La 309 zile de la începutul invaziei, orașul Kherson, recent eliberat din sudul Ucrainei, a suferit atacuri intense de mortiere și artilerie din partea forțelor rusești de peste râul Nipru, în timp ce Kremlinul a respins un plan de pace ucrainean, cerând ca Kievul să accepte anexarea a patru regiuni.

Rusia a lansat un atac masiv cu rachete asupra UcraineiFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

07:50Noul articol LIVE, cu evenimentele de vineri, ziua 310 a războiului, este aici

SINTEZA ZILEI:

Totul pentru Bahmut:

  • Forțele rusești au redirecționat resurse către bătălia pentru orașul Bakhmut din estul regiunii Donețk, dar nu au făcut niciun progres, potrivit armatei ucrainene. Un oficial militar a declarat, de asemenea, că forțele ucrainene au făcut progrese treptate spre orașul Kreminna din estul regiunii Lugansk, care a căzut în mâinile rușilor în primăvară.
  • Generalul de brigadă Oleksii Hromov, adjunctul șefului principalului directorat operațional al Statului Major General, a declarat joi că situația din est a rămas dificilă pentru forțele ucrainene, deoarece rușii au desfășurat acțiuni ofensive pe mai multe fronturi, inclusiv Bahmut, Avdiivka și spre Kupiansk, care a fost eliberat în septembrie
  • În pofida bombardamentelor masive ale Rusiei care a atacat mai multe orașe din Ucraina joi, luptele din Ucraina au stagnat și nici Ucraina, nici Rusia nu pot face progrese semnificative, spune șeful serviciilor secrete militare ucrainene Kirilo Budanov. Între timp, Kievul așteaptă arme mai moderne de la aliații occidentali, relatează BBC.

Revendicări privind rachetele din Belarus:

  • Ministerul belarus al Apărării a declarat joi că fragmente dintr-o rachetă teleghidată ucraineană au aterizat pe teritoriul său, în apropiere de graniță.
  • Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că este pregătit să investigheze incidentul din Belarus din 29 decembrie, care a implicat o rachetă sol-aer S-300 care ar fi pătruns în spațiul aerian al țării

Întreruperi de energie electrică:

  • Oficialii ucraineni spun că alimentarea cu energie electrică rămâne limitată în regiuni cheie după loviturile rusești. Ultimele atacuri ale Rusiei asupra Ucrainei au avariat instalațiile electrice și au lăsat joi seară regiuni cheie cu o aprovizionare limitată cu energie electrică, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt într-o actualizare.
  • Valul de atacuri cu rachete a lăsat mai multe regiuni ucrainene fără energie electrică, lovind în special marile orașe Liov, Kiev și Odesa. Primarul Kievului a declarat anterior că 40% din oraș a rămas fără energie electrică, în timp ce 90% din Liov a rămas în beznă, potrivit primarului orașului din vestul țării. Echipele de ingineri se grăbesc să restabilească serviciile în timp ce se apropie sărbătoarea de Anul Nou, în acest weekend.

Interceptarea rachetelor:

  • Armata ucraineană a declarat că majoritatea rachetelor de croazieră lansate joi asupra țării au fost interceptate, forțele de apărare ucrainene doborând 54 din cele 69 de rachete, potrivit datelor preliminare.
  • Bilanțul deceselor în umra atacurilor de joi din Ucraina a crescut la trei, potrivit ultimelor cifre furnizate de Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă.
  • Ofiţerul de presă al Serviciului, Oleksandr Horunji, a declarat pentru CNN că două persoane au fost ucise în regiunea Harkov, din nord-estul ţării, iar o persoană a fost ucisă în regiunea Doneţk din est.

Ce năzbîtii a mai făcut Kadîrov +alte știri de interes

  • Liderul cecen Ramzan Kadîrov a fost autorul unor momente ridicole la televiziunea rusească, în timp ce încerca să facă flotări, în aplauzele oamenilor prezenți, deși ce făcea el era mai degrabă o bâțâială penibilă decât exercițiu fizic.
  • Agentul german care spiona pentru Rusia a avut acces la informații ultrasecrete despre războiul din Ucraina. Ce înseamnă acest lucru pentru securitatea din Europa, în general
  • Ofițerul de informații german arestat sub suspiciunea că a spionat pentru Rusia a avut acces la o mulțime de informații ultrasecrete despre războiul din Ucraina, precum și la cunoștințe despre modul în care au fost colectate de SUA și aliații săi, spun oficialii occidentali, relatează Wall Street Journal.
  • O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată cum nici o improvizație nouă încercată de militarii ruși pentru a-și proteja blindatele n-a funcționat în fața loviturilor ucrainene.
  • Noi imagini apărute pe rețelele de socializare arată că armata ucraineană a primit un lot de vehicule blindate pentru infanterie dintr-o sursă necunoscută, declanșând un val de speculații printre internauți cu privire la originea lor.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 309:

00:42 Oficialii ucraineni spun că alimentarea cu energie electrică rămâne limitată în regiuni cheie după loviturile rusești

Ultimele atacuri ale Rusiei asupra Ucrainei au avariat instalațiile electrice și au lăsat joi seară regiuni cheie cu o aprovizionare limitată cu energie electrică, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt într-o actualizare.

Chiar dacă apărarea aeriană a țării a doborât multe rachete din barajul de foc rusesc, "unele dintre ele au lovit mai multe instalații electrice", a declarat Kirilo Timoșenko, șeful adjunct al Biroului președintelui Ucrainei, potrivit CNN.

23:56 Ucraina afirmă că Rusia deturnează resurse pentru a lupta pentru orașul-cheie Donețk și susține că avansează treptat în Lugansk

Generalul de brigadă Oleksii Hromov, adjunctul șefului principalului directorat operațional al Statului Major General, a declarat joi că situația din est a rămas dificilă pentru forțele ucrainene, deoarece rușii au desfășurat acțiuni ofensive pe mai multe fronturi, inclusiv Bahmut, Avdiivka și spre Kupiansk, care a fost eliberat în septembrie, potrivit CNN.

23:35 Președintele rus Vladimir Putin a salutat joi revenirea lui Benjamin Netanyahu în fruntea guvernului israelian, dorind să consolideze cooperarea cu Israelul "în toate domeniile", a anunțat Kremlinul într-un comunicat.

"Sper că noul guvern sub conducerea dumneavoastră va continua linia de consolidare a cooperării ruso-israeliene în toate domeniile, în beneficiul popoarelor noastre, în interesul asigurării păcii și securității în regiunea Orientului Mijlociu", a declarat Putin într-un mesaj adresat lui Netanyahu, potrivit AFP.

Ramzan Kadîrov, autorul unor momente ridicole la televiziunea rusă

22:54Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că este pregătit să investigheze incidentul din Belarus din 29 decembrie, care a implicat o rachetă sol-aer S-300 care ar fi pătruns în spațiul aerian al țării, relatează Kyiv Independent.

22:11 Kazahstanul se pregăteşte să deporteze un ofiţer de securitate rus care a fugit din ţara sa pentru că nu era de acord cu invazia din Ucraina şi spera să găsească refugiu în Occident, a declarat joi soţia sa, potrivit Reuters, scrie News.ro.

21:30Cuba și Rusia își vor consolida "parteneriatul strategic" în 2023

Președintele cubanez Miguel Diaz-Canel și președintele rus Vladimir Putin au vorbit la telefon și doresc să își consolideze "parteneriatul strategic" în 2023, potrivit unui comunicat oficial cubanez publicat joi, citat de AFP

"Cei doi lideri au discutat despre proiecte comune și reciproc avantajoase în domeniul energiei și industriei. De asemenea, ei și-au exprimat voința comună de a continua consolidarea parteneriatului strategic dintre cele două țări", se arată în declarația publicată în cotidianul de stat Granma.

21:07Liderul cecen Ramzan Kadîrov a fost autorul unor momente ridicole la televiziunea rusească, în timp ce încerca să facă flotări, în aplauzele oamenilor prezenți, deși ce făcea el era mai degrabă o bâțâială penibilă decât exercițiu fizic.

20:48 Presa de stat din Belarus a postat pe Twitter imagini cu rămășițele rachetei care au căzut de azi dimineață la Brest, după ce Minskul a spus că a doborât un S-300 ucrainean deasupra teritoriului său.

Agentul german care spiona pentru Rusia a avut acces la informații ultrasecrete despre războiul din Ucraina

20:08 „Bunico, casa a fost lovită”: Poveștile ucrainenilor din Kiev rămași fără locuințe după bombardamentele rușilor

Un telefon de la nepoata ei, lacrimi și vorbele: „Bunico, casa a fost lovită!”. Dimineața Tetianei Denisenko s-a transformat într-un coșmar după ce o atacurile rusești în valuri asupra Kievului au distrus mai multe case dintr-o zonă rezidențială, potrivit reportajului AFP.

19:26 Bilanțul deceselor în umra atacurilor de joi din Ucraina a crescut la trei, potrivit ultimelor cifre furnizate de Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă.

Ofiţerul de presă al Serviciului, Oleksandr Horunji, a declarat pentru CNN că două persoane au fost ucise în regiunea Harkov, din nord-estul ţării, iar o persoană a fost ucisă în regiunea Doneţk din est.

18:20 În pofida bombardamentelor masive ale Rusiei care a atacat mai multe orașe din Ucraina joi, luptele din Ucraina au stagnat și nici Ucraina, nici Rusia nu pot face progrese semnificative, spune șeful serviciilor secrete militare ucrainene Kirilo Budanov. Între timp, Kievul așteaptă arme mai moderne de la aliații occidentali, relatează BBC.

17:41 Belarusul l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei la Minsk după ce a spus că a doborât o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană S-300 deasupra teritoriului său, a declarat Ministerul de Externe al Belarus, relatează Reuters.

"Am cerut Ucrainei să efectueze o investigație amănunțită asupra tuturor circumstanțelor lansării rachetelor, să-i aducă pe cei responsabili în fața justiției și să ia măsuri cuprinzătoare pentru a preveni repetarea unor astfel de incidente în viitor. Ceea ce ar putea duce la consecințe catastrofale pentru toată lumea", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Anatoly Glaz.

17:32Agentul german care spiona pentru Rusia a avut acces la informații ultrasecrete despre războiul din Ucraina. Ce înseamnă acest lucru pentru securitatea din Europa, în general

Ofițerul de informații german arestat sub suspiciunea că a spionat pentru Rusia a avut acces la o mulțime de informații ultrasecrete despre războiul din Ucraina, precum și la cunoștințe despre modul în care au fost colectate de SUA și aliații săi, spun oficialii occidentali, relatează Wall Street Journal.

Polonia este pregătită pentru o interdicţie a vânzărilor de petrol impusă de Rusia

17:04O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată cum nici o improvizație nouă încercată de militarii ruși pentru a-și proteja blindatele n-a funcționat în fața loviturilor ucrainene.

16:35Polonia este pregătită pentru o interdicţie a vânzărilor de petrol impusă de Rusia acelor ţări care au implementat un plafon de preţ pentru ţiţeiului rusesc, a declarat joi Anna Moskwa, ministrul Mediului din Polonia, ţară care şi-a redus importurile de petrol din Rusia şi în paralel a încheiat acorduri de aprovizionare cu alţi producători precum Arabia Saudită, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Grupul statelor puternic industrializate (G7) şi aliaţii lor, printre care se numără şi Polonia, au convenit la începutul acestei luni un plafon de preţ de 60 de dolari per baril pentru ţiţeiul rusesc livrat prin intermediul tancurilor petroliere. În replică, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat marţi un decret care interzice furnizarea de petrol şi produse petroliere rafinate, timp de cinci luni începând cu data de 1 februarie, către ţările care au aderat la plafonul de preţ occidental.

16:30 În după-amiaza zilei de 29 decembrie, trupele ruse au lovit din nou orașul și regiunea Harkov, omorând o persoană și rănind alte două, relatează Ukrainska Pravda.

„Rapoartele preliminare arată că, din păcate, un bărbat de 50 de ani a fost ucis în urma loviturilor ocupanților, iar alți doi au fost răniți. Au fost internați”, a spus șeful Administrației militare a regiunii Harkov, Oleg Sinegubov.

Totodată, guvernatorul regiunii Herson, Iaroslav Ianușevici, a raportat pe 29 decembrie că nouă civili, inclusiv un copil, au fost răniți în regiune în ultimele 24 de ore.

Rămășițele unei rachete au căzut pe teritoriul Belarusului

16:10 Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba condamnă atacul puternic de joi și acuză Rusia de „barbarism fără sens”. De asemenea, șeful diplomației ucrainene spune că nu poți să fii „neutru” când vine vorba de astfel de lovituri asupra orașelor pașnice, iar cine pretinde că este „neutru”, de fapt, este de partea Moscovei.

16:05FOTO Noi imagini apărute pe rețelele de socializare arată că armata ucraineană a primit un lot de vehicule blindate pentru infanterie dintr-o sursă necunoscută, declanșând un val de speculații printre internauți cu privire la originea lor.

15:20Ministerul Apărării din Belarus a anunțat că apărarea aeriană a doborât joi, o rachetă ucraineană S-300 în regiunea de frontieră Brest, potrivit Reuters.

Un oficial militar belarus a declarat că nu există motive de îngrijorare după ce acest incident petrecut deasupra unui sat din apropierea graniței dintre Belarus și Ucraina.

Într-un mesaj video distribuit pe rețelele de socializare de către agenția de știri de stat BelTA, comisarul militar al regiunii Brest din Belarus a declarat: "Localnicii nu au absolut nimic de care să se îngrijoreze. Din păcate, aceste lucruri se întâmplă".

14:57Preşedintele rus Vladimir Putin a participat joi, prin videoconferință, la ceremonia de punere în serviciu a mai multor nave de război, în timp ce a lăudat capacităţile flotei ruse, potrivit France Presse.

Ministerul rus de Externe a găsit o nouă justificare pentru invadarea Ucrainei

14:19Rămășițele unei rachete au căzut pe teritoriul Belarusului joi dimineață, în timpul unuia dintre cele mai mari atacuri cu rachete ale Rusiei împotriva Ucrainei de la începutul războiului, potrivit agenției de stat de presă BelTA, care spune că ar fi vorba despre un proiectil tras de sistemul de apărare antiaeriană pe rază lungă S-300 folosit de Ucraina.

13:01După 10 luni de război, ministerul rus de Externe a găsit o nouă justificare pentru invadarea Ucrainei și anexarea teritoriilor sale, afirmând că acestea au reprezentat metoda Rusiei de a purta un dialog „onest” pe picior de egalitate cu Occidentul.

12:52În ziua în care Moscova a lansat un nou atac puternic asupra Ucrainei, cu aproape 70 de rachete, susține armata ucraineană, în Rusia un „obiect neidentificat" a fost doborât de un sistem de apărare aeriană în apropiere de baza militară Engels din regiunea Saratov, a declarat șeful regiunii Roman Busargin, relatează presa rusă.

12:30Rusia ar fi lansat cel puțin 69 de rachete de croazieră, dar și rachete sol-aer în timpul atacului de joi, spun forțele ucrainene. Potrivii generalului Zaluzhnyi, datele preliminare colectate de armata ucraineană arată că Rusia a lansat 69 de rachete (Kh-101, Kh-555, Kalibr, dar și rachete sol-aer de tipul S300 ce au capabilitate limitată de atac la sol). Dintre acestea, apărarea antiaeriană ucraineană ar fi reușit să doboare 54.

Rusia ar mai fi folosit și 11 drone kamikaze iraniene de tipul Shahed-131/136, toate fiind doborâte de apărarea antiaeriană, susțin ucrainenii.

Lovitură remarcabilă reușită de un militar ucrainean

11:50VIDEO O nouă înregistrare video distribuită de militarii ucraineni arată încă o lovitură remarcabilă reușită de aceștia, pe care mulți analiști militari ar fi considerat-o imposibilă înainte de izbucnirea războiului la sfârșitul lunii februarie.

11:44Rușii au folosit aproximativ 13 avioane și două nave pentru a lansa joi dimineață rachete, inclusiv Kh-22 (n.r. model ce poată avea încărcătură nucleară), asupra Ucrainei, a delcarat Iurii Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei pentru TSN, citat de The Guardian. Mai multe despre atacul masiv puteți citi aici.

11:3340% din locuitorii Kievului au rămas fără electricitate după atacul cu rachete de joi dimineață, a anunțat Vitali Klitschko, potrivit The Guardian.

11:05Jurnalista franceză Emmanuelle Chaze a scris pe Twitter despre Charlie, un câine care și-a pierdut picioarele din spate după ce a călcat pe o mină din Harkov. Din fericite, cățelușul a supraviețuit, s-a vindecat iar un adăpost din Kiev speră să îi facă rost de proteze.

Rusia a lansat din nou un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei

11:02FOTO Fostul vicepremier rus și șef al Roscosmos Dmitri Rogozin a postat o primă fotografie de pe spatul de spital după ce fost rănit în urma unei lovituri a forțelor ucrainene asupra unui hotel ocupat de militarii ruși în orașul Donețk din estul Ucrainei, el vorbind despre victoria finală într-o postare făcută pe VKontakte după ce a fost operat.

10:32 Primarul Kievului, Vitalii Klitschko, a declarat că trei persoane, printre care și o adolescentă de 14 ani, au fost rănite joi dimineața după ce rămășite de rachete au căzut în capitala Ucrainei, transmite The Guardian.

10:00 Pierderile Rusiei, conform estimărilor forțelor ucrainene:

- 104.560 militari (+790 față de ziua anterioară)

- 3.018 tancuri (+1)

- 6.047 blindate de luptă (+10)

- 2.004 sisteme de artilerie (+4)

- 1.717 drone (+10)

- 423 lansatoare multiple de rachete (+5)

- 268 de elicoptere (+1)

09:23 Jurnalista ucraineană Irina Matviyishyn relatează că au fost auzite explozii în regiunea Lviv, care se află în vestul Ucrainei.

09:20Un nou atac masiv asupra Ucrainei. Moscova ar fi lansat zeci de rachete

09:13Mai mulți jurnaliști care sunt corespondenți în Kiev scriu pe Twitter că se aud explozii puternice în Kiev.

Explozii la Kiev. Apărarea antiaeriană funcționează

08:48Administrația militară a orașului Kiev anunță că apărarea aeriană funcționează în capitala Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.

08:39Și parlamentarul ucrainean Lesia Vasilenko scrie pe Twitter că este un atac masiv în capitala Ucrainei, mai multe explozii find auzite în centrul Kievului.

08:36O explozie a fost auzită joi dimineață în capitala ucraineană Kiev, a relatat un corespondent Reuters, în timp ce autoritățile au raportat un nou atac cu rachete rusești.

Consilierul biroului prezidențial Oleksii Arestovich a scris pe Facebook că peste 100 de rachete au fost lansate în mai multe valuri, iar alarmele de raid aerian au putut fi auzite în întreaga țară.

08:33Rusia nu va folosi "formula de pace" a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski ca bază pentru negocieri și consideră că Kievul nu este încă pregătit pentru discuții de pace reale, a declarat joi ministrul de externe Serghei Lavrov, citat de agenția rusă de presă RIA Novosti, potrivit Reuters.

Lavrov a mai declarat pentru RIA Novosti că ideea Kievului de a alunga Rusia din estul Ucrainei și Crimeea cu ajutorul Occidentului este „o iluzie".

08:26Preşedintele Volodimir Zelenski le-a cerut ucrainenilor, în mesajul adresat miercuri seară, să dea dovadă de solidaritate şi de compasiune faţă de semenii lor, arătând că urmează un an „dificil” şi numai aşa se poate ajunge la victorie.

Rușii sunt în impas în Bahmut

07:53Analiştii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) cred că Rusia a ajuns într-un impas la Bahmut, cu „mai mulţi indicatori care susţin evaluarea că forţele ruse din jurul Bahmutului au ajuns în punctul culminant". Recent, președintele Volodimir Zelenski spunea că orașul din regiunea Donețk este cel mai fierbinte punct de pe întreaga linie a frontului.

07:40Asigurătorii de nave au declarat că anulează acoperirea riscului de război în Rusia, Ucraina şi Belarus, în urma ieşirii din regiune a reasigurătorilor, în faţa pierderilor abrupte, transmite Reuters.

07:27Joi dimineață au început să sune sirenele de raid aerian în capitala ucraineană Kiev, precum și în regiunile sudice Herson și Nkolaev și în regiunea vestică Jitomîr, potrivit The Guardian.

01:06Serhii Deineko, șeful Serviciului de Grăniceri al Ucrainei, a raportat că în prezent, Rusia a desfășurat un grup de 10.200 de militari în Belarus și că acest număr nu este suficient pentru un atac asupra Ucrainei, relatează Ukrainska Pravda.

00:59Forțele ruse au atacat pentru a doua oară Harkov pe parcursul zilei, țintind infrastructura, relatează Kyiv Independent.

Primarul Harkivului, Igor Terehov, a raportat că forțele ruse au lansat drone Shahed-136 de fabricație iraniană, dar Terehov nu a raportat pagube sau victime.

00:20Administrația Biden a început să depună mari eforturi pentru a-i bloca Iranului capacitatea de a produce și a livra drone Rusiei – un efort care amintește de îndelungatul program vizând blocarea accesului guvernului din Teheran la tehnologia nucleară, relatează New York Times, potrivit Rador.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Oficialii ucraineni îndeamnă locuitorii să evacueze orașul Herson, în timp ce forțele ruse intensifică atacurile asupra orașului recent eliberat din sudul Ucrainei.
  • Trupele ruse au tras 33 de rachete asupra țintelor civile într-o serie de bombardamente aeriene și de artilerie în Herson în decurs de 24 de ore.
  • Ucraina a cumpărat 1.400 de drone, majoritatea de recunoaştere, şi intenţionează să-şi dezvolte modele proprii pentru luptă
  • Peste 200 de soldați ruși care au dezertat sunt căutați în teritoriile ocupate din regiunea Zaporojie, spune Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
  • Ucraina a asigurat eliberarea a 1.456 de prizonieri de război de când Rusia a invadat țara, în 24 februarie
  • Compania militară privată Patriot (PMC) a ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, care concurează cu grupul paramilitar Wagner, al lui Evgheni Prigojin, a fost văzută în apropiere de Vuhledar, în regiunea Doneţk, relatează Ukrainska Pravda.
  • „Doar câțiva civili” mai locuiesc în orașul Bahmut și „nu există loc din oraș care să nu fie plin de sânge”, a spus miercuri președintele Volodimir Zelenski.
  • Consiliul Federației, camera superioară a parlamentului de la Moscova, va analiza un proiect de lege care propune confiscarea proprietăților vedetelor și altor cetățeni ruși plecați din țară precum cântăreața Alla Pugaciova, supranumită „diva” muzicii sovietice.
  • Armata ucraineană şi-a concentrat în ultimele ore eforturile pe recuperarea controlului asupra oraşului strategic Kreminna
  • Numărul de victime civile confirmate în Ucraina se apropie de 18.000, potrivit cifrelor publicate miercuri de Naţiunile Unite.
  • Kremlinul a insistat că orice propunere de a pune capăt conflictului din Ucraina trebuie să țină cont de ceea ce numește „realitățile de astăzi” din cele patru regiuni ucrainene pe care Moscova le-a declarat unilateral parte a Rusiei.

------------------

Evenimentele de miercuri, ziua 308, au fost LIVE aici pe HotNews.ro