Un lider al grupării Stat Islamic, identificat drept Bilal al-Sudani, și „aproximativ zece persoane” legate de organizația teroristă au fost ucise miercuri într-un raid american în Somalia, a anunțat joi guvernul american, citat de AFP.

Atentatele în Somalia au loc cu o frecventa destul de ridicataFoto: Profimedia Images

„Al-Sudani a fost responsabil pentru încurajarea prezenței tot mai mari a grupării Stat Islamic în Africa și pentru finanțarea operațiunilor sale în întreaga lume, inclusiv în Afganistan”, a declarat secretarul Apărării, Lloyd Austin, într-un comunicat.

Operațiunea, care a fost pregătită timp de „mai multe luni”, nu s-a soldat cu victime nici în rândul populației civile, nici în rândul armatei americane, a declarat presei un înalt oficial de la Casa Albă.

Înaltul oficial, care nu a dorit să fie identificat, a declarat că raidul a fost precedat de „repetiții intensive” ale forțelor americane în locuri „special construite” pentru a imita terenul în care a avut loc, o peșteră în munții din nordul Somaliei.

„Eram pregătiți să îl capturăm pe al-Sudani”, a spus ea.

„Joe Biden a precizat foarte clar că ne angajăm să găsim și să eliminăm toate amenințările teroriste împotriva Statelor Unite și a poporului american, oriunde s-ar afla, chiar și în cele mai îndepărtate locuri”, a declarat un alt oficial de la Casa Albă.

În august anul trecut, liderul al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, a fost ucis în balconul său din Afganistan într-un atac american cu dronă.