Ilie Sârbu (73 de ani), socrul fostului premier Victor Ponta, acum consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu, a fost numit membru în Consiliul de Administrație al Regiei naționale a pădurilor Romsilva, potrivit unui ordin semnat de ministrul Mediului, Mircea Fechet (PNL), scrie G4Media. În 2014, DNA a început urmărirea penală împotriva lui Sârbu în dosarul retrocedărilor ilegale care au lăsat Romsilva fără 44.000 de hectare de păduri, dar în 2018 l-a scos de sub urmărirea penală.

Ilie SarbuFoto: Agerpres

Ministrul Fechet l-a numit pe Ilie Sârbu membru în CA al Romsilva în 23 noiembrie, prin ordin de ministru. Sârbu este membru provizoriu în Consiliul de Administrație. Ulterior, printr-o hotărâre a Consiliului de Administrație al Romsilva din 12 decembrie 2023, Ilie Sârbu a fost numit membru în Comitetul de audit al regiei autonome, scrie G4Media.

Ministrul Mediului declara, la Europa Liberă, că Ilie Sârbu a fost propus, la fel ca toți ceilalți membri provizorii din consiliul de administrație al regiei naționale, de către Romsilva.

„Nu vreau să îmi dau cu părerea despre domnia sa. A fost totuși în trecut, un mandat, ministru al Mediului, dacă unii califică suficient acest lucru, să poată face parte dintr-un consiliu de administrație provizorie provizoriu”, a spus Fechet.

În octombrie 2014, procurorii DNA au anunțat că Ilie Sârbu este urmărit penal în dosarul fraudării Romsilva, alături de Viorel Hrebenciuc, fostul deputat Ioan Adam și fostul director Romsilva Adam Crăciunescu. Procurorii spuneau că cei patru ar fi format în 2012 un grup infracțional organizat prin care au trucat un proces de retrocedare care a dus la dispariția din patrimoniul Romsilva a peste 40.000 de hectare de pădure.

În 2018, procurorii DNA au dispus clasarea dosarului față de Ilie Sârbu, pe motiv că nu există probe că a săvârșit infracțiunea, potrivit comunicatului DNA: „Din analiza probatoriului a rezultat că nu există probe suficiente care să susțină săvârșirea de către persoana respectivă a infracțiunilor de folosire a influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite și sprijinirea unui grup infracțional organizat”.

Înalta Curte de Casație şi Justiţie a dispus în noiembrie 2023 încetarea procesului penal împotriva inculpaţilor din dosarul retrocedărilor ilegale de păduri de la Romsilva, pe motiv că faptele de care erau acuzaţi aceştia s-au prescris.

Ilie Sârbu, licențiat în Teologie și în Științe economice, a fost de două ori ministru al Agriculturii, în guvernele Năstase și Boc, și a avut mai multe mandate de senator. A fost președinte al Senatului și al Consiliului Județean Timiș și unul dintre „greii” PSD. În august 2015, el și-a anunțat retragerea din viața politică, după 23 de ani.

În septembrie 2015, Ilie Sârbu a fost numit vicepreședinte al Autoritătii de Audit din cadrul Curții de Conturi, funcție deținută până în 2020. Din 2020 și până în octombrie 2023, el a fost vicepreședinte al Curții de Conturi.

Ilie Sârbu este tatăl fostului europarlamentar PSD Daciana Sârbu, soția fostului premier Victor Ponta.