Președintele rus Vladimir Putin este deschis la discuții cu cancelarul german Olaf Scholz, dar nu are programat niciun apel telefonic cu acesta, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Kremlinului agenției RIA Novosti.

Germania, care până de curând a rezistat la apelurile aliaților săi la livrarea unor tancuri de luptă moderne către Ucraina, a anunțat săptămâna trecută că va livra 14 tancuri Leopard 2 la Kiev. În plus, Berlinul a aprobat livrările de tancuri Leopard deținute de țările europene aliate. Acest anunț, urmat la scurt timp după aceea de angajamentul SUA de a furniza Kievului tancuri M1 Abrams, a înfuriat Kremlinul, notează EURACTIV.de.

”În momentul de față nu există discuții convenite (cu Scholz) pe ordinea de zi. Putin a fost și este deschis la contacte”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de RIA Novosti.

Publicația berlineză Tagesspiegel l-a citat pe Scholz într-un interviu publicat duminică spunând: ”Voi vorbi și cu Putin din nou – pentru că este necesar să vorbesc”.

”Putin are datoria să-și retragă trupele din Ucraina pentru a pune capăt acestui război oribil, fără sens, care a luat deja sute de mii de vieți”, a adăugat cancelarul german.

Biroul lui Scholz nu a putut fi contactat pentru comentarii. În prezent, cancelarul se află într-o vizită în America de Sud.

Putin și Scholz au vorbit ultima dată la telefon la începutul lunii decembrie 2022. La acea vreme, șeful statului rus a descris poziția germană și occidentală față de războiul din Ucraina drept ”distructivă” și a cerut Berlinului să-și reconsidere abordarea.

Potrivit Institutului Kiel pentru Economia Mondială, Germania este al doilea cel mai mare donator de echipamente militare Ucrainei după Statele Unite, înaintea altor puteri europene precum Franța și Marea Britanie.

Kievul spune că negocierile pentru pace vor fi posibile doar dacă Rusia va opri atacurile și își va retrage toate trupele de pe teritoriul ucrainean.