Premierul Nicolae Ciucă a declarat vineri, la Baia Mare, că reprezentanții Guvernului vor face în continuare demersuri la Comisia Europeană pentru a susține ideea că pensiile militare intră la categoria celor de serviciu și nu sunt pensii speciale.

Șeful Guvernului a reamintit, în acest context, faptul că Banca Mondială susține la rândul ei acest aspect, în condițiile în care aceste pensii sunt calculate pe bază de contributivitate, relatează Agerpres.

"În ceea ce privește pensiile militare, am discutat și acest aspect, inclusiv cu reprezentanții Comisiei (Europene), care au fost într-o vizită tehnică la București (...) Am discutat pe marginea raportului pe care l-a prezentat Banca Mondială, în cuprinsul căruia este scris foarte clar că pensiile militare nu intră la capitolul pensii speciale, ci intră la capitolul pensii de serviciu. Pensiile militare au fost modificate prin lege și sunt pe bază de contributivitate, iar la nivelul nostru continuăm să susținem reforma sistemului de pensii pe bază de contributivitate și continuăm ca în demersurile pe care le vom face în continuare cu Comisia Europenă să ajungem foarte clar la înțelegere în conformitate cu principiile pe care le respectă și celelalte state din Uniunea Europeană vis-a-vis de pensiile militare, conform cărora nu sunt pensii speciale, ci sunt pensii de serviciu", a declarat Nicolae Ciucă.

Declarațiile sale vin după ce Comisia Europeană a precizat că așteaptă ca România să continue să lucreze la implementarea reformei pensiilor speciale, inclusiv cele militare.

"Plafonul de 9,4% din PIB (adică nivelul cheltuielilor în 2021) face parte din măsura privind reforma sistemului public de pensii. Această măsură prevede adoptarea unei noi legi privind sistemul public de pensii .... care să înlocuiască actuala lege a pensiilor (Legea 127/2019)", spune Comisia Europeană, în contextul insistențelor Bucureștiului de a renegocia acest plafon.

"Ne așteptăm ca România să continue să lucreze la implementarea acestei reforme, pe care o vom evalua în contextul viitoarelor cereri de plată ale României", mai spune Comisia Europeană.

Executivul european amintește că reforma pensiilor speciale include și pensiile militare:"O etapă specifică (215), care trebuie parcursă până la sfârșitul anului 2022, se referă la revizuirea pensiilor speciale, inclusiv a pensiilor militare. Aceasta face parte din reforma mai amplă a sistemului public de pensii, un element-cheie al PNRR. Îndeplinirea satisfăcătoare a acestei etape va fi evaluată în contextul celei de-a treia cereri de plată", spune Comisia.