Doi medici rezidenți de la Clinica de Cardiologie a Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași au fost plasați sub control judiciar în dosarul stimulatoarelor cardiace luate de la morți și implantate unor pacienţi.

Ministerul Public Foto: Agerpres

Cei doi medici sunt acuzați de luare de mită, respectiv luare de mită în formă continuată (10 acte materiale).

  • „În mod concret, în perioada noiembrie 2022 - februarie 2023, cu ocazia exercitării atribuţiilor de serviciu, materializate prin acordarea de consultaţii de specialitate în cabinetele din cadrul Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe Sf. Spiridon Iaşi, aceştia au primit diferite sume de bani, cu titlu de mită, pentru activităţile prestate”, a transmis, joi, Parchetul General.

Printre obligaţiile pe care cei doi medici trebuie să le respecte în perioada de 60 de zile de control judiciar se numără şi aceea de a nu mai exercita profesia de medic în nicio unitate medicală din reţeaua de stat.

Reamintim că în acest caz medicul cardiolog Dan Tesloianu de la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iaşi a fost arestat preventiv pentru abuz în serviciu, în formă continuată, complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii, şi luare de mită.

Potrivit procurorilor, medicul ieșean a făcut o rețea formată de cadre medicale care îi furniza dispozitive cardiace de la cadavre pe care le-a implantat într-o perioadă de cinci ani pacienților, ignorând riscurile prin reutilizarea lor, în timp ce primea bani de la beneficiari iar dispozitivele erau decontate de doctor prin Casa de Sănătate.

Procurorii îl acuză pe medicul Dan Tesloianu că aproximativ 240 de pacienți ar fi primit dispozitive medicale cardiace refolosite în ultimii 5 ani. Legislația din România a interzis refolosirea acestor dispozitive începând din iunie 2021. Anterior, refolosirea lor era permisă în situațiile în care nu existau suficiente dispozitive noi. Procurorii vorbesc însă și despre posibile plăți informale de la pacienți în acest caz.

Anchetatorii arată că o mare parte dintre intervenţiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienţi decedaţi, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaţionalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacţii de natură a conduce la simptomatologia specifică.

Tot în acest dosar, sunt cercetaţi şi alţi medici de la spitalul din Iaşi, dar şi un fost manager de spital, acuzaţi că l-au ajutat sau i-au furnizat cardiologului Dan Tesloianu stimulatoare cardiace extrase din cadavre.