OPINII  »  REAL MADRID

Vini și Vini Jr.

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat vineri, 26 mai 2023 21:12 / Actualizat vineri, 26 mai 2023 21:27

Victimă predilectă a insultelor rasiste, starul brazilian al lui Real Madrid a primit un cadou otrăvit din partea Ligii spaniole de fotbal. Inovatori, avem și noi o contribuție în materie de reparare a unei nedreptăți cu alta.

Ce-i mult e prea e prea mult și coada nesfârșită a penitenților la altarul neprihănitului Vinicius nu indică faptul că trăim într-o lume care se construiește mai bună, ci într-una în care ritualul gesturilor bate mesajul protestului. 

A nu se înțelege de aici că Vinicius de la Real Madrid și-a căutat-o. Manifestările rasiste nu pot fi cauționate de faptul că brazilianului i se aprinde repede fitilul.

Afară, fuera!

După evenimentele de la Valencia, Liga spaniolă a decis ca la începtul partidelor jucătorii și arbitrii să protesteze afișând un banner prin care se cere eliminarea rasismului de pe stadioane - Racistas, fuera del futbol! 

Concomitent, un Santiago Bernabeu plin ochi își manifestă solidaritatea cu victima. Normal, acasă te apără râul, ramul, ultrasul. Mă rog, Real nu prea are ultrași.

Paradoxul Diakhaby

Culmea este că un om care a fost el însuși victima discriminării pe motiv de culoare a pielii, internaționalul francez Mouctar Diakhaby, jucător al Valenciei!, a refuzat să participe la protest. 

Vini și Vini Jr.
Mouctar Diakhaby (26 de ani), fundașul central al Valenciei, a refuzat să pozeze cu banner-ul împotriva rasismului înaintea meciului cu Mallorca (0-1), din etapa #36 din La Liga/ foto: captură as.com

Mai exact a protestat împotriva rasismului boicotând protestul împotriva rasismului!! Iar asta din cauză că atunci când el însuși a fost ținta unui atac rasist din partea unui jucător al lui Cadiz aceeași Ligă condusă de Javier Tebas a decis că nu are dovezi privind insultele reclamate de Diakhaby.

Nemuritorul context

S-a mai întâmplat ceva în scandalul din orașul incorect politic care încă organizează coride. Vini a intrat în război și cu adversarii de pe teren, jucătorii Valenciei, nu doar cu acea parte a publicului care îi striga mizerii. 

I se întâmplă des și una și cealaltă brazlianului iute la mânie. În regim de urgență, Comitetul de Competiții al Ligii Spaniole a stat drept și a judecat strâmb. Lui Vinicius i-a fost șters cartonașul roșu primit pentru bruscarea unui jucător al Valenciei, Comitetul motivând că faza încăierării generale nu a fost judecată în context.

9 din 12!

Mesajul este cât se poate de prost, dar e foarte corect politic. Tocmai anularea suspendării pentru roșul primit justificat în urma unui gest violent este o mostră de judecată în context. Un soi de reparație morală față de daunele suferite de Vinicius. Iar justiția, inclusiv aceea a fotbalului, nu se face cu manualul de context în față. 

Scandalagiul abuzat rasist nu va înțelege nimic din acest proces compensatoriu. Credeți că întâmplător dintre cele 12 cazuri de discriminare rasială care se află acum în mâinile judecătorilor spanioli 9 sunt numai insulte aduse lui Vinicius? Și doar câte unul în contul fraților Inaki și Nico Williams de la Bilbao, Samu Chukwueze (Villareal) și Akapo (Cadiz).

Ei se tratează, noi facem frecții

Potrivit cotidianului El Pais, din 2015 încoace s-au strâns aproape 500 de plângeri numai pentru scandări rasiste. Are campionatul spaniol o problemă? Claro. Este una mai mare decât a altor întreceri europene? Posibil, ideea este că ei o conștientizează și încearcă să o trateze.

Mai bine sau mai rău, vezi ștergerea cartonașului roșu al lui Vinicius. Inestimabila noastră contribuție în materie este că în numele supremației rezultatului stabilit numai și numai pe teren, comisiile au decis rejucarea meciului Sepsi - FC U Craiova suspendat definitiv de arbitru.


Comentarii (8)
xipen
xipen  •  28 Mai 2023, 11:26

Buna dimineata Cristi, Un articol mai obiectiv, dar discrepant in idei. Ai amestecat jocul Sepsi-U.Craiova , cu rasismul, cu cartonsul rosu dat si anulat al lui Vinicius, l-ai amestecat si pe Diakhaby. Ce sa mai, ai facut un ghiveci. Citind articolul tau, as sublinia cateva idei: 1. Black Live Matters trebuie sa conteze si pentru negri/mulatri sau metisi. Vor negri respect? Vreau sa vad respect. 2. Echipa Realului este aroganta prin definitie. Aduceti-va aminte, doar, de era Mourinho. Atacantii de astazi, sunt extrem de aroganti si publicul simte, si echipele adverse simt. 3. Nu mai suntem pe timpul lui Franco. Nu mai suntem in anii '50-'60. Publicul s-a emancipat. In acei ani, in echipa Realului nu erau jucatori negri. Acum au aparut. 4. Astazi pare-se ca societatea europeana s-a emancipat. Rasismul nu mai este o teza, in sine. Dar specatatorii vor reactiona violent la manisfestarile agresive, provocatoare ale minoritilor rasiale, pe terenurile de sport. Cine i-a anulat cartonasul rosu acestui individ Vinicius JR care a provocat un nous scandal in campionatul Spaniei? DE CE? Cristian, descoase-l mai bine pe acest Vinicius JR. Cine este el, cine este familia lui, educatia lui, mediile lui de dezvoltare etc. Ca Vinicius JR, provoaca prin lipsa de respect adversarii, publicul, media, vedem si noi. Gazetarul, tre' sa dibuiasca motivele, ca de aceea este gazetar. Altefel suntem niste comentatori de sprit, in Cismigiu.

itu52
itu52  •  27 Mai 2023, 13:18

Discriminarea lor este mic copil pe lângă ce se practică la alții, e drept, sub acoperire. Astea sunt glumițe ce intră sub incidența zbenguielilor sociale. Discriminarea s-a practicat de când e lumea. Nazismul și comunismul au atins apogeul, iar ce-a urmat nu este cu nimic mai prejos. Viața este mult mai complicată decât tămâierea cu exemple puierile.

anti_fcsb_bayern_real_juve
anti_fcsb_bayern_real_juve  •  27 Mai 2023, 12:34

Foarte bun articol, Vinicius este doar un plingacios care se face remarcat mai mult pentru aroganta sa si pentru simularile sale, acesta este motivul pentru care este insultat de suporterii adversi. Daca rasismul era adevarata problema atunci si ceilalti jucatori de culoare colegi cu el, precum Rudiger sau Militao trebuiau sa fie insultati.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează