Pentagonul a anunțat vineri un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 775 de milioane de dolari, care include rachete suplimentare pentru sistemele HIMARS, drone de supraveghere și, pentru prima dată, vehicule rezistente la mine, relatează Reuters și AFP.

Lansarea de rachete HIMARSFoto: MApN

De când trupele ruse au trecut peste granița cu Ucraina în februarie, în ceea ce președintele rus Vladimir Putin a numit o „operațiune militară specială”, conflictul s-a transformat într-un război de uzură purtat în principal în estul și sudul Ucrainei.

Această nouă tranșă de ajutor prevede și 16 obuziere, a declarat presei un înalt oficial din cadrul Ministerului american al Apărării.

Pachetul ar include 15 drone de supraveghere Scan Eagle, 40 MaxxPro MRAP (vehicule protejate la ambuscade rezistente la mine) și aproximativ 1.000 de rachete antitanc Javelin.

Acest lucru ar duce la 10,6 miliarde de dolari totalul ajutorului militar al SUA trimis Ucrainei de la invazia Rusiei din 24 februarie.

SUA au trimis anterior Ucrainei echipamente și arme în valoare de peste 9 miliarde de dolari.

Ce conține ajutorul de 775 de milioane de dolari

Secretarul american al Apărării , Lloyd Austin, a publicat sâmbătă întreaga listă a ajutoarelor militare convenite în acest pachet de 775 milioane de dolari.

Pozițiile rusești sunt slăbite de ucraineni

Forțele ruse se confruntă cu „lipsă completă a progresului pe câmpul de luptă” în Ucraina, a declarat vineri un înalt oficial al Pentagonului, invocând în special utilizarea de către forțele ucrainene a rachetelor americane Himars.

„Nu am văzut nicio recucerire a teritoriului” de către forțele ucrainene, a recunoscut acest oficial care a cerut anonimatul. „Dar vedem o slăbire clară a pozițiilor rusești în mai multe locuri”.