Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru atacul de la centrala nucleară din Zaporojie. ​Energoatom, operatorul de stat al centralelor nucleare din Ucraina, a precizat într-un comunicat că „au fost înregistrate trei lovituri, lângă unul dintre blocurile electrice în care se află reactorul nuclear”.

Centrala nucleara Zaporojie pe 4 martie Foto: Handout / AFP / Profimedia

Ministerul rus al Apărării a acuzat forțele ucrainene de bombardarea centralei, spunând că o scurgere de radiații a fost evitată doar prin noroc. Volodimir Zelenski susține însă că Moscova trebuie să răspundă pentru „atacul terorist”.

Cele mai importante informații din ziua 164 a războiului din Ucraina

23:23Peste 2.000 de civili au fost evacuați din regiunea Donețk într-o săptămână.

Potrivit Ministerului Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar al Ucrainei, printre cei evacuați s-au numărat femei, copii, vârstnici și persoane cu dizabilități.

Pe 30 iulie, viceprim-ministrul Iryna Vereșciuk a declarat că 200.000 de civili trebuie evacuați din regiunea Donețk. Evacuarea obligatorie din regiunea Donețk a început pe 2 august.

21:50Avertismentul Kievului: Rușii vor continua bombardamentele de la centrala nucleară Zaporojie. Care este ținta lor reală

21:31O navă cu pavilion străin a sosit sâmbătă în Ucraina pentru prima dată de la începutul războiului în februarie și va fi încărcată cu cereale, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov citat de Reuters. Scriind pe Facebook, el a spus că nava, sub pavilion Barbados, Fulmar S, se afla în portul ucrainean Ciornomorsk.

20:31Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică: Bombardamentele de la centrala Zaporojie arată

riscul foarte real al unui dezastru nuclear

20:11Statul Major al Ucrainei: ofensiva rusă respinsă în direcția Sloviansk, Bakhmut, Avdiivka.

În ciuda bombardamentelor grele de artilerie, trupele ruse nu au străpuns linia de apărare ucraineană din regiunea Donețk, a raportat armata ucraineană citată de Kyiv Independent.

19:13Erdogan: Turcia e pregătită să găzduiască un summit Zelenski-Putin

18:57Opersoană a fost ucisă și alte 5 rănite în atacul rușilor din regiunea Nikolaev. Un pensionar a fost ucis de bombardamentele rusești pe 6 august în satul Bereznehuvate, au informat autoritățile locale citate de Kyiv Independent. Forțele ruse bombardează întreaga linie a frontului dintre Nikolaev și Hersonul ocupat, potrivit autorităților.

17:37Un consilier prezidențial al lui Volodimir Zelenski a confirmat că Macedonia de Nord trimite tancuri Ucrainei, dar și avioane de luptă, relatează Reuters.

Amintim că aproximativ 10 blindate grele donate de Macedonia de Nord Kievului au tranzitat România pentru a ajunge în țara invadată de Rusia, relatează Știrile TVR. Recent, ministerul apărării de la Skopje a anunţat că va oferi Ucrainei un număr nespecificat de tancuri T-72.

16:40Turcia va plăti gazul din Rusia în ruble. Anunțul lui Erdogan

16:33Colaborator al rușilor, împușcat în apropierea casei de partizanii ucraineni

16:12UE acuză Rusia de "violarea iresponsabilă" a regulilor de securitate nucleară la centrala Zaporojie

15:23Serviciul de informații al Ucrainei a reținut doi presupuși colaboratori în regiunea Nikolaev. SBU îi suspectează că au scurs informații către forțele ruse, ceea ce a dus la distrugerea infrastructurilor de construcții navale din portul Nikolaev. Dacă vor fi găsiți vinovați, cei doi bărbați riscă până la 12 ani de închisoare, potrivit Kyiv Independent.

14:32Unul dintre reactoarele centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, aflate sub controlul forțelor ruse, a fost oprit, a anunțat sâmbătă compania ucraineană de energie atomică, după atacuri pentru care Kievul și Moscova se acuză reciproc.

13:01Facebook a șters o rețea de conturi de Instagram care erau operate de o „fermă de troli” din Sankt Petersburg, prin care se urmărea construirea unei percepții favorabile în online și a unui sprijin pentru invazia Rusiei în Ucraina.

11:43Rusia a transmis secretarului general al ONU, António Guterres, o informare în care susține că forțele armate ucrainene au lovit în zona Zaporojie, atac pe care însă Kievul îl neagă acuzând Moscova de „atac terorist”

11:24Reprezentantul Amnesty International în Ucraina, Oksana Pokaltchouk, a demisionat după raportul ONG-ului în care se afirmă că armata ucraineanp a pus in pericol civilii, raport care a stârnit indignare la Kiev.

Ea a reproșat că documentul publicat pe 4 august servește, fără ca aceasta să fi fost intenția, „propagandei ruse”.

11:03Mutare strategică a Rusiei în sudul Ucrainei.„Scopul nu este clar încă”

09:49Războiul din Ucraina „e pe cale să intre într-o nouă fază”, avertizează serviciile de informații din Marea Britanie.

Forțele ucrainene își concentrează atacurile asupra podurilor, depozitelor de muniții și legăturilor feroviare cu o frecvență tot mai mare în regiunile de sud ale Ucrainei, pentru a încerca să afecteze capacitatea Rusiei de a se reaproviziona logistic.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este pe cale să intre într-o nouă fază, cele mai grele lupte trecând pe o linie a frontului de aproximativ 350 de kilometri, întinzându-se spre sud-vest de lângă Zaporojie până la Herson, paralel cu râul Nipru, susțin serviciile de informații britanice.

Scurtă recapitulare a celor mai importante știri: