Înaintea Summitului UE-Balcanii de Vest de marți și a Consiliului JAI din 8 decembrie, Comisia prezintă un Plan de acțiune al UE privind Balcanii de Vest.

Planul de acțiune pentru Balcanii de Vest identifică 20 de măsuri operaționale structurate pe 5 piloni:

(1) consolidarea managementului frontierelor de-a lungul rutelor migratorii;

(2) proceduri rapide de azil și sprijinirea capacității de primire;

(3) combaterea traficului cu migranți;

(4) consolidarea cooperării privind readmisia și returnările;

(5) alinierea politicii de vize.

Măsurile se concentrează pe sprijinirea acțiunilor partenerilor din Balcanii de Vest și pe acțiuni în cadrul UE, precum consolidarea cooperării în materie de migrație și gestionarea frontierelor cu statele din Balcanii de Vest.

Planul vine după o reuniune extraordinară a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), în contextul creșterii migrației din ultima perioada, în special pe ruta balcanică.

Planul de acțiune stabilește o serie de măsuri pentru a consolida sprijinul acordat de UE statelor membre care se confruntă cu o presiune migratorie crescută de-a lungul rutelor din Balcanii de Vest. Mișcările neregulate de-a lungul rutelor din Balcanii de Vest au crescut semnificativ în acest an din cauza mai multor factori, inclusiv presiunile economice și insecuritatea rezultată din conflictele în curs.

Nealinierea regimului fără vize la politica UE în materie de vize contribuie, de asemenea, la un număr tot mai mare de persoane care ajung direct pe calea aerului în țările din Balcanii de Vest și merg mai departe în UE. 

Ruta balcanică a migrației a fost invocată și de Austria pentru a nu aproba aderarea României și Bulgariei la Schengen, în cadrul votului care va avea loc pe 8 decembrie, la JAI.

Viena a susținut că prin România au trecut numeroși migranți care au ajuns în Austria - confruntată cu un număr mai mare de solicitanți de azil decât în criza refugiaților din 2015, în timp ce Bucureștiul a negat și l-a trimis pe ministrul de interne Lucian Bode să le dovedească austriecilor contrariul.

Guvernul României a salutat prezentarea de către Comisia Europeană, a Planului de Acțiune pentru Balcanii de Vest, apreciind "caracterul cuprinzător al documentului prezentat de Comisia Europeană, care include măsuri concrete și paliere de acțiune importante ca răspuns la provocările legate de fenomenul migrației ilegale pe ruta Balcanilor de Vest".

Bucureștiul "își exprimă încrederea că setul de măsuri și instrumente propuse de către Comisia Europeană în Planul publicat astăzi sunt de natură să răspundă inclusiv preocupărilor exprimate recent de Austria cu privire la evoluțiile din acest an pe ruta Balcanilor de Vest, oferind soluții pragmatice în direcția gestionării eficiente a acestei situații. România reiterează întreaga sa disponibilitate de a contribui activ și consistent la implementarea măsurilor și acțiunilor propuse de Comisia Europeană în deplin spirit european de solidaritate și responsabilitate, în colaborare strânsă cu restul partenerilor europeni", se arată într-un comunicat al Guvernului.

Iohannis: Prin România nu a existat, nu există și nu va exista un flux migratoriu necontrolat

Mai mult pe EurActiv »