Un cutremur cu magnitudinea de 5,4 grade pe scara Richter s-a produs joi dimineață, la ora 6.50, în județul Buzău, în zona seismică Vrancea, potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului. Seismul - cel mai puternic din ultimii doi ani și jumătate - a fost revizuit de la 5,2 și s-a simțit puternic și în București.

SeismografFoto: © Belish | Dreamstime.com

10:00Capitala are nevoie de o nouă lege care "să le permită" primăriilor să consolideze clădirile cu risc seismic, a afirmat, joi, edilul Sectorului 1, Clotilde Armand, care spune că actualul Cod administrativ este "o aiureală". Conform datelor Ministerul Dezvoltării, în România sunt 2.687 de clădiri cu risc seismic I şi II, majoritatea fiind în București. O analiză a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă arată însă că situația clădirilor aflate în pericol în caz de cutremur puternic este mult mai gravă - în cazul unui cutremur similar celui din 1977, 23.000 de clădiri din Capitală pot suferi "avarii semnificative".

08:59Specialiștii de la Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP) spun că România este o ţară cu potenţial seismic ridicat și că, "practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în zona seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km". INFP explică și de ce sunt atâtea cutremure în zona Vrancea.

Directorul INFP: Nu ne așteptăm la replici

08:20Seismul produs în această dimineață este unul normal pentru Vrancea și nu sunt așteptate replici, a declarat la Digi24 directorul INFP, Constantin Ionescu.

"Nu ne așteptăm la replici, seismele de genul acesta din Vrancea nu produc replici.

"E o zonă unde se produc cutremure în mod frecvent, nu e ceva nou. E un cutremur moderat pentru Vrancea, cutremurele puternice pentru Vrancea sunt cele care produc pagube și au magnitudini de la 6,5 grade în sus", a precizat directorul INFP.

08:18În acestă dimineață s-a produs un cutremur cu magnitudinea de peste 5 grade pe scara Richter în zona Vrancea și multă lume l-a simțit, dar, spre deosebire de alte dăți, foarte mulți am primit alertă de la Google cu magnitudinea și distanța. De când are Google funcția aceasta și ce poate face?

Așa se explică faptul că nu toți au primit alerta de cutremur. Nu au primit toți pentru că nu este mesaj Ro-Alert, ci un mesaj prin Android, a explicat, la Digi 24, și șeful Depatamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

......................

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului precizează că a fost un cutremur de intensitate 5 pe scara Mercalli. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 148,8 km.

Seismul ar fi fost resimţit şi în Bulgaria, Moldova, România, Serbia şi Ucraina, potrivit news.ro.

Cutremurul s-a produs la 72km NE de Ploiesti, 73km E de Brasov, 117km V de Braila, 120km V de Galati, 122km N de Bucuresti, 123km S de Bacau, 148km NE de Pitesti, 187km N de Ruse, 187km E de Sibiu, 203km SV de Iasi, potrivit INFP.

Până în acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 şi nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime.

Un cutremur slab cu magnitudinea de 3,1 grade pe scara Richter a avut loc miercuri dimineață la ora 6.22 în regiunea Vrancea, potrivit INFP.

Acesta este cel mai puternic seism din ultimii doi ani şi jumătate.

Cel mai mare cutremur din acest an s-a produs în 16 ianuarie, având magnitudinea de 4,4, în timp ce anul trecut cel mai puternic seism, cu magnitudinea 4,7, s-a înregistrat în 26 mai.

În 31 ianuarie 2020 a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade pe Richter în judeţul Vrancea, la adâncimea de 121 de kilometri. Un cutremur mai mare, cu magnitudinea 5,8 pe Richter, a avut loc în octombrie 2018, în judeţul Buzău..