presei.

"Munca valoroasă a femeilor și bărbaților în serviciu și a numeroșilor oameni motivați din zona de afaceri trebuie să fie în prim plan", a mai precizat politiciana SPD. 

Mai multe nume sunt vehiculate pentru a-i urma la conducerea Ministerului apărării, dar indiferent cine va veni sarcina sa va fi dificilă.

Starea trupelor germane este jalnică și, având în vedere atacul rusesc asupra Ucrainei, este nevoie urgentă de p restructurare a trupelor. Ministerul apărării este considerat a fi foarte rezistent la schimbare, notează Spiegel Online.

Un nou ministru trebuie numit rapid, deoarece aliații occidentali se întâlnesc vineri în așa-numitul format Ramstein pentru a discuta despre noi livrări de arme către Ucraina.

La întâlnirea de la baza militară americană Ramstein din landul Renania-Palatinat se va discuta și de eventuala livrare a unor tancuri de luptă către Ucraina. Marea Britanie a anunțat deja că va livra astfel de tancuri. Cancelarul Olaf Scholz nu s-a exprimat până acum clar dacă Germania va livra Ucrainei tancuri Leopard 2 sau dacă alte țări UE sau NATO ar putea trimite tancuri Leopard în Ucraina.